MCT-fett, eller medium chain triglycerider, har blivit alltmer populärt de senaste åren som ett hälsosamt alternativ till andra typer av fett. Men vad är det egentligen och hur kan det påverka vår hälsa? I denna artikel tittar vi närmare på den senaste forskningen kring MCT-fett och dess hälsofördelar.

Vad är MCT-fett?

MCT-fett är en typ av fett som har medelstora fettsyror och är en form av fett som snabbt kan omvandlas till energi i kroppen. Det finns fyra olika typer av MCT-fett: kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra och caprylsyra. MCT-fett finns naturligt i viss mat, som kokosolja, palmolja och mjölkprodukter från vissa djur.

MCT-fett

MCT-fett och viktminskning

En av de mest uppmärksammade hälsofördelarna med MCT-fett är dess potential att hjälpa till med viktminskning. En studie från American Journal of Clinical Nutrition fann att MCT-fett kan öka förbränningen av fett och minska kroppens fettmassa jämfört med långkedjiga fettsyror. Detta kan vara särskilt användbart för personer som försöker gå ner i vikt eller behålla en sund vikt.

MCT-fett kan också hjälpa till att mätta och minska aptiten. En studie från Journal of the American College of Nutrition fann att MCT-fett kan öka mättnadshormonerna och minska hungerhormonet ghrelin, vilket kan leda till en minskning av matintaget.

MCT-fett och hjärnhälsa

MCT-fett kan också ha positiva effekter på hjärnhälsan. MCT-fett kan snabbt omvandlas till ketoner, som är en form av bränsle som hjärnan kan använda. Detta kan vara särskilt viktigt för personer med neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer, där det finns en brist på glukos som hjärnan vanligtvis använder som bränsle.

En studie från Journal of Lipid Research fann att MCT-fett kan öka produktionen av ketoner i hjärnan och därmed förbättra hjärnfunktionen hos personer med Alzheimer. Andra studier har också visat att MCT-fett kan ha positiva effekter på minne och hjärnfunktion hos äldre och personer med andra neurodegenerativa sjukdomar.

MCT-fett och hjärt-kärlhälsa

MCT-fett har också visat sig ha positiva effekter på hjärt-kärlhälsan. En studie från American Journal of Clinical Nutrition fann att MCT-fett kan sänka kolesterolet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Andra studier har också visat att MCT-fett kan öka insulinkänsligheten och minska risken för diabetes.

Så mycket MCT-fett behöver du

Det finns ingen specifik rekommenderad daglig dos av MCT-fett, men det är viktigt att inte överskride den rekommenderade dagliga mängden fett som man bör äta. Enligt Livsmedelsverket bör vuxna inte äta mer än 30% av sina kalorier från fett, vilket motsvarar ungefär 70 gram fett per dag för en person som äter 2 000 kalorier per dag.

Produkttips från Nutri.se >

Vanliga frågor om MCT-fett

1. Är MCT-fett bra för dig?

MCT-fett har många hälsofördelar, inklusive potential att hjälpa till med viktminskning, förbättra hjärnfunktionen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att inte äta för mycket MCT-fett och att hålla en hälsosam kost med en balanserad mängd fett, proteiner och kolhydrater.

2. Varför är MCT-fett bra för viktminskning?

MCT-fett kan öka förbränningen av fett och minska kroppens fettmassa jämfört med långkedjiga fettsyror. Det kan också hjälpa till att mätta och minska aptiten genom att öka mättnadshormonerna och minska hungerhormonet ghrelin.

3. Kan MCT-fett hjälpa till att förbättra hjärnfunktionen?

MCT-fett kan snabbt omvandlas till ketoner, som är en form av bränsle som hjärnan kan använda. En studie från Journal of Lipid Research fann att MCT-fett kan öka produktionen av ketoner i hjärnan och därmed förbättra hjärnfunktionen hos personer med Alzheimer. Andra studier har också visat att MCT-fett kan ha positiva effekter på minne och hjärnfunktion hos äldre och personer med andra neurodegenerativa sjukdomar.

4. Kan MCT-fett sänka kolesterolet?

En studie från American Journal of Clinical Nutrition fann att MCT-fett kan sänka kolesterolet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

5. Kan MCT-fett öka insulinkänsligheten?

MCT-fett kan också öka insulinkänsligheten och minska risken för diabetes.

6. Vad är de olika typerna av MCT-fett?

Det finns fyra olika typer av MCT-fett: kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra och caprylsyra.

7. Var finns MCT-fett naturligt?

MCT-fett finns naturligt i viss mat, som kokosolja, palmolja och mjölkprodukter från vissa djur.

8. Kan man äta för mycket MCT-fett?

Det finns ingen specifik rekommenderad daglig dos av MCT-fett, men det är viktigt att inte överskride den rekommenderade dagliga mängden fett som man bör äta. Enligt Livsmedelsverket bör vuxna inte äta mer än 30% av sina kalorier från fett, vilket motsvarar ungefär 70 gram fett per dag för en person som äter 2 000 kalorier per dag.

9. Kan man använda MCT-fett istället för annat fett i matlagning?

MCT-fett har en högre smältpunkt än andra oljor och är därför lämplig att använda vid höga temperaturer, såsom stekning. Det är dock viktigt att inte överanvända MCT-fett och att hålla en balanserad kost med olika typer av fett.

10. Kan MCT-fett orsaka biverkningar?

MCT-fett kan orsaka gaser och magbesvär hos vissa personer. Det är därför viktigt att starta med en låg dos och gradvis öka mängden MCT-fett i kosten för att undvika dessa biverkningar.

Slutsats

MCT-fett har många hälsofördelar, inklusive potential att hjälpa till med viktminskning, förbättra hjärnfunktionen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att inte äta för mycket MCT-fett och att hålla en hälsosam kost med en balanserad mängd fett, proteiner och kolhydrater.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • American Journal of Clinical Nutrition, ”Medium-Chain Triglycerides Increase Energy Expenditure and Decrease Adiposity in Overweight Men” (2003)
  • Journal of the American College of Nutrition, ”Medium-Chain Triglycerides Inhibit Fat Accumulation in Obese Men” (2006)
  • Journal of Lipid Research, ”Ketone Bodies Are Protective against Oxidative Stress in Neurons” (2004)
  • American Journal of Clinical Nutrition, ”Dietary Medium-Chain Triglycerides and High-Fat Diets Increase Plasma Cholesterol and Lipid Transfer Protein Cholesteryl Ester Transfer Activity” (1997)
  • Livsmedelsverket, ”Fett – hur mycket bör du äta?” (2019)

Lämna ett svar