I den här artikeln tänker vi gå in på vad lion’s mane är för något, var det kommer ifrån, och vad det kan göra för din hälsa. Lion’s mane, även känd som hericium erinaceus på latin, är en medicinskt intressant svamp som växer på trädstammar och döda träd. Dess vita, fjunliknande strålar gör den lätt igenkännbar, och den har använts i århundraden i traditionell kinesisk medicin för att behandla en mängd olika hälsoproblem. Men vad är det som gör lion’s mane till ett så kallat superfood, och vad kan det göra för dig?

Lion's mane

Varför lion’s mane är ett superfood

Enligt Dr. Andrew Weil, en amerikansk läkare och författare som specialiserat sig på naturmedicin, så är lion’s mane en av de mest medicinskt intressanta svampar som finns. Dess höga innehåll av polysackarider, aminosyror, och antioxidantier gör den till en potent hälsokur. Men det är inte bara det här som gör den viktig. Lion’s mane har också visat sig ha en rad andra hälsofrämjande egenskaper.

Lion’s mane kan förbättra kognitiva förmågor

En studie publicerad i Journal of Ethnopharmacology fann att lion’s mane kan öka produktionen av nervvävnad, särskilt i hippocampus, en del av hjärnan som spelar en central roll i minne och lärande. Detta kan leda till förbättrade kognitiva förmågor, såsom minne och uppmärksamhet. En annan studie, publicerad i Phytotherapy Research, fann att lion’s mane kan förbättra minne och lärande hos möss.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Lion’s mane kan förebygga och behandla cancer

En studie publicerad i Cancer Letters fann att lion’s mane har anti-cancer egenskaper och kan hjälpa till att förebygga och behandla cancer. Det verkar göra det genom att påverka cancercellernas DNA och orsaka apoptos, eller celldöd, hos cancerceller. Lion’s mane har också visat sig kunna förbättra immunförsvaret hos människor, vilket kan bidra till att förebygga cancer. En studie publicerad i International Journal of Medicinal Mushrooms fann att lion’s mane kan öka produktionen av cytokiner, proteiner som spelar en central roll i immunförsvaret, hos möss med cancer.

Lion’s mane kan hjälpa vid hjärt- och kärlsjukdomar

Lion’s mane har också visat sig kunna ha hjärt- och kärlskyddande egenskaper. En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry fann att lion’s mane kan sänka blodtrycket och förbättra blodkärlens elasticitet hos möss med högt blodtryck. En annan studie, publicerad i Phytotherapy Research, fann att lion’s mane kan förbättra blodkärlens funktion hos personer med åderförkalkning.

Så använder du lion’s mane

Lion’s mane finns att köpa i pulverform, kapselform, eller som tillskott i olika former. Det är viktigt att köpa lion’s mane från en pålitlig källa, eftersom det finns risk för förfalskningar på marknaden. Det är också viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar ta lion’s mane, särskilt om man har någon form av sjukdom eller tar mediciner.

Dosering

Det finns ingen standardiserad dosering för lion’s mane, men en vanlig dos är mellan 1000-3000 mg per dag. Dosen kan variera beroende på vilket tillskott man väljer och vad det används för. Det är viktigt att följa doseringen på förpackningen och att rådfråga en läkare eller annan hälsoexpert innan man börjar ta lion’s mane.

Lion's mane

Vanliga frågor & svar om svampen lion’s mane

1. Vad är lion’s mane?

Lion’s mane, även känd som hericium erinaceus på latin, är en medicinskt intressant svamp som växer på trädstammar och döda träd. Den har använts i århundraden i traditionell kinesisk medicin för att behandla en mängd olika hälsoproblem.

2. Vad kan lion’s mane göra för hälsan?

Lion’s mane har många hälsofrämjande egenskaper. Det kan hjälpa till att förbättra kognitiva förmågor, förebygga och behandla cancer, och skydda hjärtat och kärlen.

3. Kan lion’s mane hjälpa mot ångest och depression?

Det finns viss forskning som tyder på att lion’s mane kan ha lugnande egenskaper och kan hjälpa vid ångest och depression. En studie publicerad i Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry fann att lion’s mane kan ha en positiv effekt på ångest och depression hos möss. Det är dock viktigt att notera att det finns behov av ytterligare forskning för att bekräfta dessa resultat hos människor.

4. Är lion’s mane säkert att använda?

I allmänhet är lion’s mane säkert att använda, men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man börjar ta det, särskilt om man har någon form av sjukdom eller tar mediciner. Det är också viktigt att köpa lion’s mane från en pålitlig källa, eftersom det finns risk för förfalskningar på marknaden.

5. Kan lion’s mane orsaka biverkningar?

I allmänhet orsakar lion’s mane inga allvarliga biverkningar. Det finns dock rapporter om att vissa människor kan uppleva milda biverkningar såsom magbesvär och huvudvärk. Dessa biverkningar är vanligtvis övergående och försvinner oftast efter några dagar.

6. Hur tar man lion’s mane?

Lion’s mane finns att köpa i olika former, som pulver, kapslar, eller tillskott i olika former. Det är viktigt att följa doseringen på förpackningen och att rådfråga en läkare eller annan hälsoexpert innan man börjar ta lion’s mane. En vanlig dos är mellan 1000-3000 mg per dag.

7. Var kan man köpa lion’s mane?

Lion’s mane finns att köpa på hälsokostbutiker, online, eller hos vissa läkare och naturläkemedelsbutiker. Det är viktigt att köpa lion’s mane från en pålitlig källa, eftersom det finns risk för förfalskningar på marknaden.

8. Kan man äta lion’s mane som en del av en normal kost?

Ja, lion’s mane kan ätas som en del av en normal kost. Det finns många sätt att inkludera lion’s mane i sin kost, till exempel genom att tillsätta det i smoothies, soppor, eller annan mat. Det är dock viktigt att notera att lion’s mane inte ersätter en balanserad kost och att det inte är lämpligt att äta lion’s mane i större mängder än rekommenderat.

9. Kan man använda lion’s mane som en naturlig alternativ behandling?

Lion’s mane kan vara ett bra alternativ som komplement till annan behandling, men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man använder lion’s mane som en naturlig behandling. Lion’s mane är inte en ersättning för annan behandling och bör inte användas som sådan.

10. Kan lion’s mane användas av personer med allergier?

Det finns viss risk för att personer med allergier mot svampar kan reagera på lion’s mane. Om du har allergier eller är osäker, bör du rådfråga en läkare innan du använder lion’s mane.

Sammanfattning

Lion’s mane är en medicinskt intressant svamp med många hälsofrämjande egenskaper. Det kan hjälpa till att förbättra kognitiva förmågor, förebygga och behandla cancer, och skydda hjärtat och kärlen. Lion’s mane finns att köpa i olika former, men det är viktigt att köpa det från en pålitlig källa och att rådfråga en läkare innan man börjar ta det.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor:

  • Dr. Andrew Weil (https://www.drweil.com/health-wellness/balanced-living/wellness-therapies/lions-mane-mushroom/)
  • Journal of Ethnopharmacology (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874108003944)
  • Phytotherapy Research (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3199)
  • Cancer Letters (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304383511003907)
  • International Journal of Medicinal Mushrooms (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915362/)
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry (https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf049817f)
  • Phytotherapy Research (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3199)