Kan hjälpa till med förkylningssår, stresslindring och benhälsa

Lysin är en essentiell aminosyra. Rapporterade lysinfördelar inkluderar förbättrad blodsockerkontroll, ångest- och stresshantering samt sårläkning.

Din kropp använder lysin för många vitala funktioner, inklusive karnitinproduktion, kollagenbildning och proteinsyntes. Eftersom din kropp inte kan tillverka lysin måste du få det från livsmedel eller kosttillskott.

Det finns två kemiska versioner av lysin: L-lysin och D-lysin. L-lysin är den bioaktiva form som finns i livsmedel och kosttillskott och som används av din kropp (1). Den här artikeln kommer att fokusera på L-lysin.

Produkttips från Nutri.se >

I denna artikel kommer potentiella fördelar och användningsområden för lysin att diskuteras. Du kommer också att lära dig doser och biverkningar av lysintillskott, livsmedelskällor för lysin, vad du ska leta efter och andra viktiga tips.

Fakta om lysin tillskott

  • Aktiva ingredienser: Lysin
  • Alternativa namn: Lysin, L-lysinhydroklorid
  • Juridisk status: Lagligt, receptfritt (OTC)
  • Föreslagen dosering: Doseringen varierar, men anses generellt vara säker vid 6 gram (g) eller mindre per dag (2).
  • Säkerhetsöverväganden: Upprörd mage, diarré, illamående, njursvikt, försämrat kalciumupptag.

Användning av kosttillskott bör individualiseras och granskas av en sjukvårdspersonal, t.ex. en registrerad dietist, apotekare eller läkare. Inget tillskott är avsett att behandla, bota eller förebygga sjukdomar.

Fördelar med lysin

Eftersom lysin är en aminosyra använder kroppen den för att tillverka proteiner och reparera muskler. Lysintillskott kan ge fördelar för (3):

  • Förkylningssår från herpes simplex virus (HSV) (4)(5)
  • Ångest och stress (6)
  • Kontroll av blodsocker (7)
  • Osteoporos (8)(9)
  • Schizofreni (10)(11)

Forskningen om många av dessa fördelar är begränsad. Prata med en vårdgivare innan du börjar med lysintillskott för att säkerställa att de är säkra för dig.

lysin

Förkylningssår

Förkylningssår är en obehaglig bieffekt av HSV (1).

I en översikt från 2017 konstaterades att ett oralt lysintillskott på 3 gram (g) per dag eller mer förbättrade upplevelserna hos vissa personer med förkylningssår. I översynen konstaterades dock att det behövs mer forskning för att avgöra om lysin är en effektiv behandling för detta tillstånd5.

En tidigare granskning som genomfördes 2015 fann inte heller tillräckligt med bevis för att stödja påståenden om att lysin kan ge lindring av förkylningsskador (4).

Stress och ångest

Studier har undersökt om lysin kan hjälpa till att hantera ångest och stress. Forskningen är begränsad, och det bör noteras att många av studierna är små och inte omfattar många deltagare.

En randomiserad, dubbelblind studie visade att kortisol (hormon som ökar vid stress), sänktes hos personer som konsumerade lysinberikade livsmedel under tre månader. Studien visade också att dessa livsmedel minskade ångestmått hos män (6).

Schizofreni

Lysin kan också användas som en kompletterande behandling av schizofreni, enligt begränsad forskning.

En liten pilotstudie rapporterade att personer som tog 6 g lysin dagligen under fyra veckor fick förbättrade symtom, inklusive minskad psykosgrad. Forskarna rapporterade dock att eventuella placeboeffekter kan ha påverkat de självrapporterade resultaten (10) .

I en randomiserad, kontrollerad studie undersöktes användningen av 6 g L-lysin tillsammans med risperidon (läkemedel som används för att behandla psykiska tillstånd), hos personer med schizofreni under åtta veckor. Studien visade att symtomen på schizofreni minskade mer för personer som tog L-lysin. Säkerheten och effekten av högre doser och längre tids användning av L-lysin är dock fortfarande osäker (11).

Kontroll av blodsocker

Lysintillskott kan vara användbara för att sänka blodsockret.

En mycket liten studie visade att höga doser lysin (11 g) som togs tillsammans med glukos resulterade i små minskningar av blodsockret. Forskarna tror att lysintillskott antingen kan hjälpa till med insulinutsöndringen eller hjälpa till att avlägsna glukos från blodet på egen hand (7).

Det behövs dock mer forskning. Följ din vårdgivares anvisningar för kontroll av blodsockret.

Osteoporos

Lysintillskott kan hjälpa kroppen att absorbera kalcium, vilket kan vara fördelaktigt vid osteoporos (en sjukdom som orsakar svaga, sköra ben).

Många studier har dock gjorts in vitro (i ett labb eller provrör) eller på djur. Detta innebär att det är svårt att slutgiltigt dra slutsatser om lysins effekt på behandling av osteoporos hos människor.

I en äldre genomgång av två små försök på människor drogs slutsatsen att lysintillskott hjälpte människor att absorbera mer kalcium, ett mineral som är viktigt för benhälsan. Det finns dock inga nyare försök som undersöker lysins effekter på människor med osteoporos (9).

I en studie på råttor drogs slutsatsen att lysin via kosten ökade mängden kalcium som absorberades av kroppen. Studien rapporterade också att lysintillskott förhindrade att råttorna drabbades av förlust av benmassa, vilket ses vid osteoporos (8). Det är viktigt att notera att den här studien genomfördes på råttor och att den inte omfattade mänskliga deltagare. Vi kan inte säga att dessa effekter även kommer att inträffa hos människor.

Fler högkvalitativa studier med lysin måste göras med människor innan ytterligare slutsatser kan dras. Om du har osteoporos ska du följa din läkares föreskrivna behandlingsplan. Rådgör med din vårdgivare innan du tar några kosttillskott.

Biverkningar

Även om lysintillskott i allmänhet anses vara säkra för de flesta människor är biverkningar möjliga.

Vanliga biverkningar

Vanliga biverkningar av lysintillskott inkluderar (2):

  • Magsmärta
  • Diarré
  • Illamående

Vanligtvis är dessa gastrointestinala biverkningar korta och kan behandlas hemma. De uppträder vanligtvis bara om du tar större doser lysin.

Men om du upplever långvariga biverkningar av att ta oralt lysin ska du besöka din vårdgivare.

Svåra biverkningar

Allvarliga biverkningar är sällsynta men möjliga, som njursvikt.

Njursvikt har rapporterats efter att ha tagit för mycket lysin. I en fallrapport om en 44-årig kvinna konstaterades att höga doser lysin orsakade Fanconis syndrom, en allvarlig sjukdom som involverar njurarna. Hennes symtom ledde så småningom till njursvikt (12).

Eftersom denna fallrapport gjordes på endast en person är bevisen för njursvikt i samband med lysininintag begränsade. Ytterligare forskning som finns tillgänglig i detta ämne har mestadels utförts på djurmodeller.

Vem bör inte ta lysintillskott?

Vissa personer bör undvika att ta lysintillskott, bland annat:

  • Personer som är gravida eller ammar: Det finns inte tillräckligt med bevis för att veta om lysin är säkert för dessa populationer.
  • Personer som tar kalciumtillskott: Lysin kan öka mängden kalcium som din kropp absorberar, vilket potentiellt kan leda till hyperkalcemi.
  • Personer med lysinurisk proteinintolerans: Detta är ett sällsynt tillstånd där kroppen inte kan smälta lysin och andra aminosyror ordentligt.

Det är viktigt att först prata med din vårdgivare innan du börjar med nya kosttillskott.

Interaktioner

Möjliga interaktioner mellan livsmedel, läkemedel eller kosttillskott med lysin inkluderar:

  • Arginin (en annan aminosyra): Att ta en stor dos arginin tillsammans med lysin kan leda till lägre nivåer av lysinabsorption. Detta beror på att vissa receptorer i kroppen föredrar arginin framför lysin.13
  • Kalcium: Lysin har visat sig öka mängden kalcium som absorberas i matsmältningskanalen (9).

Det är viktigt att noggrant läsa ingrediensförteckningen och näringsfaktapanelen på ett kosttillskott för att veta vilka ingredienser och hur mycket av varje ingrediens som ingår.

Dosering av lysin

Det finns ingen rekommenderad standarddos för lysintillskott. Lyckligtvis kan de flesta människor få i sig tillräckligt med lysin genom kosten (14).

Olika studier om lysin mot förkylningssår har använt ett brett spektrum av doser från 300 milligram per dag till 3 gram per dag (5). Andra studier som utförts på lysintillskott har använt ännu högre mängder.

Eftersom det inte finns någon standardiserad dos för lysin är det bäst att tala med din vårdgivare innan du börjar med lysintillskott. De kan kanske fastställa den bästa dosen för dig och svara på eventuella kvarstående frågor.

Vad händer om du tar för mycket lysin?

Lysin anses vara ett säkert och giftfritt tillskott att ta.

Det finns ingen övre gräns eller maxdos eftersom biverkningarna av att ta större mängder inte är allvarliga. Vissa forskare föreslår att man inte tar mer än 6 gram lysin per dag (15).

Om du upplever några vanliga biverkningar efter att ha tagit oralt lysin kan det tyda på att du har tagit för mycket. Följ din vårdgivares råd om hur mycket lysin du bör ta.

Källor till lysin

Lysin är en aminosyra som finns i olika proteinhaltiga livsmedel, så de flesta människor kan få allt lysin de behöver genom kosten.

Eftersom lysin är så allmänt tillgängligt i livsmedel rekommenderas att man tar ett livsmedelsperspektiv för att få i sig tillräckligt med lysin. Lysintillskott skulle endast behövas om det rekommenderas av en sjukvårdspersonal på grund av ett underliggande hälsoproblem.

Vissa människor, som de som följer en vegansk kost, kan ha svårt att få i sig tillräckligt med lysin.

Livsmedel

De bästa källorna till lysin kommer från animaliska livsmedel, men det kan också finnas i vissa växtbaserade proteiner.

Det bästa sättet att se till att du får i dig tillräckligt med lysin i din kost är att äta en mängd olika proteinkällor, inklusive både animaliska och vegetabiliska källor. Det rekommenderade dagliga intaget av lysin är 35 milligram per kilo (kg) kroppsvikt (16).

Icke-veganska livsmedelskällor för lysin är bland annat:

  • Kött
  • Kyckling
  • Mejeriprodukter
  • Ägg
  • Fisk

Veganska livsmedelskällor för lysin inkluderar:

  • Bönor
  • Vetegroddar
  • Linser
  • Nötter
  • Soja
  • Spirulina

Lysintillskott

Lysintillskott finns i olika former, bland annat:

  • Kapslar
  • Tuggtabletter
  • Pulver

Vilken form av tillskott som passar dig beror på personliga preferenser.

Många lysintillskott är också veganska eller glutenfria. På etiketten ska det stå om tillskottet är antingen veganskt eller glutenfritt. Etiketten bör också ange vilken form av tillskottet har.

Topiskt lysin (kräm) finns också tillgängligt, men endast i kombinationsform. Det innebär att lysinkrämer innehåller andra ingredienser, som andra olika vitaminer, mineraler eller näringsämnen.

Var kan man få tag på det

Kontrollera tilläggsfaktaetiketten innan du köper något kosttillskott eller växtbaserade kosttillskott (17). Etiketten ger viktig information om antalet aktiva ingredienser per portion. Den bör också innehålla information om andra ingredienser i tillägget.

Leta efter en produkt som har kvalitetstestats av en oberoende organisation (17). Kosttillskott som har kvalitetstestats kommer att ha testorganets logotyp på etiketten. Exempel på kvalitetstestningsorgan är bl.a:

  • US Pharmacopeia (USP)
  • National Science Foundation (NSF)
  • ConsumerLab.com

Hur man förvarar lysin

Lysintillskott ska förvaras på en sval, torr plats som inte får direkt solljus. Se till att undvika att förvara dina kosttillskott i ett område som kan bli alltför varmt eller kallt.

Kassera lysintillskott efter ett år eller enligt vad som anges på förpackningen.

Liknande kosttillskott

Andra kosttillskott som har studerats för samma användningsområden som lysin är bl.a. följande:

  • Zink (18)
  • Rabarber och salvia (19)
  • D-vitamin (20)
  • Kanel (21)

Sammanfattning

Lysin är en essentiell aminosyra som finns i proteinrika livsmedel som kött, nötter, bönor och ägg. Den finns också som ett oralt tillskott för dem som behöver den. Det rekommenderas dock vanligtvis att man tar ett livsmedel först för att få i sig tillräckligt med den.

Viss forskning tyder på att lysin kan vara till hjälp vid behandling av vissa tillstånd, som förkylningssår och ångest. Det behövs dock mer forskning för att fastställa den fulla omfattningen av lysins säkerhet och effektivitet när det används för dessa tillstånd. Innan du tar lysin ska du prata med din vårdgivare om dosering och hur du bäst använder tillskottet.

Vanliga frågor och svar om lysin

Är lysin säkert att ta när man är gravid?

Lysin kan vara säkert att ta under graviditet, men forskare och sjukvårdspersonal vet inte säkert. Därför är det bäst att undvika att ta lysintillskott under graviditet och amning.

Personer som är gravida eller ammar bör kunna få tillräckligt med lysin från en hälsosam kost.

Kan din kropp tillverka lysin?

Lysin är en essentiell aminosyra och kan inte tillverkas av kroppen. På grund av detta måste du få allt lysin du behöver genom mat och kosttillskott.

Det finns nio essentiella aminosyror: lysin, leucin, isoleucin, histidin, metionin, treonin, fenylalanin, tryptofan och valin (22).

Vad gör lysin för din kropp?

Förutom att lysin potentiellt kan behandla hälsotillstånd som förkylningssår, högt blodsocker och osteoporos har lysin andra roller i kroppen.

Din kropp använder lysin för att göra karnitin, som behövs för att skapa energi. Lysin hjälper också din kropp att göra tillräckligt med kollagen, ett viktigt protein som finns i huden.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. National Center for Biotechnology 
  2. Hayamizu K, Oshima I, Nakano M. J Nutr. 2020;150(Suppl 1):2561S-2569S. doi:10.1093/jn/nxaa218
  3. Singh M, Rao DM, Pande S, et al.  Int J Res Pharm Sci. 2011;2:637–642.
  4. Chi CC, Wang SH, Delamere FM, Wojnarowska F, Peters MC, Kanjirath PP. Cochrane Database Syst Rev. 2015;8:CD010095. doi:10.1002/14651858.CD010095.pub2
  5. Mailoo VJ, Rampes S.Integr Med. 2017;16(3):42-46.
  6. Smriga M, Ghosh S, Mouneimne Y, Pellett PL, Scrimshaw NS. . Applied Biological Sciences. 2004;101(22):8285-8288. doi:10.1073/pnas.0402550101
  7. Dionysia Kalogeropoulou, Laura LaFave, Kelly Schweim, et al. . Am J Clin Nutr. 2009 June; 90(2):314–320. doi:10.3945/ajcn.2008.27381
  8. Shimomura A, Matsui I, Hamano T, et al. . J Am Soc Nephrol. 2014;25(9):1954-1965. doi:10.1681/ASN.2013090967.
  9. Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, Gennari C.  Nutrition. 1992;8(6):400-405.
  10. Wass C, Klamer D, Katsarogiannis E, et al. BMC Med. 2011;9:40. doi:0.1186/1741-7015-9-40
  11. Zeinoddini A, Ahadi M, Faroknia M, et al. Journal of Psychiatric Research. 2014. doi:10.1016/j.jpsychires.2014.08.016
  12. Lo JC, Chertow GM, Rennke H, Seifter JL. American Journal of Kidney Diseases. 1996;28(4):614-617. doi:0.1016/S0272-6386(96)90476-X.
  13. Li L, Vorobyov I, Allen TW. J Phys Chem B. 2013;117(40):11906-11920. doi:10.1021/jp405418y
  14. Tome D, Bos C.  J Nutr. 2007 June; 137(6):1642S-1645S. doi:10.1093/jn/137.6.1642S.
  15. Cynober L, Bier DM, Stover P, et al. J Nutr. 2020. 150(1):2606S-2608S. doi:10.1093/jn/nxaa231
  16. Allowances NRC (US) S on the TE of the RD. National Academies Press (US); 1989.
  17. Office of Dietary Supplements. 
  18. Yamaguchi M. Mol Cell Biochem. 2010;338(1-2):241-254. doi:10.1007/s11010-009-0358-0
  19. Saller R, Büechi S, Meyrat R, Schmidhauser C. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2001. 8(6):373-382. doi:10.1159/000057255
  20. Zhu C, Zhang Y, Wang T, et al. Brain Behav. 2020;10(11):e01760. doi:10.1002/brb3.1760
  21. Kizilaslan N, Erdem NZ. Int J Food Sci. 2019. https://doi.org/10.1155/2019/4138534
  22. MedlinePlus. 

Lämna ett svar