Moringa oleifera är en växt som har prisats för sina hälsofördelar i tusentals år.

Den är mycket rik på hälsosamma antioxidanter och bioaktiva växtföreningar.

Hittills har forskare bara undersökt en bråkdel av de många omtalade hälsofördelarna.

Produkttips från Nutri.se >

Här är 6 hälsofördelar med Moringa oleifera som stöds av vetenskaplig forskning.

1. Moringa oleifera är mycket näringsriktig

Moringa oleifera är ett ganska stort träd med ursprung i norra Indien.

Det går under en mängd olika namn, till exempel trumstocksträd, pepparrotsträd eller benoljeträd.

Nästan alla delar av trädet äts eller används som ingredienser i traditionella örtmediciner.

Detta gäller särskilt bladen och baljorna, som är vanliga att äta i delar av Indien och Afrika (1).

Moringablad är en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler. En kopp färska, hackade blad (21 gram) innehåller (2):

  • Protein: 2 gram
  • Vitamin B6: 19 % av det dagliga intaget.
  • C-vitamin: 12 % av RDA
  • Järn: 11 % av RDA
  • Riboflavin (B2): 11 % av det dagliga intaget
  • Vitamin A (från betakaroten): 9 % av det dagliga intaget.
  • Magnesium: 8 % av det dagliga intaget
Moringa oleifera

I västvärlden säljs de torkade bladen som kosttillskott, antingen i pulver- eller kapselform.

Jämfört med bladen har baljorna i allmänhet ett lägre innehåll av vitaminer och mineraler. De är dock exceptionellt rika på C-vitamin. En kopp färska, skivade baljor (100 gram) innehåller 157 % av det dagliga behovet.

I kosten för människor i utvecklingsländer saknas ibland vitaminer, mineraler och protein. I dessa länder kan Moringa oleifera vara en viktig källa till många viktiga näringsämnen.

Det finns dock en nackdel: Moringablad kan också innehålla höga halter av antinutrienter, vilket kan minska upptaget av mineraler och protein (3, 4).

En annan sak att tänka på är att om du tar Moringa oleifera-tillskott i kapslar kommer du inte att få ett stort antal näringsämnen.

Mängderna är försumbara jämfört med vad du får i dig om du äter en balanserad kost baserad på hela livsmedel.

SAMMANFATTNING

Moringablad är rika på många viktiga näringsämnen, bland annat protein, vitamin B6, vitamin C, riboflavin och järn.

2. Moringa oleifera är rik på antioxidanter

Antioxidanter är föreningar som verkar mot fria radikaler i kroppen.

Höga nivåer av fria radikaler kan orsaka oxidativ stress, vilket är förknippat med kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes (5, 6).

Flera antioxidativa växtföreningar har hittats i bladen av Moringa oleifera (7, 8, 9).

Förutom vitamin C och betakaroten är dessa bland annat (10, 11):

  • Quercetin: Denna kraftfulla antioxidant kan bidra till att sänka blodtrycket (12, 13).
  • Klorogensyra: Klorogensyra finns också i stora mängder i kaffe och kan bidra till att moderera blodsockernivåerna efter måltider (14, 15).
  • En studie på kvinnor visade att om man tog 1,5 teskedar (7 gram) moringabladspulver varje dag i tre månader ökade blodets antioxidantnivåer betydligt (16).

Moringabladsextrakt kan också användas som konserveringsmedel för livsmedel. Det ökar köttets hållbarhet genom att minska oxidation (17).

SAMMANFATTNING

Moringa oleifera är rik på olika antioxidanter, bland annat quercetin och klorogensyra. Moringabladspulver kan öka antioxidantnivåerna i blodet.

3. Moringa kan sänka blodsockernivåerna

Högt blodsocker kan vara ett allvarligt hälsoproblem. Faktum är att det är det huvudsakliga kännetecknet för diabetes.

Med tiden ökar höga blodsockernivåer risken för många allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar. Därför är det viktigt att hålla blodsockret inom hälsosamma gränser.

Intressant nog har flera studier visat att Moringa oleifera kan bidra till att sänka blodsockernivåerna.

De flesta bevisen är dock baserade på djurstudier. Det finns endast ett fåtal humanbaserade studier, och de är i allmänhet av låg kvalitet (18, 19, 20).

En studie på 30 kvinnor visade att om man tog 1,5 teskedar (7 gram) moringabladspulver varje dag under tre månader minskade fasteblodsockernivåerna med i genomsnitt 13,5 % (16).

En annan liten studie på sex personer med diabetes visade att om man tillsatte 50 gram moringablad till en måltid minskade blodsockerhöjningen med 21 % (21).

Forskarna tror att dessa effekter orsakas av växtföreningar som isotiocyanater (22).

SAMMANFATTNING

Moringablad kan leda till sänkta blodsockernivåer, men det behövs mer forskning innan några solida rekommendationer kan ges.

4. Moringa oleifera kan minska inflammation

Inflammation är kroppens naturliga svar på infektion eller skada.

Det är en viktig skyddsmekanism men kan bli ett stort hälsoproblem om den fortsätter under en längre tid.

Ihållande inflammation är faktiskt kopplad till många kroniska hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och cancer (23, 24).

De flesta hela frukter, grönsaker, örter och kryddor har antiinflammatoriska egenskaper. Hur mycket de kan hjälpa beror dock på vilka typer och mängder av antiinflammatoriska föreningar de innehåller.

Forskare tror att isotiocyanater är de viktigaste antiinflammatoriska föreningarna i moringablad, pods och frön (25, 26, 27).

Men hittills har forskningen varit begränsad till provrörs- och djurstudier. Det återstår att se om Moringa oleifera har liknande antiinflammatoriska effekter hos människor.

SAMMANFATTNING

I djur- och provrörsstudier har Moringa oleifera visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Denna effekt har inte studerats på människor.

5. Moringa kan sänka kolesterolet

Att ha högt kolesterol har kopplats till en ökad risk för hjärtsjukdomar.

Lyckligtvis kan många vegetabiliska livsmedel effektivt sänka kolesterolet. Dessa inkluderar linfrön, havre och mandlar.

Både djur- och människobaserade studier har visat att Moringa oleifera kan ha liknande kolesterolsänkande effekter (7, 18, 28, 29).

SAMMANFATTNING

Moringa oleifera kan sänka dina kolesterolnivåer och potentiellt minska risken för hjärtsjukdomar.

Moringa oleifera

6. Moringa oleifera kan skydda mot arsenikförgiftning.

Arsenikförorening av livsmedel och vatten är ett problem i många delar av världen. Vissa typer av ris kan innehålla särskilt höga halter (30).

Långvarig exponering för höga halter av arsenik kan med tiden leda till hälsoproblem.

Studier har till exempel kopplat långvarig exponering till en ökad risk för cancer och hjärtsjukdomar (31, 32).

Intressant nog har flera studier på möss och råttor visat att bladen och fröna från Moringa oleifera kan skydda mot vissa effekter av arsenikförgiftning (33, 34, 35).

Dessa resultat är lovande, men det är ännu inte känt om detta även gäller för människor.

SAMMANFATTNING

Djurstudier tyder på att Moringa oleifera kan skydda mot arseniktoxicitet. Detta har dock ännu inte studerats på människor.

Slutsats

Moringa oleifera är ett indiskt träd som har använts i traditionell medicin i tusentals år.

Endast ett fåtal av dess många kända hälsofördelar har dock studerats vetenskapligt (1).

Hittills visar studier att Moringa oleifera kan leda till blygsamma minskningar av blodsocker och kolesterol. Den kan också ha antioxidativa och antiinflammatoriska effekter och skydda mot arsenikförgiftning.

Moringablad är också mycket näringsrika och borde vara till nytta för personer som har brist på viktiga näringsämnen.

Om du vill prova Moringa oleifera-tillskott finns det ett utmärkt urval hos oss på Nutri.se

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808883
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24206684
  4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848602004970
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21228777
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17184181
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18249514
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19904611
  9. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691509002774
  10. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610003663
  11. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464613002090
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17951477
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22332099
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19324944
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21977912
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403543
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403543
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403543
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398501
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501271
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501271
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25620073
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490960
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490959
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20435128
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20435128
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685125
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12738086
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10661880
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21899878
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16574468
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968315
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968315
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968315
  35. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668905001043

Lämna ett svar