C-vitamin är ett essentiellt vitamin, vilket innebär att din kropp inte kan producera det. Ändå har det många roller och har kopplats till imponerande hälsofördelar.

Produkttips från Nutri.se >

Det är vattenlösligt och finns i många frukter och grönsaker, bland annat apelsiner, jordgubbar, kiwi, paprika, broccoli, grönkål och spenat.

Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin är 75 mg för kvinnor och 90 mg för män (1).

Även om det allmänt rekommenderas att få sitt C-vitaminintag från livsmedel är det många som vänder sig till kosttillskott för att tillgodose sina behov.

C-vitamin

Här är 7 vetenskapligt bevisade fördelar med att ta ett C-vitamintillskott.

1. Kan minska din risk för kroniska sjukdomar

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan stärka kroppens naturliga försvar (2).

Antioxidanter är molekyler som stärker immunförsvaret. Det gör de genom att skydda cellerna från skadliga molekyler som kallas fria radikaler.

När fria radikaler ackumuleras kan de främja ett tillstånd som kallas oxidativ stress, vilket har kopplats till många kroniska sjukdomar (3).

Studier visar att om du konsumerar mer C-vitamin kan du öka dina antioxidantnivåer i blodet med upp till 30 %. Detta hjälper kroppens naturliga försvar att bekämpa inflammation (4, 5).

SAMMANFATTNING

C-vitamin är en stark antioxidant som kan öka dina antioxidantnivåer i blodet. Detta kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar.

2. Kan hjälpa till att hantera högt blodtryck

Ungefär en tredjedel av de amerikanska vuxna har högt blodtryck (6).

Högt blodtryck gör att du riskerar att drabbas av hjärtsjukdomar, som är den främsta dödsorsaken globalt sett (7).

Studier har visat att C-vitamin kan bidra till att sänka blodtrycket hos både personer med och utan högt blodtryck.

En djurstudie visade att ett C-vitamintillskott hjälpte till att slappna av de blodkärl som transporterar blod från hjärtat, vilket bidrog till att sänka blodtrycksnivåerna (8).

Dessutom visade en analys av 29 studier på människor att intag av ett C-vitamintillskott minskade det systoliska blodtrycket (det övre värdet) med 3,8 mmHg och det diastoliska blodtrycket (det lägre värdet) med i genomsnitt 1,5 mmHg hos friska vuxna.

Hos vuxna med högt blodtryck minskade C-vitamintillskott det systoliska blodtrycket med i genomsnitt 4,9 mmHg och det diastoliska blodtrycket med 1,7 mmHg (9).

Även om dessa resultat är lovande är det oklart om effekterna på blodtrycket är långsiktiga. Dessutom bör personer med högt blodtryck inte förlita sig på enbart C-vitamin för behandling.

SAMMANFATTNING

C-vitamintillskott har visat sig sänka blodtrycket hos både friska vuxna och personer med högt blodtryck.

3. Kan minska risken för hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen (7).

Många faktorer ökar risken för hjärtsjukdomar, bland annat högt blodtryck, höga nivåer av triglycerider eller LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) och låga nivåer av HDL-kolesterol (bra kolesterol).

C-vitamin kan bidra till att minska dessa riskfaktorer, vilket kan minska risken för hjärtsjukdom.

En analys av nio studier med sammanlagt 293 172 deltagare visade till exempel att personer som tog minst 700 mg C-vitamin dagligen efter tio år hade 25 % lägre risk för hjärtsjukdom än de som inte tog C-vitamintillskott (10).

Intressant nog visade en annan analys av 15 studier att konsumtion av C-vitamin från livsmedel – inte från kosttillskott – var kopplad till en lägre risk för hjärtsjukdomar.

Forskarna var dock osäkra på om personer som konsumerade C-vitaminrika livsmedel också följde en hälsosammare livsstil än personer som tog ett tillskott. Därför är det fortfarande oklart om skillnaderna berodde på C-vitamin eller andra aspekter av deras kost (11).

C-vitamin

I en annan analys av 13 studier undersöktes effekterna av att ta minst 500 mg C-vitamin dagligen på riskfaktorer för hjärtsjukdomar, såsom kolesterol- och triglyceridnivåer i blodet.

Analysen visade att om man tog ett C-vitamintillskott minskade LDL-kolesterolet (det onda kolesterolet) signifikant med cirka 7,9 mg/dl och triglyceriderna i blodet med 20,1 mg/dl (12).

Kort sagt verkar det som att om man tar eller konsumerar minst 500 mg C-vitamin dagligen kan man minska risken för hjärtsjukdomar. Men om du redan äter en C-vitaminrik kost kan det hända att kosttillskott inte ger ytterligare fördelar för hjärthälsan.

SAMMANFATTNING

C-vitamintillskott har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar. Dessa tillskott kan sänka riskfaktorer för hjärtsjukdomar, inklusive höga blodnivåer av LDL-kolesterol (dåligt kolesterol) och triglycerider.

4. Kan minska urinsyranivåerna i blodet och bidra till att förebygga giktattacker.

Gikt är en typ av artrit som drabbar cirka 4 % av de amerikanska vuxna (13).

Den är otroligt smärtsam och innebär inflammation i lederna, särskilt i storfotsfoten. Personer med gikt upplever svullnad och plötsliga, kraftiga smärtattacker (14).

Giktsymptomen uppträder när det finns för mycket urinsyra i blodet. Urinsyra är en avfallsprodukt som produceras av kroppen. Vid höga halter kan den kristallisera och avsättas i lederna.

Intressant nog har flera studier visat att C-vitamin kan bidra till att minska urinsyran i blodet och därmed skydda mot giktattacker.

I en studie som omfattade 1 387 män fann man till exempel att de som konsumerade mest C-vitamin hade betydligt lägre nivåer av urinsyra i blodet än de som konsumerade minst (15).

En annan studie följde 46 994 friska män under 20 år för att fastställa om intag av C-vitamin var kopplat till att utveckla gikt. Den visade att personer som tog ett C-vitamintillskott hade 44 % lägre risk för gikt (16).

Dessutom visade en analys av 13 studier att om man tog ett C-vitamintillskott under 30 dagar minskade blodets urinsyra signifikant, jämfört med placebo (17).

Även om det verkar finnas en stark koppling mellan C-vitaminintag och urinsyrenivåer behövs fler studier om C-vitamins effekter på gikt.

SAMMANFATTNING

Vitamin-C-rika livsmedel och kosttillskott har kopplats till minskade urinsyrenivåer i blodet och lägre risk för gikt.

5. Hjälper till att förebygga järnbrist

Järn är ett viktigt näringsämne som har en mängd olika funktioner i kroppen. Det är viktigt för att bilda röda blodkroppar och transportera syre i hela kroppen.

C-vitamintillskott kan bidra till att förbättra upptaget av järn från kosten. C-vitamin hjälper till att omvandla järn som absorberas dåligt, till exempel växtbaserade järnkällor, till en form som är lättare att absorbera (18).

Detta är särskilt användbart för personer som följer en köttfri diet, eftersom kött är en viktig järnkälla.

Faktum är att enbart ett intag av 100 mg C-vitamin kan förbättra upptaget av järn med 67 % (19).

Som ett resultat av detta kan C-vitamin bidra till att minska risken för anemi hos personer som är benägna att drabbas av järnbrist.

I en studie fick 65 barn med mild järnbristanemi ett C-vitamintillskott. Forskarna fann att tillskottet ensamt hjälpte till att kontrollera deras anemi (20).

Om du har låga järnnivåer kan konsumtion av mer C-vitaminrika livsmedel eller intag av ett C-vitamintillskott hjälpa till att förbättra dina järnnivåer i blodet.

SAMMANFATTNING

C-vitamin kan förbättra absorptionen av järn som absorberas dåligt, till exempel järn från köttfria källor. Det kan också minska risken för järnbrist.

6. C-vitamin ökar immuniteten

En av de främsta anledningarna till att människor tar C-vitamintillskott är för att stärka sitt immunförsvar, eftersom C-vitamin är involverat i många delar av immunsystemet.

För det första bidrar C-vitamin till att uppmuntra produktionen av vita blodkroppar, så kallade lymfocyter och fagocyter, som hjälper till att skydda kroppen mot infektioner (21).

För det andra hjälper C-vitamin dessa vita blodkroppar att fungera mer effektivt samtidigt som de skyddas från skador från potentiellt skadliga molekyler, till exempel fria radikaler.

För det tredje är C-vitamin en viktig del av hudens försvarssystem. Det transporteras aktivt till huden, där det kan fungera som en antioxidant och bidra till att stärka hudens barriärer (22).

Studier har också visat att intag av C-vitamin kan förkorta sårläkningstiden (23, 24).

Dessutom har låga C-vitaminnivåer kopplats till dåliga hälsoutfall.

Personer som drabbas av lunginflammation tenderar till exempel att ha lägre C-vitaminnivåer, och C-vitamintillskott har visat sig förkorta återhämtningstiden (25, 26).

SAMMANFATTNING

C-vitamin kan stärka immuniteten genom att hjälpa vita blodkroppar att fungera mer effektivt, stärka hudens försvarssystem och hjälpa sår att läka snabbare.

7. C-vitamin skyddar ditt minne och tänkande när du åldras

Demens är en bred term som används för att beskriva symtom på dåligt tänkande och minne.

Den drabbar över 35 miljoner människor världen över och förekommer vanligtvis bland äldre vuxna (27).

Studier tyder på att oxidativ stress och inflammation nära hjärnan, ryggraden och nerverna (sammantaget känt som det centrala nervsystemet) kan öka risken för demens (28).

C-vitamin

C-vitamin är en stark antioxidant. Låga nivåer av detta vitamin har kopplats till en försämrad förmåga att tänka och minnas (29, 30).

Dessutom har flera studier visat att personer med demens kan ha lägre blodnivåer av C-vitamin (31, 32).

Vidare har ett högt C-vitaminintag från livsmedel eller kosttillskott visat sig ha en skyddande effekt på tänkande och minne när man blir äldre (33, 34, 35).

C-vitamintillskott kan hjälpa till mot tillstånd som demens om du inte får tillräckligt med C-vitamin från kosten. Det behövs dock ytterligare studier på människor för att förstå effekterna av C-vitamintillskott på nervsystemets hälsa (36).

SAMMANFATTNING

Låga C-vitaminnivåer har kopplats till en ökad risk för minnes- och tankestörningar som demens, medan ett högt intag av C-vitamin från livsmedel och kosttillskott har visat sig ha en skyddande effekt.

Obevisade påståenden om C-vitamin

Medan C-vitamin har många vetenskapligt bevisade fördelar har det också många ogrundade påståenden som stöds av antingen svaga bevis eller inga bevis alls.

Här är några obevisade påståenden om C-vitamin:

  • Förebygger förkylning. Även om C-vitamin verkar minska förkylningens svårighetsgrad och återhämtningstiden med 8 % hos vuxna och 14 % hos barn, förebygger det inte förkylningar (37).
  • Minskar cancerrisken. En handfull studier har kopplat intag av C-vitamin till en lägre risk för flera cancerformer. De flesta studier har dock funnit att C-vitamin inte påverkar risken för att utveckla cancer (38).
  • Skyddar mot ögonsjukdomar. C-vitamin har kopplats till minskad risk för ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. C-vitamintillskott har dock ingen effekt eller kan till och med skada (39, 40, 41).
  • Kan behandla blyförgiftning. Även om personer med blyförgiftning verkar ha låga C-vitaminnivåer finns det inga starka bevis från studier på människor som visar att C-vitamin kan behandla blyförgiftning (42).

SAMMANFATTNING

Även om C-vitamin har många bevisade fördelar har det inte visats förebygga förkylning, minska cancerrisken, skydda mot ögonsjukdomar eller behandla blyförgiftning.

Slutsats

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som måste fås genom kosten eller kosttillskott.

Det har kopplats till många imponerande hälsofördelar, som att öka antioxidantnivåerna, sänka blodtrycket, skydda mot giktattacker, förbättra järnabsorptionen, öka immuniteten och minska risken för hjärtsjukdomar och demens.

Sammantaget är C-vitamintillskott ett bra och enkelt sätt att öka ditt C-vitaminintag om du har svårt att få i dig tillräckligt med C-vitamin från kosten.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
  2. https://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/ijsn.7.1.1
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23675073
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12805247
  5. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/295497/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647
  7. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277182
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674720
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21800283
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569453
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19273781
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200263
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026
  22. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584998001324
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16297506
  24. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(74)91874-1/abstract
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15139458
  26. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD005532.pub3/full
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23305823
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221412
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6842805/
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8595334/
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22710913
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14978605
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663403/
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17508099/
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14732624/
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22366772
  37. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26634093
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19923367
  40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22696344
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28756617
  42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866087/

Lämna ett svar