Detox-dieter, eller kostplaner som syftar till att ”avgifta” kroppen från giftiga ämnen, är populärt bland människor som vill förbättra sin hälsa. Men är de nyttiga eller skadliga?

Den här artikeln tar en djupgående titt på vetenskapen bakom några av de mest debatterade näringsrelaterade ämnena, väger in fakta och avslöjar myterna.

Produkttips från Nutri.se >

Det är mycket vanligt att man marknadsför kostplaner som ett sätt att avgifta kroppen. Dessa planer innebär vanligtvis kostrestriktioner och komplettering med olika näringsämnen och örter.

Även om avgiftningskurer är populära i wellnessvärlden är de flesta av dessa dieter onödiga, och vissa kan till och med vara skadliga för den allmänna hälsan.

I det här specialavsnittet förklarar vi vad detoxdieter är och ser vad vetenskapen säger om huruvida de ger några hälsofördelar.

Hur avgiftar kroppen?

Som en del av sitt ständiga arbete för att hålla sig frisk tar kroppen kontinuerligt bort potentiellt skadliga ämnen genom avgiftning.

Kroppens avgiftningssystem är komplext och involverar flera organ, bland annat lever, njurar och hud.

Normala metaboliska processer producerar gifter endogent, men kroppen får också i sig dem exogent genom att exponeras för mediciner och kemikalier i mat och miljö.

Avgiftning inbegriper metaboliska processer som kallas biotransformation, under vilka förändringen av den kemiska strukturen hos giftiga ämnen gör dem inaktiva. Kroppen utsöndrar sedan dessa ämnen.

Kroppens förmåga att avgifta beror på olika faktorer, bland annat ålder, kön, hälsotillstånd, genetik, mediciner och kost.

Eftersom de flesta av kroppens avgiftningsprocesser äger rum i leverns celler kan leversjukdomar till exempel försämra avgiftningen, vilket kan leda till att skadliga ämnen som ammoniak ansamlas.

Vad är detox-dieter?

Även om kroppen kan avgifta sig genom biotransformation, så framhålls detox-dieter som ett sätt att främja optimal eliminering av gifter, förbättra den allmänna hälsan och uppmuntra till viktnedgång.

Dessa program omfattar vanligtvis juicefasta, kosttillskott, strikt vegankost, vätskedieter, fasta eller andra metoder som påstås avgifta kroppen.

Avgiftningsprogrammen kan också uppmuntra till användning av potentiellt farliga metoder, såsom kaffeklysningar, där en person administrerar kaffe genom ändtarmen.

Forskare har kopplat självadministrerade kaffelimoner till allvarliga biverkningar, såsom brännskador i rektum, elektrolytobalans och perforering av rektum. Denna metod kan till och med vara dödlig.

Trots många påståenden om förbättrad hälsa från skapare och förespråkare av avgiftningskurer har de flesta avgiftningsprogrammen inga kliniska bevis som stöder deras effektivitet eller säkerhet.

Dessutom kan detox-dietprogrammen vara kostsamma, särskilt de som uppmuntrar till användning av örter och andra kosttillskott.

Det finns en mängd olika avgiftningskurer på nätet, bland annat juice- och smoothieavgiftningar och växtbaserade avgiftningar.

Detox-dieter

Många avgiftningskurer är inte skadliga eftersom människor vanligtvis bara följer dem i flera dagar, och de består vanligtvis av växtbaserade livsmedel som smoothies och juicer.

Detoxdieter som innebär långa perioder av fasta eller extrem kalorirestriktion, användning av växtbaserade kosttillskott eller metoder som lavemang kan dock leda till farliga biverkningar och potentiellt ha långsiktiga hälsokonsekvenser.

Är detox-dieter nyttiga?

Även om de flesta avgiftningskurer är onödiga betyder det inte att de livsmedel som en person väljer att konsumera inte påverkar kroppens avgiftningssystem.

Kroppen ackumulerar skadliga ämnen från miljön. Dessa inkluderar tungmetaller, såsom kvicksilver, och persistenta organiska föroreningar (POPs).

POPs är miljöföroreningar som finns i livsmedel, jord och vatten. De ackumuleras i kroppsfett och forskning har kopplat dem till kronisk inflammation, oxidativ stress och ökad risk för dödlighet.

Även om kroppen är utrustad för att avgifta sig själv kan en näringsriktig kost och en begränsning av exponeringen för giftiga ämnen i livsmedel och miljö bidra till att stödja de organ som är involverade i biotransformationen och i förlängningen främja hälsan.

Detta betyder dock inte att en person bör följa ett avgiftningsprogram. I stället bör de stödja kroppens förmåga att avgifta genom att äta en balanserad kost.

Till exempel kommer en kost med bristprotein att negativt påverka kroppens förmåga att avgifta eftersom den behöver protein för de enzymatiska reaktioner som är kritiska för avgiftningsprocessen.

Tyvärr saknar de flesta detoxdietplaner protein, vilket kan minska kroppens förmåga att avgifta ordentligt.

Fiber är ett annat viktigt näringsämne som kan bidra till att förbättra utsöndringen av gifter genom avföringen. Det kan också förbättra tarmbarriärfunktionen, vilket kan bidra till att skydda de organ som deltar i avgiftningen från proinflammatoriska bakterier.

Vissa bevis tyder också på att fasta kan bidra till att främja leverns hälsa, som är den viktigaste platsen för avgiftning, samt förbättra funktionen hos enzymer som är involverade i avgiftningen.

Studier om detox-dieter

Även om det står klart att en hälsosam kost är viktig för kroppens avgiftningssystem har studier på kommersiella avgiftningskurer inte visat lovande resultat.

Forskningen på detta område är bristfällig och den nuvarande forskningen är begränsad till dåligt utformade studier.

I en översikt från 2015 noterades att ett litet antal kliniska studier som undersöker effekterna av avgiftningsdieter har funnit att vissa program kan förbättra leveravgiftningen och minska nivåerna av POP i kroppen. Författarna lyfter dock fram att dessa studier var bristfälliga och hade små urvalsstorlekar.

I en studie från 2015 med 84 kvinnor bad forskarna vissa deltagare att följa en kalorifattig citrondetoxdiet bestående av citronsaft och sirap och andra deltagare att följa en kalorifattig placebodiet i 7 dagar. Båda grupperna upplevde viktnedgång och minskade insulinnivåer, vilket tyder på att kalorirestriktion, inte själva detoxdieten, förbättrade hälsan.

Dessutom bör konsumenterna vara försiktiga med kosttillskott som påstås avgifta kroppen. Dessa kosttillskott innehåller ofta en blandning av näringsämnen och örter som kan interagera med vanligt förekommande mediciner.

En studie från 2019 med 22 kvinnor visade att konsumtion av ett avgiftningstillskott – som innehöll 1350 milligram av en egen blandning av papayablad, cascara sagrada bark, slippery elm bark, pepparmyntsblad, röda hallonblad, bockhornsklöverfrö, ingefärsrot och sennablad – i fyra veckor inte gav några hälsofördelar.

Även om forskning visar att vissa kosttillskott, som N-acetylcystein (NAC), och specifika livsmedel, inklusive korsblommiga grönsaker, kan gynna kroppens naturliga avgiftningssystem, är det enklaste sättet att främja den allmänna hälsan och stödja de organ som är involverade i avgiftningen att följa en näringsrik kost som är rik på protein, frukt och grönsaker.

Problem med detox- dieter

Även om vissa avgiftningsprogram kan vara ofarliga finns det säkerhetsrisker med avgiftningsprogram som använder extrema metoder.

Att fasta under långa perioder, begränsa kalorier kraftigt och ta vissa kosttillskott kan leda till negativa hälsoeffekter, såsom näringsbrist, svaghet, humörförändringar, uttorkning med mera.

Vissa grupper av människor bör undvika avgiftningskurer eftersom de löper större risk för negativa effekter. Dessa personer är bl.a:

  • Personer med kroniska hälsoproblem.
  • Personer som är gravida eller ammar.
  • Barn och tonåringar.
  • Personer som är underviktiga.
  • Personer med ätstörningar eller med en historia av dessa tillstånd.

Innan du börjar med en detoxdiet är det värt att diskutera planerna med en sjukvårdspersonal, särskilt om personen tar receptbelagda läkemedel.

En balanserad kost är viktig för hälsan och kroppens naturliga avgiftningssystem, men det är inte nödvändigt att följa en särskild detox-diet.

Dessa program är vanligtvis dyra och kan sakna näringsämnen som är viktiga för biotransformation, till exempel protein.

Slutsats

Även om dieter som antas kunna hjälpa till att avgifta kroppen är populära, saknas vetenskapliga bevis som stöder deras effektivitet.

Å andra sidan finns det gott om forskning som stöder uppfattningen att en balanserad kost och att undvika att dricka, röka och utsättas för miljögifter kan stödja den allmänna hälsan, inklusive kroppens avgiftningssystem.

Enligt den forskning som för närvarande finns tillgänglig är detox-dieter onödiga och osannolikt att de gynnar hälsan på något betydande sätt. De kan till och med vara skadliga i vissa fall.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544353/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7478478/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603218/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5115202/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6487572/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544353/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5105045/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6314618/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29958034/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241507/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26604653/
  14. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know

Lämna ett svar