Många har säkert hört talas om mineralet selen, men vad är det egentligen och varför är det så viktigt? Selen är en spårmineral som är en essentiell näringskomponent för människor, det vill säga att vi måste få i oss en viss mängd selen genom kosten för att vår kropp ska fungera som den ska. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad selen är, vad det används för och hur du kan få i dig tillräckligt med selen genom din kost.

Selen

Vad är selen?

Selen är en spårmineral som är en del av många olika enzymer i kroppen. Enzymer är proteiner som hjälper till att starta, katalysera och kontrollera kemiska reaktioner i kroppen. Selen har en rad olika funktioner i kroppen, men den viktigaste är att den fungerar som en antioxidant. Det betyder att den hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler, som kan skada celler och orsaka sjukdomar. Selen hjälper också till att reglera metabolismen och är viktigt för reproduktion och fosterutveckling.

Vad används selen till?

Selen är en viktig del av många olika enzymer i kroppen, och därför har det en rad olika användningsområden. Här är några exempel:

  • Som antioxidant: Selen hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler, som kan orsaka sjukdomar. Det har visats att selen kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och andra sjukdomar som orsakas av fria radikaler.
  • För att reglera metabolismen: Selen är viktigt för att reglera metabolismen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. Det har visats att selen kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och minska risken för diabetes.
  • För reproduktion och fosterutveckling: Selen är viktigt för reprodu
  • För reproduktion och fosterutveckling: Selen är viktigt för reproduktion och fosterutveckling, och det har visats att selen kan förbättra spermiekvaliteten hos män och öka chansen för graviditet hos kvinnor. Selen är också viktigt för att utveckla ett friskt foster, och brist på selen under graviditeten kan leda till missbildningar och andra hälsoproblem hos barnet.

Enligt Dr. Elizabeth Ward, kostexpert och medlem av American Dietetic Association, ”är selen en viktig spårmineral som är nödvändig för många olika funktioner i kroppen. Genom att få i sig tillräckligt med selen genom din kost, kan du hjälpa till att skydda kroppen mot sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa.”

Hur kan man få i sig tillräckligt med selen?

För att få i sig tillräckligt med selen, rekommenderar American Dietetic Association att vuxna män och kvinnor får i sig 55 mcg selen per dag. Gravida och ammande kvinnor behöver lite mer, 60-70 mcg per dag. Det finns många olika sätt att få i sig tillräckligt med selen genom kosten, här är några exempel på livsmedel som är rika på selen:

  • Kött, fisk och fågel: Kött, fisk och fågel är bra källor till selen, speciellt innanlår och lever. Några exempel på livsmedel som är rika på selen är nötkött, fisk som makrill och tonfisk, och fågel som kyckling och kalkon.
  • Grönsaker: Vissa grönsaker är också bra källor till selen. Några exempel är spenat, broccoli, selleri och blomkål.
  • Nötter och frön: Nötter och frön, särskilt solroskärnor, linfrön och pumpakärnor, är bra källor till selen.

Det är också möjligt att få i sig selen genom kosttillskott, men det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen. American Dietetic Association rekommenderar att vuxna inte får i sig mer än 400 mcg selen per dag, eftersom överdosering kan leda till hälsoproblem. Kosttillskott bör endast användas som komplement till en balanserad kost och inte ersätta den.

Selen

De 10 mest vanliga frågor & svar om Selen

1. Varför är selen viktigt för kroppen?

Selen är viktigt för kroppen eftersom det är en del av många olika enzymer som hjälper till att starta, katalysera och kontrollera kemiska reaktioner i kroppen. Selen har också en antioxidantfunktion och hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler. Det är också viktigt för att reglera metabolismen och för reproduktion och fosterutveckling.

2. Hur får man i sig tillräckligt med selen genom kosten?

Det finns många olika livsmedel som är rika på selen, såsom kött, fisk, fågel, grönsaker, nötter och frön. American Dietetic Association rekommenderar att vuxna får i sig 55 mcg selen per dag, och gravida och ammande kvinnor behöver 60-70 mcg per dag. Genom att inkludera dessa livsmedel i din kost kan du få i dig tillräckligt med selen.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

3. Kan man överskrida den rekommenderade dagliga dosen av selen?

Ja, det är möjligt att överskrida den rekommenderade dagliga dosen av selen, och det kan leda till hälsoproblem. American Dietetic Association rekommenderar att vuxna inte får i sig mer än 400 mcg selen per dag. Överdosering av selen kan leda till hudirritationer, håravfall, kräkningar och andra magproblem, och i värsta fall kan det orsaka leverskador. Det är därför viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen och att få i sig selen genom en balanserad kost snarare än genom kosttillskott.

4. Kan selenbrist orsaka hälsoproblem?

Ja, brist på selen kan orsaka hälsoproblem. Selen är en viktig näringskomponent för människor och är nödvändig för många olika funktioner i kroppen. Om du inte får i dig tillräckligt med selen genom din kost kan du riskera att utveckla selenbrist, vilket kan leda till en mängd olika hälsoproblem. Symptom på selenbrist kan inkludera trötthet, muskelsvaghet, hudirritationer, infektionskänslighet och sämre reproduktionsförmåga. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med selen genom en balanserad kost.

5. Vad händer om man får i sig för mycket selen?

Om du får i dig för mycket selen kan det leda till hälsoproblem. Överdosering av selen kan orsaka hudirritationer, håravfall, kräkningar och andra magproblem, och i värsta fall kan det orsaka leverskador. Det är därför viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen av selen och att få i sig selen genom en balanserad kost snarare än genom kosttillskott.

6. Är selen säkert att använda i kosttillskottform?

Generellt sett är selen säkert att använda i kosttillskottform, så länge du följer den rekommenderade dagliga dosen. Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen, eftersom överdosering kan leda till hälsoproblem. Kosttillskott bör endast användas som komplement till en balanserad kost och inte ersätta den.

7. Kan selenbrist påverka graviditeten negativt?

Ja, selenbrist under graviditeten kan påverka fosterutvecklingen negativt och öka risken för missbildningar och andra hälsoproblem hos barnet. Selen är viktigt för att utveckla ett friskt foster och att öka chansen för graviditet. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med selen under graviditeten, och gravida kvinnor behöver lite mer selen än vuxna män och kvinnor, 60-70 mcg per dag.

8. Kan selenbrist orsaka håravfall?

Selenbrist kan orsaka håravfall hos vissa individer. Selen är en viktig näringskomponent för håret och hårbotten, och brist på selen kan leda till håravfall. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med selen genom en balanserad kost för att hjälpa till att förebygga håravfall.

9. Kan selenbrist orsaka infektioner?

Ja, selenbrist kan öka risken för infektioner. Selen är viktigt för att stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att skydda sig mot sjukdomar och infektioner. Brist på selen kan leda till en sämre immunförsvar och öka risken för infektioner. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med selen genom en balanserad kost för att förebygga infektioner.

10. Kan selenbrist orsaka hudirritationer?

Ja, selenbrist kan orsaka hudirritationer hos vissa individer. Selen har en antioxidantfunktion och hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler. Brist på selen kan leda till att huden blir torr och känslig, och kan öka risken för hudirritationer. Det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med selen genom en balanserad kost för att hjälpa till att skydda huden mot hudirritationer.

Sammanfattning

I sammanfattning är selen en viktig spårmineral som är nödvändig för många olika funktioner i kroppen. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med selen genom kosten för att skydda kroppen mot sjukdomar och förbättra hälsan. Det finns många olika livsmedel som är rika på selen, såsom kött, fisk, fågel, grönsaker, nötter och frön. Kosttillskott kan också användas, men det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen. Genom att följa dessa råd kan du hjälpa till att säkerställa att du får i dig tillräckligt med selen för att må bra och hålla dig frisk.

Ett urval av vitaminer från Nutri.se >

Källor:

  • American Dietetic Association. (2011). Selenium.
  • National Institute of Health. (2017). Selenium.