Är energidryck bra eller dåligt för dig?

Energidrycker är avsedda att öka din energi, vakenhet och koncentration.

Människor i alla åldrar konsumerar dem och de fortsätter att öka i popularitet.

Men vissa hälsovårdare har varnat för att energidrycker kan ha skadliga konsekvenser, vilket har fått många att ifrågasätta deras säkerhet.

I den här artikeln vägs det goda och det dåliga med energidrycker och ges en omfattande genomgång av deras hälsoeffekter.

Vad är energidryck?

Energidryck är dryck som innehåller ingredienser som marknadsförs för att öka energi och mental prestationsförmåga.

Red Bull, 5-Hour Energy, Monster, AMP, Rockstar, NOS och Full Throttle är exempel på populära energidrycksprodukter.

Nästan alla energidrycker innehåller ingrediensen koffein för att stimulera hjärnans funktion och öka vakenhet och koncentration.

Mängden koffein skiljer sig dock från produkt till produkt. Den här tabellen visar koffeininnehållet i några populära energidrycker:

Produktstorlek Koffeininnehåll

 • Red Bull 250 ml 80 mg
 • AMP 473 ml 142 mg
 • Monster 16 oz (473 ml) 160 mg
 • Rockstar 16 oz (473 ml) 160 mg
 • NOS 16 oz (473 ml) 160 mg
 • Full Throttle 16 oz (473 ml) 160 mg
 • 5-Hour Energy 1,93 oz (57 ml) 200 mg

All information om koffein i denna tabell har hämtats från tillverkarens webbplats eller från Caffeine Informer om tillverkaren inte har angett koffeininnehållet.

Energidrycker innehåller vanligtvis också flera andra ingredienser. Några av de vanligaste ingredienserna förutom koffein anges nedan:

 • Socker: Vanligtvis den viktigaste kalorikällan i energidrycker, även om vissa inte innehåller socker och är lågkolhydratvänliga.
 • B-vitaminer: Spelar en viktig roll för att omvandla den mat du äter till energi som din kropp kan använda.
 • Aminosyraderivat: Exempel är taurin och L-karnitin. Båda produceras naturligt av kroppen och har roller i flera biologiska processer.
 • Växtextrakt: Guarana ingår sannolikt för att tillföra mer koffein, medan ginseng kan ha positiva effekter på hjärnans funktion (1).

SAMMANFATTNING:

Energidryck är utformade för att öka energin och den mentala prestationsförmågan. De innehåller en kombination av koffein, socker, vitaminer, aminosyraderivat och örtextrakt.

Energidryck kan förbättra hjärnans funktion

Människor konsumerar energidryck av olika skäl.

Ett av de mest populära är att öka den mentala vakenheten genom att förbättra hjärnans funktion.

Men visar forskningen verkligen att energidryck kan ge denna fördel? Flera studier bekräftar att energidryck faktiskt kan förbättra mätningar av hjärnans funktion som minne, koncentration och reaktionstid, samtidigt som de minskar den mentala tröttheten (2, 3, 4).

En studie visade att om man drack bara en 500 ml burk Red Bull ökade både koncentrationen och minnet med cirka 24 % (2).

Många forskare tror att denna ökning av hjärnfunktionen enbart kan tillskrivas koffeinet, medan andra har spekulerat i att kombinationen av koffein och socker i energidryck är nödvändig för att se den största nyttan (3).

SAMMANFATTNING:

Flera studier har visat att energidryck kan minska mental trötthet och förbättra mätningar av hjärnans funktion, till exempel minne, koncentration och reaktionstid.

Energidryck kan hjälpa människor att fungera när de är trötta

En annan anledning till att människor konsumerar energidryck är för att hjälpa dem att fungera när de är sömnlösa eller trötta.

Förare som åker på långa, sena resor tar ofta till energidrycker för att hålla sig vakna när de sitter bakom ratten.

Flera studier med körsimuleringar har visat att energidryck kan öka körkvaliteten och minska sömnigheten, även hos förare som är sömnlösa (5, 6).

På samma sätt använder många nattskiftare energidrycker för att hjälpa dem att uppfylla arbetskraven under de timmar då de flesta människor sover djupt.

Även om energidryck också kan hjälpa dessa arbetstagare att hålla sig alerta och vakna har åtminstone en studie visat att användningen av energidryck kan påverka sömnkvaliteten negativt efter skiftet (7).

SAMMANFATTNING:

Energidryck kan hjälpa människor att fungera när de är trötta, men människor kan observera minskad sömnkvalitet efter användning av energidrycker.

Energidryck kan orsaka hjärtproblem hos vissa

Forskning visar att energidryck kan förbättra hjärnans funktion och hjälpa dig att hålla dig alert när du är trött.

Det finns dock också farhågor om att energidrycker kan bidra till hjärtproblem.

En granskning visade att energidryckanvändning har varit inblandad i flera fall av hjärtproblem som krävde besök på akutmottagningen (8).

Dessutom förknippas över 20 000 resor till akutmottagningen med användning av energidryck varje år enbart i USA (9).

Dessutom har flera studier på människor också visat att konsumtion av energidryck kan öka blodtrycket och hjärtfrekvensen och minska viktiga markörer för blodkärlens funktion, vilket kan vara dåligt för hjärthälsan (10, 11).

De flesta experter anser att hjärtproblem i samband med användning av energidrycker uppstår som ett resultat av överdrivet koffeinintag.

Detta verkar rimligt eftersom många av de personer som drabbats av allvarliga hjärtproblem efter att ha druckit energidrycker konsumerade mer än tre energidrycker åt gången eller också blandade dem med alkohol.

Även om du kan behöva vara försiktig med att använda energidrycker om du har en historia av hjärtsjukdomar, är det osannolikt att konsumtion av dem ibland och i rimliga mängder orsakar hjärtproblem hos friska vuxna utan historia av hjärtsjukdomar.

SAMMANFATTNING:

Flera personer har fått hjärtproblem efter att ha konsumerat energidrycker, eventuellt på grund av att de druckit för mycket koffein eller blandat energidryck med alkohol.

Vissa energidryck är fulla av socker

De flesta energidryck innehåller en betydande mängd socker.

Till exempel innehåller en 250 ml burk Red Bull 27 gram (ca 7 teskedar) socker, medan en 473 ml burk Monster innehåller ca 54 gram (ca 14 teskedar) socker.

Att konsumera så här mycket socker kommer att få vem som helst att få blodsockret att stiga, men om du har svårt att kontrollera ditt blodsocker eller har diabetes bör du vara särskilt försiktig med energidrycker.

Konsumtion av drycker sötade med socker, som de flesta energidrycker, leder till blodsockerhöjningar som kan vara dåliga för hälsan, särskilt om du har diabetes.

Dessa blodsockerhöjningar har förknippats med ökade nivåer av oxidativ stress och inflammation, som har varit inblandade i utvecklingen av nästan alla kroniska sjukdomar (12, 13, 14).

Men även personer utan diabetes kan behöva vara oroliga för sockret i energidrycker. En studie rapporterade att det fanns ett samband mellan att dricka en eller två sockersötade drycker dagligen och en 26 % högre risk för typ 2-diabetes (15).

Lyckligtvis tillverkar många tillverkare av energidryck nu produkter som antingen har lägre sockerhalt eller helt och hållet har tagit bort det. Dessa versioner är mer lämpliga för personer med diabetes eller för dem som försöker följa en lågkolhydratkost.

SAMMANFATTNING:

Personer med diabetes bör välja versioner av energidrycker med låg eller ingen sockerhalt för att undvika skadliga höjningar av blodsockret.

Att blanda energidryck och alkohol innebär allvarliga hälsorisker

Att blanda energidryck med alkohol är otroligt populärt bland unga vuxna och studenter.

Detta innebär dock ett stort folkhälsoproblem.

De stimulerande effekterna av koffein i energidryck kan åsidosätta alkoholens depressiva effekter. Detta kan göra att du känner dig mindre berusad samtidigt som du fortfarande upplever alkoholrelaterade försämringar (16, 17).

Denna kombination kan vara mycket oroande. Personer som intar energidryck tillsammans med alkohol tenderar att rapportera en högre alkoholkonsumtion. De är också mer benägna att dricka och köra bil och drabbas av alkoholrelaterade skador (18, 19, 20).

Dessutom visade en studie av 403 unga vuxna australiensare att det var nästan sex gånger vanligare att människor fick hjärtklappning när de drack energidryck blandade med alkohol jämfört med när de drack enbart alkohol (21).

Förblandade alkoholhaltiga energidryck ökade i popularitet i mitten av 2000-talet, men 2010 tvingade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA företagen att ta bort stimulantia från alkoholhaltiga drycker efter rapporter om medicinska problem och dödsfall.

Ändå fortsätter många privatpersoner och barer att blanda energidrycker och alkohol på egen hand. Av ovanstående skäl rekommenderas det inte att konsumera energidryck blandade med alkohol.

SAMMANFATTNING:

Energidryck som blandas med alkohol kan göra att du känner dig mindre berusad samtidigt som du fortfarande upplever alkoholrelaterade nedsättningar. Att konsumera energidrycker tillsammans med alkohol rekommenderas inte.

Bör barn eller tonåringar dricka energidrycker?

Uppskattningsvis 31 % av barn i åldern 12-17 år konsumerar regelbundet energidrycker.

Enligt rekommendationer som publicerades av American Academy of Pediatrics 2011 bör dock energidryck inte konsumeras av barn eller tonåringar (22).

Deras resonemang är att det koffein som finns i energidrycker gör att barn och tonåringar riskerar att bli beroende av ämnet, och att det också kan ha negativa effekter på hjärtats och hjärnans utveckling (22).

Experterna har också fastställt koffeingränser för dessa åldrar och rekommenderar att tonåringar inte konsumerar mer än 100 mg koffein dagligen och att barn konsumerar mindre än 1,14 mg koffein per pund (2,5 mg/kg) av sin egen kroppsvikt per dag (23).

Detta motsvarar cirka 85 mg koffein för ett barn på 34 kg (75 pund) som är 12 år eller yngre.

Beroende på energidryckens märke och förpackningsstorlek skulle det inte vara svårt att överskrida dessa koffeinrekommendationer med bara en burk.

SAMMANFATTNING:

På grund av de potentiella negativa effekterna av koffein i denna population avråder ledande hälsovårdsorganisationer från att använda energidrycker till barn och tonåringar.

Bör någon dricka energidrycker? Hur mycket är för mycket?

De flesta hälsoproblem som rör energidryck handlar om deras koffeininnehåll.

Det är viktigt att det allmänt rekommenderas att vuxna inte konsumerar mer än 400 mg koffein per dag.

Energidrycker innehåller vanligtvis endast cirka 80 mg koffein per 237 ml (8 ounces), vilket är ganska nära en genomsnittlig kopp kaffe.

Problemet är att många energidryck säljs i behållare som är större än 237 ml (8 ounces). Vissa innehåller dessutom mer koffein, särskilt "energy shots" som 5-Hour Energy, som innehåller 200 mg koffein i endast 57 ml.

Dessutom innehåller flera energidrycker också örtextrakt som guarana, en naturlig källa till koffein som innehåller cirka 40 mg koffein per gram (24).

Tillverkare av energidryck är inte skyldiga att inkludera detta i det koffeininnehåll som anges på produktetiketten, vilket innebär att det totala koffeininnehållet i många drycker kan underskattas drastiskt.

Beroende på vilken typ och storlek av energidryck du konsumerar är det inte svårt att överskrida den rekommenderade mängden koffein om du konsumerar flera energidrycker på en dag.

Även om det är osannolikt att det är skadligt att ibland dricka en energidryck, är det förmodligen klokt att undvika att konsumera energidrycker som en del av din dagliga rutin.

Om du bestämmer dig för att konsumera energidrycker, begränsa dem till högst 473 ml (16 ounces) av en standard energidryck per dag och försök att begränsa alla andra koffeinhaltiga drycker för att undvika överdrivet koffeinintag.

Gravida och ammande kvinnor, barn och tonåringar bör undvika energidrycker helt och hållet.

SAMMANFATTNING:

Att då och då dricka en energidryck är osannolikt att det skulle orsaka problem. För att minska potentiella skador bör du begränsa din konsumtion till 473 ml (16 ounces) dagligen och undvika alla andra koffeinhaltiga drycker.

Slutsats

Energidryck kan leverera en del av de utlovade fördelarna genom att öka hjärnans funktion och hjälpa dig att fungera när du är trött eller saknar sömn.

Det finns dock ett antal hälsoproblem med energidrycker, särskilt i samband med överdrivet koffeinintag, sockerinnehåll och om man blandar dem med alkohol.

Om du väljer att dricka energidrycker, begränsa ditt intag till 473 ml (16 ounces) per dag och håll dig borta från "energy shots". Försök dessutom att minska ditt intag av andra koffeinhaltiga drycker för att undvika de skadliga effekterna av för mycket koffein.

Vissa personer, inklusive gravida och ammande kvinnor, barn och tonåringar, bör undvika energidrycker helt och hållet.

Källa:

 1. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/fda-101-dietary-supplements
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169440
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537849/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134885/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867436/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19057190
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29462923
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24257722/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21795443/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21092368
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26817506
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25644344
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31729225
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950139
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23466396
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034047/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564867/
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400055/
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3286726/
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18198223/
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469977
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18187437
 23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25563737
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17824197
 26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19400750
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21767449
 28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640952
 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269241
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023705/
 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097268
 32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25540980
 33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770102/
 34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22284338
 35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880836/
 36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28588097
 37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30785773
 38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24251706
 39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22215165
 40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24358230
 41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23006411

Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg