Vitamin B12 brist? Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för processer som DNA-syntes, energiproduktion och centralnervsystemets funktion (1).

Även om vitaminet finns i många livsmedel är b12 brist relativt vanligt. Detta beror ofta på begränsat kostintag, malabsorption, vissa medicinska tillstånd eller användning av B12-förbrukande mediciner (2, 3, 4).

Faktum är att studier tyder på att upp till 20 % av personer över 60 år i USA och Storbritannien har brist på vitaminet (5).

Vitamin B12

Som referens kan nämnas att B12-nivåer över 300 pg/mL anses vara normala, nivåer på 200-300 pg/mL anses vara gränsvärden och nivåer under 200 pg/mL anses vara bristfälliga (2).

Eftersom förmågan att absorbera B12 från maten minskar med åldern är brist vanligare hos äldre vuxna. Det betyder dock inte att barn och yngre vuxna, inklusive gravida och ammande, inte kan utveckla B12 brist (5, 6).

Produkttips från Nutri.se >

Tyvärr är B12-brist ofta förbisedd och feldiagnostiserad. Ofta beror detta på otillräckliga laboratorietester eller på att symtomen inte är specifika för enbart B12-vitaminbrist (7).

Om du misstänker att du kan ha B12 brist är det viktigt att besöka en sjukvårdspersonal för att diskutera dina symtom och genomgå lämpliga tester.

Den här artikeln tar upp nio av de vanligaste symtomen i samband med B12 brist och hur denna brist diagnostiseras och behandlas.

1. Trötthet

Om du har lågt eller bristfälligt B12 kommer du sannolikt att känna dig trött.

Kroppens celler behöver B12 för att fungera ordentligt. Som sådan kan otillräckliga B12-nivåer minska den normala produktionen av röda blodkroppar, vilket kan försämra syretillförseln (8).

Specifikt kan en brist på B12 eller folat orsaka megaloblastisk anemi. Detta tillstånd leder till bildning av stora, onormala och omogna röda blodkroppar och försämrad DNA-syntes (2, 9).

När din kropp inte har tillräckligt med friska röda blodkroppar för att transportera syre till vävnaderna kommer du sannolikt att känna dig svag och trött.

Det är viktigt att veta att du kan utveckla trötthet och andra symtom relaterade till B12 brist, även när dina B12-nivåer anses ligga inom intervallet eller bara vara gränslöst låga (6).

2. Blek eller gul hud

Ett annat tecken som kan tyda på B12 brist är blek eller gul hud.

Liksom tillståndet som kallas järnbristanemi kan anemi relaterad till B12 brist göra din hud blek på grund av brist på fullt mogna, friska röda blodkroppar i kroppen (2).

B12 brist kan också orsaka ett tillstånd som kallas gulsot, vilket gör att din hud och det vita i ögonen får en gulaktig färg.

Färgen orsakas av höga nivåer av bilirubin, en avfallsprodukt som skapas när kroppen bryter ner röda blodkroppar (2).

3. Huvudvärk

B12 brist och otillräcklighet kan leda till neurologiska biverkningar, inklusive huvudvärk.

Faktum är att huvudvärk är bland de vanligaste symptomen som rapporteras i samband med B12 brist hos både vuxna och barn (2, 10, 11).

Vissa studier har visat att personer som ofta upplever vissa typer av huvudvärk är mer benägna att ha låga B12-nivåer.

I en studie från 2019 med 140 personer, varav hälften upplevde migrän, fann man att blodnivåerna av B12 var betydligt lägre hos deltagarna med migrän jämfört med deltagarna utan migränhistorik (12).

Studien visade också att de med de högsta B12-nivåerna hade 80 % lägre sannolikhet att drabbas av migrän jämfört med deltagare med de lägsta B12-nivåerna (12).

Forskningen fortsätter att undersöka om behandling med B12 kan förbättra migränhuvudvärkssymptomen hos vissa personer (13).

4. Depressiva symtom

B12 är viktigt för att ditt centrala nervsystem ska fungera korrekt, och en brist på detta näringsämne kan påverka din psykiska hälsa.

Specifikt är B12 brist förknippat med en större risk för att utveckla depression (14, 15).

Att ha låga nivåer av B12 kan orsaka förhöjda nivåer av en svavelhaltig aminosyra som kallas homocystein. Detta kan i sin tur bidra till utvecklingen av depression genom att öka oxidativ stress, DNA-skador och celldöd i kroppen (16, 17).

En studie från 2020 med 132 barn och tonåringar, 89 med och 43 utan depression, visade att deltagarna med depression hade lägre B12-nivåer och högre nivåer av homocystein jämfört med deltagarna utan depression (17).

Förutom depressiva symtom kan låga eller bristfälliga B12-nivåer leda till andra psykiska tillstånd, inklusive psykoser och humörstörningar (18).

Vitamin

5. Gastrointestinala problem

En B12-brist kan också orsaka diarré, illamående, förstoppning, uppblåsthet, gaser och andra gastrointestinala symtom (2, 19).

Dessa problem kan drabba både vuxna och barn (2, 20).

Tänk dock på att många av dessa symtom är ospecifika och kan orsakas av andra faktorer. Till exempel kan matintoleranser, mediciner och infektioner alla leda till diarré.

6. Koncentrationssvårigheter och psykisk nedsättning

Eftersom en brist på B12 påverkar det centrala nervsystemet negativt kan personer med låga eller bristfälliga B12-nivåer känna sig dimmiga i huvudet och ha svårt att koncentrera sig och slutföra uppgifter (21).

Äldre vuxna löper särskild risk för dessa biverkningar eftersom risken för B12 brist ökar med åldern.

Faktum är att många studier har förknippat låga B12-nivåer med försämrad mental funktion hos äldre vuxna (22, 23).

Lyckligtvis visar studier att psykisk funktionsnedsättning som är relaterad till låga B12-nivåer kan förbättras med B12-behandling.

I en studie från 2020 gavs till exempel 202 personer med lindrig psykisk funktionsnedsättning och låga eller lågt normala B12-nivåer och förhöjda homocysteinnivåer B12-substitutionsbehandling i tre månader (21).

Efter behandlingen rapporterade 84 % av deltagarna betydande förbättringar av symtomen, som dåligt fokus, minnesförlust och glömska (21).

7. Smärta och inflammation i munnen och tungan

Glossitis är en medicinsk term som hänvisar till en inflammerad, röd och smärtsam tunga. Det kan orsakas av B12 brist (24).

Hos personer med denna brist kan glossitis uppträda tillsammans med stomatit, som kännetecknas av sår och inflammation i munnen (25).

Även om glossitis och stomatit är vanliga hos personer med B12-bristrelaterad anemi kan de även förekomma utan anemi och kan vara ett tecken på en tidig B12-brist (25).

Med detta sagt kan glossitis också orsakas av brist på andra näringsämnen, som folat, riboflavin (B2) och niacin (B3) (25).

8. Parestesi i händer och fötter

Parestesi är en medicinsk term som hänvisar till en brännande eller nålande känsla i vissa delar av kroppen, som händer och fötter.

Många vuxna och barn som har B12 brist rapporterar att de upplever parestesi (7, 20).

Tyvärr överlappar detta symtom på B12-brist symtom relaterade till diabetisk neuropati – nervskador orsakade av högt blodsocker som kan orsaka smärta och domningar i extremiteterna (26).

Personer med diabetes som tar metformin löper större risk att utveckla B12-brist, eftersom detta läkemedel kan minska upptaget av vitamin B12 i kroppen (4).

Så en B12-brist kan feldiagnostiseras som perifer neuropati hos personer med diabetes.

Därför rekommenderar många experter att personer som tar metformin regelbundet undersöks för B12-vitaminbrist.

9. Andra tecken och symtom på B12 brist

Förutom symtomen ovan kan B12 brist leda till följande:

Muskelkramper och muskelsvaghet. B12 brist påverkar motoriska och sensoriska nervfunktioner negativt, vilket kan orsaka muskelkramper och muskelsvaghet (7, 27).

Försämrad koordination. Ataxi, eller försämrad balans och koordination, är ett neurologiskt symptom som kan orsakas av B12-brist. Som sådan kan en person med B12-brist ha svårt att gå och balansera (2).

Erektil dysfunktion. Män med B12-brist kan drabbas av erektil dysfunktion till följd av ökade nivåer av homocystein i kroppen (28).

Synstörningar. B12-brist kan orsaka synstörningar, eventuellt på grund av skador på synnerven (29).

Hur upptäcks och behandlas B12 brist?

Eftersom symtomen på vitamin B12-brist inte är specifika för tillståndet kan det gå oupptäckt eller bli feldiagnostiserat.

Om du upplever något av de symtom som anges ovan är det viktigt att diskutera dem med en sjukvårdspersonal.

Detta är särskilt relevant om du:

  • Följer en restriktiv diet, till exempel en vegankost.
  • Är över 60 år
  • Är gravid eller ammar
  • Har ett medicinskt tillstånd som kan sänka B12-nivåerna
  • Tar en B12-avskiljande medicin, som metformin eller protonpumpshämmare.

Förutom att ta reda på dina symtom och ge dig en fysisk undersökning kan en sjukvårdspersonal utesluta B12 brist genom att beställa blodprov.

Dessa tester för B12 brist kan omfatta (2):

  • B12-nivåer
  • Folatnivåer
  • En komplett blodstatus (CBC) med ett perifert utdrag
  • Nivåer av metylmalonsyra (MMA)
  • Homocysteinnivåer

Om du diagnostiseras med för låga B12-nivåer kommer din sjukvårdspersonal att rekommendera den lämpligaste behandlingen. Den kan omfatta B12-injektioner, orala B12-tillskott eller att åtgärda ett underliggande hälsotillstånd som kan orsaka bristen (2).

B12-injektioner rekommenderas i allmänhet för personer som inte kan absorbera B12 från mat eller kosttillskott på ett korrekt sätt, till exempel personer som har genomgått gastrisk bypass-kirurgi eller personer med vissa autoimmuna sjukdomar (2).

B12-tillskott och injektioner anses vara säkra och väl tolererade, även i stora doser (1).

Vanliga frågor om B12-brist

Vad är B12-brist och vad orsakar det?

B12-brist är en tillstånd där kroppen har för lite vitamin B12. Det kan orsakas av flera faktorer, inklusive otillräcklig intag av B12 i kosten, nedsatt förmåga att absorbera B12 från maten, eller andra sjukdomar som påverkar B12-absorptionen.

Vilka är symptomen på B12-brist?

Symptomen på B12-brist kan inkludera trötthet, blekhet, yrsel, domningar och stickningar i händer och fötter, depression, minnesproblem och nedsatt koordination.

Vem löper störst risk för B12-brist?

Personer som är vegetarianer eller veganer, personer med gastrointestinala sjukdomar som påverkar B12-absorption, personer som har genomgått gastrointestinala operationer och personer över 50 år löper större risk att utveckla B12-brist.

Hur diagnostiseras B12-brist?

B12-brist kan diagnostiseras genom en blodprov som mäter nivåerna av B12 i kroppen. Andra tester kan också användas för att fastställa orsaken till bristen, såsom mätning av homocystein och metylmalonsyra i blodet.

Vad är behandlingen för B12-brist?

Behandlingen för B12-brist innefattar vanligtvis injektioner av B12 för att höja nivåerna av vitaminet i kroppen. Kosttillskott eller förändringar i kosten kan också vara till hjälp, men vid allvarlig brist är injektioner det vanligaste sättet att behandla bristen.

Vad händer om B12-brist inte behandlas?

Om B12-brist inte behandlas kan det leda till allvarliga och permanenta skador på nervsystemet, såsom perifer neuropati, en allvarlig sjukdom som orsakar nedsatt muskelkontroll och balans.

Är det möjligt att överdosera B12?

Det är mycket svårt att överdosera B12 eftersom det är en vattenlöslig vitamin som kroppen kan eliminera överskott av genom urinen. Det finns dock vissa rapporter om överdosering av B12 från injektioner, som kan orsaka hälsoproblem.

Vad kan jag göra för att förebygga B12-brist?

För att förebygga B12-brist bör du äta en varierad kost som inkluderar livsmedel som är rika på B12, som fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg. Personer som är vegetarianer eller veganer kan behöva ta B12-tillskott.

Kan B12-brist påverka fertiliteten?

B12-brist har kopplats till fertilitetsproblem hos både män och kvinnor. Forskning har visat att brist på B12 [email protected] Fortsätt kan påverka spermiekvaliteten och minska kvinnors chanser att bli gravida. Det är därför viktigt att personer som planerar att bli gravida har tillräckliga nivåer av B12.

Kan B12-brist orsaka depression?

Ja, B12-brist kan orsaka eller förvärra depression. Forskning visar att personer med låga nivåer av B12 i kroppen är mer benägna att lida av depression. Behandling av B12-brist kan ibland också leda till förbättringar av depressionssymptom.

Kan B12-brist orsaka minnesproblem?

Ja, B12-brist kan orsaka minnesproblem. Forskning visar att personer med B12-brist har en högre risk för kognitiv nedsättning och demens. Personer med minnesproblem bör därför kolla sina B12-nivåer och eventuellt söka behandling om de har brist.

 

SAMMANFATTNING

Om din sjukvårdspersonal tror att du kan ha ett lågt B12-värde kommer de att beställa lämpliga blodprover för att bedöma dina B12-nivåer. Behandling av B12 brist omfattar vanligtvis orala kosttillskott eller injektioner.

Slutsats om B12 brist

B12 brist kan orsaka en mängd olika symtom, bland annat trötthet, huvudvärk, depression, blek eller gul hud, mental nedsättning samt smärta och inflammation i munnen och tungan.

Många av de symtom som orsakas av låga B12-nivåer är inte specifika för B12 brist, vilket kan leda till att tillståndet inte upptäcks.

Om du upplever något av de symtom som anges ovan är det viktigt att besöka en sjukvårdspersonal för att genomgå lämpliga tester och få rätt behandling.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8297022/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615306/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8469089/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7792587/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6543499/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537254/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33936299/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32875992/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31471907/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33004160/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020545/
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7825518/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32304285/
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187480/
  19. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pernicious-anemia#
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6884369/
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7077099/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33184638/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33575718/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560627/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7207183/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28882470/
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8049814/
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34498733/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7653199/

Lämna ett svar