Bars / Snacks / Dryck

Proteinbar, hälsosnacks och proteindryck

Oavsett om du letar efter ett näringsrikt alternativ när du är på språng för att ta hand om dig mellan måltiderna eller ett bärbart mellanmål för att bibehålla muskelmassan mellan träningspassen, är barer med låg sockerhalt och hög proteinhalt ofta svaret på dina näringsbehov.

”Proteinbars är utmärkta för resor, mellanmål före eller efter träning, och som mellanmål för att hålla blodsockret i balans under hektiska dagar", säger den registrerade dietisten Krista King, MS, RDN, LDN, CPT, från Composed Nutrition. "De är bekväma att ha med dig vid skrivbordet eller i väskan för ett snabbt mellanmål på språng. De kan också vara ett bra komplement för en snabb och enkel frukost på språng", tillägger hon.

När du bestämmer om det är bra för dig att äta proteinbars måste du ta hänsyn till proteinkällan, hur mycket den innehåller och vilka andra näringsämnen som ingår i den.

Därför bad vi nästan ett dussin näringsexperter om hjälp med att fastställa vilka kriterier som gör de bästa proteinbarerna.

Vad gör en proteinbar "hälsosam"?

Om du vill främja dina mål för en bättre kropp kan du överväga att äta proteinbars med hög proteinhalt. Även om det kan låta fördelaktigt är tyvärr de flesta proteinbarer på marknaden fulla av sockeralkoholer eller mättat fett och saknar fibrer.

Den legitimerade dietisten Toby Amidor, MS, RD, CDN, FAND och ägare av Toby Amidor Nutrition säger till Nutri att nyckeln till att välja en ren och hälsosam proteinbar är att "leta efter en bra balans mellan hälsosamt fett, protein och fibrer för att hålla dig nöjd. Välj en proteinbar med mellan 200 och 400 kalorier och upp till 20 gram protein per portion".

Det är inte bara makronutrienter som spelar roll när det gäller att bestämma den bästa proteinbaren. Rachel Fine, MS, RD, CSSD, CDN, från To The Pointe Nutrition säger att ingredienserna är lika viktiga. "Titta på ingrediensförteckningen och identifiera transparenta livsmedel som nötter, fullkorn och frukt."

Angie Asche, MS, RD, CSSD ägare av Eleat Sports Nutrition tillägger att hon letar efter bra proteinkällor, "som vassleproteinisolat, ärtprotein, brunt risprotein och ägg".

Näringskriterierna för de bästa proteinbarerna.

Inte vilken proteinbar som helst landade en plats på vår lista över de bästa proteinbarerna. Vi sammanställde en lista med över 100 proteinbarer så att vi kunde jämföra deras näringsinformation och ingrediensinformation. Med hjälp av dietister kom vi fram till specifika kriterier för näring och ingredienser som vi var tvungna att följa för att välja ut de bästa proteinbarerna:

Minst 8 gram protein: För att räknas som en "proteinbar" måste varje bar innehålla minst 8 gram protein. Hillary Cecere, RDN från Eat Clean Bro, en matleveranstjänst, rekommenderar att du siktar på 15-20 gram protein om du vill bygga upp muskler och 7-12 gram protein för ett mättande mellanmål.

Högst 13 gram socker: De bästa proteinbarerna har högst 13 gram socker.

3 gram fibrer minst: När det gäller fibrer rekommenderar Fine att man väljer en proteinbar med 3 eller fler gram per bar eller portion. "Var dock försiktig med de som skryter med mer än 10 gram fibrer eftersom dessa sannolikt är fulla av isolerade fibrer som kan orsaka magbesvär", säger Fine.

Ingredienskriterierna för de bästa proteinbarerna:

Proteinlänkar av hög kvalitet: Vi prioriterade proteinbars som hämtade sitt protein från högkvalitativa isolat och koncentrat (t.ex. gräsbetat vassleprotein) samt från helfoderingredienser (t.ex. nötter eller antibiotikafritt kött). "Nötter, nötter, nötsmör, gräsbetat kött, äggvita och frön är mina favoritproteinkällor av fullfoder i en proteinbar", säger Cecere.

Naturliga sötningsmedel: "Sist, när det gäller tillsatt socker, kontrollera ingredienserna och välj alternativ med naturliga sockerkällor som rörsocker eller frukt. Hel frukt (i jämförelse med fruktjuice och fruktkoncentrat) anses inte vara ett tillsatt socker", säger Fine.

Ingredienser från hela livsmedel: Oavsett om de används för att smaksätta eller söta, använder de bästa proteinbarerna endast helfoder eller naturliga ingredienser - inga konstgjorda ingredienser är tillåtna.

Hälsosamma fetter: Fetter är viktiga för att din kropp ska kunna absorbera vissa näringsämnen och de bidrar också till att hålla dig mätt. Vi prioriterade proteinbars som innehåller hälsosamma fetter från nötter och frön snarare än de som använder vegetabiliska oljor som fyllmedel och bindemedel.

Få eller inga syntetiska eller isolerade fibrer: "Ingredienser som jag håller utkik efter och råder idrottare att undvika (särskilt kring de tider då de tränar eftersom de kan orsaka uppblåsthet, gaser och buksmärtor) är bland annat konstgjorda sötningsmedel och sockeralkoholer som maltilol, erythritol och xylitol samt stora mängder syntetiska fibrer som lösliga majsfibrer eller cikoriarot", tillägger Asche.

Inga sockeralkoholer: Sockeralkoholer har ökat i popularitet på senare tid eftersom de är ett kalorisnålt sätt för tillverkarna att söta proteinbars, men dietister avråder från att konsumera stora mängder av denna ingrediens. "Hos vissa människor kan sockeralkoholer orsaka gastrointestinala problem", säger Cecere.

Proteinbars är ett bra sätt att få in mer protein i din kost. De kan också vara ett gott sätt att njuta av en godbit även när du har åtagit dig att följa en hälsosam kostplan. Bläddra bland vårt utbud av proteinbars från ledande varumärken inom sportnäring för att hitta den som du kommer att tycka bäst om.

Fördelar med proteinbars

Proteinbars är ett bekvämt, bärbart och välsmakande sätt att hjälpa till att uppfylla ditt protein näringsbehov under dagen. Perfekt för hektiska dagar när du är på språng eller för att ha med dig i din gymväska, ditt skåp eller till och med i byrålådan. Du kan alltid ha en proteinbar eller två till hands när en proteinshake inte passar, eller när du är sugen på en godbit men ändå vill hålla dig till dina mål.

Hos oss på Nutri hittar du ett brett utbud av läckra och näringsrika proteinbars från ledande proteinmärken som använder kvalitetsingredienser. Välj den proteinbar som passar dina mål:

 • Protein- och kolhydratbars
 • Proteinbars med lågt sockerinnehåll
 • Veganska och vegetariska proteinbars
 • Proteinbarer
 • Proteinbars för att behandla eller fuska på en dag
 • Proteinbars efter träning
 • Proteinbars för kosthållning

Nutri älskar att hjälpa dig att uppnå dina sport- och fitnessmål med proteinprodukter av hög kvalitet till rimliga priser. Bläddra i vårt sortiment för att hitta din favoritproteinbar, eller upptäck något annat att prova.

Förbättra din prestation med proteinbars!

Öka dina energinivåer och stöd din muskelmassa med vårt sortiment av välsmakande proteinbars. De är en perfekt uppladdning efter träning eller ett näringsrikt mellanmål att äta mellan måltiderna om du försöker gå upp i vikt. Dessutom är våra proteinrika barer fyllda med ingredienser som är utformade för att stödja en aktiv livsstil.

Handla vårt kompletta sortiment av proteinfattiga barer från alla de främsta varumärkena inom sportnäring nedan, inklusive Optimum Protein, PhD och Quest Nutrition. Välj bland briljanta barer som innehåller energibärande vasslepulver och kreatin. Eller välj en helt naturlig vegansk proteinbar som är gjord av 100 % växtbaserade ingredienser.

Vi har barer i en mängd olika läckra smaker. Prova choklad-, vanilj- eller till och med födelsedagstårta-proteinbarer när du handlar här. Du kommer garanterat att hitta ett alternativ som tillfredsställer både din kropp och dina smaklökar!

Underkategorier

Proteinbars

Är proteinbars bra för dig?

Proteinbars är ett populärt mellanmål som utformats för att vara en praktisk näringskälla.

Många tycker om dem eftersom de är ett snabbt sätt att lägga till protein och andra näringsämnen till en upptagen och aktiv livsstil.

Med tanke på det stora utbudet av proteinbars på marknaden är det viktigt att veta att alla proteinbars inte är skapade lika.

Den här artikeln går igenom om proteinbars är hälsosamma, vilka fördelar de kan erbjuda och vilka de bästa sätten att integrera dem i din livsstil är.

Proteinbars näring

Näringssammansättningen i proteinbars kan skilja sig avsevärt mellan olika märken - och till och med mellan olika smaker.

Detta beror till stor del på deras varierande ingredienser. Många proteinbarer kan vara gjorda av dadlar och torkad frukt, nötter och frön samt fullkorn som havre eller quinoa.

En genomsnittlig proteinbar innehåller 5-10 gram fett, 25-35 gram kolhydrater och 5-10 gram fibrer (1).

Förutom att erbjuda protein och kolhydrater är många proteinbars en bra källa till mikronäringsämnen som kalcium, B-vitaminer, kalium och järn.

När du granskar ingrediensförteckningen ska du vara medveten om att vissa proteinbars använder en egen blandning av ingredienser och inte avslöjar några detaljer om den på förpackningen (2).

Många proteinbarer innehåller också stora mängder tillsatt socker och använder ohälsosamma sötningsmedel som majssirap med hög fruktos, som tillför överflödig fruktos till din kost och kan öka risken för fettlever, fetma och diabetes när den konsumeras i stora mängder (3, 4, 5).

Generellt sett innehåller de flesta proteinbarer 150-400 kalorier och 10-20 gram protein, även om vissa innehåller närmare 30 gram protein per portion (1).

Proteinkällan varierar också. Vissa barer innehåller yoghurtpulver, mjölk eller mejeriproteiner som kasein och vassle, medan andra använder växtbaserade källor som soja, ärtor eller brunt ris. Vissa innehåller äggvita, medan andra förlitar sig på nötter och frön som primär proteinkälla.

Dessutom använder vissa proteinbarer högkoncentrerade proteinkällor som vassle- eller sojaproteinisolat, i stället för mindre bearbetade, fullfoderproteinalternativ.

SAMMANFATTNING

Näringsprofilen hos proteinbars kan variera avsevärt mellan olika märken och smaker, beroende på vilka ingredienser som används. Detta påverkar innehållet av kalorier, protein, fett och fibrer samt vilka vitaminer och mineraler en proteinbar innehåller.

Potentiella fördelar med proteinbars

Även om det är lätt att ta en proteinbar från hyllan när du är hungrig finns det vissa fall där de kan vara särskilt fördelaktiga.

Bekväm källa till näringsämnen

Proteinbars kan vara ett enkelt, ätfärdigt och näringsrikt mellanmål. De finns i en mängd olika smaker och håller vanligtvis ett tag, vilket gör dem till en praktisk sak att ha till hands.

Om du letar efter något att ha som mellanmål kan en väl avrundad bar som innehåller en rimlig mängd protein och ingredienser av hög kvalitet vara ett praktiskt alternativ för din livsstil.

Protein- och kolhydratinnehållet i proteinbars kan också göra dem till ett bra val för ett mellanmål före eller efter träning som kan ge en energikick för träning eller hjälpa till med muskelreparation efteråt (6).

Dessutom är vissa proteinbars en bra källa till kostfibrer, vilket är viktigt för matsmältningen och kan hjälpa till att förhindra att man äter för mycket mellan måltiderna (7).

Slutligen är många proteinbars en bra källa till viktiga vitaminer och mineraler, såsom kalcium, järn, magnesium, kalium, fosfor, E-vitamin och B-vitaminer, vilket hjälper dig att uppfylla ditt dagliga behov av dessa mikronäringsämnen.

Viktminskning

Många människor ser till proteinbars för att stödja sin viktminskning.

Viss forskning tyder på att proteinrika dieter stödjer hälsosam viktminskning i större utsträckning än dieter som innehåller en vanlig mängd protein. Detta beror troligen på proteinets mättande effekter, som kan dämpa aptiten och bidra till att förhindra överätning (6, 7, 8).

Observera att om du väljer att använda dig av proteinbars i detta syfte, kräver en hälsosam viktminskning också en övergripande balanserad kost och regelbunden motion.

Viktökning

För att gå upp i vikt måste du konsumera fler kalorier än du förbränner under en dag. Om detta är ditt mål kan proteinbars vara ett bra komplement till din kost.

Många proteinbars är kaloritäta, vilket innebär att de ger ett betydande antal kalorier i bara en portion, vilket gör det lätt att lägga till kalorier utan att behöva äta mycket extra mat.

Vissa proteinbars kan till exempel innehålla uppåt 350 kalorier per bar. Dessa kan lätt konsumeras mellan måltiderna för att lägga till extra kalorier till din kost och främja viktökning.

Men även om du vill gå upp i vikt bör du välja proteinbarer som innehåller hälsosamma ingredienser i stället för sådana som är packade med tillsatt socker och tillsatser.

Måltidsersättning

Proteinbars ses ofta som ett snabbt sätt att ersätta en måltid, särskilt frukost.

Även om en proteinbar inte går att jämföra med en frukost som görs med en mängd hälsosamma helfoder, kan vissa fungera bra i en nödsituation.

Om du letar efter en snabb frukost vid enstaka tillfällen kan proteinbars med högre kaloriinnehåll som inte innehåller tillsatt socker eller hydrerade oljor vara ett bra alternativ.

Muskeltillväxt

Om du är en mycket aktiv person med mycket muskelmassa, eller om du är någon som vill skaffa muskler, kan det hjälpa dig att lägga till mer protein i din kost.

American College of Sports Medicine rekommenderar faktiskt att uthållighetsidrottare och styrketränade idrottare konsumerar 0,54-0,77 gram protein per pund (1,2-1,7 gram per kg) kroppsvikt (9).

Forskning tyder på att tillskott av protein kan öka muskelmassan och prestationen när din totala fysiska aktivitetsnivå och kost är tillräcklig (10).

SAMMANFATTNING

Proteinbars kan vara ett bekvämt sätt att lägga till kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler till din kost. De kan också dämpa aptiten, ge bränsle till ett träningspass eller stödja muskelreparation efter träning. Ändå kan de inte ersätta kvaliteten och näringssammansättningen hos hela livsmedel.

Nackdelar och försiktighetsåtgärder

Otaliga alternativ för proteinbars finns tillgängliga idag. Detta kan göra det svårt att avgöra vilken som är bäst för dig, och det kan också vara lätt att välja en som kanske inte passar dina mål.

Vissa proteinbars är så kaloririka och innehåller så mycket tillsatt socker att de lika gärna skulle kunna ligga i godisgången.

För att förstärka smaken använder många tillsatta sötningsmedel, som kan variera från mer naturliga sötningsmedel som dadlar eller stevia till ohälsosamma som majssirap med hög fruktos. Många proteinbarer använder rörsocker eller honung, vilket kanske inte stämmer överens med dina personliga preferenser.

Dessutom kommer fettet i vissa proteinbarer ofta från hela nötter och frön, medan andra använder högbearbetade vegetabiliska oljor, som palm-, raps-, jordnöts- eller sojabönolja.

Om du äter proteinbars enbart för proteinets skull ska du komma ihåg att de flesta människor konsumerar mer protein än de behöver, så du kanske redan får i dig tillräckligt med detta näringsämne (11).

Att äta protein i överskott verkar inte gynna hälsan hos den genomsnittliga personen, och att göra det kan i vissa fall vara skadligt.

Genomgång av 32 studier

I en genomgång av 32 studier på människor konstaterades det att om man äter mer protein än det rekommenderade kosttillskottet (RDA) på 0,36 gram per pund (0,8 gram per kg) kroppsvikt var det förknippat med en ökad risk för cancer, hjärtsjukdomar samt ben-, lever- och njursjukdomar (12).

Andra studier rapporterar dock att ett högt dagligt proteinintag på cirka 1,4 gram per pund (3 gram per kg) kroppsvikt är säkert, åtminstone på kort sikt.

En studie på 14 motståndstränade män visade till exempel att ett dagligt proteinintag på över 1,5 gram per pund (3,3 gram per kg) kroppsvikt under 6 månader inte var förknippat med några negativa hälsoeffekter. Andra studier har visat liknande resultat (13, 14).

Även om det behövs mer forskning om de långsiktiga hälsoeffekterna av proteinrika dieter, är det troligt att det för de flesta människor är tillräckligt att dagligen konsumera de rekommenderade 0,36 gram protien per pund (0,8 gram per kg) kroppsvikt.

Tänk ändå på att vissa personer, inklusive idrottare, gravida och ammande kvinnor och personer med vissa kroniska sjukdomar, behöver mer protein dagligen än befolkningen i allmänhet.

Slutligen kan proteinbarer variera mycket i pris och kanske inte är värda sin prislapp. Förutom att kontrollera om ingredienserna är av hög kvalitet kan det hjälpa att jämföra enhetspriset och avgöra vilka märken som erbjuder mest värde.

Vilken proteinbar som är rätt för dig beror på dina mål och värderingar. Välj de med en kort ingrediensförteckning som i första hand använder hela livsmedel snarare än högförädlade ingredienser. Att välja proteinbars som har minimalt eller inget tillsatt socker rekommenderas också.

SAMMANFATTNING

Proteinbars varierar inte bara i näringsinnehåll utan även i ingredienser. Vissa har ett högt innehåll av tillsatt socker och kan vara en onödig källa till överflödigt protein. Undersök förpackningen för att avgöra om en proteinbar uppfyller dina personliga mål och behov.

Andra proteinrika livsmedel

Om du letar efter andra sätt att införliva mer proteinrika livsmedel i din kost, finns här några idéer:

 • Råa nötter och frön
 • Ost
 • Hårdkokta ägg
 • Nöt- och frösmör och smör av nötter och frön.
 • Osötad yoghurt
 • Mjölk eller proteinrik mjölk utan mjölkprodukter.
 • Keso
 • Bönor och linser
 • Tofu och tempeh
 • Seitan
 • Magert kött och fisk
 • Vissa fullkornsprodukter

Det är lätt att tillgodose ditt proteinbehov med en välbalanserad kost. Inkludera några hälsosamma proteinrika livsmedel i varje måltid och mellanmål för att hjälpa dig att känna dig mätt längre, ge bränsle till din träning och stödja en allmänt sund livsstil.

SAMMANFATTNING

Proteinbars är inte det enda sättet att tillföra mer protein till din kost. Att införliva proteinrika hela livsmedel i dina måltider och mellanmål är ett bra sätt att tillgodose ditt proteinbehov och stödja en hälsosam livsstil.

Slutsats

Proteinbars är ett bekvämt sätt att lägga till mer protein och andra näringsämnen till din kost. Alla proteinbarer är dock inte lika bra.

Vissa innehåller mycket kalorier och tillsatt socker och använder ingredienser som du kanske vill undvika. Andra kan vara ett lämpligt val för att ge bränsle till din träning, stabilisera ditt blodsocker mellan hela dagen eller till och med starta din morgon på språng.

Det finns gott om andra sätt att få i sig mer protein i kosten, men om du väljer att äta proteinbars ska du se till att titta på näringstavlan och ingrediensförteckningen så att du kan avgöra vilken som passar bäst för din livsstil.

Källa: 

 1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=protein%20bar
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6083567/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381015
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK116814/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723702
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14971430
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115985/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19225360
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045293/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5078648/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4715299/
Hälsosnacks & godis

Fördelarna med Hälsosnacks

Den genomsnittliga amerikanen äter 2,2 mellanmål per dag och kan konsumera upp till en fjärdedel av sina totala kalorier från mellanmål, enligt USA:s jordbruksdepartement (USDA). Om du äter mycket hälsosnacks kan det ha stor inverkan på din hälsa. Att snacks-äta skräpmat kan dock leda till viktökning och andra hälsoproblem, men hälsosnacks kan ha stora fördelar. Därför är det mycket viktigt att vara försiktig med portionsstorleken. 

Några sätt som snacks kan vara fördelaktiga i en diet är: de kan öka näringsintaget, upprätthålla energinivåerna, hjälpa kroppen att återhämta sig efter träning och ge individer många hälsosamma alternativ. Vissa mellanmål kan bidra till att förbättra kostens kvalitet. Till exempel kan näringsrika livsmedel hjälpa en person att uppfylla de rekommenderade intagsnivåerna av näringsämnen och portioner från livsmedelsgrupper. Den genomsnittlige amerikanen har brist på hälsosamma livsmedelsgrupper som frukt och grönsaker. Några exempel på mellanmål är tonfisk på fullkornskräftor, havregrynsgröt, färsk frukt med yoghurt och färska skurna grönsaker.

Hälsosnacks och blodsockernivån

Hälsosnacks kan vara bra för personer som kämpar med blodsockernivån. Efter att ha ätit ett mellanmål kommer blodsockernivåerna att stiga och sedan sjunka. Hälsosnacks kan förhindra att blodsockernivån sjunker för mycket mellan måltiderna. Man bör leta efter fiberrika och proteinrika hälsosnacks som t.ex. morötter med böndipp. Detta hälsosnacks är långsamt att smälta, vilket förhindrar fluktuationer i blodsockernivån. Detta är mycket viktigt för personer som har diabetes.

Hälsosammare mellanmålsalternativ efter träning kan hjälpa till att fylla på lagrad energi och påskynda muskelåterhämtningen. Ett bra mellanmål efter träningen skulle vara någon form av kolhydrat och en proteinkälla, till exempel ett äpple och en ostpinne. Om du äter det mellanmålet 15-30 minuter efter träningen får du bäst resultat. Andra hälsosnacks som ger god återhämtning och tillför viktiga näringsämnen är yoghurt, en banan och jordnötssmör på rostat bröd. Att ha hälsosamma mellanmål till hands kan hjälpa till att undvika att äta ohälsosamma mellanmål. Att förbereda hälsosamma mellanmål i förväg och ha dem lättillgängliga kan hjälpa en när hungern slår till.

Att ha dessa hälsosamma snacks tillgängligt

Att ha dessa hälsosamma snacks tillgängliga förhindrar att man blir för hungrig med skräpmat som enda alternativ. Några enkla snacks att ha till hands är hela frukter, skivade grönsaker, keso och fullkornskakor. Även om dessa mellanmål är "hälsosamma" betyder det inte att du kan äta en enorm mängd av dem. Det är möjligt att ändå gå upp i vikt om man äter för mycket av dem. Så att kontrollera portionsstorleken bör bli en vana när du förbereder hälsosamma mellanmål och konsumerar mat i allmänhet.

Det är uppenbart att konsumtion av hälsosamma mellanmål är mycket fördelaktigt för kroppen i många avseenden som anges ovan. Att förbereda snacks i förväg och lämna dem i kylskåpet sparar tid när du behöver en snabb uppladdning innan du lämnar huset. Det kan också hjälpa dig att välja det nyttigare mellanmålet framför det ohälsosamma mellanmålet. Det kommer att leda till att du konsumerar mer näringsrika livsmedel under dagen som kan bidra till att förbättra din hälsa. Att konsumera dessa hälsosamma mellanmål kan hjälpa kroppen att återhämta sig efter träning, känna sig gladare och låta dig ha mer energi under hela dagen.

Varför är hälsosnacks viktiga?

Många människor undviker snacks eftersom de är rädda för att snacks bidrar till viktökning. Ett hälsosnacks kan dock ge hälsofördelar. Hälsosnacks kan till och med ingå i en viktminskningsplan. Tricket är att välja ett mellanmål med cirka 100 kalorier och en blandning av kolhydrater, protein och hälsosamma fetter. Sträva efter att äta ditt mellanmål ungefär halvvägs mellan måltiderna för att hålla energinivåerna jämna.

Ökat näringsintag

Genom att äta hälsosnacks kan du öka ditt intag av viktiga näringsämnen. Frukt och grönsaker tillför vitamin A och C, som båda är viktiga för immunitet, sårläkning samt tänder och tandkött. De ger också fibrer och fyller magen för väldigt få kalorier. Lägg till fettsnål ost, yoghurt eller hummus för att öka proteinintaget, som är nödvändigt för friska muskler, hud, celler och hår. Fullkorns crackers ger komplexa kolhydrater och ytterligare fibrer. Fettsnåla mejeriprodukter ökar kalciumintaget, ett näringsämne som behövs för friska ben. En handfull nötter vid mellanmålet tillför hälsosamma fetter till din kost, som skyddar ditt hjärta och din hjärna.

Kontroll av aptiten

Att ha ett hälsosnacks mellan måltiderna förhindrar att du blir så hungrig att du sträcker dig efter ohälsosam skräpmat. Ett hälsosamt mellanmål håller hungern i schack och gör att du kan hålla dig till en måttlig mängd mat när du äter nästa måltid. Välj mellanmål som strängost och frukt eller jordnötssmör på fullkornskakor; dessa saker är kalorisnåla men tillfredsställer hungern.

Ökad energi

Ett hälsosnacks som består av komplexa kolhydrater, protein och hälsosamma fetter ökar dina energinivåer under en längre tid än vad sockerhaltiga mellanmål gör. Detta beror på att socker får ditt blodsocker att stiga i topp för att sedan kollapsa, vilket gör att du blir hungrig och slö. Komplexa kolhydrater är en stabil energikälla, och att inkludera dem i ett hälsosnacks hjälper dig att orka med dina uppgifter mellan måltiderna. Ett bra val är yoghurt med en liten mängd granola eller trail mix.

Bättre koncentration

Att lägga till hälsosnacks mellan måltiderna ökar fokus och prestation, både i skolan och på jobbet. Barn kan förstå och behålla information som presenteras i klassrummet i högre grad när deras kroppar får konsekvent bränsle, enligt American Dietetic Association. Vuxna kan upptäcka att ett litet mellanmål på eftermiddagen gör att de klarar av sina uppgifter snabbare och effektivare. Prova mellanmål som grönsaker och hummus, popcorn eller en energibar med låg kalorihalt.

Veganska proteinbars

Veganska proteinbars

Protein är viktigt för en hälsosam kost och har en mängd olika funktioner, främst för att bygga upp, underhålla och reparera muskler. Även om de flesta människor - inklusive veganer - kan få mer än tillräckligt med protein från en varierad kost, känner vissa människor att de behöver en extra proteinkick. Om någon tränar för att bygga upp muskelmassa eller styrka, till exempel, eller kanske om någon återhämtar sig från en muskelskada, kan det vara vettigt att komplettera kosten med extra protein. Och om så är fallet finns det många valmöjligheter. Vi fokuserar här på proteinbars och veganska proteinbars i synnerhet. Men andra alternativ är bland annat växtbaserade proteinpulver och shakes, proteinpiller eller kapslar.

I den här artikeln förklarar vi vad proteinbars är, vad som kan göra dem icke-veganska och hur de står sig ur näringssynpunkt. Vi kommer också att jämföra veganvänliga proteinbars med veganska proteinpulver i förhållande till proteininnehållet och valuta för pengarna.

Veganvänliga proteinbars: Vad är det?

Veganska proteinbars är helt enkelt snackbars, ofta gjorda av en kombination av havre, torkad frukt och nötter och vanligtvis med ytterligare proteinrika ingredienser tillsatta. Veganska proteinbars innehåller inga ingredienser som kommer från djur (t.ex. mjölk, mjölkderivat som vassle eller kasein, allt som är äggbaserat eller honung) eller några ingredienser som har bearbetats med hjälp av animaliska produkter.

Det som skiljer en proteinbar från en vanlig snackbar är - som du kanske har gissat - mängden protein som den innehåller. Här tittar vi på olika veganvänliga snackbarer (de fyra första) och veganvänliga proteinbars (de fyra andra) och jämför deras proteininnehåll.

Proteinbarens namn/varumärke Proteininnehåll per 100 g (g) Proteininnehåll per bar (g)
Doves Farm – Gluten-free Chocolate Chip Oat Flapjack (35g) 6.6 2.3
Blackfriars – Date & Walnut Flapjack (110g) 6.2 6.82
Moo Free – Grab & Go Bar – Orange & Caramel Crunch (35g) 3 1.05
Nakd – Raw Fruit & Nut Bars – Carrot Cake (35g) 8 2.8
Trek – Salted Caramel Protein Flapjack (50g) 18.5 9.25
Eat Natural Vegan Protein Bar – Maple Syrup, Pecans & Peanuts (45g) 18.8 8.46
Clif Builder’s – Chocolate Peanut Butter 20g Protein Bar (68g) 29.4 20
Protein Pow – Cookie Dough Chocolate Chip – High Protein Bar (52g) 23 11.96

Som du kan se är proteininnehållet, föga förvånande, mycket högre i barer som marknadsförs som proteinbars. De flesta proteinbars har i storleksordningen 10 g protein per bar, med dubbelt så mycket i Clif Builder's bar.

Snackbarerna däremot har nästan alla mindre än 3 g protein per bar. Undantaget är Blackfriars Flapjack (med nästan 7 g protein), men med 110 g är det nästan mer som en måltid än ett mellanmål, och det inkluderar nästan 70 g kolhydrater!

Vad är veganska proteinbars gjorda av?

Det finns så många olika ingredienser som ingår i veganvänliga proteinbars att det är mycket lättare att förklara vad de inte är gjorda av. Med det sagt, alla ingredienser som härrör från djur (inklusive saker som gelatin, mjölk, vassle, mejerismör, ägg och äggderivat och så vidare) eller något som har använt djur eller animaliska produkter under bearbetningen (till exempel socker som har använt benkol under förädlingsprocessen).

När alla animaliska produkter har utplånats som alternativ finns det fortfarande gott om veganska livsmedel med hög proteinhalt som hittar sin väg in i proteinbars. Och många av dessa växtbaserade proteinkällor erbjuder också ett bra utbud av andra näringsmässiga fördelar. Här är några exempel på några vanliga ingredienser i växtbaserade proteinbars:

Proteinkoncentrat eller proteinisolat

Används för att öka det totala proteininnehållet på ett så effektivt sätt som möjligt och kan vara något av de vanliga växtproteinpulvren, till exempel sojaproteinisolat.

Nötter och frön

Jordnötter, mandlar, chiafrön och solrosfrön (bland andra nötter och frön) är vanligt förekommande i veganska proteinbars. Dessa tillför både protein och ofta en rad andra näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler (som beskrivs i vår artikel om proteinpulver av solrosfrön). De tenderar dock att vara höga i både fett och kalorier också.

Havre

Används för att ge baren större volym och textur, men också för att den innehåller ungefär 17 g protein per 100 g, tillsammans med en rad andra nyttiga näringsämnen.

Torkad frukt

För att ge baren lite sötma och fruktsmak och ge variation i konsistensen kan man hitta torkade tranbär, russin och till och med frystorkade hallon i proteinbars.

Choklad- och kakaopulver

Chokladbitar, kakaoämnen eller kakaopulver ingår ofta i ingredienserna i veganska proteinbars, ofta för att ge en chokladig smak men också för att kakaopulver innehåller uppemot 20 g protein och cirka 30 g fibrer per 100 g.

Självklart innehåller choklad av alla slag som ingår i produkter som är märkta som veganska ingen mjölk. Det finns massor av vegansk choklad att köpa.

Vegetabilisk olja

De flesta proteinbars innehåller minst en vegetabilisk olja, där solros-, kokos- och palmolja är vanligt förekommande.

Vitaminer och mineraler

Vissa barer är berikade med tillsatta vitaminer och mineraler för att göra dem mer tilltalande för de hälsomedvetna kunderna där ute. Detta gäller särskilt veganska produkter, som kan tillföra mikronäringsämnen som kan vara svåra för veganer att få i sig, t.ex. järn eller zink.

Fuktgivande medel

Ett vanligt veganskt fuktighetsbevarande medel i proteinbars som tillsätts för att hindra barerna från att torka ut för mycket är glycerol som tillverkas av grönsaker.

Emulgeringsmedel

Används för att hjälpa till att kombinera och/eller stabilisera de olika ingredienserna. Ett av de vanligaste veganska emulgeringsmedel som finns i proteinbars är sojalecitin.

Aromer, färgämnen

Ibland tillsätts ytterligare aromer i proteinbars. Ofta står det helt enkelt "naturliga aromer" utan att specificera exakt vad de är, men var säker på att om de finns i en bar som är märkt som vegansk så är de också växtbaserade.

Socker, naturliga eller konstgjorda sötningsmedel

Ofta tillsätter proteinbars något för att ge lite sötma. Helst ska detta vara frukt eftersom åtminstone det också innehåller några värdefulla näringsämnen. Alternativt kan det helt enkelt vara socker eller så kan producenterna välja ett naturligt veganvänligt sötningsmedel som lönnsirap (observera att honung inte är vegansk).

Alternativt kan ett konstgjort sötningsmedel av något slag användas. Dessa innehåller vanligtvis mycket få kalorier, men en del av dem har med varierande grad av vetenskapligt stöd kopplats till en rad hälsoproblem.

Hur man väljer de bästa proteinbarsna

När man försöker välja den "bästa" av något är det viktigt att definiera sina mål. Precis som med proteinpulver kommer vissa människor helt enkelt att söka efter högsta möjliga proteininnehåll per portion. Andra kommer att söka efter en bar som innehåller en anständig mängd protein men som också smakar gott. Ytterligare andra kommer att söka barer som innehåller andra näringsämnen (fibrer eller vitaminer och mineraler) eller barer som innehåller mest protein och minst ingredienser. En del vill undvika gluten eller andra allergener och andra vill ha en bar med minst kalorier, minst fett eller minst kolhydrater.

Kort sagt, sättet att hitta den bästa proteinbaren är att först ta reda på vad du egentligen letar efter. Sedan är det ganska enkelt att jämföra näringsvärdena hos de olika barerna och sedan kanske köpa några som ser ut att passa in på dina önskemål och prova dem. Lyckligtvis finns det ett stort utbud av veganvänliga proteinbars nuförtiden så med lite ansträngning borde det vara relativt enkelt att hitta de som fungerar för dig. Ge dem sedan ett försök och håll dig till den godaste och/eller billigaste!

Proteinbars kontra proteinpulver

Här ska vi ta en titt på några av de faktorer du kan tänka på när du försöker bestämma dig mellan proteinpulver och proteinbars. För att ge en näringsmässig jämförelse finns här data från ett ledande proteinpulver och en populär proteinbar, båda producerade av det utmärkta varumärket Myvegan från Myprotein, ett av de ledande företagen inom sportnäring i Europa.

Näringsämnen Ärtproteinisolatpulver (per 30 g portion) Vegan Carb Crusher (per 30 g portion)
Energi 453kJ / 107kcal 883kJ / 212kcal
Fett 1.5g 8.4g
varav mättar 0.6g 2.4g
Kolhydrater 0.9g 17g
varav sockerarter 0g 1.8g
Fiber 0g 11g
Protein 23g 15g
Salt 0.75g 0.37g

Som du kan se är det en ganska markant skillnad ur ett näringsperspektiv. Ett proteinisolat är i huvudsak mer eller mindre rent protein. Det innebär låga kalorier, låg fetthalt, låga kolhydrater och högt proteininnehåll, men låg/ingen fiber och mikronäringsämnen. En bar däremot ger ett bredare utbud av näringsämnen men vanligtvis mindre protein och fler kalorier.

Proteinbars är bekvämare än pulver

Den främsta fördelen med proteinbars jämfört med pulver är bekvämligheten. Om du inte gör dina egna barer (se nedan) kommer de nästan alltid som individuellt förpackade barer som kan bäras runt i en gymväska, handväska eller ficka med minimalt krångel. När du vill få din proteinkick från en bar behöver du bara öppna den och sätta igång.

Detta står i tydlig kontrast till proteinpulver som vanligtvis måste mätas upp och blandas med din valda vätska, och sedan ofta blandas eller skakas kraftigt för att se till att proteinshaken är väl blandad. Naturligtvis kan du köpa färdigblandade proteinshakes, vilket kan öka bekvämligheten. Men en halvlitersflaska är fortfarande betydligt mer skrymmande än en 60 g-bar. För dem som verkligen menar allvar med att lägga till muskelmassa och som vill hålla sina proteinnivåer påfyllda regelbundet under dagen är en bar dessutom ett riktigt bekvämt och enkelt sätt att göra detta när man är ute och reser.

Å andra sidan tas proteinprodukter ofta före, efter eller till och med under träning och vissa människor föredrar att dricka istället för att äta vid dessa tillfällen. Detta är en fråga om personliga preferenser, men om du tenderar att bli väldigt hungrig efter ett träningspass på gymmet kan barer säkert fylla ett hål och samtidigt ge en trevlig proteinboost.

Smak - personligt val

En annan sak som handlar om personliga preferenser är smaken på de olika proteinprodukterna. Många människor är nöjda nog att blanda något som ärtproteinisolat med sitt veganska mjölkalternativ av valfritt slag och slå tillbaka det utan problem. Andra föredrar proteinpulver som redan är smaksatta, oavsett om det är choklad, vanilj eller andra mer udda smaker. Men det finns gott om proteinsökare som inte kan komma överens med de smaker som erbjuds med pulvren och som i stället föredrar barer.

Om du är förtjust i flingor eller snacks i allmänhet kan de flesta proteinbars jämföras med dessa när det gäller smak och konsistens. Vissa har en viss krispighet, men de flesta är ganska fuktiga och mjuka. Som med alla livsmedelsprodukter är det dock troligt att vissa kommer att vara mer i din smak än andra. Om du dessutom byter ut din proteinhit mot en måltid är det klart att äta en proteinbar är en mer tillfredsställande måltid än att bara dricka en proteinshake.

Proteininnehållet är ofta högre i pulver

Som sagt är det ofta - men inte alltid - så att proteininnehållet är högre i proteinpulver än i en proteinbar, både när det gäller värdet per 100 g och per portion. Vissa proteinbars innehåller cirka 20 g protein per bar, men de flesta erbjuder cirka 10-15 g per bar. Baserat på jämförelsen ovan, som är ganska typisk, kan du i allmänhet förvänta dig att få uppåt 20 g protein per portion veganskt proteinpulver, åtminstone med proteinisolat. Ett mindre raffinerat pulver, som till exempel hampaproteinpulver, är mer sannolikt att erbjuda runt 15 g protein per portion.

Skillnaden per 100 g är ännu större, vilket innebär att pulver ger mer för pengarna. Ett veganskt proteinpulver har vanligtvis mellan 60-80 g protein per 100 g. En bar, å andra sidan, kommer att ligga mellan 15-30 g.

När det gäller typ och mängd av aminosyror som finns i proteinbars beror detta på de proteinkällor som tillsätts. Myvegan Carb Crusher-baren innehåller till exempel en blandning av ärt-, brunt ris- och sojaprotein, så den har alla viktiga aminosyror väl täckta, inklusive de tre grenade aminosyrorna (BCAA) som är mest förknippade med att bygga och reparera muskler. Om endast en huvudsaklig proteinkälla används i en bar kan det hända att en eller flera aminosyror inte finns i betydande mängder.

Barer med högre halt av fibrer, kolhydrater och fett

Eftersom proteinpulver och isolat, i synnerhet proteinpulver och isolat, i allmänhet raffineras för att avlägsna så mycket fibrer, fett och kolhydrater som möjligt, tenderar proteinbars att ha en betydligt högre halt av dessa näringsämnen. Detta beror på att de nötter, frön, havre och torkade frukter som finns i många barer innehåller dessa näringsämnen i varierande mängder och att tillsatsen av vegetabilisk olja och glycerol ökar fettinnehållet ytterligare.

Kaloriinnehållet i bars tenderar därför att vara ganska mycket högre än i pulver. Men om du blandar pulvret med veganvänlig mjölk i stället för vatten kommer detta naturligtvis också att öka en del av dessa näringsämnen, även om det i själva verket inte är så mycket.

Kostnad - Bars bekvämlighet har ett pris

Kostnaden för både proteinpulver och proteinbars kan variera kraftigt. Att köpa barer individuellt kan till exempel kosta mellan 1,00 och 3,00 pund, och många ligger runt 2,49 pund. Enhetskostnaden kan minskas något genom att köpa barer i lådor om 12, 18, 24 eller fler, men de ligger ofta fortfarande runt 2,00 pund per bar.

Däremot är det generellt sett mycket billigare att köpa proteinpulver per portion. Om man till exempel köper ett 1-kilospaket Myvegan Vegan Protein Blend-pulver kostar det vanligtvis cirka 24 pund, vilket skulle omfatta cirka 33 portioner, vilket gör att varje proteinfylld portion kostar bara 73 pence. Detta ökar till strax under 1,00 pund per portion om du väljer ett 250g-paket proteinpulver i detta exempel, men det är fortfarande mycket billigare än någon av de bästa kvalitets-proteinbarsna.

Även om detta bara är ett exempel är det vägledande för kompromissen: bars är bekvämare, men du måste betala för den bekvämligheten och skillnaden är ofta betydande.

Hur tillverkas proteinbars?

Proteinbars som du hittar i din lokala hälsokostbutik eller på de flesta webbplatser har i allmänhet tillverkats i en fabrik av något slag. Det är möjligt att få hantverksmässiga, småskaliga veganska proteinbars, men dessa är mindre tillgängliga. De flesta följer en i stort sett automatiserad produktionslinje, som beskrivs i den här videon, även om de specifika processerna skiljer sig från producent till producent.

Förstörs proteinet av att man bakar barerna?

Det finns en viss debatt om huruvida bakning av proteinbars (och även andra livsmedelsprodukter) förstör eller denaturerar proteinet i dem. Om så vore fallet skulle en produkt som bygger på förutsättningen att ha ett högt proteininnehåll vara minst sagt skamfilad. Men tänk om protein som denatureras av värme faktiskt förbättrar det när det gäller hur väl människokroppen kan utnyttja det?

En av anledningarna till att människan utvecklats till att njuta av tillagad mat i stället för rå mat är att en del av de näringsämnen som finns i maten blir mer tillgängliga när den är tillagad. Enligt uppgifter från Europeiska livsmedelsinformationsrådet (EUFIC) kan uppvärmning av proteinrika livsmedel visserligen denaturera proteinerna, men det tenderar inte att förstöra proteinerna helt (om de inte tillagas vid mycket höga temperaturer under lång tid).

Om man gräver lite djupare, menar EUFIC att den mesta tillagningen av proteinrika livsmedel tenderar att bryta de svaga (främst väte-) bindningarna som binder ihop aminosyrasträngarna i proteinet, men, vilket är avgörande, de starka peptidbindningarna som bildar själva aminosyrasträngarna tenderar att förbli intakta. Att frigöra aminosyrorna från vätebindningarna kan alltså faktiskt göra dem mer tillgängliga för våra kroppar.

Vissa människor överskattar konsekvenserna av (eller missförstår helt enkelt) hur värme påverkar protein. För dessa personer och förespråkare av en rå vegansk kost finns det olika rå veganska proteinbars att köpa, eller så kan du helt enkelt göra dina egna. Även om det finns en viss debatt i frågan är den allmänna uppfattningen att proteinbars, uppvärmda/bakade eller inte, fortfarande ger en bra proteinförstärkning.

Proteinbars Ingredienser

Det är ofta så med livsmedelsprodukter i allmänhet att ju färre ingredienser de innehåller, desto bättre. Oavsett om vi talar om vegansk glass, frukostflingor eller något annat som har fått ingredienser tillsatta, tenderar de hälsosammare alternativen att ha färre ingredienser. Här presenterar vi exempel på tre populära veganska proteinbars för att visa hur mängden (och eventuellt kvaliteten) av ingredienser kan variera kraftigt.

Squirrel Sisters Peanut Caramel Natural Protein Bar 40g - Ingredienser: Rostade jordnötter (34 %), hackade dadlar, sultaniner, solrosfrön, pumpafrön, vegetabiliskt glycerin.

Protein Pow - Cookie Dough Chocolate Chip - High Protein Bar (52g) - Ingredienser: Mandel, isomalto-oligosackarid (glukoskälla), ärtprotein, chokladchips (8 %) (kakaomassa, xylitol, kakaosmör, solroslecitin), vegetabiliska fibrer (cikoria), solroslecitin, vegetabiliskt glycerin, rismjöl, erytritol, kikärtsmjöl, naturliga aromer, guarkärnmjöl, majsstärkelse, salt, stevialextrakt.

MyProtein - MyVegan Carb Crusher - Chocolate Sea Salt Protein Bar (60g) - Ingredienser: Proteinblandning (31 %) [ärtprotein, brunt risprotein, sojaproteinbitar (isolerat sojaprotein, kakaopulver, tapiokastärkelse)], majsfibrer, fuktbevarande medel (vegetabilisk glycerol), karamell (10 %) [cikoriarotfibrer, fuktbevarande medel (vegetabilisk glycerol), palmkärnor, vatten, palmolja, emulgeringsmedel [mono- och diglycerider av fettsyror, sorbitantristearat, rapslättin)], geleringsmedel (pektin), salt, kakaopulver, naturliga aromer)], rapsolja, överdrag med mörk chokladsmak (7 %) [sötningsmedel (isomalt, sukralos), palmolja, kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin, Polyglycerolpolricinoleat)], kakaonötter (3 %), kakaopulver, förtjockningsmedel (akaciagummi), naturliga aromer, emulgeringsmedel (solroslecitin), havssalt, antioxidant (vitamin E).

Som du kan se är det stor skillnad i antalet ingredienser i de angivna exemplen. Att ha ett större antal ingredienser är inte nödvändigtvis dåligt, särskilt som många av de nämnda produkterna kommer att ingå i mycket små mängder. Dessutom är många av dem 100 % naturliga och alla är naturligtvis säkra och godkända att använda.

Vad hindrar en del proteinbars från att bli veganska?

Som vi nämnde ovan finns det många ingredienser som kan göra en proteinbar icke-vegansk. Den vanligaste icke-veganska ingrediensen tenderar att komma från mjölkprodukter. Det handlar bland annat om mjölkpulver, smör, vassle och kasein, medan äggderivat också kan användas för att antingen tillsätta protein eller utföra någon annan funktion.

Andra ingredienser som kommer från djur kan dock användas för att smaksätta eller söta (t.ex. honung), ändra konsistensen (t.ex. gelatin) eller ändra färgen (E120) på proteinbaren i fråga.

Icke-veganska ingredienser som bör undvikas i proteinbars

Här är några av de viktigaste ingredienserna att hålla utkik efter som antingen alltid är icke-veganska eller som kan vara icke-veganska.

Ingredienser som definitivt inte är veganska

Vassle - Vassle kommer från mjölk och är inte vegansk. Det är en vanlig beståndsdel i icke-veganska proteinpulver.

Kasein - En annan ingrediens som gör produkter icke-veganska, även denna kommer från mjölk och många proteinpulver är av typen kasein.

Ägg - Som vi förklarar i vår artikel Are Eggs Vegan? är ägg inte veganska. Så oavsett om ingrediensen säger ägg, äggvita, torkat äggpulver eller något från ägg, skulle det innebära att barerna i fråga inte är veganvänliga.

Honung/bivax - Honung och bivax kan tillsättas i vissa barer för att ge smak och förbättra hur väl ingredienserna binds ihop. Men detta skulle göra sådana barer icke-veganska på grund av exploateringen av bin.

Ingredienser som kanske inte är veganska

Om du köper proteinbars som är särskilt märkta och marknadsförda som veganvänliga kan du lugnt anta att om någon av följande ingredienser ingår kommer de att vara hämtade från icke-animala källor. Om det inte står att produkten är vegansk kan det dock vara värt att ge den en chansning om någon av följande ingredienser finns bland ingredienserna.

Lecitin - Lecitin kan komma från vegetabiliska eller animaliska källor (det isolerades ursprungligen från ägg, men behöver inte tillverkas från dem), så om inget annat står kan det löna sig att anta att det kommer från djur. Ofta står det i ingredienserna något i stil med "lecitin (från soja)", vilket skulle vara bra.

Palmolja - Även om palmolja tekniskt sett är vegansk på grund av att den kommer från en växt, pågår en debatt om huruvida veganer bör konsumera den eftersom den har varit starkt kopplad till förstörelse av livsmiljöer som har skadat olika utrotningshotade arter. Det är upp till dig att avgöra hur du ställer dig i frågan, helst efter att ha gjort lite forskning i ämnet.

Tillsatser - Vissa livsmedelstillsatser (t.ex. E120, som tillverkas av skalbaggar) kommer från djur. Liksom ovan, om du ser E-nummer i en produkt som är märkt som vegansk kommer de att härröra från produkter som inte kommer från djur.

Veganska proteinbars och korskontaminering

Vissa tillverkare av veganska proteinbars tillverkar endast veganska produkter. Andra tillverkar dock både veganska och icke-veganska produkter, ibland i samma fabrik eller bearbetningsanläggning. Om så är fallet finns det ett potentiellt problem med korskontaminering. Detta inträffar när spårmängder av ingredienser som inte ska finnas i produkten oavsiktligt hamnar i den.

I verkligheten är sannolikheten för att detta ska inträffa mycket liten, men om det ens är en möjlighet lägger tillverkarna till en ansvarsfriskrivning på förpackningen, vanligen när de ämnen som kan ha kontaminerat produkten är allergener av något slag, därav de vanliga varningarna "kan innehålla nötter" eller "tillverkad i en miljö som hanterar mjölk".

Om du råkar vara någon som har en mycket allvarlig allergi mot något av de föremål som nämns i sådana varningar är det helt klart klokt att ta det säkra före det osäkra och välja en annan produkt. Om du är vegan och inte gillar tanken på att din veganska proteinbar ska innehålla spår av mjölk, skulle vi vilja påstå att sannolikheten är så låg att den är försumbar. Men om det inte är tillräckligt bra finns det alltid de barer som tillverkas av företag som endast tillverkar veganska produkter.

Potentiella fördelar med proteinbars

När du bedömer de potentiella fördelarna med att konsumera proteinbars bör du verkligen ställa dig själv följande frågor: 1. Får jag tillräckligt med protein genom min kost? och 2. Om inte, är proteinbars det bästa alternativet för mig?

Svaret på den första frågan är nästan säkert "det beror på". De flesta människor i Storbritannien kan få mer än tillräckligt med protein från sin kost - ja, även veganer! Men vissa personer kan behöva mer protein än genomsnittspersonen. Till exempel personer som återhämtar sig från en skada eller personer som försöker bygga upp muskelstyrka eller bulk eller som genomför en seriös träningsregim.

Detta leder till den andra frågan. Och svaret på denna är en fråga om personliga val och omständigheter. Proteinbars är ett bekvämt och ofta näringsrikt sätt att få en snabb proteinkick. De är mindre krångliga än ett proteinpulver och en shake och är populära hos dem som inte har tid eller lust att blanda sina egna shakes eller bära med sig en flaska, eller som hellre dricker vatten under/efter ett träningspass än en proteinshake.

När det gäller fördelarna med själva proteinet behöver kroppen en viss mängd för att upprätthålla kroppens sunda funktion i allmänhet. Det behövs för tillväxt, vävnadsreparation och en rad andra viktiga funktioner. Det har också potential att hjälpa människor att gå ner i vikt eftersom konsumtion av proteinrika livsmedel kan öka mättnadskänslan och göra det mindre troligt att man ska äta mellanmål eller äta för mycket.

Veganska proteinbars: Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att veganska proteinbars är allmänt tillgängliga, att de finns i många olika stilar och smaker och att de är ett bekvämt alternativ till proteinpulver och shakes. Å andra sidan är de inte lika prisvärda som pulver (om man bedömer dem per portion och per gram protein) och de tenderar att innehålla något mindre protein per portion.

Proteinbars har vanligtvis (men inte alltid) högre halt av kolhydrater och fett, så beroende på dina särskilda kostbehov kan de tilltala dig eller inte. Det viktiga är att det finns ett sådant utbud av vegovänliga proteinrelaterade produkter att det säkert finns något som passar alla dina behov, oavsett vilka behov du har.

Slut i Lager
Ironmaxx Protein Cookie Fylld 12 X 50G
Slut i Lager
Högt proteininnehåll med 31g per 100g Högt fiberinnehåll Perfekt mellanmål för på språng och däremellan utan dåligt samvete Världsinnovation: kaka med hög proteinkärna och en flytande kärna Lägre fetthalt jämfört med konventionella kakor
Got7 Flavor Drops - Flavor Drops 50Ml
Sista produkten i lager
NYTT: Den nya smaken sjunker, med en ny, förbättrad smak och billigare pris! Lagom till sommaren med fruktiga smaker - perfekt för mjölkrätter som kvarg och yoghurt och för bakning! Perfekt för alla lågkaloridieter För att förädla rätter perfekt i kombination med kvarg och andra mjölkrätter
40,00 kr
Lean:Livet Smakar Gott 30Ml
Smakdroppar med helt naturliga aromer! 13 olika smaker 100 % socker och kalori- gratis 100 % vegan Laktosfri
56,00 kr