Svart te är rikt på antioxidanter som kan ge fördelar som förbättrad hälsa för hjärta och tarm, sänkt ”dåligt” LDL-kolesterol, blodtryck och blodsockernivåer.

Förutom vatten är svart te en av de mest konsumerade-dryckerna i världen.

Det kommer från växten Camellia sinensis och blandas ofta med andra växter för att få olika smaker, till exempel Earl Grey eller chai.

Produkttips från Nutri.se >

Det är starkare i smaken och innehåller mer koffein än andra teer, men mindre koffein än kaffe.

Svart te erbjuder också en mängd hälsofördelar eftersom det innehåller antioxidanter och föreningar som kan bidra till att minska inflammation i kroppen.

Svart te

Fördelar med svart te

Här är 10 hälsofördelar med svart te, som alla stöds av vetenskapen.

1. Svart te har antioxidativa egenskaper

Antioxidanter är kända för att ge en mängd hälsofördelar.

Att konsumera dem kan hjälpa till att avlägsna fria radikaler och minska cellskador i kroppen. Detta kan i slutändan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar (1, 2).

Polyfenoler är en typ av antioxidant som finns i vissa livsmedel och drycker, inklusive svart te.

Grupper av polyfenoler, inklusive katekiner, teaflaviner och tearubiginer, är de viktigaste källorna till antioxidanter i svart te och kan främja den allmänna hälsan (3).

I en studie på råttor undersöktes faktiskt den roll som theaflaviner och thearubiginer i svart te spelar för risken för diabetes, fetma och förhöjt kolesterol. Resultaten visade att theaflavinerna och thearubiginerna minskade kolesterol- och blodsockernivåerna (4).

I en äldre studie undersöktes vilken roll katekiner från oolongte hade för kroppsvikten. Den visade att de som konsumerade 690 mg katekiner från te dagligen under 12 veckor visade en minskning av kroppsfett (5).

Även om många kosttillskott innehåller antioxidanter är det bästa sättet att konsumera dem genom mat och dryck. Faktum är att viss forskning har visat att det kan skada din hälsa att ta antioxidanter i form av kosttillskott (6).

SAMMANFATTNING

Svart te innehåller en grupp polyfenoler som har antioxidativa egenskaper. Att konsumera antioxidanter kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar och förbättra din allmänna hälsa.

2. Kan främja hjärthälsan

Svart te innehåller en annan grupp antioxidanter som kallas flavonoider och som gynnar hjärthälsan.

Förutom te finns flavonoider i grönsaker, frukt, rödvin och mörk choklad.

Att konsumera dem regelbundet kan bidra till att minska många riskfaktorer för hjärtsjukdomar, inklusive högt blodtryck, högt kolesterol, förhöjda triglyceridnivåer och fetma (7, 8).

En stor genomgång av studier visade att för varje kopp te som konsumeras dagligen fanns det en 4 % lägre risk för död i hjärtsjukdom, 2 % lägre risk för hjärtinfarkt och andra kardiovaskulära händelser, 4 % lägre risk för stroke och 1,5 % lägre risk för död av alla orsaker (9).

En annan stor prospektiv studie visade att personer som drack te dagligen hade 8 % lägre risk för hjärtsjukdomar och 10 % lägre risk för större hjärthändelser, som hjärtinfarkt, jämfört med dem som inte hade druckit te under de senaste 12 månaderna (10).

Att lägga till svart te i din dagliga rutin är ett enkelt sätt att införliva antioxidanter i din kost och potentiellt minska risken för framtida hälsokomplikationer.

SAMMANFATTNING

Svart te innehåller flavonoider som är fördelaktiga för hjärtats hälsa. Studier har visat att regelbundet drickande av svart te kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

3. Kan sänka det ”dåliga” LDL-kolesterolet.

Kroppen innehåller två lipoproteiner som transporterar kolesterol i hela kroppen.

Det ena är lipoprotein med låg densitet (LDL) och det andra är lipoprotein med hög densitet (HDL).

LDL anses vara det ”dåliga” lipoproteinet eftersom det transporterar kolesterol till celler i hela kroppen. HDL anses vara det ”goda” lipoproteinet eftersom det transporterar kolesterolet bort från cellerna och till levern för att avlägsnas från blodomloppet.

När det finns för mycket LDL i kroppen kan det byggas upp i artärerna och orsaka vaxartade avlagringar som kallas plack. Detta kan leda till problem som hjärtsvikt eller stroke.

Lyckligtvis har vissa studier visat att konsumtion av te kan bidra till att minska LDL-kolesterolet.

En genomgång av väl utformade studier visade att svart te minskade LDL-kolesterolet signifikant med 4,64 mg/dL (11). Denna effekt var mer uttalad hos personer med högre kardiovaskulär risk.

I en annan välutformad studie förändrade dock inte fem koppar svart te dagligen total-, HDL- eller LDL-kolesterolnivåerna hos personer med gränsvärden för högt kolesterol signifikant jämfört med placebo (12).

SAMMANFATTNING

LDL och HDL är två typer av lipoproteiner som transporterar kolesterol i hela kroppen. För mycket LDL i kroppen kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke. Studier har visat att svart te kan bidra till att minska LDL-nivåerna, men resultaten är blandade.

4. Kan förbättra tarmhälsan

Studier har visat att typen av bakterier i din tarm kan spela en viktig roll för din hälsa.

Medan en del av bakterierna i din tarm är bra för din hälsa, är en del det inte.

Faktum är att vissa studier har föreslagit att typen av bakterier i din tarm kan spela en viktig roll för att minska risken för vissa hälsotillstånd, såsom inflammatorisk tarmsjukdom, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och till och med cancer (13).

De polyfenoler som finns i svart te kan bidra till att upprätthålla en hälsosam tarm genom att främja tillväxten av goda bakterier och hämma tillväxten av dåliga bakterier (14).

Dessutom kan svart te innehålla antimikrobiella egenskaper som dödar skadliga ämnen och förbättrar tarmbakterier och immunitet genom att hjälpa till att reparera slemhinnan i matsmältningskanalen.

Det behövs dock ytterligare forskning innan man kan dra en stark slutsats om svart te och immunsystemets roll (15, 16).

SAMMANFATTNING

Tarmen hyser triljoner bakterier och majoriteten av ditt immunförsvar. Polyfenoler och antimikrobiella egenskaper som finns i svart te kan bidra till att förbättra tarmens hälsa och immunitet.

5. Svart te kan bidra till att sänka blodtrycket

Högt blodtryck kan öka risken för hjärt- och njursvikt, stroke, synförlust och hjärtattacker. Lyckligtvis kan förändringar i din kost och livsstil sänka ditt blodtryck (17).

I en genomgång av väl utformade studier undersöktes effekterna av att dricka te på blodtrycket hos personer med hypertoni, eller högt blodtryck.

Genomgången visade att regelbundet teintag bidrog till att sänka det systoliska blodtrycket med 4,81 mm Hg och det diastoliska blodtrycket med 1,98 mm Hg hos personer med högt blodtryck (18). Vidare upplevde de som drack te regelbundet under längre tid än tre månader ännu större minskningar av både systoliskt och diastoliskt blodtryck.

En annan genomgång av studier som undersökte effekterna av svart te på blodtrycket visade att det var signifikant att dricka svart te som minskade både det systoliska och diastoliska blodtrycket jämfört med kontroll (19). Effekterna var mer uttalade för män och personer som drack svart te längre än sju dagar.

Att dricka svart te dagligen, liksom att införliva andra livsstilsförändringar som stresshanteringsstrategier, kan gynna personer med högt blodtryck.

SAMMANFATTNING

Högt blodtryck kan orsaka många hälsokomplikationer. Att dricka svart te regelbundet kan bidra till att sänka det systoliska och diastoliska blodtrycket.

6. Kan bidra till att minska risken för stroke.

En stroke kan inträffa när ett blodkärl i hjärnan antingen blockeras eller brister. Det är den näst vanligaste dödsorsaken i världen (20).

Lyckligtvis kan 80 % av stroke förebyggas. Att till exempel hantera sin kost, fysisk aktivitet, blodtryck och att inte röka kan bidra till att minska risken för stroke (21).

Intressant nog har studier visat att det också kan bidra till att minska risken för stroke om man dricker svart te.

I en prospektiv studie med 365 682 personer undersöktes sambandet mellan att dricka te eller kaffe och risken för stroke, demens och demens efter stroke.

Efter att ha följt deltagarna i över 11 år visade studien att de som drack minst två koppar te hade 16 % lägre risk för ischemisk stroke jämfört med de som inte drack te (22).

I en annan studie användes genetiska prediktorer som är förknippade med tekonsumtion för att fastställa sambandet mellan att dricka te och risken för stroke.

Studien visade att om du är genetiskt predisponerad för att dricka mer te per dag har du också en lägre risk för stroke (23).

SAMMANFATTNING

Stroke är den näst vanligaste dödsorsaken globalt sett. Lyckligtvis kan den i många fall förebyggas. Studier har visat att svart te kan bidra till att minska risken för stroke.

7. Kan sänka blodsockernivåerna

Förhöjda blodsockernivåer kan öka risken för hälsokomplikationer, som typ 2-diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt och depression (24, 25).

Konsumtion av stora mängder socker, särskilt från sötade drycker, har visat sig öka blodsockervärdena och risken för typ 2-diabetes (26).

När du konsumerar socker utsöndrar bukspottkörteln ett hormon som kallas insulin. Insulin gör det möjligt för sockret att komma in i cellerna, inklusive muskel- och leverceller, för att lagras som energi, eller glykogen. När kroppen behöver använda energi frisätts ett annat hormon, glukagon, som hjälper kroppen att bryta ner glykogen för att frigöra energi. Om du konsumerar mer socker än vad kroppen har utrymme för att lagra glykogen, lagras det överflödiga sockret som fett.

Forskning tyder på att dricka svart te kan hjälpa till att sänka blodsockret efter en måltid eller ett mellanmål, även känt som postprandial glukos.

Svart te

I en liten, väl utformad studie undersöktes effekten av att dricka svart te på blodsockernivåerna efter konsumtion av en dryck med högt sockerinnehåll.

Tjugofyra personer, både med och utan prediabetes, konsumerade en dryck med högt sockerinnehåll tillsammans med antingen en låg eller hög dos svart te eller placebo. De som drack den låga eller höga dosen svart te hade betydligt lägre postprandial (efter att ha ätit) blodsocker jämfört med de som drack placebo (27).

Andra studier tyder på att svart te kan bidra till att förbättra användningen av insulin i kroppen.

I en liten studie undersöktes effekterna av att konsumera svart te på insulinresponsen hos män med fetma och insulinresistens.

Deltagarna konsumerade 75 g glukos kombinerat med antingen 100 ml svart te, rödbetsjuice eller vatten. De som konsumerade svart te tillsammans med glukos hade ca 29 % lägre insulinsvar jämfört med de som drack vatten (28).

Detta tyder på att det kan bidra till att förbättra insulinkänsligheten genom att dricka svart te, särskilt efter en sockerrik måltid eller ett mellanmål.

Om du köper svart te, särskilt färdiglagat te, är det viktigt att kontrollera förpackningsetiketten. Vissa märken av förtillverkat svart te är sötade med tillsatt socker som sackaros eller majssirap med hög fruktos. Du kan leta efter förtillverkat te som är märkt som osötad.

SAMMANFATTNING

Insulin är ett hormon som utsöndras när du äter socker. Svart te är en utmärkt osötad dryck som kan bidra till att förbättra användningen av insulin och sänka blodsockret.

8. Kan bidra till att minska risken för cancer

Det finns över 100 olika typer av cancer, och vissa går inte att förebygga.

Trots detta kan polyfenolerna som finns i svart te bidra till att bromsa utvecklingen av vissa typer av cancer och främja cancercellsdöd (29).

I en rigorös genomgång av studier som undersökte teets effekter på cancerrisken drogs slutsatsen att det är förknippat med en lägre risk för cancer i munnen att dricka te (30).

Författarna uppger att te också kan vara förknippat med en lägre risk för andra typer av cancer också, inklusive cancer i mag-tarmkanalen, bröst, äggstockar, lungor och sköldkörtel, men det behövs fler väl utformade studier för att veta säkert.

I en annan genomgång av studier undersöktes effekten av att dricka grönt och svart te på risken för endometriecancer.

Studien visade att de som drack mest grönt te hade 22 % lägre risk för endometriecancer. Vidare var varje ökning med en kopp grönt te per dag förknippad med en 11 % minskad risk för att utveckla endometriecancer (31).

Däremot hittades inget signifikant samband mellan konsumtion av svart te och risken för endometriecancer.

Även om svart te inte bör betraktas som en alternativ behandling av cancer har viss forskning visat att svart te kan bidra till att minska risken för vissa typer av cancer.

Det behövs mer forskning på människor för att tydligare fastställa kopplingen mellan svart te och cancerceller.

SAMMANFATTNING

Svart te innehåller polyfenoler som kan bidra till att bekämpa cancerceller i kroppen. Även om konsumtion av svart te inte botar cancer kan det bidra till att minska utvecklingen av cancerceller och minska risken för vissa typer av cancer.

9. Kan förbättra fokuseringen

Svart te innehåller koffein och en aminosyra som kallas L-teanin, vilket kan förbättra vakenhet och fokus.

L-theanin ökar alfaaktiviteten i hjärnan, vilket leder till avslappning och bättre fokus.

Studier har visat att drycker som innehåller L-theanin och koffein har störst effekt på fokus på grund av L-theanins effekter på hjärnan (32).

Detta kan vara anledningen till att många personer rapporterar mer stabil energi efter att ha druckit te, jämfört med andra koffeinhaltiga drycker som kaffe.

I en liten studie där man undersökte effekten av svart te på kognitiv prestation konsumerade deltagarna antingen 250 ml svart te eller vatten. De fick sedan göra tester av exekutiva funktioner, uthållig uppmärksamhet, minne och matematiska beräkningar.

De som drack svart te presterade betydligt snabbare på kognitiva uppgifter, hade bättre minne och gjorde färre fel (33).

Författarna drar slutsatsen att även en liten mängd svart te kan förbättra den kognitiva bearbetningen.

Detta gör svart te till en utmärkt dryck om du vill förbättra energi och fokus utan en massa koffein.

SAMMANFATTNING

Svart te kan bidra till att förbättra fokus på grund av dess innehåll av koffein och en aminosyra som kallas L-teanin. Denna aminosyra ökar alfaaktiviteten i hjärnan, vilket kan bidra till att förbättra fokus och vakenhet.

10. Svart te är enkelt att koka

Svart te är inte bara bra för dig, det är också enkelt att göra.

För att göra svart te kokar du först vatten. Om du använder köpta tepåsar lägger du helt enkelt en tepåse i en mugg och fyller den med det varma vattnet.

Om du använder löst te, använd 2-3 gram teblad per sex ounce vatten i en sil.

Låt teet dra i vattnet i 3-5 minuter, beroende på din smakpreferens. För ett starkare te, använd fler teblad och låt det dra under en längre tid.

Efter att teet dragit in, ta bort tebladen eller tepåsen från vattnet och njut.

SAMMANFATTNING

Att göra svart te är enkelt och tar bara några minuter. Du kan använda antingen tepåsar eller lösa blad och anpassa smaken efter dina önskemål.

Slutsats om svart te

Svart te är ett utmärkt alternativ om du letar efter en kalorifattig, osötad dryck med mindre koffein än kaffe eller energidrycker.

Det har en stark, unik smak och innehåller gott om antioxidanter som kan ge flera hälsofördelar. Dessa kan bland annat vara förbättrat kolesterol, bättre tarmhälsa och minskat blodtryck.

Det bästa av allt är att den är enkel att göra och kan lätt hittas i många butiker eller på nätet.

Om du inte har gjort det tidigare bör du överväga att prova svart te så att du kan skörda dess många hälsofördelar.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27747873/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115900/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30585192/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29592809
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640470
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24241129
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33559970/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33084093/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32073596/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077466/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24972454/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266246/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28388917
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32208932/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30697214/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915384/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28980293
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32507441/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33237083/
  20. http://www.who.int/gho/mortality_burden_disease/en/
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28493856
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34784347/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32943239/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430900/
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863499/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26199070/
  27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28049262/
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27182277/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561007/
  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32667980/
  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26138307/
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836118/
  33. https://www.proquest.com/openview/7f228a2ea0ea10d1bbdb0226e0450555/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2044309

Lämna ett svar