Gymkläder, kan det påverka min prestation?

Det kan påverka din prestation, din hud och mycket mer - säger en expert på mänsklig prestation.

När det gäller kläder att träna i, prioriterar du mode eller komfort? Många av oss hamnar någonstans i mitten. Vi kanske spenderar pengar på ett par kompressionsleggings som är utformade för att transportera bort svett och underlätta återhämtning, men ovanpå bär vi en gammal, överdimensionerad bomulls t-shirt. Så spelar det verkligen någon roll vad du har på dig på gymmet?

Tja, forskning säger att det gör det, och avslöjar ett direkt samband mellan vad vi har på oss och hur vi presterar, liksom våra motivationsnivåer och till och med sannolikheten för skador.

För att förklara mer delar Nick Harris, en av de främsta experterna på mänsklig prestation som skapade HPE Activewear, med sig av sina specialiserade råd om hur det vi har på oss när vi tränar kan påverka vårt träningspass:

1. Det kan förebygga skador

"Att bära lämpliga kläder är avgörande när du är en ivrig motionär. Många idrottsskador uppstår på grund av brist på lämplig utrustning, inklusive kläder. Oavsett vilken aktivitet du ägnar dig åt bör du välja kläder för just den sporten och leta efter något som ger ett gott skydd mot stötar, belastning eller överhettning.

"Jag rekommenderar att man investerar i kompressionskläder av god kvalitet, den här typen av utrustning ökar cirkulationen och blodflödet till hjärtat, vilket ger välbehövligt syre till arbetande muskler, minskar trötthet och ömhet genom att hantera mjölksyraansamlingen, vilket bidrar till att förbättra kraft, uthållighet och återhämtning."

2. Du kommer inte att känna dig begränsad

"Lätta material och väldesignade aktiva kläder ska kännas som ett andra skinn och se till att du inte känner dig begränsad när du tränar. Om du tränar i total komfort kan du enbart koncentrera dig på uppgiften och träna på bästa möjliga sätt. Det är otroligt viktigt att välja kläder som ger full rörelsefrihet, så när du väljer träningskläder ska du vara uppmärksam på design och skräddarsydd, och välja sömlösa kläder som inte irriterar din hud eller gnider."

3. Den reglerar och kontrollerar kroppstemperaturen

"Efter ett intensivt pass på gymmet kommer du att vara tacksam för att du inte hade den gamla bomullstoppen på dig, eftersom bomull lätt absorberar svett och behåller fukt, vilket gör att du känner dig fuktig och tung. Du bör välja lätta, andningsbara och svettavledande tyger som drar bort fukt från kroppen och gör att du känner dig torr och bekväm. Intelligenta tyger som XT Air eller XT Air ICE hjälper också till att reglera och bibehålla kroppstemperaturen för att se till att du kan prestera ditt bästa, med ultimat komfort."

4. Det kan förbättra prestationen

"Du har säkert hört uttrycket 'dress for success', och det kan även gälla vad du har på dig på gymmet. Högkvalitativa, intelligenta tyger arbetar med kroppen för att påskynda prestationen och klarar av de hårda kraven från intensiv träning för att du ska kunna prestera på topp. När det gäller förbättrad prestation är komfort återigen nyckeln. Du bör välja träningskläder som verkligen är utformade för din valda aktivitet. Om det är troligt att du kommer att svettas ska du leta efter svettavledande tyger som leder bort fukt från kroppen och söka efter FRESHFIT-teknik som innehåller silverjoner och som är utformad för att motverka bakteriebildning och hålla dig fräsch."

5. Det kan öka självförtroendet

"Kläder kan vara stärkande i vardagen, och när det gäller träning, bidra till vårt självförtroende och öka vår självkänsla. Det finns till och med ett psykologiskt fenomen som kallas "enclothed cognition", vilket tyder på att kläderna som en person bär kan utlösa mentala förändringar som påverkar prestationen och självförtroendet positivt. Enkelt uttryckt kan man säga att när man ser bra ut känner man sig mer självsäker, så om du investerar i gymutrustning som får dig att känna dig som hemma kan du känna dig bättre på gymmet och verkligen erövra ett träningspass."

6. Det påverkar din hud

"Lågkvalitativa och ofta billiga träningskläder kan innehålla tyger som irriterar huden och orsakar utslag och klåda under träningen. Träning ökar blodflödet till huden, vilket också kan leda till klåda. Svett, uttorkning, att bära tajta kläder som hindrar huden från att andas och att tvätta träningskläderna i starka tvättmedel kan också bidra till hudproblem. Intensiv träning kan också leda till att dina svettkörtlar täpps till, vilket resulterar i ett kliande värmeutslag, så se till att du väljer lätta, andningsbara tyger som håller huden sval."

7. Det kan motivera dig

"Det finns inget som motiverar dig att gå till gymmet mer än nya kläder. Du kommer inte bara att må bra, du kommer också att se bra ut, och det är något du vill ha när du är omgiven av speglar på gymmet. Tyvärr kan det bli dyrt att köpa nya gympakläder varje gång du går igenom en träningsmorgon. För att motverka detta har vi skapat en ny, kvartalsvis prenumerationsbox som hjälper användarna att skapa en samling lyxiga, mycket tekniska träningskläder från HPE Activewear. Denna nya tjänst kommer också att erbjuda kunderna betydande besparingar på våra bästsäljande produkter och tygteknologier, med alternativet "bygg din egen låda" som gör att du kan välja mellan ett brett utbud av färger och mönster som passar din valda träning och livsstil."

Inga produkter tillgängliga ännu

Håll utkik! Fler produkter kommer att visas här när de läggs till.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg