För att bromsa utvecklingen av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)

Alfa-tokoferylacetat (ATA), även känt helt enkelt som tokoferylacetat, är en syntetisk form av E-vitamin som finns i kosttillskott och hudvårdsprodukter. ATA är känt för sina antioxidativa egenskaper där cellerna skyddas från de skadliga effekterna av föreningar som kallas fria radikaler. Det anses också vara den mest stabila och aktiva formen av E-vitamin och det bästa alternativet överlag för att behandla E-vitaminbrist.1

Tocopherylacetat finns i tusentals hudvårdsprodukter där det används som ett hudkonditioneringsmedel. Dess antioxidativa effekter kan bidra till att förebygga hudskador orsakade av överdriven ultraviolett (UV) strålning från solen. Andra hävdar att det kan bromsa hudens åldrande när det appliceras på huden eller åldersrelaterade ögonskador när det tas som tillskott.

I den här artikeln beskrivs de olika användningsområdena för tokoferylacetat, inklusive vad den aktuella forskningen säger om dess effektivitet. Den förklarar också de eventuella riskerna med tokoferylacetat och hur man tar det på ett säkert sätt.

Produkttips från Nutri.se >

Även känd som:

  • Vitamin E acetat
  • Tocopherolacetat
  • A-tokoferol
  • Alfa-tokoferol
  • D-alfa-tokoferol

Vad används tokoferylacetat till?

Det finns många potentiella fördelar som påstås kunna erbjudas av tokoferylacetat, bland annat:

  • Behandling av E-vitaminbrist
  • Främjande av frisk hud (t.ex. fuktgivande och förebyggande av rynkor).
  • Hjälper till med sårläkning
  • Minska inflammation
  • Fördröjning av utvecklingen av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).
  • Förebyggande av cancer och symtom på cancerbehandling (t.ex. biverkningar av strålbehandling).
  • Behandling av hjärtsjukdomar
  • Förbättring av kognitiv nedgång, t.ex. Alzheimers sjukdom.

Men vad säger forskningen?

Många av de forskningsstudier som utförts om tokoferylacetat och hudens hälsa omfattar vad som kallas in vitro-studier. Det innebär att studierna utfördes i cellkulturer, utanför kroppen. Men enligt Oregon State Universitys Micronutrient Information Center: ”Dessa modeller återskapar inte den komplexa strukturen hos hudvävnader. Därför behövs in vivo [utförs inuti en levande organism] studier.”

Även om det finns en del lovande studieresultat om fördelarna med tokoferylacetat, är mycket av forskningen om hur framgångsrik ett tillskott av tokoferylacetat är blandad. Till exempel är uppgifterna om effektiviteten av E-vitamin för behandling av hjärtsjukdomar, cancer och kognitiva problem (t.ex. vid Alzheimers sjukdom) blandade.2

Sårläkning

Studier på människor som omfattar effekten av tokoferylacetat på sårläkning har visat att det inte finns några positiva effekter. Studier har inte visat att aktuellt E-vitamin hjälper till vid ärrbildning, och en studie visade att det faktiskt förvärrade ärrbilden hos vissa personer och orsakade kontaktdermatit hos 30 procent.

Förbättring av rynkor

En studie som undersökte kosten hos japanska kvinnor visade att det inte fanns någon koppling mellan konsumtion av E-vitamin och rynkor i huden. Studiedata som stöder E-vitamin och oljor som innehåller tokoferoler och deras fuktgivande egenskaper är begränsade. I tvärsnittsstudier (studier som omfattar en specifik population för att utvärdera data som ålder, etnicitet, geografisk plats och social bakgrund) upptäcktes att det inte fanns någon koppling mellan hudens återfuktning och konsumtion av E-vitamin hos män eller kvinnor3 .

Det fanns dock två små studier som visade på ett möjligt samband mellan hudens förmåga att behålla fukt och aktuellt (appliceras direkt på huden) E-vitamin. ”Långtidsstudier med aktuellt E-vitamin behövs för att fastställa om dessa fuktgivande effekter kan bibehållas”, förklarar Oregon State University.

Hudcancer

Det har gjorts många studier på människor där man kommit fram till att det inte finns någon fördel med användning av tokoferylacetat vid behandling av hudcancer4 .

Resultaten från den kliniska forskningen är blandade när det gäller användningen av tokoferylacetat vid behandling av biverkningar av kemoterapi och strålbehandling.5

Dessa terapier sägs fungera genom att skapa fria radikaler som dödar cancercellerna, så det står klart att en mycket stark antioxidant – som tocoferylacetat – skulle kunna vända de skadliga biverkningarna av dessa cancerbehandlingar.

Enligt Memorial Slone Kettering Cancer Center: ”Så det som skyddar friska celler kan också skydda cancerceller. Denna fråga är fortfarande inte helt klarlagd och patienter som är intresserade av att ta mer än RDA [rekommenderat dagligt intag] av någon antioxidant bör rådgöra med sin läkare”.

Cancer

Många studier har undersökt E-vitaminets potential att förebygga cancer. Men flera mycket stora forskningsstudier på människor med tokoferylacetat har inte kunnat påvisa några cancerförebyggande effekter.6

Minskar inflammation

En randomiserad kontrollerad studie på människor stödde en framgångsrik behandling av en inflammatorisk hudsjukdom som kallas atopisk dermatit (eksem) med hjälp av D-vitamin och E-vitamin.

Fördröjning av AMD:s utveckling

I en översiktsstudie från 2017 undersöktes de första resultaten av den mycket stora studien (med cirka 4 000 studiedeltagare) som kallas ”Age-Related Eye Disease Study (ARED)”. ARED-studien upptäckte att deltagare med avancerad åldersrelaterad makuladegeneration som tog kosttillskott i kombination med mycket höga doser av E-vitamin, C-vitamin och betakaroten samt zink, insåg att de saktade ner progressionen av AMD.

Antioxidativa effekter

Enligt Oregon State Universitys Micronutrient Information Center: ”Även om det inte är väl studerat kan topiska tillämpningar av E-vitamin minska föroreningsrelaterade skador orsakade av fria radikaler”. E-vitamin kan dock orsaka en kontaktdermatit är vissa personer.

Möjliga biverkningar

Även om tokoferyrlacetat anses vara relativt säkert finns det vissa potentiella risker, särskilt om den rekommenderade dosen överskrids – den rekommenderade kosttillförseln är 15 milligram (mg) eller 22,4 interna enheter (IU). Faktum är att om man tar för mycket E-vitamin kan det leda till toxicitet.5

Eftersom E-vitamin är fettlösligt kan kroppen inte göra sig av med för stora mängder via urinen. Vissa studier har visat en ökad dödlighet hos personer som tar stora doser E-vitamin, särskilt hos personer med flera medicinska problem. Andra möjliga biverkningar är bröstömhet, gonaddysfunktion, buksmärta, blodtrycksförhöjning eller diarré.

Enligt Memorial Slone Kettering Cancer Center kan symtom på E-vitamintoxicitet vid långvarig användning av mer än 400-800 IE per dag bland annat vara följande:

  • Yrsel
  • Svaghet
  • Huvudvärk
  • Suddig syn
  • Utslag
  • Tromboflebit (inflammation i venen på grund av en blodpropp)

E-vitamintillskott kan också öka risken för stroke.5 Anledningen till att tokoferylacetat kan öka risken för stroke är på grund av dess blodproppshämmande bieffekter.

En studie från 2011 visade att det hos manliga försökspersoner som tog mycket höga doser av E-vitamintillskott fanns en ökad risk för prostatacancer.

Om en person tar en hög dos E-vitamin kan det öka risken för blödningar. Det är viktigt att rådgöra med en vårdgivare innan man tar E-vitamintillskott – särskilt för dem som tar antikoagulantia som Coumadin (warfarin).

Hudvårdsprodukter med tokoferylacetat kan orsaka en lokal hudreaktion. Symtom på en allergisk reaktion i huden är bland annat rodnad eller utslag i det område där krämen eller salvan applicerades.

Kontraindikationer

En kontraindikation är en situation där ett visst läkemedel, en viss behandling eller ett visst förfarande inte bör användas eftersom det kan vara skadligt. Ofta bör två läkemedel eller kosttillskott inte tas tillsammans och/eller ett läkemedel/kosttillskott bör inte användas när en person har ett specifikt tillstånd eftersom det kan förvärra det.

Kontraindikationer för tokoferylacetat inkluderar:

  • Coumadin (warfarin) eller andra blodförtunnande medel som aspirin eller heparin: Höga doser av E-vitamin (över 400 IE per dag) bör inte tas tillsammans med dessa läkemedel eftersom det kan öka risken för blödning.5
  • Ett hjärtfel: En studie som omfattar effekterna av E-vitamin i kombination med andra kosttillskott (t.ex. selen, betakaroten och C-vitamin) visade att detta kombinationstillskott minskade de positiva effekterna av andra hjärtskyddande läkemedel (t.ex. statiner och niacin) när det gäller att sänka kolesterolnivåerna i blodet.
  • Kemoterapi eller strålbehandling: Om du tar antioxidanter under kemoterapi eller strålbehandling kan det påverka fördelarna med dessa cancerbehandlingsmetoder.1

Om du tar någon typ av receptbelagd eller receptfri medicin, natur- eller kosttillskott, eller om du har ett medicinskt tillstånd, är det viktigt att du diskuterar att ta tokoferylacetat med din vårdgivare.

Dosering

Beredning

Tocopherylacetat finns som ett oralt tillskott eller en topisk lösning. Det finns i olika kommersiella preparat, inklusive kapslar, lotioner, fuktgivande hudkrämer och oljor, anti-agingprodukter med mera. De flesta kommersiella preparat av E-vitamin finns tillgängliga i doser, som säljs som internationella enheter (IU), men du kan också se listor för milligram (mg).5

Dosering

Mängden E-vitamin som behövs varje dag, beror på en persons ålder och andra faktorer, t.ex. det tillstånd som ska behandlas. National Institutes of Health listar genomsnittliga rekommenderade dagliga mängder.

Rekommenderade dagliga mängder

  • Födelse till 6 månader: 4 mg (6 IU)
  • Spädbarn 7-12 månader: 5 mg (7,5 IE)
  • Barn 1-3 år: 6 mg (9 IE)
  • Barn 4-8 år: 7 mg (10,4 IE)
  • Barn 9-13 år: 11 mg (16,4 IE)
  • Tonåringar 14-18 år: 15 mg (22,4 IE)
  • Vuxna: 15 mg (22,4 IE): Vuxna: 15 mg (22,4 IE)
  • Gravida tonåringar och kvinnor: 15 mg (22,4 IE).
  • Tonåringar och kvinnor som ammar: 19 mg (28,4 IE)

Observera: Toxicitet kan uppstå vid långvarig användning av E-vitamintillskott i doser över 800 IE och vid intag av mer än 400 IE dagligen.5

Långvarig daglig användning av E-vitamin över 400 IE kan öka risken för dödlighet av alla orsaker7 (dödligheten av alla dödsorsaker för en befolkning under en viss tidsperiod).

Vad man ska titta på

Även om E-vitamintillskott regleras av Food and Drug Administration (FDA) betraktas vitaminer som ett kosttillskott. Därför är de inte lika strikt reglerade som receptbelagda läkemedel eller receptfria läkemedel. Kosttillskott, såsom E-vitamin, kan vara felmärkta eller till och med förorenade; vitamintillskott får inte testas för säkerhet eller effektivitet.

En nyligen genomförd undersökning av flera kommersiella märken av E-vitamin ”visade att deras faktiska innehåll varierade avsevärt från den angivna dosen, från 41 % mindre än den angivna mängden till 57 % mer”, enligt Memorial Slone Kettering Cancer Center.

Det rekommenderas starkt att köpa en produkt som är ekologisk och som har utvärderats/certifierats av en tredjepartsinstitution som U.S. Pharmacopeia, NSF International eller ConsumerLab.com. Detta är institutioner som är specialiserade på att rapportera om en produkts säkerhetsnivå, renhet och styrka.

Vanliga frågor & svar

Vilka livsmedel har ett högt innehåll av vitamin E?

Livsmedelskällor som innehåller mycket E-vitamin är bland annat vegetabiliska oljor som vetegroddar, solrosolja, safflorolja och i mindre utsträckning majs- och sojaoljor. Andra livsmedel som innehåller mycket E-vitamin är bland annat:

  • Vetegroddar
  • Ägg
  • Broccoli och gröna bladgrönsaker som spenat (ger en del E-vitamin).
  • Fullkorn
  • Nötter
  • Berikade frukostflingor (och andra livsmedel som är berikade med E-vitamin, kontrollera etiketten för att vara säker).

Är det möjligt att överdosera E-vitamin från livsmedelskällor?

Överdosering av E-vitamin från livsmedelskällor är mycket osannolikt, men det kan förekomma, särskilt när det gäller personer som tar tillskott av tokoferylacetat. Mycket höga doser av kosttillskott (särskilt när de tas på lång sikt), inklusive tokoferylacetat, rekommenderas inte.

Hur vet jag om jag har brist på E-vitamin?

Det är sällsynt att personer med god hälsa har brist på E-vitamin.1

Vanligtvis är det förknippat med specifika tillstånd där fetter inte smälts korrekt (t.ex. cystisk fibros eller Crohns sjukdom). Detta beror på att E-vitamin kräver fett för att kunna absorberas ordentligt.

Vilka är symtomen på E-vitaminbrist?

Symtomen på E-vitaminbrist kan bland annat vara följande:

  • Förlust av känsel i lemmarna (armar och ben).
  • Muskelsvaghet
  • Förlust av kroppskontroll
  • Problem med synen
  • Nervskador
  • Muskelskador
  • Försvagat immunförsvar

Sammanfattning

Även om det inte finns tillräckligt med kliniska forskningsdata för att stödja de många påståendena om hälsofördelar (och säkerhet) med tokoferylacetat, betyder det inte att E-vitamintillskott och lokala krämer och lotioner inte är fördelaktiga. Det visar helt enkelt att det behövs mer forskning för att slutgiltigt bevisa dessa produkters säkerhet och effektivitet. Därför är det viktigt att rådgöra med en professionell vårdgivare innan man tar E-vitamin (eller något annat naturligt eller växtbaserat tillskott).

Produkttips från Nutri.se >

Källa:

  1. National Institutes of Health. Health Information. Vitamin E.
  2. Oregon State University. Linus Pauling Institute, Micronutrient Information Center. Vitamin E and Skin Health.
  3. Boelsma E, van de Vijver LP, Goldbohm RA, Klopping-Ketelaars IA, Hendriks HF, Roza L. Human skin condition and its associations with nutrient concentrations in serum and dietAm J Clin Nutr. 2003;77(2):348-355. doi:10.1093/ajcn/77.2.348
  4. van der Pols JC, Heinen MM, Hughes MC, Ibiebele TI, Marks GC, Green AC. Serum antioxidants and skin cancer risk: an 8-year community-based follow-up study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009;18(4):1167-1173. doi:10.1158/1055-9965.EPI-08-1211
  5. Memorial Slone Kettering Cancer Center. Vitamin E.
  6. Yang CS, Suh N, Kong AN. Does vitamin E prevent or promote cancer?. Cancer Prev Res (Phila). 2012;5(5):701-5. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-12-0045
  7. Miller ER, et al. Meta-Analysis: High-Dosage Vitamin E Supplementation May Increase All-Cause Mortality. Annals of Internal Medicine 2005;142(1):37-46.

Lämna ett svar