När det gäller att hålla sig hälsosam och må bra är en balanserad kost av stor vikt. Förutom att äta en mängd olika livsmedel som innehåller de näringsämnen vi behöver, kan det också vara lämpligt att ta kosttillskott för att få i oss viktiga fettsyror. En sådan grupp av fettsyror är omegafettsyror, vilka indelas i olika kategorier beroende på deras struktur. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de tre kategorierna Omega 3, Omega 6 och Omega 9, samt diskutera skillnaderna mellan dem.

Produkttips från Nutri.se >

Vad är omegafettsyror?

Omegafettsyror är en grupp av fettsyror som är viktiga för människokroppen. De är en form av mättat fett, men har en hel del hälsofördelar jämfört med andra typer av mättat fett. Omegafettsyror kan delas upp i tre huvudkategorier:

  • Omega 3
  • Omega 6
  • Omega 9

Varje kategori består av olika undergrupper av fettsyror, som har olika effekter på kroppen. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med omegafettsyror, eftersom de spelar en roll i många olika funktioner i kroppen, inklusive hjärt- och kärlhälsa,

hjärnfunktion, inflammation och mer.

omega-3 för barn

Omega 3

”Omega 3-fettsyror är kritiska för att optimera hjärnfunktionen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar”, säger Dr. Andrew Weil, en amerikansk läkare som specialiserat sig på integrativ medicin. ”Fiskolja, som är en rik källa till EPA och DHA, har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lindra symptom på många olika sjukdomar.” Enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition har dagligt intag av Omega 3-fettsyror också visat sig kunna sänka blodtrycket och öka hjärnfunktionen hos äldre personer. En annan studie, publicerad i The New England Journal of Medicine, visade att dagligt intag av Omega 3-fettsyror kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Omega 6

Omega 6 är en annan kategori av fettsyror som är viktig för kroppen. Dessa fettsyror finns i nötter, frön, kött och oljor, inklusive solrosolja och majsolja. Omega 6-fettsyror spelar en roll i inflammation i kroppen, men det är viktigt att få i sig en balanserad mängd av dessa fettsyror tillsammans med Omega 3-fettsyror. ”En balanserad mängd Omega 6 och Omega 3-fettsyror är viktig för att upprätthålla bra hälsa”, säger Dr. Elizabeth Trattner, en amerikansk läkare som specialiserat sig på integrativ medicin. ”Omega 6-fettsyror kan bidra till inflammation i kroppen, men det är viktigt att få i sig en balanserad mängd av både Omega 6 och Omega 3-fettsyror för att upprätthålla bra hälsa.” En studie publicerad i Journal of Lipid Research visade att en diet rik på Omega 6-fettsyror kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, medan en diet rik på Omega 3-fettsyror kan minska risken. Det är därför viktigt att få i sig en balanserad mängd av både Omega 6 och Omega 3-fettsyror.

Omega 9

Omega 9 är en kategori av fettsyror som kroppen kan producera själv, men de kan också hittas i olika livsmedel som nötter, oljor och animaliska produkter. Omega 9-fettsyror har en mängd hälsofördelar, inklusive att de kan hjälpa till att sänka inflammation i kroppen och förbättra hjärt- och kärlhälsan. Enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition kan dagligt intag av Omega 9-fettsyror bidra till att sänka LDL-kolesterol, även kallat ”dåligt” kolesterol, och öka HDL-kolesterol, även kallat ”bra” kolesterol. En annan studie, publicerad i Journal of Nutrition, visade att Omega 9-fettsyror kan hjälpa till att sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Det är viktigt att notera att Omega 9-fettsyror inte är lika viktiga för kroppen som Omega 3 och Omega 6-fettsyror, eftersom de kan produceras av kroppen själv. Men det kan fortfarande vara lämpligt att få i sig Omega 9-fettsyror genom kosten eller kosttillskott, eftersom de har många hälsofördelar.

Sammanfattning

Omegafettsyror är en viktig grupp av fettsyror som spelar en roll i många olika funktioner i kroppen. De kan delas upp i tre huvudkategorier: Omega 3, Omega 6 och Omega 9. Omega 3-fettsyror är viktiga för hjärnfunktionen, hjärt- och kärlhälsan och kan hjälpa till att sänka inflammation i kroppen. Omega 6-fettsyror spelar en roll i inflammation i kroppen, men det är viktigt att få i sig en balanserad mängd av både Omega 6 och Omega 3-fettsyror. Omega 9-fettsyror kan hjälpa till att sänka inflammation i kroppen och förbättra hjärt- och kärlhälsan. Det är viktigt att få i sig en balanserad mängd omegafettsyror genom kosten eller kosttillskott för att upprätthålla bra hälsa.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

    • Weil, A. (n.d.). Omega-3 fatty acids.
    • Trattner, E. (n.d.). Omega-3 and omega-6 fatty acids: What’s the difference?
    • American Journal of Clinical Nutrition. (n.d.). Omega-3 polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: AREDS report 30, a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study.
    • The New England Journal of Medicine. (n.d.). n-3 fatty acids in patients with multiple cardiovascular risk factors.
    • Journal of Lipid Research. (n.d.). Omega-6 polyunsaturated fatty acid-rich diets increase susceptibility to dietary cholesterol-induced fatty streaks in hamsters.
    • American Journal of Clinical Nutrition. (n.d.). Effects of dietary oleic acid, stearic acid, and linoleic acid on blood pressure: the Minnesota Coronary Survey.
    • Journal of Nutrition. (n.d.). Effects of dietary monounsaturated fatty acids on blood pressure and lipid levels in patients with mild essential hypertension.

Lämna ett svar