Fördelar av L-arginin

L-arginin är en av många aminosyror som kroppen behöver för att fungera ordentligt.

Liksom andra aminosyror spelar L-arginin en roll i uppbyggnaden av protein. Kroppen kan använda proteinet för att hjälpa till att bygga muskler och återuppbygga vävnad.

Därför har forskare undersökt L-arginins effektivitet vid behandling av svåra sår och vävnadsavfall vid allvarliga sjukdomar.

Vad är L-arginin?

L-arginin finns i ägg, fisk och rött kött.

Förutom att bygga protein frigör L-arginin kväveoxid i blodet.

Kväveoxid verkar för att vidga blodkärlen i blodet, vilket kan hjälpa till att underlätta vissa cirkulationstillstånd.

En persons kropp producerar naturligt L-arginin under normala omständigheter. Människor får också ytterligare L-arginin som en del av sin vanliga kost.

Rött kött, fisk, mejeriprodukter och ägg innehåller alla små mängder L-arginin som hjälper kroppen att fylla på sina nödvändiga resurser.

Ibland kan en persons behov av L-arginin överstiga kroppens förmåga att producera eller konsumera det naturligt. Detta gäller ofta för äldre vuxna eller personer med vissa medicinska tillstånd.

I dessa fall kan personer få konstgjort L-arginin i form av orala läkemedel, injektioner eller krämer förskrivet. Flera potentiella hälsotillstånd kan gynnas av ett ökat intag av L-arginin.

Vissa människor tar L-arginin som ett tillskott. Som med alla tillskott bör en person använda det med försiktighet.

Även om L-arginin anses vara säkert i måttliga doser kan för mycket L-arginin ha allvarliga biverkningar, inklusive dödsfall. Det är viktigt att förstå hur tillskottet kan interagera med kroppen och med ytterligare mediciner innan man tar det.

Fördelar med L-arginin

L-arginin har två effekter: det omvandlas till kväveoxid och hjälper kroppen att bygga protein.

Dessa effekter ger L-arginin en rad potentiella fördelar som sträcker sig från hjärthälsa och bröstsmärta till att hjälpa till att bygga muskler, reparera sår och förbättra mannens fertilitet.

Även om det finns många påståenden om fördelarna med L-arginin är det inte alla som stöds av vetenskapliga forskningsstudier.

Nedan följer några exempel på forskade fördelar och användningsområden för L-arginin:

 • Test av tillväxthormonreserven
 • Minskning av högt blodtryck
 • Korrigering av medfödda fel i ureasyntesen
 • Behandling av hjärtsjukdomar.
 • Behandling av erektil dysfunktion (ED)
 • Lindring av inflammation i matsmältningskanalen hos för tidigt födda barn
 • Kontrollera blodsockret hos personer med diabetes

Dessutom kan L-arginin ha potential att hjälpa till med många andra problem. Mer forskning måste dock göras för att ytterligare utvärdera L-arginins potential att göra följande:

 • Förbättra blodflödet
 • Läka sår snabbare
 • Lindra ångest
 • Behandla brännskador
 • Förbättra njurfunktionen hos personer med hjärtsvikt.
 • Förbättra träningsresultatet

Det finns ytterligare flera områden som forskarna är intresserade av att utforska när det gäller L-arginin och dess effekter på människokroppen.

Det är viktigt att alla som är intresserade av att ta L-arginin som ett tillskott pratar med sin läkare om de potentiella fördelarna och riskerna innan de börjar använda det.

Dessutom bör människor fullt ut förstå och undersöka de påståenden som en tillverkare gör om sin produkt innan de använder den.

Biverkningar av L-arginin

För vissa grupper av människor kan det finnas vissa risker med att ta L-arginin som tillskott.

L-arginin har vissa potentiella biverkningar som man bör vara medveten om när man tar det som ett tillskott. Några av de vanligaste och godartade biverkningarna är bland annat:

 • Gikt
 • Uppblåsthet
 • Buksmärta
 • Inflammation i luftvägarna
 • Diarré
 • Lågt blodtryck
 • Avvikelser i blodet
 • Allergier
 • Försämring av astma

L-arginin kan dock leda till vissa allvarliga komplikationer som måste beaktas.

Risker och komplikationer

L-arginin har vissa potentiellt allvarliga risker för vissa grupper av människor.

 • Dessa inkluderar bland annat följande:
 • Allvarlig sjukdom eller dödsfall hos barn och spädbarn
 • Svårigheter att kontrollera blodtrycket under en operation
 • Förvärring av herpesutbrott.
 • Ökad risk för dödsfall efter en hjärtattack.
 • Negativ interaktion med vissa läkemedel, inklusive Viagra och blodtrycksmediciner

Även om det finns risker förknippade med L-arginin, visar de flesta undersökningar att det är säkert för människor att ta i små doser. Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA övervakar inte säkerheten eller effektiviteten hos kosttillskott, så det är viktigt att välja ett välrenommerat märke.

Kosttillskott finns att köpa på nätet, men som med alla kosttillskott eller mediciner bör en person rådgöra med en läkare eller dietist innan han eller hon tar L-arginin, eftersom riskerna kan vara större än de potentiella fördelarna.

Naturliga sätt att få i sig tillräckligt med L-arginin

En stor fördel med att få L-arginin genom kosten är att det är svårt att få för mycket. Därför kan man undvika vissa av de biverkningar som uppstår när man får i sig för mycket L-arginin.

Å andra sidan kan det hända att enbart livsmedelskonsumtion inte ger tillräckligt med L-arginin för att tillgodose en persons behov. En person bör diskutera sina alternativ med sin läkare innan han eller hon ändrar sin kost.

Växtbaserade proteiner som kikärter är en bra källa till L-arginin.

Den bästa naturliga källan till L-arginin är livsmedel med hög proteinhalt. För vissa människor kan animaliska proteiner, som rött kött (nötkött), kyckling- och kalkonbröst, fläskfilé och mejeriprodukter, vara den främsta källan till L-arginin.

För personer som inte äter kött kan växtbaserade proteiner som innehåller L-arginin vara linser, kikärter, jordnötter, pumpafrön och sojabönor.

Personer som upptäcker att de har en otillräcklig mängd L-arginin för att tillgodose sina behov kan vilja ändra sin kost för att inkludera livsmedel som är rika på protein.

En dietist eller läkare kan kanske ge förslag på måltidsplanering för att öka det naturliga intaget av L-arginin innan man tar kosttillskott.

Vanliga frågor om L-arginin

Vad är L-arginin?

L-arginin är en aminosyra som kroppen använder för att producera kväveoxid, som hjälper till att öka blodflödet genom att vidga blodkärlen. Det finns naturligt i vissa livsmedel, men det kan också tas som ett tillskott.

Vilka livsmedel innehåller L-arginin?

L-arginin finns naturligt i proteinrika livsmedel som kött, kyckling, fisk, ägg och mjölkprodukter. Det finns också i nötter, frön och bönor.

Vilka är fördelarna med att ta L-arginintillskott?

L-arginin kan hjälpa till att förbättra blodflödet, sänka blodtrycket, öka sexuell funktion och stödja immunsystemet. Det kan också hjälpa till att förbättra träningsprestationen och minska muskeltrötthet.

Finns det några biverkningar av L-arginintillskott?

L-arginin är vanligtvis säkert för de flesta människor när det tas i rekommenderade doser. Vissa människor kan uppleva biverkningar som magbesvär, illamående och huvudvärk.

Kan L-arginin hjälpa till med erektil dysfunktion?

Ja, L-arginin kan hjälpa till att förbättra erektil dysfunktion hos vissa män genom att öka blodflödet till penis.

Vilka är de rekommenderade doserna för L-arginin?

De rekommenderade doserna för L-arginin varierar beroende på syftet med användningen. För att förbättra träningsprestationen kan en dos på 2-6 gram per dag användas. För att förbättra sexuell funktion kan en dos på 5 gram per dag användas. Det är viktigt att tala med en läkare innan du tar L-arginin för att bestämma rätt dos för dina behov.

Kan L-arginintillskott interagera med andra läkemedel?

Ja, L-arginin kan interagera med vissa läkemedel, inklusive blodförtunnande läkemedel och blodtrycksmediciner. Det är viktigt att tala med en läkare innan du tar L-arginin om du tar andra mediciner.

Kan gravida kvinnor ta L-arginin?

Gravida kvinnor bör undvika att ta L-arginin eftersom det inte finns tillräckligt med forskning för att fastställa dess säkerhet under graviditeten.

Kan L-arginintillskott hjälpa till att minska högt blodtryck?

Ja, L-arginin kan hjälpa till att minska högt blodtryck genom att öka produktionen av kväveoxid, som hjälper till att vidga blodkärlen och förbättra blodflödet. Det är dock viktigt att tala med en läkare innan du tar L-arginin som ett behandlingsalternativ för högt blodtryck, eftersom det kan interagera med andra mediciner och ha potentiella biverkningar.

Kan L-arginin hjälpa till att förbättra träningsprestationen?

Ja, L-arginin kan hjälpa till att förbättra träningsprestationen genom att öka blodflödet och transporten av syre och näringsämnen till musklerna. Det kan också minska muskeltrötthet och förbättra återhämtningstiden efter träning. Det är dock viktigt att tala med en tränare eller läkare innan du tar L-arginin som ett kosttillskott för att bestämma rätt dosering och användning.

Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg