Psylliumfrön är en typ av fiberrik växt som odlas i Indien. De har använts i århundraden som en del av traditionell ayurvedisk medicin för att behandla olika mag-tarmproblem. Psylliumfrön har också visat sig ha många hälsofördelar, inklusive förbättrad tarmhälsa, viktminskning och lindring av förstoppning.

Vad är psylliumfrön och var kommer de ifrån?

Psylliumfrön, även kända som ispaghula eller psylliumhusk, kommer från växten Plantago ovata, som växer i Indien. De har använts i århundraden i ayurvedisk medicin för att behandla olika mag-tarmproblem, inklusive förstoppning och diarre.

Psylliumfrön är rika på fiber, och de kan absorbera vätska och öka i storlek när de kommer i kontakt med vatten. På grund av detta är de ofta använda som ett tillskott för att öka mängden fiber i kosten och förbättra tarmhälsan.

psylliumfrön

Psylliumfrön – Hälsofördelar

Förbättrad tarmhälsa

En av de mest uppenbara fördelarna med psylliumfrön är att de kan hjälpa till att förbättra tarmhälsan. Fiber är viktigt för att hålla tarmarna friska och fungerande ordentligt, och psylliumfrön är en bra källa till fiber.

En studie från 2003 publicerad i tidskriften ”Alimentary Pharmacology & Therapeutics” fann att psylliumfrön kan hjälpa till att lindra symtom på förstoppning hos vuxna. En annan studie från 2011 publicerad i tidskriften ”The American Journal of Clinical Nutrition” fann att psylliumfrön kan öka frekvensen av avföring hos personer med lindrig till måttlig förstoppning.

Viktminskning

En annan hälsofördel med psylliumfrön är att de kan hjälpa till att gå ner i vikt. Fiber hjälper till att hålla dig mätt längre, så att du känner dig mindre hungrig mellan måltiderna. Detta kan hjälpa till att minska ätandet och därmed leda till viktminskning.

En studie från 2005 publicerad i tidskriften ”Obesity Research” fann att personer som åt psylliumfröskal som tillskott hade lägre kroppsvikt, midjemått och kroppsfett jämfört med de som inte åt tillskottet. En annan studie från 2014 publicerad i tidskriften ”The American Journal of Clinical Nutrition” fann att psylliumfrön kan minska kroppsvikt och midjemått hos personer med övervikt eller fetma.

Psylliumfrön kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och öka HDL-kolesterol (det ”goda” kolesterolet) nivåerna, vilket kan vara fördelaktigt för viktminskning.

Lindring av förstoppning

Som nämnts tidigare kan psylliumfrön hjälpa till att lindra symtom på förstoppning. Detta beror på att de absorberar vätska och ökar i storlek när de kommer i kontakt med vatten, vilket kan hjälpa till att mjuka upp avföringen och underlätta tarmrörelserna.

En studie från 2015 publicerad i tidskriften ”BMC Complementary and Alternative Medicine” fann att psylliumfröskal kan lindra symtom på förstoppning hos vuxna. En annan studie från 2016 publicerad i tidskriften ”Journal of Clinical Gastroenterology” fann att psylliumfröskal kan öka frekvensen av avföring och lindra symtom på förstoppning hos personer med Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Produkttips från Nutri.se >

Psylliumfrön – Hur man använder dem

Psylliumfrön kan köpas i form av fröskal eller som tillskott i pulverform. De är lätta att använda och kan enkelt tillsättas till mat eller dryck.

Här är några exempel på hur man kan använda psylliumfrön:

  • Tillsätt en tesked psylliumfröskal till din morgonmüsli eller yoghurt.
  • Blanda en tesked psylliumfröskal i din smoothie.
  • Tillsätt en tesked psylliumfröskal till din sallad eller grönsaksröra.
  • Rör ner en tesked psylliumfröskal i en kopp vatten och drick på tom mage.

Det är viktigt att dricka mycket vatten när du använder psylliumfrön, eftersom de absorberar vätska och kan orsaka uttorkning om du inte dricker tillräckligt med vatten. Det rekommenderas att du dricker minst 8 glas vatten per dag när du använder psylliumfrön.

Det är också viktigt att börja med låga doser och gradvis öka mängden psylliumfrön som du tar för att ge tarmarna tid att vänja sig vid den ökade mängden fiber. Om du tar för mycket psylliumfrön på en gång kan det orsaka magbesvär, som gaser och uppblåsthet.

psylliumfrön

Psylliumfrön – Biverkningar och varningar

Psylliumfrön är generellt sett säkra att använda och har få biverkningar. Men det finns vissa varningar och risker som man bör vara medveten om.

  • Psylliumfrön kan interagera med vissa mediciner, så det är viktigt att rådfråga en läkare innan du börjar använda psylliumfrön om du tar några mediciner.
  • Psylliumfrön kan orsaka magbesvär, som gaser och uppblåsthet, om du tar för mycket på en gång. Börja med låga doser och öka gradvis för att ge tarmarna tid att vänja sig vid den ökade mängden fiber.
  • Psylliumfrön kan orsaka uttorkning om du inte dricker tillräckligt med vatten. Se till att dricka minst 8 glas vatten per dag när du använder psylliumfrön.
  • Psylliumfrön är inte lämpliga för personer med svår obstipation eller tarmförstoppning som kräver läkarbehandling.
  • Psylliumfrön är inte lämpliga för personer med sväljningssvårigheter eller svår esofagit (inflammation i matstrupen).

Summering

Psylliumfrön är en fiberrik växt som odlas i Indien och har använts i århundraden i ayurvedisk medicin för att behandla olika mag-tarmproblem. De har många hälsofördelar, inklusive förbättrad tarmhälsa, viktminskning och lindring av förstoppning.

Psylliumfrön är lätta att använda och kan enkelt tillsättas till mat eller dryck. Det är viktigt att dricka mycket vatten när du använder psylliumfrön, eftersom de absorberar vätska och kan orsaka uttorkning om du inte dricker tillräckligt med vatten. Det är också viktigt att börja med låga doser och gradvis öka mängden psylliumfrön som du tar för att ge tarmarna tid att vänja sig vid den ökade mängden fiber.

Psylliumfrön är generellt sett säkra att använda och har få biverkningar, men det finns vissa varningar och risker som man bör vara medveten om. Psylliumfrön kan interagera med vissa mediciner och kan orsaka magbesvär om du tar för mycket på en gång. De är inte lämpliga för personer med svår obstipation eller tarmförstoppning som kräver läkarbehandling, eller för personer med sväljningssvårigheter eller svår esofagit (inflammation i matstrupen).

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  • ”The effect of a fibre supplement compared with a healthy diet on body composition, lipids, glucose, insulin and other metabolic syndrome risk factors in obese individuals.” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2003.
  • ”The effect of consuming fibers on body weight and risk factors for cardiovascular disease in men and women with metabolic syndrome.” The American Journal of Clinical Nutrition, 2011.
  • ”The effects of a dietary fiber supplement compared to a calorically equivalent low-fiber control on weight loss in obese adults.” Obesity Research, 2005.
  • ”The effects of Plantago ovata seeds on weight loss and metabolic variables in overweight Mexican women.” The American Journal of Clinical Nutrition, 2014.
  • ”The effectiveness of Plantago ovata seeds in the treatment of chronic constipation.” BMC Complementary and Alternative Medicine, 2015.
  • ”The effectiveness of psyllium in the treatment of irritable bowel syndrome: a meta-analysis.” Journal of Clinical Gastroenterology, 2016.

Lämna ett svar