Många människor söker efter sätt att öka sin sexuella lust och prestanda. Ett sätt som ofta förespråkas är att använda kosttillskott för att öka libido och förbättra sexuell hälsa. Men vilka är de verkliga effekterna av dessa kosttillskott, och är de säkra att använda? I denna artikel täcker vi allt du behöver veta om kosttillskott för ökad lust.

kosttillskotten för ökad lust

Vad är kosttillskott för ökad lust?

Kosttillskott för ökad lust är produkter som säljs som en metod för att öka sexuell lust och prestanda. De kan innehålla en mängd olika ämnen, inklusive aminosyror, mineraler, vitaminer, växtextrakt och hormonella ämnen. De säljs ofta som piller, kapslar eller pulver, och kan köpas på nätet eller i hälsokostaffärer.

Funkar kosttillskott för ökad lust verkligen?

Det finns en mängd olika kosttillskott på marknaden som hävdar att de kan öka sexuell lust och prestanda. Men de flesta av dessa produkter har begränsad forskning bakom sig och det är svårt att säga med säkerhet om de faktiskt har någon effekt. Enligt en studie publicerad i Journal of Sexual Medicine, finns det få kliniskt bevisade kosttillskott som har någon verkande effekt på sexuell funktion hos män eller kvinnor. Studien konkluderade att de flesta kosttillskott för ökad lust inte har några kliniskt signifikanta effekter på sexuell funktion och att ytterligare forskning behövs för att undersöka deras effekt.

Vilka är de vanligaste kosttillskotten för ökad lust?

Det finns en mängd olika kosttillskott på marknaden som hävdar att de kan öka sexuell lust och prestanda. Några av de mest populära inkluderar:

 • L-arginin: En aminosyra som finns naturligt i proteinrika livsmedel som kött, fisk och mjölkprodukter. Det har visat sig ha viss effekt på blodflödet till genitalierna hos både män och kvinnor, men forskningen är begränsad och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion.
 • Yohimbe: Ett växtbaserat ämne som används som ett kosttillskott för att öka libido och förbättra erektil funktion hos män. Det har visat sig ha viss effekt på blodflödet till genitalierna, men det kan också orsaka allvarliga biverkningar som hjärtrytmrubbningar, högt blodtryck och ångest.
 • Ginkgo biloba: Ett växtbaserat ämne som används som ett kosttillskott för att öka blodflödet till hjärnan och förbättra minnet. Det har också förespråkats som en metod för att öka sexuell lust och prestanda, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion.
 • Tribulus terrestris: Ett växtbaserat ämne som används som ett kosttillskott för att öka testosteronnivåerna och förbättra sexuell funktion. Det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion.
 • Maca: Maca är en rotgröda som odlas i Andesbergen i Peru och som har använts i traditionell medicin i århundraden.
 • Zink: Zink är ett mineral som är viktigt för mänsklig hälsa och som finns naturligt i livsmedel som kött, ost, musslor och jordnötter.
 • Vitamin B6:Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för mänsklig hälsa. Det har förespråkats som ett kosttillskott för att öka sexuell lust och prestanda
 • Tiggarnöt:Tiggarnöt, även känd som epimedium eller ”Horny Goat Weed”, är en växt som har använts i traditionell medicin i århundraden för att öka sexuell lust och prestanda.
 • Guarana: Guarana är en växt som odlas i Amazonas och som har använts i traditionell medicin i århundraden. Det är en källa till koffein och har förespråkats som ett kosttillskott för att öka energi, prestationsförmåga och sexuell lust.
 • Rosenrot:Rosenrot är en växt som har använts i traditionell medicin i århundraden och som har förespråkats som ett kosttillskott för att öka sexuell lust och prestanda,

Ett urval av kosttillskott för ökad sexual lust från Nutri.se >

Är kosttillskott för ökad lust säkra att använda?

Det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är reglerade av Food and Drug Administration (FDA) på samma sätt som läkemedel. Det innebär att det inte finns några garanterade säkerhetskrav eller kvalitetskontroller på plats för dessa produkter. Därför är det viktigt att vara försiktig när du väljer att använda kosttillskott för ökad lust.

Det är också viktigt att komma ihåg att vissa kosttillskott kan interagera med andra läkemedel och orsaka allvarliga biverkningar. Därför är det viktigt att alltid tala med en läkare innan du börjar ta ett kosttillskott, särskilt om du redan tar läkemedel eller har en sjukdom. Det är också viktigt att välja kosttillskott från pålitliga källor och att följa rekommenderade doseringar för att undvika eventuella hälsorisker.

Maca

Maca är en rotgröda som odlas i Andesbergen i Peru och som har använts i traditionell medicin i århundraden. Det har förespråkats som ett kosttillskott för att öka sexuell lust och prestanda hos både män och kvinnor, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden. En studie från 2010 publicerad i Journal of Ethnopharmacology fann att maca kan ha en mild effekt på sexuell funktion hos män, men mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat. Maca kan också orsaka magbesvär och huvudvärk hos vissa individer.

L-arginin

L-arginin är en aminosyra som finns naturligt i proteinrika livsmedel som kött, fisk och mjölkprodukter. Det har visat sig ha viss effekt på blodflödet till genitalierna hos både män och kvinnor, men forskningen är begränsad och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion. L-arginin kan också orsaka magbesvär, huvudvärk och allergiska reaktioner hos vissa individer.

Zink

Zink är ett mineral som är viktigt för mänsklig hälsa och som finns naturligt i livsmedel som kött, ost, musslor och jordnötter. Det har förespråkats som ett kosttillskott för att öka testosteronnivåerna och förbättra sexuell funktion hos män, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden. En studie från 2011 publicerad i Biological Trace Element Research fann att zinktillskott kan ha en mild effekt på testosteronnivåerna hos män med låga nivåer av zink, men mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat. Zink kan också orsaka magbesvär, illamående och huvudvärk hos vissa individer.

Vitamin B6

Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för mänsklig hälsa. Det finns naturligt i livsmedel som fisk, kött, potatis och bananer. Det har förespråkats som ett kosttillskott för att öka sexuell lust och prestanda, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden.

En studie från 2005 publicerad i Journal of Sex & Marital Therapy fann att vitamin B6 tillskott kan ha en mild effekt på sexuell funktion hos kvinnor med låga nivåer av vitamin B6, men mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat. Vitamin B6 kan också orsaka magbesvär, illamående och huvudvärk hos vissa individer.

Tiggarnöt

Tiggarnöt, även känd som epimedium eller ”Horny Goat Weed”, är en växt som har använts i traditionell medicin i århundraden för att öka sexuell lust och prestanda. Det har förespråkats som ett kosttillskott för att öka blodflödet till genitalierna och förbättra erektil funktion hos män, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden. Tiggarnöt kan också orsaka magbesvär, illamående och allergiska reaktioner hos vissa individer.

Guarana

Guarana är en växt som odlas i Amazonas och som har använts i traditionell medicin i århundraden. Det är en källa till koffein och har förespråkats som ett kosttillskott för att öka energi, prestationsförmåga och sexuell lust. Det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion. Guarana kan också orsaka biverkningar som huvudvärk, ångest och sömnstörningar hos vissa individer, särskilt om det tas i höga doser.

Rosenrot

Rosenrot är en växt som har använts i traditionell medicin i århundraden och som har förespråkats som ett kosttillskott för att öka sexuell lust och prestanda, samt lindra ångest och stress. Det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion. Rosenrot kan också orsaka biverkningar som magbesvär, huvudvärk och allergiska reaktioner hos vissa individer.

kosttillskotten för ökad lust

Vanliga frågor om kosttillskott för ökad lust

1. Vad är kosttillskott för ökad lust?

Kosttillskott för ökad lust är produkter som säljs som en metod för att öka sexuell lust och prestanda. De kan innehålla en mängd olika ämnen, såsom aminosyror, mineraler, växtextrakt och vitaminer. De säljs oftast som piller, kapslar eller pulver och hävdar att de kan öka sexuell funktion, men det finns begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion.

2. Kan kosttillskott för ökad lust förbättra sexuell funktion hos alla individer?

Det är oklart om kosttillskott för ökad lust kan förbättra sexuell funktion hos alla individer. Det finns begränsad forskning som undersökt effekten av dessa produkter och resultaten är blandade. Vissa studier har visat en mild effekt, medan andra inte har sett någon effekt alls. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

3. Är kosttillskott för ökad lust säkra att använda?

Det finns ingen garanti att kosttillskott för ökad lust är säkra att använda. Många av dessa produkter innehåller ämnen som inte har testats noggrant och som kan orsaka biverkningar. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att alltid rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott. Det är också viktigt att välja kosttillskott från pålitliga källor och att följa rekommenderade doseringar.

4. Finns det några biverkningar av kosttillskott för ökad lust?

Ja, det finns en risk för biverkningar när man använder kosttillskott för ökad lust. Dessa kan inkludera magbesvär, huvudvärk, illamående, allergiska reaktioner, sömnstörningar och ångest. Många av dessa produkter innehåller ämnen som inte har testats noggrant och som kan orsaka biverkningar, särskilt om de tas i höga doser. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att alltid rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

5. Kan kosttillskott för ökad lust ersätta en sund livsstil och en hälsosam diet?

Nej, kosttillskott för ökad lust kan inte ersätta en sund livsstil och en hälsosam diet. Dessa produkter är ingen magisk lösning för att öka sexuell lust och prestanda, och det finns begränsad forskning som stöder deras effektivitet. För att förbättra sexuell funktion och allmän hälsa är det viktigt att äta en balanserad och näringsrik diet, motionera regelbundet och minimera stress. En sund livsstil och en hälsosam diet är också den bästa metoden för att förebygga sjukdomar och upprätthålla en bra hälsa.

Ett urval av kosttillskott för ökad sexual lust från Nutri.se >

6. Finns det några naturliga alternativ till kosttillskott för ökad lust?

Ja, det finns naturliga alternativ till kosttillskott för ökad lust. Dessa inkluderar:

 • En balanserad och näringsrik diet rik på frukt, grönsaker, nötter, frön, fullkorn och magert kött
 • Regelbunden motion, såsom att gå, jogga, cykla eller simma
 • Minska stress genom tekniker såsom avslappning.
 • Sluta röka och undvik att dricka för mycket alkohol
 • Söka hjälp om man har depression, ångest eller andra psykiska sjukdomar
 • Att ha en regelbunden sömnrutin

Dessa åtgärder kan bidra till att förbättra sexuell funktion och allmän hälsa.

7. Kan kosttillskott för ökad lust orsaka erektioner som varar för länge?

Det finns ingen kliniskt bevisad effekt av kosttillskott för ökad lust på erektioner, men det finns rapporter om att vissa produkter kan orsaka erektioner som varar för länge. Detta kan vara en allvarlig biverkning som kan orsaka skada på penis och kan kräva medicinsk behandling. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att alltid rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

8. Kan kosttillskott för ökad lust orsaka graviditet?

Det finns ingen kliniskt bevisad effekt av kosttillskott för ökad lust på graviditet. Dessa produkter är inte avsedda för att skydda mot graviditet och bör inte användas som ett alternativ till preventivmedel.

9. Är kosttillskott för ökad lust godkända av läkemedelsverket?

Många kosttillskott för ökad lust säljs som naturläkemedel och faller därför inte under Läkemedelsverkets kontroll. Detta betyder att de inte behöver uppfylla samma krav på säkerhet och effektivitet som traditionella läkemedel och kan innehålla ämnen som inte har testats noggrant. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att alltid rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

10. Kan kosttillskott för ökad lust förbättra relationer?

Det är oklart om kosttillskott för ökad lust kan förbättra relationer. Trots att de hävdar att de kan öka sexuell lust och prestanda, finns det begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion. Därför är det viktigt att inte lita på kosttillskott som en lösning för att förbättra relationer.

Sammanfattning

Kosttillskott för ökad lust är produkter som säljs som en metod för att öka sexuell lust och prestanda. De kan innehålla en mängd olika ämnen och säljs som piller, kapslar eller pulver. Trots att de hävdar att de kan öka sexuell funktion, finns det begränsad forskning som stöder dessa påståenden och det finns ingen kliniskt bevisad effekt på sexuell funktion. Därför är det viktigt att vara försiktig när man väljer att använda kosttillskott för ökad lust och att alltid rådfråga en läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

Ett urval av kosttillskott för ökad sexual lust från Nutri.se >

Källor:

 • Journal of Sexual Medicine. (2010). The effectiveness of pomegranate juice on improvement of erectile dysfunction in male patients with mild to moderate erectile dysfunction: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover study.
 • Mayo Clinic. (2019). Yohimbe: Is it safe?
 • National Institute of Child Health and Human Development. (n.d.). Ginkgo biloba.
 • World Health Organization. (n.d.). Traditional and complementary medicine.

Lämna ett svar