Kosttillskott för friska leder

Många människor tar kosttillskott för att stödja ledhälsan. Vissa tar dem för att lindra aktuell ledvärk, medan andra tar dem för att förhindra att smärta utvecklas.

De flesta kosttillskott för ledhälsa fungerar genom att minska inflammation eller skydda brosket i lederna. Brosk är det material som vilar mellan benen och förhindrar att de gnider mot varandra.

Detta brosk kan slitas ner med tiden, vilket leder till artros. Detta är en mycket vanlig källa till smärta och funktionshinder när människor åldras.

Alla som är oroade över ledsmärta eller sin ledhälsa bör gå till en läkare för en fullständig diagnos. Med det sagt finns det ett antal kosttillskott som kan hjälpa till att hålla lederna friska.

Fortsätt läsa för att lära dig om sex kosttillskott för friska leder. Den här artikeln tar också upp hur de kan hjälpa och när man bör träffa en läkare.

1. Glukosamin

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att skydda brosket i lederna.

Glukosamin finns i kroppen som en naturlig byggsten i brosket i lederna. Det är en vanlig ingrediens i många olika kompletteringsblandningar för friska leder.

Det är dock viktigt att notera att forskningen om glukosamin tenderar att ge blandade resultat.

I en översikt i tidskriften Medwave analyserades till exempel flera studier som använde glukosamin mot artros. Deras resultat visade att det inte finns tillräckligt starka bevis för att stödja uppfattningen att glukosamin hjälper till med symptomen på artros.

Andra studier, till exempel en i Journal of Orthopaedic Surgery och Research(1), visar att glukosamin kan hjälpa mot vissa symtom, till exempel ledstelhet, men att det kanske inte är effektivt mot andra symtom.

En del av orsaken till dessa osäkerheter är att det finns olika typer av glukosamin. Kosttillskott för ledsmärta brukar innehålla glukosaminhydroklorid och glukosaminsulfat.

Problemet är att forskningen vanligtvis inte skiljer mellan typerna när man studerar glukosamins effekter på smärta vid artros. Om man gör det kan det ge tydligare resultat.

I en studie noterades till exempel att vissa typer av glukosamin - inklusive en specifik typ av glukosaminsulfat - kan vara överlägsna andra. När forskarna granskade effekterna av en specifik typ av receptbelagt kristallint glukosaminsulfat fann de att denna typ av glukosamin var effektiv vid behandling av symtom på ledsmärta.

Långtidsstudier(2) har visat att kristallint glukosaminsulfat bromsade upp symtomutvecklingen hos personer med artros i knäet. Forskning visar också att föreningen kan orsaka en långsiktig minskning av symtomen och minska behovet av andra smärtstillande läkemedel och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Glukosaminsulfat är tillgängligt utan recept. En person kan fråga sin läkare om kristallint glukosaminsulfat.

2. Kondroitin

Kondroitin är en annan byggsten i brosket som kan främja sund tillväxt i lederna.

Många företag paketerar glukosamin tillsammans med kondroitin i samma formel för ledhälsa, eftersom många tror att de två föreningarna kan arbeta tillsammans för att stödja brosket.

Chondroitin i sig självt kan vara effektivt för några symtom på artros. En studie(3) fann att i försök var kondroitin mer effektivt än placebo för att kontrollera smärta i lederna och förbättra funktionen i själva lederna.

I en annan studie, denna gång i Cochrane Database of Systematic Reviews, konstateras att även om kondroitins förmåga att minska smärta är blygsam, har det en lägre risk för allvarliga biverkningar jämfört med andra metoder för symtomkontroll, till exempel NSAID.

Detta kan tyda på att kondroitin är ett bättre långsiktigt alternativ i vissa fall.

3. Metylsulfonylmetan

Metylsulfonylmetan (MSM) är ett annat vanligt tillskott för lederna, som ofta hamnar i ledhälsoblandningar som innehåller kondroitin eller glukosamin.

En studie(4) konstaterar att MSM kan bidra till att förbättra några olika problem i kroppen, bland annat inflammation, ledvärk och oxidativ stress.

Detta kan stödja ledhälsan överlag, och det kan minska symtomen hos vissa personer. Dessutom tolererar de flesta människor MSM när de tar det i normala doser.

4. Gurkmeja

Många forskare har studerat gurkmeja och dess förening curcumin. Curcumin verkar ha en stark antiinflammatorisk effekt, vilket kan bidra till att minska symtomen i vissa fall.

En studie(5) fann att om man tar cirka 1 000 milligram curcumin varje dag kan det bidra till att minska vissa symtom, inklusive ledsmärta. Denna effekt liknar effekten av receptfria NSAID-preparat, såsom ibuprofen.

Många kosttillskott som innehåller gurkmeja innehåller också svartpeppar, vilket kan hjälpa kroppen att absorbera och använda gurkmejan effektivt.

Med detta sagt finns det för närvarande inte tillräckligt starka bevis för att göra några definitiva påståenden om curuminets fördelar för ledvärk. Den antiinflammatoriska effekten är dock välkänd, och många människor tar tillskottet för dess potential att lindra ledvärk.

5. Boswellia

Boswellia, eller rökelse, är ett annat naturligt tillskott som kan vara till hjälp för att upprätthålla friska leder. Liksom turneric har boswellia också en antiinflammatorisk effekt i kroppen. Att minska inflammation i områden som lederna kan bidra till att minska smärtan.

Boswellia kan också fungera tillsammans med andra föreningar, till exempel kurkumin. En 12 veckors studie (6) som jämförde ett curcumintillskott med ett kombinationstillskott av curcumin och boswellia visade att det sistnämnda var effektivare i hanteringen av artrosrelaterad smärta.

Kombinationen av curcumin och boswellia kan vara till hjälp för personer med ledvärk eller artros som är oroliga för de potentiella biverkningarna av NSAID-preparat.

I en översikt i tidskriften Seminars in Arthritis and Rheumatism konstateras att personer som tar curcumin löper mindre risk att drabbas av biverkningar än de som tar NSAID, och att kombinationen av curcumin och boswellia medförde liten risk för biverkningar.

En stor del av forskningen om dessa föreningar har dock kommit från små studier, vilket innebär att det inte finns tillräckligt starka bevis för att göra några definitiva påståenden om deras säkerhet eller effektivitet.

6. Tamarindfrö

Tamarindfrö kan vara ett annat naturligt alternativ till traditionella ledtillskott. Fröet innehåller ett antal antioxidanter som har en antiinflammatorisk effekt och kan stödja lederna. Viss forskning tyder på att det till och med kan vara antiartritiskt.

En studie i tidskriften Scientific Reports(7) fann att tamarindfröextrakt faktiskt verkar för att skydda brosk och ben genom att minska inflammation och oxidativ stress. Det gör det samtidigt som det förhindrar degeneration av dessa celler.

Studien tyder på att tamarindfröextrakt skulle kunna vara en potent antiinflammatorisk, antistress och anti-artritisk förening. Med det sagt har forskarna efterlyst ytterligare studier för att bekräfta detta.

En annan studie(8) undersökte effekterna av en kombination av tamarindfrön och gurkmeja mot ledvärk hos personer utan artrit. Resultaten visade att personer som tog kombinationen av tamarindfrön och gurkmeja fick en betydande lindring av knäsmärta och förbättrad ledfunktion efter att ha deltagit i fysisk aktivitet.

Andra behandlingar

Även när man tar kosttillskott för att öka eller bibehålla ledhälsan är det viktigt att överväga andra alternativ för att hålla lederna friska.

Andra aspekter av en hälsosam rutin för lederna är bl.a:

  • Att hålla en måttlig vikt för att minska belastningen på lederna.
  • Regelbunden fysisk träning för att stärka de muskler som stöder lederna.
  • Att prova på mjuka sträckningar och yoga för att öka flexibiliteten och rörelseomfånget i lederna.
  • Användning av värme- eller kylförpackningar för att minska stelhet eller ömhet i lederna.
  • Ta andra mediciner, enligt läkarens förslag.

Alternativa terapier, som massage eller akupunktur, kan ge mindre symtomlindring hos vissa personer. Dessa terapier kan också bidra till att minska andra viktiga faktorer, till exempel stress.

D-vitamin kan också vara användbart för att lindra ledvärk. Läs mer om det här.

När behöver du träffa en läkare?

Den som är orolig för ledsymtom som poppande, knackande ljud, smärta eller stelhet bör uppsöka en läkare för en fullständig diagnos.

En tidig diagnos kan hjälpa till att utesluta andra tillstånd som kan orsaka dessa symtom och ge tidigare tillgång till behandlingsalternativ.

Sammanfattning

Brosket i lederna hjälper till att dämpa benen från stötar och hindrar benen i varje led från att gnugga mot varandra. Om detta brosk slits ner kan människor börja märka symtom som knackningar, smärta eller stelhet.

Vissa ledtillskott kan hjälpa till att lindra dessa symtom eller förhindra att de uppstår från första början.

Glukosamin och kondroitin kan hjälpa till att minska symtomen hos vissa personer, medan andra naturliga alternativ - som gurkmeja och boswellia - också kan hjälpa till att hantera ledsmärta.

Den som är orolig för sin ledhälsa eller symtom i lederna bör uppsöka en läkare för en fullständig diagnos.

En tidig diagnos kan bidra till att förbättra behandlingsresultaten och eliminera andra problem som kan orsaka symptomen.

Fler produkter
Filter:
Kategorier
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg