Förkylning är den vanligaste infektionssjukdomen hos människor, och en genomsnittlig person drabbas av förkylning flera gånger per år.

Intressant nog har C-vitamin ofta påståtts vara en effektiv behandling.

Har C-vitamin någon effekt på förkylning?

Omkring 1970 populariserade Nobelpristagaren Linus Pauling teorin att C-vitamin hjälper till att behandla förkylningar.

Han publicerade en bok om förebyggande av förkylning med megadoser av C-vitamin, eller upp till 18 000 mg dagligen. Som jämförelse är RDA 75 mg för kvinnor och 90 mg för män.

Vid den tidpunkten hade inga tillförlitliga studier visat att detta var sant.

Men under de följande decennierna undersöktes i flera randomiserade kontrollerade studier om vitaminet hade någon effekt på förkylning.

Resultaten har varit ganska nedslående.

I en analys av 29 studier med 11 306 deltagare drogs slutsatsen att ett tillskott av 200 mg eller mer C-vitamin inte minskade risken för förkylning (1).

Regelbundna C-vitamintillskott hade dock flera fördelar, bland annat:

  • Minskad svårighetsgrad av förkylning: De minskade symptomen på en förkylning och gjorde den mindre allvarlig.
  • Minskad förkylningstid: Kosttillskott minskade återhämtningstiden med i genomsnitt 8 % hos vuxna och 14 % hos barn.

En tilläggsdos på 1-2 gram räckte för att förkorta förkylningens varaktighet med i genomsnitt 18 % hos barn (1).

Andra studier på vuxna har visat att 6-8 gram per dag är effektivt (2).

C-vitamin verkar ha ännu starkare effekter hos personer som utsätts för intensiv fysisk stress. Hos maratonlöpare och skidåkare halverade C-vitamin alantost varaktigheten av förkylning (1).

SAMMANFATTNING

Även om C-vitamintillskott inte har någon effekt på risken att bli förkyld verkar de minska dess svårighetsgrad och varaktighet.

Hur minskar C-vitamin förkylningens svårighetsgrad?

C-vitamin är en antioxidant och nödvändigt för att producera kollagen i huden.

Kollagen är det mest förekommande proteinet hos däggdjur och håller huden och olika vävnader sega men flexibla.

Brist på C-vitamin leder till ett tillstånd som kallas skörbjugg, vilket egentligen inte är något problem idag eftersom de flesta människor får i sig tillräckligt med C-vitamin från maten.

Det är dock mindre känt att C-vitamin också är starkt koncentrerat i immunceller och snabbt utarmas under en infektion (3).

Faktum är att bristC-vitamin avsevärt försvagar immunförsvaret och ökar risken för infektioner (4).

Därför är det bra att få i sig tillräckligt med C-vitamin under en infektion.

SAMMANFATTNING

C-vitamin är viktigt för att immuncellerna ska fungera korrekt. Det utarmas under infektioner, så en C-vitaminbrist kan öka risken för dem.

Andra näringsämnen och livsmedel som kan hjälpa till

Det finns inget botemedel mot förkylning.

Vissa livsmedel och näringsämnen kan dock hjälpa kroppen att återhämta sig. Tidigare har människor använt sig av olika livsmedel för att minska sina symtom.

Få av dessa är vetenskapligt bevisade att de fungerar, men vissa har stöd av bevis.

  • Flavonoider: Dessa är antioxidanter som finns i frukt och grönsaker. Studier tyder på att tillskott av flavonoider kan minska risken för infektioner i lungor, hals och näsa med i genomsnitt 33 % (5).
  • Vitlök: Denna vanliga krydda innehåller vissa antimikrobiella föreningar som kan hjälpa till att bekämpa luftvägsinfektioner. Läs den här detaljerade artikeln för mer information (6).

SAMMANFATTNING

Flera andra näringsämnen och livsmedel kan hjälpa dig att återhämta dig från en förkylning eller till och med minska risken att drabbas av en förkylning. Till dessa hör bland annat flavonoider och vitlök.

Slutsats

Tillskott av C-vitamin minskar inte risken för att bli förkyld, men det kan påskynda din återhämtning och minska symtomens svårighetsgrad.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28353648
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27184276
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022

Lämna ett svar