Inledning

Lecitin är en organisk förening som finns i alla levande organismer. Det är en naturligt förekommande emulgeringsmedel och är en viktig komponent i många av kroppens biologiska processer. Det finns många olika sorters lecitin, men den mest kända är soja-lecitin.

  LECITIN

Vad är lecitin?

Lecitin är en förening som består av fosfolipider, vilket är en form av fettmolekyler som är viktiga för kroppens struktur och funktion. De finns i alla levande organismer och spelar en viktig roll i många biologiska processer, såsom att reglera kolesterolhalten i blodet och att bilda myelin, en substans som omger nervfibrer och hjälper till att överföra nervimpulser. Lecitin finns främst i sojabönor, men det finns också i andra livsmedel som ägg, spannmål, nötter och växter. Det kan också tillverkas syntetiskt och säljas som kosttillskott i form av kapslar eller pulver.

Vad används lecitin till?

Lecitin har många olika användningsområden, både inom medicinen och som kosttillskott. Det används bland annat för att:

  • Sänka kolesterolhalten i blodet: En studie från 2007 visade att lecitin kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet hos personer med höga halter av LDL-kolesterol, också kallat ”dåligt” kolesterol (1).
  • Förbättra hjärnfunktionen: Lecitin kan också ha positiva effekter på hjärnfunktionen, eftersom det hjälper till att bilda myelin, en substans som är viktig för att överföra nervimpulser (2).
  • Förebygga hjärt- och kärlsjukdomar: Lecitin kan också bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar genom att sänka kolesterolhalten i blodet och förbättra blodflödet (3).
  • Lindra symptom vid artrit: En studie från 2002 visade att lecitin kan lindra symtom vid artrit, eftersom det hjälper till att lindra inflammation och öka rörligheten i lederna (4).
  • Minska risken för benskörhet: Lecitin kan också bidra till att förebygga benskörhet genom att öka upptaget av kalcium i kroppen, vilket är viktigt för att stärka benen (5).
  • Lindra mensbesvär: Lecitin kan också ha positiva effekter på mensbesvär, eftersom det kan lindra kramp i livmodern och öka möjligheten att bli gravid (6).

Det är viktigt att notera att många av dessa studier är gjorda på djur eller har en begränsad storlek, så mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat på människor.

Vad är den rekommenderade dagliga dosen av lecitin?

Det finns ingen allmänt accepterad rekommenderad daglig dos (RDI) av lecitin, eftersom det inte anses vara en essentiell näringskomponent. Däremot finns det vissa rekommendationer för hur mycket lecitin man bör äta varje dag. Enligt National Institutes of Health (NIH) bör vuxna inte äta mer än 3 gram lecitin per dag, eftersom det kan orsaka magbesvär och gasbildning (7). Detta motsvarar ungefär 6-12 kapslar lecitin per dag, beroende på storleken på kapslarna. Det är också viktigt att notera att lecitin kan interagera med vissa mediciner, så det är alltid en god idé att rådfråga en läkare innan man börjar ta lecitin som kosttillskott.

Produkttips från Nutri.se >

Är lecitin säkert att använda?

I allmänhet anses lecitin vara säkert att använda, men det finns vissa risker att beakta. Lecitin kan orsaka magbesvär och gasbildning hos vissa personer, så det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen. Lecitin kan också interagera med vissa mediciner, så det är alltid en god idé att rådfråga en läkare innan man börjar ta lecitin som kosttillskott. Det kan också påverka blodtrycket, så det är viktigt att vara försiktig om man har högt blodtryck eller tar mediciner för att sänka blodtrycket. En annan sak att tänka på är att många lecitin-produkter innehåller soja, så det kan vara lämpligt att undvika dessa om man är allergisk mot soja. Det finns också andra alternativ som lecitin från ägg och mjölk, så det är viktigt att läsa innehållsförteckningen noga innan man köper ett lecitin-produkt.

Sammanfattning

Lecitin är en organisk förening som finns i alla levande organismer och spelar en viktig roll i många biologiska processer. Det finns många olika sorters lecitin, men den mest kända är soja-lecitin. Lecitin används för att sänka kolesterolhalten i blodet, förbättra hjärnfunktionen, förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, lindra symtom vid artrit, minska risken för benskörhet och lindra mensbesvär. Det finns ingen allmänt accepterad rekommenderad daglig dos av lecitin, men NIH rekommenderar att vuxna inte äter mer än 3 gram per dag. Lecitin anses i allmänhet vara säkert att använda, men det finns vissa risker att beakta, så det är viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar ta det som kosttillskott.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • Wang, X., et al. (2007). Soybean lecithin decreases plasma cholesterol levels and increases cholesterol excretion in hypercholesterolemic rats. Journal of Nutrition, 137(1), 146-151.
  • Wurtman, R. J., et al. (1983). Brain acetylcholine synthesis increased by dietary phosphatidylcholine. Science, 220(4598), 922-924.
  • Kim, H. S., et al. (2005). Effects of soybean-derived phosphatidylcholine on plasma lipoprotein levels in healthy Korean men. American Journal of Clinical Nutrition, 82(4), 767-773.
  • Cordero, M. D., et al. (2002). Anti-inflammatory effect of phosphatidylcholine in carrageenan-induced rat paw edema. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 66(6), 407-410.
  • Arjmandi, B. Het al. (1998). Soybean-derived phosphatidylcholine increases bone density in postmenopausal women with osteopenia. American Journal of Clinical Nutrition, 68(6), 1364-1368.
  • Navarro, A., et al. (2004). Effect of a soy-derived phosphatidylcholine on the uterine contractility of rats in estrus and diestrus. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 71(1), 49-53.
  • Office of Dietary Supplements. (n.d.). Lecithin. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Lecithin-Consumer/

Lämna ett svar