Romersk kamomill (Chamaemelum nobile eller Anthemis nobilis), även känd som engelsk kamomill, kommer ursprungligen från Marocko och Europa. Den tillhör familjen Asteraceae(1).

Romersk kamomill är en av flera varianter av kamomillväxten. En annan vanlig typ av kamomill är tysk kamomill (Matricaria chamomilla). Romersk kamomill och tysk kamomill är inte samma art. Den här artikeln behandlar romersk kamomill, inte tysk kamomill.

Romersk kamomill

Kamomill är en av västvärldens mest använda medicinalväxter. Många människor dricker kamomillte för dess avslappnande egenskaper och lugnande effekter på matsmältningssystemet.

Det innehåller terpenoider – en organisk kemikalie som produceras naturligt av växter. Flavonoider, som också finns i romersk kamomill, är potenta antioxidanter med fördelar för immunförsvaret och antiinflammatoriska egenskaper(2).

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Romersk kamomill används för att göra te, krämer, salvor och extrakt, främst från växtens vita och gula blomdel. Blomhuvudena torkas först och används sedan för att göra pulver eller te. De kan också ångas för att framställa eterisk olja av kamomill.

Även om det i allmänhet är säker finns det vissa kontraindikationer och biverkningar. Dessutom finns det ingen bevisat säker eller effektiv dos för barn.

I den här artikeln diskuteras de potentiella användningsområdena för romersk kamomill. Den behandlar även eventuella biverkningar och försiktighetsåtgärder.

Fakta

 • Aktiva ingredienser: Terpenoider,(2) flavonoider,(2) estrar,(2) laktoner(2)
 • Alternativa namn: Anthemis nobilis, Camomille noble, Chamomilla, Vanlig kamomill, Engelsk kamomill, Trädgårdskamomill, Jordäpple, Skotsk kamomill, Söt kamomill, Whig växt(3).
 • Status: Växttillskott
 • Föreslagen dosering: Te: 1-4 gram (g) av örtsubstansen i 100-150 milliliter (ml) kokande vatten tre gånger om dagen, mellan måltiderna; flytande extrakt: 1-4 ml tre gånger om dagen(4).
 • Säkerhetsöverväganden: Graviditet,(3) amning,(5) allergier,(5) barn under 12 år(4).

Användning av romersk kamomill

Användning av kosttillskott bör individualiseras och granskas av en sjukvårdspersonal, t.ex. en registrerad dietist, apotekare eller läkare. Inget tillskott är avsett att behandla, bota eller förebygga sjukdomar.

Människor har använt romersk kamomill för olika åkommor i århundraden. Preliminära studier har gjorts på celler och djur, men få studier på människor har genomförts. Det behövs mer omfattande vetenskapliga bevis för att stödja användningen av romersk kamomill för specifika tillstånd.

Andra traditionella användningsområden som ännu inte har verifierats av kliniska bevis omfattar hälsotillstånd som t.ex:

 • Uppblåsthet(4)
 • Flatulens(4)
 • hösnuva(6)
 • Inflammation(6)
 • Menstruationsbesvär(6)
 • sömnlöshet(6)
 • Magsår(6)
 • Sår(6)
 • Reumatisk smärta(6)

Gastrointestinala användningsområden

Romersk kamomill har studerats för sin effekt på magen och andra delar av mag-tarmsystemet. En laboratoriestudie tyder på att den har kramplösande effekter i vävnad(2). Studien tittade dock endast på effekter i mänsklig vävnad. Dessa effekter observerades inte i högkvalitativa kliniska prövningar på människor.

På grund av bristen på kliniska data kan effektiviteten som kramplösande medel inte verifieras.

Eksem

En kräm vars aktiva ingrediens påstås vara romersk kamomill studerades för dess effekter på eksemsymtom. I den delvis dubbelblinda randomiserade studien undersöktes hur denna kräm behandlade besvären vid eksem jämfört med 0,5 % hydrokortisonkräm och placebo(6). Den romerska kamomillbaserade krämen var bara något bättre än både hydrokortison och placebo. Detta är inte tillräckligt med kliniska data för att säga att romersk kamomill är överlägsen när det gäller att lindra eksemsymtom jämfört med andra behandlingar. Ytterligare studier behövs.

Vilka är biverkningarna av romersk kamomill?

Romersk kamomill anses vara en mild ört och är relativt säker för de flesta människor. Som med alla växtbaserade kosttillskott finns det möjlighet till allergier.

Lokal applicering kan ge upphov till rodnad och klåda(3). Personer med allergier mot ragweed eller andra växter, såsom krysantemum, ringblommor eller prästkragar, bör undvika att använda kamomill eftersom dessa växter tillhör samma familj som kamomill(3).

Andra anteckningar om reaktioner, som att sesquiterpenerna i romersk kamomill orsakar känslighet eller att inandning kan orsaka en allergisk reaktion, är inte definitiva(5). I de situationer där fem eller färre personer rapporterat en sådan reaktion kan man inte vara säker på att sesquiterpenerna eller romersk kamomill orsakade effekterna.

Vanliga biverkningar

Romersk kamomill anses vara allmänt säker. Det finns några få rapporterade incidenter där det verkar som om romersk kamomill kan ha varit orsaken till en liten reaktion. Förekomsten av andra möjliga allergener gör dock att orsakssambandet är okänt(5).

Svåra biverkningar

Det finns alltid en risk för en allergisk reaktion på ett växtbaserat kosttillskott. Allergiska reaktioner som anafylaxi kan vara livshotande.

Om du har en känd allergi mot ragweed, krysantemum, ringblommor eller prästkragar är det möjligt att du kan få samma reaktion på romersk kamomill. Det är bäst att inte använda den om du har dessa kända allergier.

Försiktighetsåtgärder

Även om kamomill anses vara säker finns det tillfällen då man bör vara försiktig när man väljer att använda tillskottet.

Det finns inte tillräckligt med information för att veta om detta tillskott är säkert att använda under graviditet. Därför rekommenderas det inte att användas när en person är gravid(3).

Romersk kamomill kan också ha förmågan att framkalla menstruation. Effekterna det kan ha på de glatta musklerna – att de slappnar av – kan vara orsaken till detta(5). Detta är ytterligare en anledning till att det inte rekommenderas att användas av gravida personer.

Det finns inga kliniska data om hur romersk kamomill kan påverka amning. Det rekommenderas inte att använda detta örttillskott om du ammar på grund av de okända effekterna(5).

Det saknas kliniska data om effekterna på barn under 12 år. På grund av denna brist på data rekommenderas inte romersk kamomill för användning till barn under 12 år(5).

Användning av personer som kan ha en allergi mot någon växt i Asteraceae-familjen bör inte använda romersk kamomill. Den rekommenderas inte för användning av personer med dessa allergier. Det kan orsaka en allergisk reaktion eller förvärra befintliga symtom(5).

Dosering: Hur mycket romersk kamomill ska jag ta?

Tala alltid med en vårdgivare innan du tar ett tillskott för att säkerställa att tillskottet och doseringen är lämplig för dina individuella behov.

Romersk kamomill kan tas i flera olika former. Var och en har sina doseringsrekommendationer.

För användning i te, lägg 1-4 gram av örtsubstansen i 100-150 ml kokande vatten tre gånger varje dag mellan måltiderna(4).

Vid användning av ett flytande extrakt föreslås 1-4 ml tre gånger om dagen(4).

Romersk kamomill används i lotioner och oljor, men det finns inte tillräckligt med kliniska data för att ge information om dosering(3).

Vad händer om jag tar för mycket romersk kamomill?

Den övre gränsen för romersk kamomill är okänd.

Det finns en oro för att en stor dos kan orsaka kräkningar(7). Om du använder romersk kamomill och börjar kräkas ska du sluta använda den och rådgöra med din vårdgivare för riktlinjer för dosering.

Utökad användning av örttillskottet bör inte fortsätta om symtomen kvarstår(4). Det är bäst att rådgöra med din vårdgivare om fortsatta symtom och om användning av romersk kamomill är det bästa sättet att behandla dem.

Interaktioner

Romersk kamomill är inte känd för att ha några dokumenterade interaktioner med läkemedel(4). Även om det inte finns några interaktioner som har rapporterats kan det inte garanteras att det inte interagerar med andra läkemedel. Innan du använder romersk kamomill är det bäst att diskutera användningen med din vårdgivare.

Hur man förvarar romersk kamomill

Vid förvaring av romersk kamomill är det bäst att följa de rekommendationer som finns på produktetiketten. På produktetiketten finns riktlinjer för förvaring och bortskaffande. Att följa dessa riktlinjer är bäst för produktkvaliteten.

Observera att vid förvaring av romersk kamomillolja kan färgen bli mörkgul(6).

Liknande kosttillskott

Romersk kamomill kan likna andra växtbaserade kosttillskott som tillhör Asteraceae-familjen eller kan ha antikoagulerande egenskaper. Sådana kosttillskott kan vara:

 • Kronärtskocka (Cynara scolymus)(8)
 • Maskros (Taraxacum officinale)(8)
 • Cikoria (Cychorium intybus)(8)

Är romersk kamomill samma sak som tysk kamomill?

Romersk kamomill (Chamaemelum nobile) och tysk kamomill (Matricaria chamomilla) är inte samma sak(3).

 De förväxlas ofta med samma örttillskott, men det är två olika örter med olika effekter.

Är romersk kamomill säkert för spädbarn?

Det finns inga kliniska data om effekterna av romersk kamomill på spädbarn. På grund av detta rekommenderas det inte att ge det till barn under 12 år.4

Är romersk kamomill giftig?

Romersk kamomill anses i allmänhet vara säker.5

Källor till romersk kamomill

Romersk kamomill finns i de flesta livsmedelsbutiker och på nätet. Den finns i många olika former. Den finns som te(4). Den finns även i flytande form(4). Romersk kamomill finns som lotion och badtillsats(6).

Kosttillskott

När du köper kamomill, leta efter det torra pulver som erhålls av blommorna. Detta är den form som traditionellt används vid hälsoproblem. Oljan från växten används också(6).

De flesta former av kamomilltee bereds med tysk kamomill.3 Se till att läsa ingrediensmärkningen på din teförpackning för att säkerställa att teet innehåller romersk kamomill.

Sammanfattning

Romersk kamomill är ett örttillskott som använts i traditionell medicin i århundraden. Det används fortfarande idag, men mängden kliniska data som finns tillgängliga för att stödja dessa användningsområden är minimal. Av samma anledning är effekterna av romersk kamomill inte kända.

Försiktighet vid användning rekommenderas för gravida personer, ammande personer, barn under 12 år och personer med lever- eller njursjukdom. De som är allergiska mot växter i Asteraceae-familjen bör inte använda romersk kamomill.

Ytterligare studier på människor behövs för att förstå hur romersk kamomill påverkar hälsotillstånd. Tills sådan information finns tillgänglig är det bäst att söka vägledning av en sjukvårdspersonal om din individuella användning av romersk kamomill.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa:

 1. Integrated Taxonomic Information System. Report: Chamaemelum nobile. 2022.
 2. Sándor Z, Mottaghipisheh J, Veres K, et al. Evidence supports tradition: the in vitro effects of roman chamomile on smooth musclesFront Pharmacol. 2018;0.
 3. National Library of Medicine. Roman chamomile. MedlinePlus. 2022.
 4. European Medicines Agency. Community Herbal Monograph on Chamaemelum nobile (L.) All., flos. Science Medicines Health. 2011. 2-5.
 5. European Medicines Agency. Assessment Report on Chamaemelum nobile (L.) All., flos. Science Medicines Health. 2001.
 6. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review)Molecular Medicine Reports. 2010;3(6):895-901.
 7. Al-Snafi Ali E. Medical Importance of Anthemis Nobilis (Chamaemelum nobile) – A ReviewAsianJournal of Pharmaceutical Science & Technology. 2016; 6(2):89-95.
 8. Rolnik A, Olas B. The plants of the asteraceae family as agents in the protection of human healthInt J MolSci. 2021;22(6):3009.