Vad är niacinamid?

Niacinamid, även kallad nikotinamid, är en form av vitamin B-3, ett viktigt näringsämne. Brist på B-3 kan leda till sjukdomar i huden, njurarna och hjärnan. Att ta niacinamid kan hjälpa till att förebygga B-3-brist.

Och det finns mycket mer om detta näringsämne, särskilt när det gäller allmän hudhälsa. Även om mer forskning behövs kan aktuell niacinamid hjälpa till att behandla vissa hudtillstånd, inklusive akne och eksem.

Läs vidare för att lära dig mer om dess fördelar, vad du ska leta efter i produkter och mycket mer.

Är niacinamid samma sak som niacin?

Trots likheterna i namn är niacinamid inte samma sak som niacin. De är två olika typer av vitamin B-3.

Din kropp kan dock bilda niacinamid från niacintillskott som du har tagit. Detta sker när det finns en överdriven mängd niacin i kroppen. Tryptofan i kroppen kan också omvandlas till niacinamid.

Du bör alltid tala med en läkare innan du tar vitamin B-3 eller andra kosttillskott.

niacinamid

Fördelar med niacinamid

Överlag kan niacinamid hjälpa till att bygga upp proteiner i huden och låsa in fukt för att förhindra miljöskador.

De enskilda fördelarna med niacinamid är bl.a. följande:

  • Immunitet. Niacinamid hjälper till att bygga keratin(1), en typ av protein som håller huden fast och frisk.
  • Lipidbarriär. Niacinamid kan hjälpa din hud att bygga upp en ceramid (lipid)-barriär(2), som i sin tur kan hjälpa till att behålla fukt. Detta är fördelaktigt för alla hudtyper, särskilt om du har eksem eller mogen hud.
  • Minimerar rodnad och fläckighet. Niacinamid minskar inflammation(3), vilket kan hjälpa till att lindra rodnad från eksem, akne och andra inflammatoriska hudtillstånd.
  • Minimerar porernas utseende. Att hålla huden smidig och återfuktad(4) kan ha en sekundär fördel – en naturlig minskning av porernas storlek med tiden.
  • Reglerar oljan. Fördelarna med fukthållning är inte bara för dem med torra hudtyper. Niacinimid kan också hjälpa till att reglera mängden olja som talgkörtlarna producerar och förhindra att dina körtlar går i överdrift.
  • Skyddar mot solskador. Niacinamid kan samtidigt återuppbygga friska hudceller och samtidigt skydda dem från skador orsakade av ultravioletta strålar.
  • Behandlar hyperpigmentering. Viss forskning har visat att 5 procent niacinamidkoncentrationer kan vara till hjälp för att ljusa upp mörka fläckar. Fördelar sågs efter fyra veckor, men inte längre än två månader. Denna fördel kan bero på ökad kollagenproduktion.
  • Minimerar fina linjer och rynkor. Forskning har också visat att samma koncentration var till hjälp för att minska vissa tecken på solskador som kommer med åldrandet. Detta inkluderar fina linjer och rynkor.
  • Skyddar mot oxidativ stress. Niacinamid hjälper till att bygga upp celler i huden samtidigt som den skyddar dem från miljöpåfrestningar som solljus, föroreningar och gifter.
  • Behandlar akne. Niacinamid kan vara till hjälp vid svår akne, särskilt inflammatoriska former som papler och pustler. Med tiden kan du se färre lesioner och en förbättrad hudstruktur.

Produkttips från Nutri.se >

Hudprodukter Vs livsmedel och kosttillskott

Att äta en balanserad kost är det bästa sättet att få i sig mikronäringsämnen som vitamin B-3. Du bör endast ta kosttillskott under medicinsk övervakning för att behandla brist.

När det gäller allmän hudhälsa kan du få en del av fördelarna med niacinamid från de livsmedel du äter.

Vitamin B-3 finns i:

  • Ägg
  • Spannmål
  • Gröna grönsaker
  • Bönor
  • Fisk
  • Mjölk

Det finns dock inget sätt att garantera att näringsämnena i din kost påverkar din allmänna hudhälsa. Det enda sättet att se till att niacinamid riktar sig mot dina hudvårdsproblem är att använda det lokalt.

Många topiska niacinamidprodukter kommer i form av serum. Tänk på serum som extra behandlingar som tar itu med individuella hudproblem utanför vanlig rengöring, toning och återfuktning.

Ditt niacinamidserum ska appliceras efter toning men före fuktbehandling.

Vissa rengöringsmedel och krämer innehåller också niacinamid. Denna ingrediens finns också i vissa ansiktsmasker, som sköljs av efter varje användning.

Läs varje produktetikett noggrant och följ alla bruksanvisningar.

niacinamid

Välj rätt Niacinamid produkt

Koncentrationen av niacinamid kan variera mellan olika produkter, även om de flesta formuleringar innehåller 5 procent eller mindre.

Vissa rapporter tyder på att 5-procentiga formuleringar är effektiva vid behandling av hyperpigmentering och skador relaterade till solexponering.

Om du har känslig hud kanske du vill börja med en lägre koncentration. Formler med 2 procent niacinamid kan hjälpa till att lindra symtom på eksem och liknande tillstånd.

Niacinamid kan anges som ”niacin” och ”nikotinamid” på produktetiketter.

Niacinamid och andra hudvårdsingredienser

Niacinamid kan användas tillsammans med andra aktiva ingredienser för optimalt resultat.

Vissa rapporter tyder till exempel på att niacinamid i tillägg kan fungera bra tillsammans med koppar, folsyra och zink för att behandla akne.

Du kanske kan få ut mer av ditt niacinamidserum genom att använda det tillsammans med hyaluronsyra. Hyaluronsyra sägs öka upptaget av produkten.

Biverkningar med niacinamid

Topisk niacinamid anses i allmänhet vara säker att använda.

Personer som har redan existerande allergier kan vara mer benägna att uppleva en allergisk reaktion. Detta beror på att niacinamid kan få kroppen att frisätta histamin.

Du kan undvika utbredda allergiska reaktioner och produktkänslighet genom att göra ett lapptest:

  1. Applicera en liten mängd av produkten på underarmen.
  2. Vänta 24 timmar.
  3. Om du börjar få rodnad, klåda eller svullnad ska du tvätta området och sluta använda produkten.
  4. Om du inte upplever några biverkningar bör det vara säkert att applicera på annat håll.

Resultat du kan förvänta dig

Som med alla nya hudvårdsprodukter kommer du förmodligen inte att se några betydande resultat på flera veckor.

Även om de flesta tillgängliga undersökningar beskriver märkbara förbättringar efter fyra veckors användning finns det ingen exakt tidslinje.

Det kan hända att du ser ännu mer förändringar i din hud efter åtta veckor. Detta innefattar bland annat slätare, tonad och återfuktad hud.

Om du inte ser några förändringar inom ett par månader kan det vara dags att konsultera en hudläkare. De kan bedöma din hudvårdsrutin och ge dig råd om vilka produkter du ska använda, kostförändringar som kan förbättra din hudhälsa med mera.

 
 

 

Vanliga frågor om Niacinamid

1. Vad är Niacinamid?

Niacinamid är en form av vitamin B3 som används i många hudvårdsprodukter på grund av dess förmåga att hjälpa till att minska rodnad, finnar och hyperpigmentering. Det kan också bidra till att stärka hudens skyddande barriär och minska fuktförlust.

2. Vilka fördelar har Niacinamid för huden?

Niacinamid har visat sig ha många fördelar för huden, inklusive att minska rodnad och inflammation, förbättra hudens textur och elasticitet, jämna ut hudtonen, minska synligheten av fina linjer och rynkor, och förhindra förlust av fukt från huden.

3. Vad är den rekommenderade koncentrationen av Niacinamid i hudvårdsprodukter?

Den rekommenderade koncentrationen av Niacinamid i hudvårdsprodukter är vanligtvis mellan 2-5%. En högre koncentration kan också användas, men det är viktigt att använda produkter med högre koncentrationer av Niacinamid med försiktighet och gradvis öka användningen för att undvika hudirritation.

4. Vilka typer av hud kan dra nytta av Niacinamid?

Niacinamid är lämpligt för alla hudtyper, inklusive torr, fet, känslig och åldrande hud. Det är också en mild ingrediens som vanligtvis inte orsakar irritation, vilket gör den lämplig för personer med känslig hud.

5. Kan Niacinamid användas tillsammans med andra hudvårdsingredienser?

Ja, Niacinamid kan användas tillsammans med andra hudvårdsingredienser, inklusive retinol, C-vitamin och hyaluronsyra. Det är dock alltid viktigt att testa nya hudvårdsprodukter försiktigt och gradvis introducera dem i din rutin för att undvika eventuell hudirritation.

6. Vilka är de vanligaste biverkningarna av Niacinamid?

De vanligaste biverkningarna av Niacinamid är hudirritation och rodnad. Detta kan vanligtvis undvikas genom att använda produkter med en lägre koncentration av Niacinamid och gradvis öka användningen över tid.

7. Kan Niacinamid hjälpa till att behandla akne?

Ja, Niacinamid kan hjälpa till att behandla akne genom att minska inflammation och rodnad i huden, och genom att minska produktionen av talg som kan täppa till porerna.

8. Hur länge tar det innan man ser resultat av Niacinamid på huden?

Result av Niacinamid på huden kan variera beroende på individuella faktorer som hudtyp och tillstånd. Generellt sett kan vissa personer se en förbättring av hudens textur och ton inom några veckor efter att ha börjat använda produkter med Niacinamid, medan det kan ta längre tid för andra. För att se optimala resultat bör Niacinamid användas regelbundet under en längre period av tid.

9. Kan Niacinamid användas under graviditet eller amning?

Ja, Niacinamid anses vara en säker ingrediens för användning under graviditet eller amning. Det är dock alltid bäst att rådfråga en läkare innan man använder nya hudvårdsprodukter under denna tid.

10. Vilka typer av hudvårdsprodukter innehåller vanligtvis Niacinamid?

Niacinamid finns vanligtvis i produkter som serum, ansiktskräm, ansiktsrengöring och solskyddsmedel. Det är en populär ingrediens i många hudvårdsmärken och kan hittas i både hög- och lågprissegmentet.

Slutsats

När niacinamid används lokalt varje dag kan den ha en positiv inverkan på din allmänna hudhälsa. Ingrediensen kan hjälpa till att minska inflammation och hyperpigmentering, jämna ut din övergripande hudstruktur och göra din hud ljusare.

Det kan ta flera veckor att se märkbara förbättringar, så det är viktigt att ha tålamod och hålla fast vid din rutin.

Du bör inte ta niacinamidtillskott om inte din läkare eller annan vårdgivare ordinerar dem för att behandla en B-3-brist eller ett annat underliggande tillstånd.

Källa

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147561
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147561
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147561
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147561

Lämna ett svar