Vad du bör veta om kosttillskott av kväveoxid

Kväveoxid är en förening i kroppen som gör att blodkärlen vidgas och stimulerar frisättningen av vissa hormoner, t.ex. insulin och humant tillväxthormon.

Kväveoxidtillskott är en kategori av kosttillskott som inkluderar L-citrullin och L-arginin. Forskare har utfört flera kliniska prövningar relaterade till kväveoxidtillskott och deras effektivitet, ofta med blandade resultat.

I den här artikeln undersöks hur kväveoxid fungerar i kroppen och några av de rapporterade hälsofördelarna och riskerna med kväveoxidtillskott.

Hur kväveoxid fungerar i kroppen

Kväveoxidtillskott kan slappna av eller vidga blodkärlen.

De två vanligaste kväveoxidtillskott är L-arginin och L-citrullin.

L-arginin är en aminosyra, eller en proteinbyggsten, som finns naturligt i rött kött, mejeriprodukter, fjäderfä och fisk. Tillverkare framställer det i ett laboratorium som piller, pulver eller grädde.

L-citrullin är också en aminosyra som finns i kött, nötter, baljväxter och vattenmelon. Tillverkare kan också framställa L-citrullin i ett laboratorium och förpacka det som piller eller pulver.

Utan att ta kväveoxidtillskott konsumerar en person vanligtvis cirka 5 gram (g) L-arginin per dag, enligt en artikel i The Journal of NutritionTrusted Source. Kroppen omvandlar detta till kväveoxid för användning i olika kroppsfunktioner.

Vissa forskare tror att kväveoxid i kroppen slappnar av eller vidgar blodkärlen. Vissa läkemedel, som Viagra, utnyttjar kväveoxidvägen för att främja blodkärlens vidgning och förbättra blodflödet till penis för att förbättra erektionen.

Många tror att om man tar tillskott av kväveoxid ökar blodflödet i kroppen för att förbättra idrottsprestationer, främja läkning, förbättra hjärthälsan och ge många andra potentiella fördelar.

Även om det finns många potentiella användningsområden och fördelar med kväveoxidtillskott finns det inte mycket forskning som stöder vissa av påståendena.

Forskade fördelar

Det här är vad vetenskapen säger om fördelarna med att ta kväveoxid:

Förbättrar hjärthälsan

Enligt en artikel som publicerades i tidskriften Biochemical and Biophysical Research Communications ger intag av kväveoxidtillskott flera hjärtfrämjande effekter. Dessa inkluderar minskad arteriell stelhet, minskat blodtryck och förbättrat blodflöde i halspulsådern. Det är dock viktigt att notera att forskarna studerade djur, inte människor, för att hitta dessa effekter.

Förbättrar träning och återhämtning

En person kan ta kväveoxidtillskott för att förbättra idrottslig prestation.

Forskare teoretiserar att om man tar kväveoxidtillskott kan man förbättra leveransen av syre till musklerna. Detta skulle potentiellt kunna förbättra idrottsprestationen och minska ömhet efter ett träningspass.

Enligt en artikel i tidskriften Sports Medicine har studier visat att intag av kväveoxidtillskott kan öka toleransen för träning. Detta gäller dock endast för dem som inte tränade regelbundet eller bara tränade i måttlig takt.

Forskningen har inte visat att kväveoxidtillskott kan hjälpa elitidrottare. Forskarna utförde dessa studier på unga män, så de vet inte hur kväveoxidtillskott kan påverka äldre personer och kvinnor.

Minskning av erektil dysfunktion

Eftersom kväveoxidtillskott ökar blodflödet har forskare genomfört studier för att avgöra om det kan öka blodflödet för personer med erektil dysfunktion (ED).

Enligt en artikel i tidskriften Future Science OATrusted Source har vissa studier visat att intag av kväveoxid kan minska ED hos personer med mild till måttlig ED.

Att minska högt blodtryck under graviditeten

Preeklampsi, som är en form av högt blodtryck som kan uppstå under graviditeten, kan vara farligt för både kvinnan och barnet.

En studie från 2005 i European Journal of Clinical InvestigationTrusted Source visade att gravida kvinnor som tog L-arginintillskott under en längre tid hade lägre blodtrycksvärden än gravida kvinnor som inte tog L-arginin.

Även om forskarna behöver genomföra fler studier är resultaten lovande för kvinnor som kämpar med högt blodtryck under graviditeten.

Framtida forskning

Detta är bara några exempel på mer omfattande studier som undersökt effektiviteten av kväveoxid.

Det finns dock inga studier som fastställer hur mycket kväveoxidtillskott människor bör ta för att uppnå samma resultat som studiedeltagarna gjorde.

Andra rapporterade fördelar

Människor tar kväveoxid av en mängd olika skäl, varav många inte har någon vetenskaplig forskning som stöder dem.

Några av de rapporterade fördelarna med kväveoxidtillskott är bland annat:

 • Förbättring av viktnedgången.
 • Förbättra lungfunktionen hos personer med cystisk fibros.
 • Behandling av höjdsjuka.
 • Förbättra återhämtningen efter allvarliga trauman eller skador.
 • Förebyggande av förkylning.
 • Minskar biverkningarna av minnesförlust
 • Läkande av diabetiska fotsår.

De flesta av dessa fördelar är anekdotiska, vilket innebär att människor kan ha rapporterat en fördel, men det finns inga bevis som stöds av en vetenskaplig studie.

Biverkningar

En person bör tala med en läkare om eventuella interaktioner kväveoxidtillskott kan ha med befintliga mediciner.

För de flesta människor orsakar inte intag av kväveoxidtillskott några biverkningar. När biverkningar uppstår är de ofta lindriga och kan omfatta följande:

 • Diarré
 • Magsmärta, uppblåsthet eller halsbränna.
 • Huvudvärk
 • Hjärtklappning
 • Illamående

Vissa personer bör dock inte ta tillskotten på grund av risken för potentiella biverkningar. Dessa inkluderar personer med:

Cirrhos: Personer med skrumplever, eller leverärr, bör ta kväveoxid med försiktighet eftersom det kan försämra leverfunktionen.

Guanidinoacetatmetyltransferasbrist: Detta är ett sällsynt genetiskt tillstånd där en person saknar ett enzym som omvandlar arginin till kreatin, vilket är en avfallsprodukt. Därför bör personer med denna brist inte ta kväveoxidtillskott.

Lågt blodtryck: Om en person redan har lågt blodtryck bör hen inte ta kväveoxidtillskott på grund av risken att det kan sänka blodtrycket ytterligare. Läkare kommer att rekommendera att den som tar kväveoxidtillskott slutar göra det innan han eller hon genomgår en operation.

Läkare har också vissa farhågor om att kväveoxidtillskott kan förvärra vissa tillstånd. Dessa inkluderar njursjukdom, herpes och efter att en person har haft en hjärtattack.

En studie som publicerades 2006 i JAMATrusted Source visade att personer som tog L-arginin efter en hjärtinfarkt hade större chans att dö, få en upprepad hjärtinfarkt och läggas in på sjukhus än personer som inte gjorde det.

Den här artikeln ger inte en heltäckande lista över potentiella tillstånd där en person inte bör ta kväveoxidtillskott.

Kosttillskotten kan också störa mediciner, till exempel mot diabetes och högt blodtryck. Den som funderar på att ta kväveoxidtillskott bör först prata med sin läkare för att försäkra sig om att de inte kommer att störa befintliga tillstånd eller andra mediciner som de tar.

Ta med dig

Kväveoxidtillskott har funnits tillgängliga i årtionden, men eftersom det finns få vetenskapliga bevis för att stödja deras användning för specifika hälsofördelar rekommenderar läkare dem inte rutinmässigt.

Istället kan läkare föredra att rekommendera livsstilsförändringar eller mediciner som forskare har visat att de behandlar medicinska tillstånd effektivt.

Kväveoxidtillskott orsakar inte många biverkningar hos de flesta människor, så vissa människor kan välja att prova dem. Individer bör dock se till att de inte har specifika medicinska tillstånd som kväveoxid kan skada.

En person bör alltid prata med sin läkare innan han eller hon tar kväveoxid eller något annat tillskott för att försäkra sig om att han eller hon gör ett säkert och hälsosamt val.

Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg