Selen är ett viktigt spårmineral som är viktigt för många funktioner i kroppen.

Ny forskning tyder på att selen har anti-aging-egenskaper och till och med kan skydda mot åldersrelaterade sjukdomar. I detta inslag om ärlig näring utforskar vi den senaste forskningen för att undersöka selenets roll i åldrandet.

Selen

Denna serie specialfunktioner tar en djupgående titt på vetenskapen bakom några av de mest debatterade näringsrelaterade ämnena, väger in fakta och avslöjar myter.

Selen är ett spårmineral, vilket innebär att kroppen endast behöver det i mycket små mängder. Det finns naturligt i många livsmedel och finns även som kosttillskott.

Majoriteten av selen från vår kost lagras i muskelvävnad, även om sköldkörteln är det organ som har den högsta koncentrationen.

Selen är en viktig komponent i enzymer och proteiner – så kallade selenoproteiner – som spelar en viktig roll i reproduktionen, sköldkörtelhormonmetabolismen och DNA-syntesen.

Selenoproteiner fungerar också som kraftfulla antioxidanter som hjälper till att skydda mot skadliga partiklar i kroppen som kallas fria radikaler.

Fria radikaler är instabila atomer som produceras naturligt i kroppen som en biprodukt av normala funktioner i kroppen. De orsakar skador på cellmembran och DNA. Med tiden kan detta leda till inflammation, för tidigt åldrande av huden och en mängd åldersrelaterade sjukdomar.

Fördelar med selen mot åldrande

Biologiskt åldrande är en komplex process som innefattar molekylära skador, metabolisk obalans, förändringar i immunsystemet och ökad känslighet för miljöstressorer och sjukdomar.

Enligt en recension från 2018 kan selen bekämpa åldrande och förebygga åldersrelaterade hälsoproblem, såsom tumörer, hjärt- och kärlsjukdomar och neuropsykiatriska störningar. Vissa forskare tror också att selen kan minska kronisk inflammation, som är nära relaterad till åldrande.

Enligt viss forskning är selenoproteiner främst ansvariga för många av selenets hälsofördelar.

Till exempel fann en 2021 års genomgång att selenoproteiner spelar en nyckelroll i kontrollen och avlägsnandet av felveckade proteiner, som ackumuleras när vi åldras. Specialister noterar att ackumulering av felveckade proteiner är ett gemensamt kännetecken för åldrande och åldersrelaterade sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes och Alzheimers sjukdom.

Experter anser också att selen skyddar huden mot oxidativ stress orsakad av ultraviolett (UV) genom att stimulera de selenberoende antioxidantenzymerna glutathionperoxidas (GPx) och thioredoxinreduktas (TDR). TDR finns i plasmamembranet hos epidermala keratinocyter. Detta kan potentiellt bekämpa åldrande hud som orsakas av UV-exponering.

Dessutom visade en nyare studie från 2020 att ett ökat intag av selen i kosten är förknippat med längre telomerer. Denna studie visade att varje ökning av selen i kosten med 20 mikrogram var förknippad med en 0,42 % längre telomerlängd hos deltagare över 45 år.

Telomerer är ”skyddande höljen” som sitter i ändarna av våra kromosomer och som påverkar hur snabbt cellerna åldras. Vissa experter anser att telomerlängden är en informativ biomarkör för åldrande.

Produkttips från Nutri.se >

Forskare anser också att högre nivåer av selen är förknippade med livslängd. Dödligheten av alla orsaker hos äldre vuxna med låga selennivåer är signifikant högre än hos äldre med höga selennivåer.

Exempelvis verkar hundraåringar ofta ha högre systemiska nivåer av selen och järn samtidigt som de har lägre nivåer av koppar än andra äldre personer.

Det är dock viktigt att notera att resultaten fortfarande är motstridiga och att mer forskning i ämnet behövs. Vissa studier – som den som nämns ovan – tyder på att låga nivåer av selen faktiskt kan främja livslängden.

Andra hälsofördelar

Selen kan också spela en viktig roll i skyddet mot vissa åldersrelaterade sjukdomar.

Hjärtsjukdomar

En metaanalys fann att personer med lägre selennivåer löper högre risk för kranskärlssjukdom. Däremot fann man i en genomgång av prövningar som endast använde selentillskott för primärprevention av hjärtsjukdomar inga statistiskt signifikanta effekter av selen på både dödliga och icke-dödliga kardiovaskulära händelser.

Även om viss forskning verkar lovande finns det inte tillräckligt med bevis  för att stödja rutinmässig användning av selentillskott, särskilt inte hos dem som får tillräckligt med selen från maten för att förebygga hjärtsjukdomar i nuläget.

Cancer

Det finns en föreställning om att selen kan spela en roll i cancerprevention tack vare dess förmåga att skydda cellerna mot DNA-skador och mutationer. Bevisen kring detta är dock fortfarande motstridiga.

Enligt en granskning 2018 av 83 studier finns det ingen gedigen forskning som tyder på att selen från kost eller kosttillskott förebygger cancer hos människor.

Faktum är att vissa prövningar tyder på att tillskott av selen kan öka risken för icke-melanom hudcancer och typ 2-diabetes.

Sköldkörtelsjukdom

Selen spelar en viktig roll för sköldkörtelns funktion. Vissa studier tyder på att optimala selennivåer kan skydda mot sköldkörtelsjukdomar och bevara den allmänna hälsan.

Enligt Office of Dietary Supplements behövs dock ytterligare forskning för att avgöra om selentillskott kan behandla eller förebygga sköldkörtelsjukdomar.

Kognitiv nedgång

Eftersom serumnivåer av selen sjunker med åldern kan marginella eller bristfälliga selenkoncentrationer vara förknippade med åldersrelaterade försämringar av hjärnfunktionen. Experter tror att detta kan bero på selenets antioxidativa egenskaper.

Fortfarande behövs mer forskning för att avgöra om selentillskott kan hjälpa till att behandla eller förebygga åldersrelaterad kognitiv nedgång hos äldre vuxna.

Bör jag ta ett selentillskott?

Överlag är forskningen fortfarande motstridig när det gäller selentillskott och selenets effekt på åldrande.

Enligt den granskning från 2018 som diskuteras ovan pekar de flesta studier på att selentillskott har anti-aging-egenskaper och förebygger åldersrelaterade sjukdomar. Det behövs dock fler studier för att klargöra dess roll.

För närvarande finns det inga säkra bevis för att selentillskott gynnar en person som inte löper risk att drabbas av brist.

Selenbrist är sällsynt i USA på grund av den selenrika jorden som finns i hela Nordamerika.

Vissa grupper löper dock risk att drabbas av selenbrist, t.ex:

  • Personer som lever med hiv.
  • Personer med njursvikt som kräver hemodialys.
  • Personer som bor i områden med låg selenhalt, däribland vissa europeiska länder, Ryssland och Kina.

Risken ökar ytterligare för personer som bor i områden med låg selenhalt och som följer en vegetarisk eller vegansk kost.

Selenbrist kan försvaga cellernas förmåga att växa och dela sig, vilket kan bidra till åldrande. Det kan också leda till försenad sårläkning, utveckling av grå starr och färgförlust.

Livsmedelskällor

De flesta vuxna behöver 55 mikrogram (mcg) selen per dag. Gravida kvinnor bör dock konsumera 60 mcg. Under amning behöver selen ytterligare öka till 70 mcg.

Eftersom människokroppen inte genererar sitt eget selen är det viktigt att få optimala mängder via kosten för att det ska gynna den allmänna hälsan.

Selen

Tack och lov finns selen i en mängd olika livsmedel som lätt kan införlivas i en persons kost.

Eftersom selen finns i jorden kommer dess halter i livsmedel att baseras på hur mycket selen som fanns i jorden där livsmedlet odlades.

Paranötter, fisk och skaldjur samt organkött är bland de högsta kostkällorna av selen. Ett uns paranötter innehåller till exempel 544 mcg of selenium eller 989 % av det rekommenderade dagliga värdet (DV).

Andra goda kostkällor för selen är bland annat:

  • Gulfenad tonfisk
  • Hälleflundra
  • Sardiner
  • Nötkött
  • Skinka
  • Räkor
  • Keso
  • Brunt ris
  • Kokta ägg
  • Fullkornsbröd
  • Bönor/linser

Potentiella risker

Om en person konsekvent överskrider den rekommenderade övre gränsen på 400 mcg of selenium genom livsmedel eller kosttillskott kan det orsaka negativa hälsoeffekter.

Ett av de första tecknen på överdrivet selenintag är en vitlökslukt i andedräkten och en metallsmak i munnen.

Andra tecken på kroniskt högt selenintag är:

  • Hår- och nagelförlust eller sprödhet.
  • Hudförändringar
  • Fläckiga eller ruttnande tänder
  • Illamående
  • Diarré
  • Trötthet
  • Irritabilitet.

Om man tar megadoser av selen kan det leda till akut selenförgiftning, vilket kan leda till akut andningsnödsyndrom, allvarliga gastrointestinala och neurologiska symtom, njursvikt, hjärtsvikt och – i extrema fall – döden.

Slutsats

Selen är ett viktigt mineral som behövs för många viktiga funktioner i kroppen. Det finns också begränsade bevis för att det kan ge flera olika hälsofördelar.

Selenoproteiner är kraftfulla antioxidanter som kan bidra till att skydda mot skador orsakade av fria radikaler som leder till åldrande och åldersrelaterade hälsotillstånd.

För närvarande finns det inga bevis för att selentillskott kan bromsa eller förebygga åldrande. Det är dock viktigt att inkludera optimala mängder selen i kosten eftersom det spelar en roll för att neutralisera fria radikaler och minska inflammation, som båda kan bidra till för tidigt åldrande.

Om du tror att du har selenbrist eller överväger att ta selentillskott, se till att tala med din vårdgivare.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533247/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511318/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277928/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277928/
  8. https://www.nature.com/scitable/topicpage/protein-misfolding-and-degenerative-diseases-14434929/
  9. https://www.mdpi.com/2218-273X/11/10/1478
  10. http://www.medicalnewstoday.com/articles/159442
  11. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/minerals
  12. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/glutathione-peroxidase
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1220815/
  14. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/minerals
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1220815/
  16. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(20)30037-6/fulltext
  17. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318764
  18. https://www.ucsf.edu/news/2013/09/108886/lifestyle-changes-may-lengthen-telomeres-measure-cell-aging
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511318/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023702/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440843/
  22. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491296/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441528/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
  26. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/
  27. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/

Lämna ett svar