Vad är känslomässigt välbefinnande? Så här förbättrar du din mentala hälsa

Känslomässigt välbefinnande är en viktig del av ett holistiskt välbefinnande, eftersom det kan påverka din syn på livet, dina relationer och din hälsa. I det här inlägget kommer vi att dela med oss av en definition av känslomässigt välbefinnande, varför det är viktigt och praktiska sätt att uppnå det.

Att ta hand om ditt känslomässiga välbefinnande är viktigt. När du är känslomässigt frisk hanterar du de olika delarna av ditt liv och arbetar med en rad olika känslor utan att förlora kontrollen. Du återhämtar dig.

Vi är alla mer medvetna om det just nu, efter ett år som utlöste mer intensiva känslor för många människor. Men att ta hand om ditt känslomässiga välbefinnande är alltid en bra investering, i goda som i dåliga tider.

Livet presenterar händelser som utmanar dig, men när du vet hur du ska möta dessa hinder med ett motståndskraftigt tankesätt stärks ditt förtroende för din förmåga att ta dig igenom alla omständigheter.

Vad är känslomässigt välbefinnande?

Känslomässigt välbefinnande är förmågan att producera positiva känslor, stämningar, tankar och känslor och att anpassa sig när man ställs inför motgångar och stressiga situationer.

En av dess grunder är motståndskraft, som gör att du kan navigera genom utmanande livshändelser. Tänk på motståndskraft som en muskel. Den spänns och utvecklas ju mer du använder den. Motståndskraften påverkar hur du möter utmaningar och hur du tänker på de utmaningar du möter.

När du till exempel inte får en befordran på jobbet, känner du dig då motiverad att hoppa in i ett nytt professionellt utvecklingsprogram eller känner du dig förbittrad? Är du optimistisk om att en annan bra möjlighet kommer att dyka upp när tiden är mogen, eller känner du en överväldigande besvikelse över att du missade just den här möjligheten?

Känslomässigt välbefinnande gör det möjligt för dig att fokusera på det positiva och hantera de negativa känslor och känslor du kan ha i en viss situation. Detta kan hjälpa dig att skapa starkare relationer med din omgivning. Till exempel den person som befordras till den roll du hade velat ha, eller den företagsledare som kanske oavsiktligt har förbisett dig.

Enligt Mental Health Foundation och CDC:

"En positiv känsla av välbefinnande... gör det möjligt för en individ att fungera i samhället och uppfylla kraven i vardagen. Välbefinnande omfattar i allmänhet globala bedömningar av livstillfredsställelse och känslor som sträcker sig från depression till glädje."

Hur du hanterar ditt utbud av känslor är avgörande.

Varför är känslomässigt välbefinnande viktigt?

Din motståndskraft växer när du känner igen de känslor som utlöser dig och uttrycker dem på ett konstruktivt sätt mot dig själv och andra.

"Om vi inte omvandlar vår smärta kommer vi med största säkerhet att överföra den - vanligtvis till dem som står oss närmast: vår familj, våra grannar, våra arbetskamrater och undantagslöst de mest sårbara, våra barn." - Pater Richard Rohr

För att förvandla denna motgång börjar du med att observera och hantera dina tankar, känslor och beteenden. Det bidrar till att bestämma vilka åtgärder du vidtar och förändrar helt och hållet ditt sätt att hantera stressiga situationer och fatta beslut.

När du lägger mer vikt vid ditt känslomässiga välbefinnande kan du:

 • Ta emot och ge feedback med ett hälsosamt perspektiv.
 • Ha diskussioner och svåra samtal med vem som helst.
 • Etablera starkare relationer.

Det beror på att din nivå av förståelse, empati, humor och medkänsla ökar. Du ser på dig själv och andra med mindre fördömande.

Vad finns det för samband mellan känslomässigt välbefinnande och hälsa?

Allt i ditt liv - känslomässigt, socialt, andligt, fysiskt och intellektuellt - hänger ihop i ett tillstånd av välbefinnande. Att till exempel promenera bara 10-15 minuter om dagen ger din hjärna en boost. Det innebär mer energi, medvetenhet och en sundare syn på livet. Eftersom motion av alla slag balanserar dina dopamin- och serotoninnivåer förbättrar den också din sömn och minskar stress och ångest. Allt detta kan göra dig bättre rustad att hantera dina känslor och känslor.

Varje område av ditt välbefinnande har potential att påverka andra områden. Många forskningsstudier fokuserar på hur dåligt psykiskt välbefinnande påverkar den fysiska hälsan negativt - vilket leder till en ökad risk för cancer, hjärtsjukdomar och sjukdomar i andningsorganen. Och det finns en ny uppsättning data som fokuserar på effekterna av positivt välbefinnande.

I ett doktorandprojekt om psykisk hälsa och livsberättelser fann Rikke Jensen till exempel ett övertygande samband mellan vad man säger om sig själv och sin upplevelse av välbefinnande. Hon bad 259 vuxna att beskriva upp till tio specifika minnen i sina livsberättelser och svara på frågor om huruvida händelserna var relaterade till positiva eller negativa aspekter av vem de var. Hon fann att livsberättelser som dominerades av positiva händelser och kopplingar var relaterade till högre subjektivt välbefinnande, medan livsberättelser som dominerades av negativa händelser och kopplingar var relaterade till lägre subjektivt välbefinnande.

Det är logiskt att dina berättelser återspeglar vad du känner för dig själv, din hälsa och hur du förhåller dig till andra. Tänk på det nästa gång du delar med dig av vad som hände under din dag. Ta kontroll över ditt känslomässiga välbefinnande genom att fokusera på de positiva känslor du kände och bearbeta och lära dig av eventuella negativa upplevelser.

Vad är några exempel på känslomässigt välbefinnande?

Ett starkt känslomässigt välbefinnande innebär att du är beredd att möta händelser som du kanske inte har kontroll över eller inte. När du ställs inför en utmanande situation kan du använda någon av dessa strategier för att få dig själv i en sinnesstämning som gör att du kan hantera dina känslor.

Du andas, jordar dig och tar en paus

I en stressig situation kan denna enkla trestegsprocess hjälpa dig att bättre kontrollera dina känslor.

 • När du andas djupt skickar du ett meddelande till din hjärna som hjälper dig att lugna ner dig och slappna av.
 • Jorda dig själv. Håll en penna. Ta tag i kanten på ett skrivbord. Känn golvet under dina fötter. Du återvänder till det nuvarande ögonblicket och bort från dina utmanande tankar.
 • Gör en paus. Vänta. Fundera nu på: "Vad vill jag egentligen säga?". När du vet vilka ord som kommer att uttrycka det du behöver kommunicera befinner du dig i ett tillstånd av känslomässigt välbefinnande.

Du reagerar i stället för att reagera

Att reagera är att utöva emotionell intelligens. Att reagera är att vara känslomässig. Så hur kan du konsekvent reagera i stället för att reagera? Börja med att sakta ner processen.

Att reagera innebär att du tänker igenom vad du vill att det ska hända i en interaktion eller konflikt. Du är väl avvägd, eftertänksam och låter kreativa idéer komma in i processen.

Att reagera däremot är vanligtvis omedelbart och ogenomtänkt och leder ofta till ett negativt resultat.

Du ifrågasätter dina tankar

Den senaste vetenskapliga forskningen visar att en genomsnittlig person har mer än sex tusen tankar varje dag. Nästa gång en tanke utmanar ditt känslomässiga välbefinnande kan du följa ett mönster som läraren Byron Katie har utarbetat och ställa dig själv dessa fyra frågor:

 1. Är det sant? Fundera över om tanken återspeglar hur du verkligen känner. Om du till exempel tänker: "Mitt liv är en katastrof just nu", fundera på om du verkligen känner så.
 2. Är det absolut sant? Gå djupare, öppna ditt sinne och ifrågasätt det du tror att du vet. Om du efter den första frågan tänkte: "Ja, mitt liv är verkligen en katastrof", fundera då på varför du tycker det. Finns det kanske bara några få saker som du skulle kunna ändra på, och kan du konstatera att vissa saker går bra?
 3. Hur känner jag mig när jag tänker den tanken? Tänk på de känslor och känslor som följer med en negativ tanke. När du till exempel tänker att ditt liv är en katastrof kan du känna dig hopplös, orolig eller melankolisk.
 4. Vem skulle jag vara utan den tanken? Föreställ dig nu ditt liv utan den negativa tanken. Du skulle till exempel kunna vara gladare, mer motiverad och mer fokuserad om du trodde att ditt liv var underbart. Fundera över vilka tankar och känslor du föredrar och ta ett medvetet beslut att fokusera på det.

För att avsluta den här övningen kan du använda det sista steget att vända på den ursprungliga tanken som utmanade ditt välbefinnande. Kom på tre skäl till varför din nya tanke kan vara sann. Övningen att ifrågasätta och sedan vända på dina tankar ger dig ett konkret sätt att återvända till ett tillstånd av känslomässigt välbefinnande.

Hur kan du förbättra ditt känslomässiga välbefinnande?

Ditt utbud av känslor - och hur du hanterar dem - påverkar din känslomässiga hälsa. Här är åtta sätt som du kan använda för att kontrollera dina känslor och känslor och förbli motståndskraftig:

 1. Rör på kroppen. Gör någon form av fysisk aktivitet var 90:e minut. Motion. Dansa. Vik tvätten. Om vädret tillåter, gå ut. Promenera runt kvarteret. Spring. Besök en park.
 2. Upprätta en rutin. Skapa ett schema som balanserar det arbete du utför med det liv du vill ha. Bestäm tid för dina möten. Blockera utrymme för att sätta upp mål. Skapa utrymme för att läsa. Laga en ny maträtt. Lyssna på musik.
 3. Kom i kontakt med andra. Älska din familj. Kolla in dem som stöttar dig. Be om hjälp. Lär dig något utanför din komfortzon. Tillbringa tid med någon som du respekterar.
 4. Förlåt. Förlåt andra och förlåt dig själv. Förlåtelse befriar dig från att behålla din kraft. Förlåtelse öppnar vägen till att leva i nuet. Förlåtelse möjliggör tillväxt och lycka.
 5. Gör något för andra. Erbjud dig att göra något för någon du känner eller inte känner, som du inte kan få någon ersättning för. Hämta matvaror åt en granne. Gör volontärarbete på nätet. Skicka ett tackbrev.
 6. Hälsosam sömn ger din kropp möjlighet att reparera sig själv. Sömnen fräschar upp din hjärna så att den kan hantera dina minnen och bearbeta information. Du vaknar upp på bättre humör.
 7. Var snäll mot dig själv. Vad ger dig glädje? Var är du mest tillfreds? När har du utrymme att vara dig själv? När du är snäll mot dig själv kommer du att vilja utsträcka denna snällhet utanför dig själv.
 8. Var självmedveten. Lägg märke till de tankar, handlingar, vanor och karaktärsdrag som tjänar dig väl. Och när du upptäcker vad som behöver förändras kommer du att vara redo. Du kommer helt enkelt att veta.

Avslutande tankar om känslomässigt välbefinnande

"Se upp med dina tankar; de blir till ord. Se på dina ord; de blir till handlingar. Se på dina handlingar; de blir till vanor. Se på dina vanor; de blir till karaktär. Se på din karaktär; den blir ditt öde." - Lao Tzu

Du blir mer motståndskraftig när du möter och bemästrar varje situation. Närhelst du tvivlar, och det kommer du att göra, kom ihåg att du har allt du behöver för att ta hand om ditt känslomässiga välbefinnande.

Du kommer att studsa tillbaka.

Fler produkter
Filter:
Pris
kr kr
Märken
Mer... mindre
Filter

Utvalda produkter

Load more

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Min önskelista0

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg