D-vitaminbrist, hur vet man om man har det? För att din kropp ska fungera bra krävs det att du får tillräckligt, men inte för mycket, D-vitamin. D-vitamin bidrar till starka ben och kan hjälpa till att förebygga vissa cancerformer. Symtom på D-vitaminbrist kan vara muskelsvaghet, smärta, trötthet och depression. För att få i sig tillräckligt med D-vitamin ska du se till vissa livsmedel, kosttillskott och noggrant planerat solljus.

Produkttips från Nutri.se >

ÖVERSIKT

Vad är D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist innebär att du inte har tillräckligt med D-vitamin i kroppen. D-vitamin är unikt eftersom din hud faktiskt producerar det med hjälp av solljus. Personer med ljus hudfärg och yngre personer omvandlar solskenet till D-vitamin mycket bättre än personer med mörkare hudfärg och över 50 år.

Varför är D-vitamin så viktigt?

D-vitamin är en av många vitaminer som våra kroppar behöver för att hålla sig friska. Detta vitamin har många funktioner, bland annat:

  • Håller benen starka: Att ha friska ben skyddar dig mot olika sjukdomar, bland annat rakitis. Rickets är en sjukdom som gör att barn har ben som är svaga och mjuka. Den orsakas av en brist på D-vitamin i kroppen. Du behöver D-vitamin så att kalcium och fosfor kan användas för att bygga upp benen. Att ha mjuka ben hos vuxna är ett tillstånd som kallas osteomalaci.
  • Upptag av kalcium: D-vitamin bidrar tillsammans med kalcium till att bygga upp ben och hålla benen starka och friska. Svaga ben kan leda till osteoporos, förlust av bentäthet, vilket kan leda till frakturer. D-vitamin, när det väl antingen tas oralt eller genom exponering i solen, omvandlas sedan till en aktiv form av vitaminet. Det är den aktiva formen som främjar ett optimalt upptag av kalcium från kosten.
  • Arbetar med bisköldkörtlarna: Bisköldkörtlarna arbetar minut för minut för att balansera kalciumet i blodet genom att kommunicera med njurarna, tarmen och skelettet. När det finns tillräckligt med kalcium i kosten och tillräckligt med aktivt D-vitamin absorberas kalcium från kosten och används på ett bra sätt i hela kroppen. Om kalciumintaget är otillräckligt eller om D-vitaminet är lågt, kommer bisköldkörtlarna att ”låna” kalcium från skelettet för att hålla blodkalciumet inom det normala intervallet.
Vitamin D

Vilka är hälsoeffekterna av D-vitaminbrist?

Att få tillräckligt med D-vitamin kan också bidra till att hålla dig frisk genom att skydda dig mot följande sjukdomar och eventuellt hjälpa till att behandla dem. Dessa tillstånd kan omfatta följande:

  • Hjärtsjukdomar och högt blodtryck.
  • Diabetes.
  • Infektioner och störningar i immunförsvaret.
  • Fallolyckor hos äldre personer.
  • Vissa typer av cancer, till exempel tjocktarms-, prostata- och bröstcancer.
  • Multipel skleros.

Vilka är källorna till D-vitamin?

Du kan få D-vitamin på en mängd olika sätt. Dessa kan bland annat vara följande:

  • Att utsättas för solen. Ungefär 15-20 minuter tre dagar i veckan brukar räcka.
  • Genom den mat du äter.
  • Genom näringstillskott.

Vad har solljus med att få tillräckligt med D-vitamin att göra?

Det finns hälsofördelar med solljus. D-vitamin produceras när din hud utsätts för solsken, eller snarare den ultravioletta B-strålning (UV-B) som solen avger. Mängden D-vitamin som din hud bildar beror på faktorer som t.ex:

  • Årstiden: Den här faktorn beror lite på var du bor. I områden som Cleveland, OH, når UV-B-ljuset inte jorden under sex månader av året på grund av ozonskiktet och solens zenit.
  • Tid på dagen: Solens strålar är kraftigast mellan kl. 10.00 och 15.00.
  • Mängden molntäcke och luftföroreningar.
  • Var du bor: Städer nära ekvatorn har högre nivåer av ultraviolett ljus (UV-ljus). Det är UV-B-ljuset i solljuset som får din hud att bilda D-vitamin.
  • Melaninhalten i din hud: Melanin är ett brunsvart pigment i ögon, hår och hud. Melanin gör att huden blir solbränd. Ju mörkare din hud är, desto mer solexponering behövs för att få tillräckligt med D-vitamin från solen.

Vad har din kost att göra med att få tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin förekommer inte naturligt i många livsmedel. Därför har vissa livsmedel tillsatts D-vitamin. På nyare näringsdeklarationer för livsmedel anges faktiskt hur mycket D-vitamin som finns i ett visst livsmedel.

Det kan vara svårt, särskilt för veganer eller personer med laktosintolerans, att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten, och därför kan vissa personer välja att ta tillskott. Det är alltid viktigt att äta en variation av hälsosamma livsmedel från alla livsmedelsgrupper. Vitamininnehållet i olika livsmedel visas i följande tabell.

Produkttips från Nutri.se >

Innehållet av D-vitamin i olika livsmedel

Livsmedel D-vitamininnehåll i internationella enheter (IU) per portion
Torskleverolja, 1 matsked 1360
Svärdfisk, kokt, 3 gram 566
Lax (sockeye) kokt, 3 ounces 447
Tonfisk, konserverad i vatten, avrunnen, 3 ounces 154
Apelsinjuice berikad med D-vitamin, 1 kopp 137
Mjölk, vitaminberikad, 1 kopp 115-124
Yoghurt, berikad med 20 % av det dagliga värdet av D-vitamin, 6 ounces 80
Sardiner, konserverade i olja, avrunna, 2 sardiner 46
Lever, nötkött, kokt, 3 uns 42
Äggula, 1 stor 41
Spannmål, berikat med 10 % av det dagliga värdet av D-vitamin, 1 kopp 40
Ost, schweizisk, 1 uns 6
Källa: D-vitamin. Faktablad om kosttillskott. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements (kontor för kosttillskott). August 7, 2019.

Det är viktigt att kontrollera produktetiketter, eftersom mängden tillsatt D-vitamin varierar när det tillsätts artificiellt i produkter som apelsinjuice, yoghurt och margarin.

Hur mycket D-vitamin behöver du?

Hos friska människor varierar mängden D-vitamin som behövs per dag beroende på ålder. Diagrammet nedan visar de ofta citerade rekommendationerna från Institute of Medicine, numera Health and Medicine Division of the National Academies of Sciences, Engineering and Medicine. Det är viktigt att veta att detta är allmänna rekommendationer. Om din läkare kontrollerar dina blodnivåer kan han eller hon rekommendera högre eller lägre doser utifrån dina individuella behov.

Om du har osteoporos kan din läkare föreslå ett blodprov för att mäta dina D-vitaminnivåer. Mängden D-vitamintillskott kan anpassas för varje person utifrån resultaten. För många äldre patienter kan ett D-vitamintillskott som innehåller någonstans mellan 800 och 2000 IE dagligen, som kan fås utan recept, vara både säkert och fördelaktigt. Det är viktigt att tala med din läkare om dina individuella behov.

Personer efter ålder Rekommenderat kosttillskott (IU/dag) Övre nivå för intag (IU/dag)
Spädbarn 0-6 månader* 400 1,000
Spädbarn 6-12 månader* 400 1,500
Barn 1-3 år 600 2,500
Barn 4-8 år 600 3,000
Personer 9-70 år 600 4,000
Personer över 70 år 800 4,000
Kvinnor 14-50 år gamla, gravida/lakterande 600 4,000
*Hänvisar till adekvat intag jämfört med rekommenderat kosttillskott för andra åldersgrupper.

Produkttips från Nutri.se >

SYMTOM OCH ORSAKER

Vad orsakar D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist kan orsakas av specifika medicinska tillstånd, t.ex:

  • Det kan till exempel handla om följande sjukdomar: Cystisk fibros, Crohns sjukdom och celiaki: Dessa sjukdomar gör att tarmarna inte kan ta upp tillräckligt med D-vitamin genom kosttillskott.
  • Viktminskningsoperationer. Viktminskningsoperationer som minskar magens storlek och/eller förbigår en del av tunntarmen gör det mycket svårt att få i sig tillräckliga mängder av vissa näringsämnen, vitaminer och mineraler. Dessa personer måste övervakas noggrant av sina läkare och måste fortsätta att ta D-vitamin och andra kosttillskott under hela livet.
  • Fetma: Ett kroppsmasseindex över 30 är förknippat med lägre D-vitaminnivåer. Fettcellerna håller D-vitamin isolerat så att det inte frigörs. D-vitaminbrist är mer sannolikt hos överviktiga personer. Fetma gör det ofta nödvändigt att ta större doser av D-vitamintillskott för att nå och bibehålla normala D-nivåer.
  • Njur- och leversjukdomar: Dessa sjukdomar minskar mängden av ett enzym som behövs för att omvandla D-vitamin till en form som används i kroppen. Brist på detta enzym leder till en otillräcklig nivå av aktivt D-vitamin i kroppen.
d vitaminbrist

Vilka andra faktorer kan leda till D-vitaminbrist?

  • Ålder: Hudens förmåga att bilda D-vitamin minskar med åldern.
  • Rörlighet: Personer som är hemmaboende eller sällan vistas utomhus (t.ex. personer på vårdhem och andra inrättningar) kan inte använda solexponering som en källa till D-vitamin.
  • Hudfärg: Mörk hud har sämre förmåga att producera D-vitamin än ljus hud.
  • Bröstmjölk från människor: Kvinnans bröstmjölk innehåller endast en liten mängd D-vitamin. Ofta innehåller även modersmjölksersättning endast en liten mängd D-vitamin. Därför löper spädbarn risk att inte få tillräckligt med D-vitamin. Detta gäller särskilt för spädbarn som endast får bröstmjölk.

Kan läkemedel orsaka D-vitaminbrist?

Ja. D-vitaminnivåerna kan sänkas av vissa mediciner. Dessa inkluderar:

  • Laxermedel.
  • Steroider (t.ex. prednison).
  • Kolesterolsänkande läkemedel (som kolestyramin och kolestipol).
  • Krampkontrollerande läkemedel (t.ex. fenobarbital och fenytoin).
  • Ett tuberkulosläkemedel (rifampin).
  • Ett läkemedel för viktminskning (orlistat).

Berätta alltid för din läkare om de läkemedel du tar och eventuella D-vitamintillskott eller andra kosttillskott eller örter/alternativa hälsoprodukter som du tar.

Vilka tecken och symtom på D-vitaminbrist finns det?

Allvarlig bristD-vitamin orsakar rakitis, vilket visar sig hos barn som felaktiga tillväxtmönster, svaghet i musklerna, smärta i benen och missbildningar i lederna. Detta är mycket sällsynt. Barn som har bristD-vitamin kan dock också få muskelsvaghet eller ömma och smärtsamma muskler.

Brist på D-vitamin är inte lika uppenbart hos vuxna. Tecken och symtom kan bland annat vara följande:

  • Trötthet.
  • Smärta i benen.
  • Muskelsvaghet, muskelvärk eller muskelkramper.
  • Humörförändringar, till exempel depression.

DIAGNOS OCH TESTER

Hur diagnostiseras en D-vitaminbrist?

Din läkare kan beställa ett blodprov för att mäta dina nivåer av D-vitamin. Det finns två typer av prov som kan beställas, men det vanligaste är 25-hydroxivitamin D, förkortat 25(OH)D. För blodprovet kommer en tekniker att använda en nål för att ta blod från en ven. Du behöver inte fasta eller på annat sätt förbereda dig för denna typ av test.

Vad betyder resultaten av D vitamintestet?

Det finns en del olika åsikter om vilka nivåer av D-vitamin som fungerar bäst för varje person. Laboratorierna kan använda olika siffror som referens. Diskutera gärna dina resultat med din läkare.

Hur ofta behöver du få dina D vitaminnivåer kontrollerade?

Läkare brukar inte beordra rutinmässiga kontroller av D-vitaminnivåerna, men de kan behöva kontrollera dina nivåer om du har vissa medicinska tillstånd eller riskfaktorer för D-vitaminbrist. Ibland kan D-vitaminnivåerna kontrolleras som en orsak till symtom som långvarig värk i kroppen, en historia av fall eller benbrott utan betydande trauma.

HANTERING OCH BEHANDLING

Hur behandlas D-vitaminbrist?

Målen för behandling och förebyggande åtgärder är desamma – att uppnå och sedan upprätthålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i kroppen. Även om du kan överväga att äta mer livsmedel som innehåller D-vitamin och få lite solljus, kommer du troligen att uppmanas att ta D-vitamintillskott.

D-vitamin finns i två former: D2 och D3. D2, även kallat ergokalciferol, kommer från växter. D3, även kallat kolekalciferol, kommer från djur. Du behöver ett recept för att få D2. D3 kan däremot köpas receptfritt. Det absorberas lättare än D2 och håller längre i kroppen dos för dos. Samarbeta med din läkare för att ta reda på om du behöver ta ett vitamintillskott och hur mycket du ska ta om det behövs.

Produkttips från Nutri.se >

Kan man någonsin få för mycket D-vitamin?

Ja. Du kan få för mycket D-vitamin om du överdoserar tillskotten. Intressant nog kan du inte få för mycket D-vitamin från solen. D-vitamintoxicitet är tack och lov ganska sällsynt men kan leda till hyperkalcemi och tillsammans kan symtomen omfatta följande:

  • Illamående.
  • Ökad törst och ökad urinering.
  • Dålig aptit.
  • Förstoppning.
  • Svaghet.
  • Förvirring.
  • Ataxi (ett neurologiskt tillstånd som kan leda till att man inte kan säga något och att man snubblar).

Ta inte högre doser D-vitamin än vad som rekommenderas utan att först diskutera det med din läkare. Din läkare kan dock rekommendera högre doser D-vitamin om han eller hon kontrollerar dina blodnivåer och justerar din dos därefter. Var också försiktig med att få stora doser A-vitamin tillsammans med D-vitaminet i vissa fiskoljor. Vitamin A kan också nå toxiska nivåer och kan orsaka allvarliga problem.

d vitaminbrist

FÖRBYGGANDE

Hur kan jag hjälpa till att förebygga D-vitaminbrist?

Målen för behandling och förebyggande av D-vitaminbrist av behandling och förebyggande är desamma – att nå och bibehålla en adekvat nivå av D-vitamin i kroppen. Din vårdgivare kommer att låta dig veta om du behöver ta eller fortsätta ta D-vitamintillskott. Om så är fallet kommer de också att låta dig veta hur mycket du ska ta. Du kanske också vill överväga:

Äta mer livsmedel som innehåller D-vitamin: Se tabellen över livsmedelskällor för D-vitamin som ingår i den här artikeln. Tänk på att enbart livsmedel vanligtvis inte uppfyller de dagliga rekommenderade nivåerna av D-vitamin.

Få lite exponering för solsken – men inte för mycket: Exakt hur mycket solexponering som behövs är inte klart. 10 till 15 minuters solexponering två till tre gånger i veckan i ansikte, armar, ben eller rygg kan vara allt som behövs för att absorbera en lämplig mängd D-vitamin. Du kan behöva mer solexponering (särskilt tidigt på våren och sent på hösten) om:

  • Du är äldre.
  • Du har en mörkare hudfärg.
  • Du bor i nordliga klimat.

Användning av solskyddsmedel och att stå bakom ett fönster förhindrar att D-vitamin produceras i huden. Du bör dock komma ihåg att för mycket solsken ökar risken för hudcancer och åldrar huden. Därför är det mycket säkrare att ta ett lämpligt doserat D-tillskott än att avsiktligt få rutinmässig solexponering.

Källa
  1. Fitzgerald PA. Fitzgerald P.A. Fitzgerald, Paul A.Endocrine Disorders. In: Papadakis MA, McPhee SJ, Rabow MW. Papadakis M.A., McPhee S.J., Rabow M.W. Eds. Maxine A. Papadakis, et al.eds. Current Medical Diagnosis & Treatment 2019 New York, NY: McGraw-Hill; .
  2. Bender DA. Bender D.A. Bender, David A.Micronutrients: Vitamins & Minerals. In: Rodwell VW, Bender DA, Botham KM, Kennelly PJ, Weil P. Rodwell V.W., Bender D.A., Botham K.M., Kennelly P.J., Weil P Eds. Victor W. Rodwell, et al.eds. Harper’s Illustrated Biochemistry, 31e New York, NY: McGraw-Hill.
  3. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin D. (https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/) Accessed 8/24/2020.
  4. Institute of Medicine. DRIs for Calcium and Vitamin D. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/Accessed 8/24/2020.
  5. American Academy of Dermatology. Prevent skin cancer. (https://www.aad.org/skin-cancer-how-prevent) Accessed 8/24/2020.
  6. Skin Cancer Foundation. Skin Cancer 101. (https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/) Accessed 8/24/2020..
  7. Genetic and Rare Disease Information Center. Rickets. (https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/5700/rickets) Accessed 8/24/2020.
  8. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals. (https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/) Accessed 8/24/2020.
  9. Podd D. Hypovitaminosis D: A common deficiency with pervasive consequences. (https://insights.ovid.com/crossref?an=01720610-201502000-00003) JAAPA. 2015;28(2):20-6. Accessed 8/24/2020.
  10. Sadat-ali M, Al essa ON, Alani FM, Al omar HK, Ebrahim WY. Correlation of symptoms to serum vitamin D levels?. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457718300251) Clin Nutr ESPEN. 2018;24:31-34. Accessed 8/24/2020.
  11. Lefevre ML, Lefevre NM. Vitamin D Screening and Supplementation in Community-Dwelling Adults: Common Questions and Answers. (https://pdfs.semanticscholar.org/fcc1/2215a64625a51e3c40fbee69d27df4501eb4.pdf) Am Fam Physician. 2018;97(4):254-260. Accessed 8/24/2020.
  12. Lab Tests Online. Vitamin D tests. (https://labtestsonline.org/tests/vitamin-d-tests) Accessed 8/24/2020.

Lämna ett svar