Pillerlådor

Oavsett om du försöker hålla dig organiserad hemma eller tar med dig dina kosttillskott på resan - pillerlådor är oumbärliga!

Förvara dina vitaminer, kosttillskott och tabletter på ett säkert sätt med pillerlådor med förvaringsfack och ett säkert spänneförslutningssystem för att hålla dina piller korrekt portionerade och säkert förvarade. Den har en liten, smal design och är perfekt för diskret förvaring eller för att ha med i träningsväskan för att få i dig dina vitaminer på språng.

Pillerlådor och säkerhet vid medicinering

Precis som de läkemedel de innehåller används de inte alltid enligt anvisningarna.

Har du någonsin haft problem med att hålla ordning på din dagliga medicinering eller dina kosttillskott? När människor blir äldre börjar de ofta ta mer än ett recept och det kan vara en utmaning att hålla koll på vilka piller som ska tas vid vilken tidpunkt på dagen. Ta en titt på våra olika pillerlådor med flera fack: en lågteknologisk anordning som är utformad för att hjälpa dig att hålla allt organiserat och säkert.

Men hur väl fungerar dessa pillerlådor egentligen i praktiken? Enligt en liten studie från 2009 av Odette Gould, psykologiprofessor vid Mount Allison University i Sackville, N.B., är de kanske inte så effektiva - eller säkra - som de är tänkta att vara. Genom sin studie, som publicerades i Canadian Pharmacists Journal, upptäckte Gould och hennes kollegor att få människor verkar använda pillerburkar på det sätt som de är avsedda att användas.

Om forskningen

Läkare beskriver att ta ordinerade mediciner på rätt sätt som följsamhet eller efterlevnad av en läkemedelsregim. I ett försök att förbättra följsamheten rekommenderar läkare och apotekare ofta pillerlådor och blisterförpackningar: ark med piller som är individuellt förpackade i plast och förseglade med folie. I teorin är det lättare att komma ihåg att sortera piller eller grupper av piller efter när de ska tas, vilket gör det lättare att ta dem enligt schemat.

Gould och hennes team undersökte 135 personer i åldrarna 49-94 år, som alla levde självständigt i samhället vid tiden för studien. Försökspersonerna tog i genomsnitt 6,5 mediciner var och 75 procent använde en pillerlåda åtminstone någon gång. De flesta forskningsdeltagarna sade att de använder pillerlådor eller blisterförpackningar eftersom de är praktiska, gör det lättare att komma ihåg att ta läkemedel och det bidrar till att förenkla komplicerade läkemedelsregimer.

Även om många respondenter gillade sina pillerlådor och ungefär hälften av försökspersonerna sa att de aldrig missade en dos, rapporterade 39 procent av användarna av pillerlådor att de missade en dos eller tog den mycket senare än väntat, en till tre gånger per vecka. Majoriteten sade också att de lade alla mediciner tillsammans i en enda dags låda, trots att de har recept som måste tas separat vid olika tidpunkter på dagen.

Vad är då problemet med pillerlådor?

Goulds resultat kanske inte låter farligt, men ofta beror effektiviteten, för att inte tala om säkerheten, hos ett läkemedel på när det tas. En felberäkning när man fyller en 7-dagars pillerlåda sträcker effekten av misstaget över en hel veckas medicinering.

Det finns också andra potentiella problem. Att förlita sig på minnet för att hålla ordning på flera mediciner kan vara en utmaning. Att förlita sig på att känna igen ett piller när det är ute ur sin receptbelagda flaska kanske inte är möjligt när en generisk version senare skrivs ut, läkemedelsmärket ändras eller pillerens färg eller form ändras av tillverkaren. I vissa fall är läkemedel förpackade i särskilda behållare för att hålla fukt eller ljus borta; förhållanden som en pillerlåda inte kan garantera. Ett antal respondenter sa att de använder en plastpåse eller en näsduk för att bära med sig piller när de reser.

Den kanske största oron som framkom i undersökningen gällde risken för fel när man helt enkelt överför piller från receptflaskorna till pillerlådan. Endast ett fåtal försökspersoner sa att de hade någon som kontrollerade att de hade sorterat dem korrekt enligt etiketterna på flaskorna, och uppgav att de kunde sin medicinering "utantill". Inom de flesta sjukhusmiljöer anses det vara tillräckligt komplicerat att fylla pillerlådor för att det ska krävas en andra sjukvårdspersonal för att kontrollera att de är korrekta.

Även om 82 procent av de tillfrågade beskrev sig själva som vid god eller utmärkt hälsa, kan minnesproblem även bland självständigt levande äldre personer med lindrig kognitiv nedsättning äventyra deras förmåga att ta läkemedel enligt schemat och i rätt doser. I själva verket rapporterar forskarna om fall där blisterförpackningar med mediciner tagits ut slumpmässigt.

Andra forskare har funnit liknande mönster. I en granskning från 2000 av 312 patienter i Boston hade 76 procent av de äldre vuxna som bodde i samhället diskrepanser mellan vilka läkemedel som var ordinerade och vilka läkemedel - receptbelagda och receptfria - de faktiskt tog.

Användning av pillerlådor på ett säkert sätt

Även om Gould och hennes team efterlyser mer forskning om hur pillerlådor och blisterförpackningar påverkar följsamheten och efterlevnaden av läkemedelsreglerna, visar deras studie att användningen av dessa produkter kanske inte är så enkel som de är avsedda att vara. Om du använder pillerlådor ska du åtminstone se till att du använder dem på ett säkert sätt. Din apotekare eller vårdgivare bör veta att du använder pillerlådor, och det vore också klokt att låta någon kontrollera ditt arbete för att verifiera att du har sorterat dina mediciner på rätt sätt.

Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg