Kan mjölktistel faktiskt hjälpa till att avgifta levern?

Mjölktistel (Silybum marianum) är en blommande ört som tros ha medicinska egenskaper. Den är inhemsk i Medelhavsområdet och ingår i familjen asteraceae, som inkluderar solrosor och prästkragar (1).

Mjölktistelfrön innehåller silymarin, en grupp föreningar som sägs ha antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Mjölktistel anses vara bra för levern och används ofta som huskur för att ”avgifta” levern eller behandla leverproblem.

Produkttips från Nutri.se >

För närvarande finns det inte tillräckligt med vetenskapliga data för att säga om mjölktistel kan hjälpa levern eller inte. Även om det inte är utan fördelar verkar mjölktistel inte utöva någon betydande effekt på vare sig levervävnad eller leverfunktion (2).

I denna artikel diskuteras vad forskningen säger om fördelarna med mjölktistel. Den behandlar också biverkningar, interaktioner, dosering och beredning.

Mjölktistel är också känd under namnen Saint Mary’s thistle, variegated thistle och Scotch thistle. I traditionell kinesisk medicin kallas mjölktistel för da ji, medan fröna kallas shui fei ji.

Mjölktistel

Vilka är fördelarna med mjölktisteln?

Även om mjölktisteln oftast används för leversjukdomar som hepatit och skrumplever, tror vissa att örten förebygger eller behandlar högt kolesterol, diabetes, halsbränna, magbesvär (dyspepsi), baksmälla, gallblåsproblem, menstruationssmärta, depression och till och med vissa typer av cancer. Få av dessa påståenden stöds av konkreta bevis.

Här är vad en del av den aktuella forskningen säger:

Leversjukdom

Vissa preliminära studier har föreslagit att silymarin kan förbättra leverfunktionen genom att hindra giftiga ämnen från att binda till leverceller. Studier om mjölktistelens effektivitet vid behandling av leversjukdomar har dock gett blandade resultat (3).

Enligt en omfattande genomgång av studier i American Journal of Gastroenterology förbättrar mjölktistel varken leverfunktionen eller minskar risken för död hos personer med alkoholisk leversjukdom, hepatit B eller hepatit C.

Flera mindre studier har föreslagit att mjölktistel kan vara till nytta för personer med mild, subakut (symtomfri) leversjukdom. En tidig studie från Finland visade att en fyraveckorskur med silymarintillskott sänkte viktiga leverenzymer hos personer med subakut sjukdom, vilket tyder på att levern fungerar mer normalt (4).

Trots de positiva resultaten har senare studier inte kunnat upprepa resultaten eller visa att mjölktistel som förskrivs på egen hand skulle ge samma effekter.

Kronisk hepatit C

Mjölktistel används ibland av personer med kronisk hepatit C (en virusinfektion som kännetecknas av progressiv ärrbildning i levern). Faktum är att en undersökning finansierad av National Institutes of Health rapporterade att 23 procent av 1 145 personer med hepatit C använde växtbaserade kosttillskott, där mjölktistel var det överlägset vanligaste (5).

Enligt undersökningen rapporterade personer med hepatit C färre symtom och en ”något bättre livskvalitet” när de tog mjölktistel trots att de inte hade någon mätbar förändring av virusaktivitet eller leverinflammation.

En studie från 2012 som publicerades i Journal of the American Medical Association (JAMA) bekräftade detta. Trots att silymarin tolererades väl hos studiedeltagarna hade silymarin (ordinerat tre gånger dagligen i doser om 420 eller 700 milligram) ingen påtaglig effekt på leverenzymerna.

Med tanke på dessa motsägelser tror många forskare att mjölktistel ger något av en placeboeffekt där en person känner en förbättring av symtomen trots att ingen förändring av det kliniska tillståndet skett (6).

Typ 2-diabetes

Flera studier har föreslagit att mjölktistel kan vara fördelaktigt för personer med diabetes, framför allt för personer med typ 2-diabetes.

Enligt forskning från 2015 som publicerades i Phytomedicine ökade en 45-dagars kur med silymarin antioxidantkapaciteten och minskade generaliserad inflammation hos vuxna med typ 2-diabetes bättre än placebo.

Enligt studiens författare tyder resultaten på att silymarin kan minska den oxidativa stress som vanligtvis är förknippad med diabeteskomplikationer (7).

I en systematisk genomgång som genomfördes 2016 drogs vidare slutsatsen att rutinmässig användning av silymarin tycks minska fasteblodsocker- och HbA1C-nivåerna, även om författarna varnade för att kvaliteten på de granskade studierna var dålig.

Möjliga biverkningar av mjölktisteln

Mjölktistel kan utlösa ett antal biverkningar, bland annat huvudvärk, illamående, diarré, uppblåsthet i buken och gaser. Mindre vanligt har muskelvärk, ledvärk och sexuell dysfunktion rapporterats.

Allergiska reaktioner är också möjliga. Personer med allergi mot ragweed, prästkragar, kronärtskockor, kiwi eller växter i asterfamiljen kan också vara allergiska mot mjölktistel. I sällsynta fall kan mjölktistel orsaka en potentiellt livshotande allergi i hela kroppen som kallas anafylaxi.

Om det inte behandlas kan anafylaxi leda till chock, koma, hjärt- eller andningssvikt eller dödsfall.

Mjölktistel

Läkemedelsinteraktioner

Mjölktistel kan sänka blodsockret, så det måste användas med försiktighet eftersom det kan utlösa hypoglykemi (lågt blodsocker) hos personer som står på diabetesmediciner (8).

Mjölktistel kan förändra hur din kropp metaboliserar vissa läkemedel i levern, vilket utlöser interaktioner med:

  • Antibiotika som Biaxin (klaritromycin).
  • Antikoagulantia som Coumadin (warfarin).
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som Advil (ibuprofen), Celebrex (celecoxib) och Voltaren (diklofenak).
  • Statinläkemedel som Mevacor (lovastatin) och Lescol (fluvastatin).
  • Andra interaktioner är möjliga. För att undvika komplikationer ska du alltid informera din vårdgivare om eventuella kosttillskott eller växtbaserade läkemedel som du tar.

Vem bör inte ta mjölktistel?

Mjölktistel är inte säkert för alla. Vissa människor kan vara allergiska mot mjölktistel. Om du har en allergi mot ragweed eller är allergisk mot vissa blommor som t.ex. prästkragar, ringblommor eller krysantemum bör du inte ta mjölktistel.

Du bör undvika mjölktistel om du är gravid eller ammar. Detta beror på att det inte finns tillräckligt med data för att säkert veta om det är säkert för ditt barn. Ta inte mjölktistel om du har haft prostatacancer, bröstcancer, livmodercancer eller någon annan hormonrelaterad cancer.

Dosering och beredning

Det finns inga riktlinjer som styr lämplig användning av mjölktistel. Mjölktisteltillskott säljs vanligen som kapselform men finns även som tabletter, tepåsar och flytande extrakt. Doserna varierar från 175 milligram till 1 000 milligram.

Mjölktistel anses säker att ta dagligen i doser på 150 till 175 mg, tre gånger om dagen (9). Generellt sett är risken för biverkningar större ju högre dosen är.

Kombinationsläkemedel som Iberogast-droppar (som används för att behandla dyspepsi) och Barberol-tabletter (formulerade för diabetiker) anses vara effektiva med mjölktistel-doser på 10 milligram respektive 210 milligram. Högre doser motsvarar inte nödvändigtvis bättre resultat.

Kosttillskott som innehåller mjölktistel säljs i naturbutiker, apotek och butiker som specialiserat sig på växtbaserade produkter. Du kan också köpa mjölktistelprodukter på nätet.

Mjölktistel som kosttillskott

Kosttillskott i USA behöver inte genomgå samma rigorösa tester och forskning och tester som läkemedel. På grund av detta kan kvaliteten variera från ett tillskott till ett annat.

För att garantera kvalitet och säkerhet bör du välja produkter som har genomgått testning och certifiering av ett oberoende certifieringsorgan som U.S. Pharmacopeia (USP), ConsumerLab och NSF International. Som ett extra säkerhetslager kan du välja märken som har certifierats som ekologiska produkter enligt bestämmelserna från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA).

Var försiktig med torkad hel mjölktistel eller mjölktistelfrön, som båda är känsliga för svampkontaminering, enligt forskning som publicerats i International Journal of Food Microbiology.

Däremot är svampkontaminering sällsynt i mjölktistelns tepåsar, extrakt, kapslar, tabletter och mjuka geler.

Vanliga frågor

Kan man odla sin egen mjölktistel?

Ja, du kan odla din egen mjölktistel. Mjölktistel är en tålig växt som växer bra i de flesta miljöer, även om den föredrar höga temperaturer och torra förhållanden. Jorden måste också vara väldränerad.

Vad är silymarin?

Silymarin är en förening från mjölktistelns frön som sägs erbjuda antioxidativa och antiinflammatoriska fördelar. En studie om silymarin visade att det störde ackumuleringen av leverfett, vilket innebär att det skulle kunna hjälpa till vid behandling av icke-alkoholisk fettlever (10).

Ger mjölktistel några biverkningar?

Möjliga biverkningar av mjölktistel kan vara huvudvärk, illamående, diarré, uppblåsthet i buken och gaser. I vissa rapporter har även muskelvärk, ledvärk och sexuell dysfunktion nämnts.

Mjölktistel kan också orsaka en allergisk reaktion hos vissa personer. Om du är allergisk mot ragweed, prästkragar, kronärtskockor, kiwi eller växter i asterfamiljen kan det vara klokt att undvika mjölktistel.

Finns mjölktistel som te?

Ja, tillskott av mjölktisteln kan komma i form av tepåsar för att brygga ditt eget te. Tillskottet säljs också som tablett, kapsel och oral tinktur.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. Mount Sinai. Milk thistle.
  2. National Center for Complementary and Integrative Health. Milk Thistle.
  3. Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010;24(10):1423-32. doi:10.1002/ptr.3207
  4. Salmi HA, Sarna S. Effect of silymarin on chemical, functional, and morphological alterations of the liver. A double-blind controlled studyScand J Gastroenterol. 1982;17(4):517-21. doi:10.3109/00365528209182242
  5. Seeff LB, Curto TM, Szabo G, et al. Herbal product use by persons enrolled in the hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment Against Cirrhosis (HALT-C) Trial. Hepatology. 2008;47(2):605-12. doi:10.1002/hep.22044
  6. Fried MW, Navarro VJ, Afdhal N, et al. Effect of silymarin (milk thistle) on liver disease in patients with chronic hepatitis C unsuccessfully treated with interferon therapy: a randomized controlled trialJAMA. 2012;308(3):274-82. doi:10.1001/jama.2012.8265
  7. Ebrahimpour koujan S, Gargari BP, Mobasseri M, Valizadeh H, Asghari-jafarabadi M. Effects of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) extract supplementation on antioxidant status and hs-CRP in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trialPhytomedicine. 2015;22(2):290-6. doi:10.1016/j.phymed.2014.12.010
  8. Kazazis CE, Evangelopoulos AA, Kollas A, Vallianou NG. The therapeutic potential of milk thistle in diabetesRev Diabet Stud. 2014;11(2):167-74. doi:10.1900/RDS.2014.11.167
  9. American Family Physician. Milk thistle.
  10. Federico A, Dallio M, Loguercio C. Silymarin/silybin and chronic liver disease: A marriage of many yearsMolecules 2017;22:191. doi:10.3390/molecules22020191

Lämna ett svar