Alfa-liponsyra (ALA) är en naturligt förekommande fettsyra som tillverkas av kroppen. Dess primära roll är att omvandla blodsocker (glukos) till energi med hjälp av syre, en process som kallas aerob metabolism. ALA är också en antioxidant, vilket innebär att den neutraliserar skadliga föreningar som kallas fria radikaler och som skadar cellerna på genetisk nivå (1).

Produkttips från Nutri.se >

Din kropp tillverkar sin egen ALA, men det finns också tillgängligt i vissa livsmedel och som tillskott. Även om ALA-tillskott marknadsförs för många hälsotillstånd finns det få bevis för att stödja deras användning.

Den här artikeln går igenom de potentiella användningsområdena för ALA och tar även upp biverkningar och eventuella interaktioner.

alfa-liponsyra

Fakta om kosttillskott

  • Aktiv ingrediens: Aktivt ämne: Liponsyra
  • Alternativa namn: Lipoidsyra, tiokinsyra
  • Rekommenderad dos: Vanligtvis 600 till 1200 milligram (mg) dagligen.
  • Säkerhetsöverväganden: Det är överlag säkert, även om det kan interferera med vissa mediciner och kan orsaka milda gastrointestinala biverkningar.

Användning av alfaliponsyra

Användning av tillskott bör vara individuellt anpassad och granskas av en vårdgivare. Inget tillskott är avsett att behandla, bota eller förebygga sjukdomar.

Många vårdgivare inom integrativ medicin hävdar att ALA kan förebygga eller hantera flera hälsotillstånd, inklusive alkoholisk leversjukdom, HIV, Alzheimers sjukdom, bipolär sjukdom, högt blodtryck, reumatoid artrit, schizofreni, erektil dysfunktion med mera. Hittills finns det få bevis för att stödja dessa påståenden.

En stor del av forskningen om ALA har varit inriktad på behandling av diabetes och nervsmärta. Följande tillstånd är några av de potentiella användningsområdena för ALA.

Diabetes

ALA kan hjälpa till att kontrollera glukos genom att påskynda metabolismen av blodsocker. Detta skulle potentiellt kunna hjälpa till att hantera diabetes, en sjukdom som kännetecknas av höga blodglukosnivåer.

I en granskning från 2018 av 20 randomiserade kontrollerade studier undersöktes ALA-användning hos personer med metaboliska störningar, inklusive typ 2-diabetes. Resultaten visade att ALA-tillskott sänkte fasteblodsocker, insulinkoncentration, insulinresistens och hemoglobin A1C-nivåer (2). Din hemoglobin A1C-nivå visar ditt genomsnittliga blodsocker under de senaste tre månaderna.

En genomgång som publicerades 2019 föreslog att ALA sänkte fasteblodsocker- och A1C-nivåerna (3). En nyare systematisk genomgång visade dock att ALA-tillskott minskade insulin och insulinresistens men inte A1C-nivåerna (4).

Om du har diabetes och överväger ALA-tillskott, fråga en vårdgivare om det skulle vara lämpligt för dina behov.

Smärta i nerverna

Neuropatisk smärta är den medicinska term som används för att beskriva smärta, domningar och onormala känslor som orsakas av nervskador. Skadan orsakas ofta av oxidativ stress som kroniska sjukdomar som t.ex:

  • Diabetes
  • HIV
  • Njursvikt
  • Borrelia
  • Bältros
  • Sköldkörtelsjukdom

I en klinisk studie som publicerades 2021 konstaterades att personer med smärta av okänd orsak rapporterade mindre allvarliga smärtscores när de tog mellan 400 milligram och 800 milligram av ett oralt ALA-tillskott jämfört med dem som tog placebo (5).

ALA kan också ha antioxidativa effekter hos personer med diabetisk neuropati, ett potentiellt försvagande tillstånd som upplevs hos personer med avancerad diabetes.

En genomgång av studier från Nederländerna visade att en daglig intravenös dos av ALA på 600 milligram som gavs under tre veckor minskade neuropatisk smärta (6). En annan genomgång visade att dagliga intravenösa doser på 300 milligram till 600 milligram under två till fyra veckor var säkra och förbättrade neuropatisymptomen (7). Men eftersom doserna gavs intravenöst kan resultaten inte tillämpas på intag av orala kosttillskott.

Viktminskning

ALA:s förmåga att öka kaloriförbränningen och främja viktminskning har överdrivits av många dietgurus och tillverkare av kosttillskott. Dessutom är mycket av forskningen om tillskott av ALA för viktminskning preliminär och ger inga säkra slutsatser.

En granskning av studier från Yale University från 2017 visade att ALA-tillskott, som varierade i doser från 300 milligram till 1 800 milligram dagligen, bidrog till att föranleda en genomsnittlig viktminskning på 2,8 pund jämfört med placebo (8). En annan granskning av studier som publicerades 2018 visade på liknande sätt att ALA resulterade i en större viktminskning jämfört med placebo. Den genomsnittliga viktminskningen var dock endast 1,5 pund (9).

En ytterligare metaanalys som publicerades 2020 visade att behandling med ALA signifikant minskade kroppsmasseindex och minskade vikten med cirka 5 pund jämfört med placebo (10).

Även om dessa tre systematiska översikter ger en del lovande bevis, varierade undersökningsmetoderna kraftigt mellan de enskilda studierna. Därför är det svårt att dra säkra slutsatser från dem.

Översikterna fann en statistiskt signifikant skillnad i mängden viktnedgång mellan behandlings- och placebogrupperna.

Kroppsmasseindex

Det mest använda måttet för att korrelera vikt och längd är kroppsmasseindex (BMI). Det använder vikt och längd för att försöka uppskatta kroppsfett. Det resulterande talet används sedan för att kategorisera människor som underviktiga, normalviktiga, överviktiga, feta eller sjukligt feta. BMI är dock inte perfekt och tar inte hänsyn till andra faktorer som bestämmer kroppssammansättningen som ålder, muskelmassa eller kön. BMI-beräkningar kan till exempel överskatta kroppsfett hos idrottare eller äldre personer (11).

Hjärtsjukdom

ALA har länge ansetts påverka vikt och hälsa genom att förändra lipidsammansättningen (fett) i blodet. Detta innefattar en ökning av det ”goda” kolesterolet i form av högdensitetslipoproteiner (HDL) samtidigt som det ”dåliga” kolesterolet i form av lågdensitetslipoproteiner (LDL) och triglyceriderna sänks. Ny forskning tyder dock på att det kanske inte är så.

En studie visade att 180 koreanska vuxna som fick 1 200 milligram till 1 800 milligram ALA förlorade 21 procent mer i vikt än placebogruppen efter 20 veckor. De upplevde dock inga förbättringar av totalkolesterol, LDL, HDL eller triglycerider (12). Faktum är att högre doser av ALA var kopplade till ökningar av totalkolesterol och LDL hos studiedeltagarna. I en studie från 2019 fann man inte heller några förbättringar av serumlipiderna med ALA (13).

alfa-liponsyra

Det finns dock vissa bevis för att ALA kan minska markörer för inflammation, såsom C-reaktivt protein, interleukin-6 och tumörnekrosfaktor-alfa (som främjar insulinresistens och är förknippad med fetmainducerad typ 2-diabetes). Höga nivåer av C-reaktivt protein anses vara en riskfaktor för hjärtsjukdomar.

I en granskning från 2019 fann man en signifikant minskning av dessa tre markörer vid tillskott av ALA.3 Dessutom fann man i en annan studie som publicerades 2020 att 600 milligram ALA som gavs oralt i fyra månader minskade samma markörer signifikant (14).

Primära mitokondriella sjukdomar

ALA-tillskott har rekommenderats för personer med primära mitokondriella störningar, eller PMD (15). PMD är sällsynta genetiska störningar som uppstår på grund av fel i mitokondriernas funktion, vilket begränsar kroppens förmåga att producera energi i cellerna.

Det finns mycket få bevis för att stödja användningen av ALA i denna population. De flesta bevisen bygger på fallrapporter, helt enkelt för att sjukdomarna är så sällsynta. Personer med PMD bör övervakas av ett team av specialister som fokuserar på dessa komplexa metaboliska störningar.

ALA-brist är extremt sällsynt. Generellt sett kan friska människor producera allt ALA som kroppen behöver.

Vilka är biverkningarna av alfaliponsyra?

ALA anses i allmänhet vara säkert när det tas som ett oralt tillskott eller används som en aktuell (kräm) salva. Det har också visat sig vara ”säkert, effektivt och stabilt” när det ges intravenöst, enligt en rapport från Food and Drug Administration (FDA) (16).

I samma rapport står det att det ”inte verkar finnas några betydande biverkningar i samband med” alfa-liponsyra. Vissa personer kan dock uppleva vissa biverkningar, bland annat (17):

  • Lågt blodsocker
  • Illamående
  • Utslag (vid användning av en ALA-kräm eller salva).
  • Kräkningar

Eftersom ALA är en syra kan det bidra till reflux. Att äta ett litet mellanmål (som graham- eller saltinkakor) med dosering kan hjälpa till att lindra halsbränna eller reflux.

 Äppelcidervinäger för GERD: Fungerar det och är det säkert?

Försiktighetsåtgärder

Tillskott av ALA till barn har inte studerats noggrant. Därför rekommenderas det inte till barn.

Liksom många andra kosttillskott rekommenderas ALA inte till personer som är gravida, ammar eller ammar bröstet. Det har inte gjorts tillräckligt med forskning för att förstå ALA:s effekter i dessa grupper.

Dosering: Hur mycket alfaliponsyra ska jag ta?

Tala alltid med en vårdgivare innan du tar ett tillskott för att säkerställa att tillskottet och doseringen är lämplig för dina individuella behov.

Även om ALA anses vara säkert finns det inga riktlinjer som styr dess användning. De flesta orala kosttillskott säljs i kapsel- eller tablettformuleringar som sträcker sig från 100 milligram till 600 milligram. En dos på 600 milligram till 1 200 milligram dagligen verkar vara den vanligaste i studier. Detta delas vanligtvis upp i tre lika stora doser varje dag.

Dessa siffror är endast avsedda att ge dig en uppfattning om en möjlig daglig dosering. Det är aldrig klokt att följa ett godtyckligt tal eller någon annans doseringsplan. Ingen människa är den andra lik, och någon annan kan ha att göra med omständigheter som du inte känner till.

Liksom de flesta näringstillskott bör ALA förvaras på en sval och torr plats.

Håll det svalt

Tala alltid med en vårdgivare innan du tar ett tillskott för att säkerställa att det är lämpligt för dina behov.

Vad händer om jag tar för mycket alfaliponsyra?

Eftersom ALA inte är ett essentiellt näringsämne finns det ingen rekommenderad mängd som du ska få i din kost eller genom kosttillskott. Det finns inte heller någon fastställd övre gräns för intag. Om du tar för mycket ALA kan du uppleva några av de biverkningar som diskuterats ovan, men de brukar försvinna när tillskottet upphör.

Annars finns ett rapporterat fall av en 70-årig kvinna som drabbades av flera organsvikt på grund av för mycket ALA. Men detta orsakades delvis av ett förskrivningsfel.18 En oavsiktlig exponering för ALA orsakade kramper hos ett spädbarn (19). Generellt är det viktigt att hålla alla mediciner och kosttillskott utom räckhåll för barn och husdjur för att undvika oavsiktligt intag.

Dessutom togs en 22-årig kvinna in på en akutmottagning efter en avsiktlig överdosering av ALA. Hon presenterade sig med takykardi eller snabb hjärtslag, förändrat mentalt tillstånd, metabolisk acidos och ett onormalt elektrokardiogram (EKG). Hon behandlades och skrevs ut från sjukhuset tre dagar senare (20).

I icke-mänskliga djurstudier rapporterades höga nivåer av ALA orsaka förändringar i leverfunktionen, förändring av leverenzymer, apati och förvirring. Även om vi inte kan dra slutsatser om toxicitet enbart med hjälp av icke-mänskliga djurstudier kan det vara värt att tänka på när man ofta tar höga doser ALA (21).

Interaktioner

Det är viktigt att noggrant läsa ingrediensförteckningen och näringsfaktapanelen för att veta vilka ingredienser och hur mycket av varje ingrediens som ingår. Gå igenom denna tilläggsetikett med en vårdgivare för att diskutera eventuella interaktioner med livsmedel, andra kosttillskott och mediciner.

ALA-tillskott kan:

  • Påverka sköldkörtelfunktionen och behandlingen. Om du har en sköldkörtelsjukdom eller tar sköldkörtelmedicin, tala med en vårdgivare innan du tar ALA (22).
  • Störa framgången med kemoterapibehandling. Diskutera alla näringstillskott med en onkolog om du genomgår cancerbehandling.
  • Sänka blodsockernivåerna om du också tar glukossänkande mediciner. Om du har diabetes ska du diskutera om ALA-tillskott är lämpligt för dig med en vårdgivare. Om du tar detta tillskott ska du övervaka dina blodsockernivåer noga.
  • Fördröjer blodkoagulationen och ökar risken för blödning. En vårdgivare bör övervaka dig noga om du också tar blodförtunnande medel. Diskutera med en vårdgivare om ALA-tillskott är lämpligt för dig.

Källor till alfaliponsyra och vad du ska leta efter

Den mat du äter kommer alltid att vara din bästa källa till näringsämnen. Om du har en sund uppskattning för grönsaker kan du kanske få i dig gott om ALA från din kost. ALA finns i (17):

  • Betor
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Morötter
  • Ärter
  • Potatis
  • Rött kött
  • Spenat
  • Tomater
  • Jams (sötpotatis)

Alfaliponsyra Kosttillskott

Kosttillskott är inte reglerade i USA. Det innebär att FDA inte godkänner dem för säkerhet och effektivitet innan de saluförs. Välj om möjligt ett kosttillskott som har testats utförligt av en pålitlig tredje part, t.ex. ConsumerLab.com, NSF International och U.S. Pharmacopeia (USP) (23).

Men bara för att ett kosttillskott har genomgått tester från tredje part betyder det inte att det är säkert – eller effektivt. Sök alltid råd hos en vårdgivare innan du tar ett nytt kosttillskott.

Sammanfattning

Alfa-liponsyra är en fettsyra som finns naturligt inuti varje cell i människokroppen. Dess primära roll är att omvandla blodsocker (glukos) till energi med hjälp av syre. Många använder den för att hjälpa till med diabetes, nervsmärta, viktminskning, hjärtsjukdomar och primära mitokondriella sjukdomar.

Biverkningar av att använda ALA verkar milda och när de inte är det verkar de orsakas av överdriven konsumtion. Liksom andra kosttillskott kan ALA interagera med andra mediciner. Det är därför viktigt att en vårdgivare förstår hela din hälsobild innan han eller hon ger ett omdöme om huruvida du kan använda ALA på ett säkert sätt.

Om kompletteringsgången i din favoritbutik verkar bli alltmer överfylld är den goda nyheten att du har fler produktval. Den mindre goda nyheten är att du har fler valmöjligheter. Ibland kan fler valmöjligheter skapa förvirring.

Kosttillskott är inte som receptbelagda läkemedel, så du ska inte förvänta dig snabba resultat. Om du märker någon effekt av ett tillskott är det troligen subtilt, och det kan ta tid. Och även om kosttillskott kan stödja hälsan, behandlar eller botar de inte sjukdomar eller levererar mirakel i form av en tablett. Om ett kosttillskott gör ett livräddande påstående som låter för bra för att vara sant, är det troligen det.

OFTA STÄLLDA FRÅGOR

Vilka är fördelarna med att ta alfa-liponsyra (ALA)?

ALA kan hjälpa till att hantera blodsocker i samband med diabetes och lindra smärta vid neuropati. Det finns mindre bevis för att det hjälper till med viktminskning.

Hjälper ALA dig att sova?

Det finns inga bevis som bekräftar att ALA kan hjälpa dig att sova. Faktum är att sömnlöshet kan vara en biverkning av tillskottet. ALA kan dock minska smärta från neuropati, vilket kan hjälpa vissa personer att sova bättre.

Är ALA antiinflammatoriskt?

ALA har antiinflammatoriska egenskaper (24). Det fungerar dock inte på samma sätt som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Det kan bidra till att minska systemisk inflammation med tiden, men du kommer inte att märka några omedelbara effekter.

Hur vet jag om jag har ALA-brist?

En ALA-brist är praktiskt taget obefintlig. Sällsynta genetiska mutationer har beskrivits i medicinsk litteratur där kroppen inte kan producera liponsyra-syntas. Man uppskattar att färre än en på en miljon människor är drabbade (25).

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. Gomes MB, Negrato CA. Alpha-lipoic acid as a pleiotropic compound with potential therapeutic use in diabetes and other chronic diseasesDiabetol Metab Syndr. 2014;6(1):80. doi:10.1186/1758-5996-6-80
  2. Akbari M, Ostadmohammadi V, Lankarani KB, et al. The effects of alpha-lipoic acid supplementation on glucose control and lipid profiles among patients with metabolic diseases: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trialsMetab Clin Exp. 2018;87:56-69. doi:10.1016/j.metabol.2018.07.002
  3. Rahimlou M, Asadi M, Banaei Jahromi N, Mansoori A. Alpha-lipoic acid (Ala) supplementation effect on glycemic and inflammatory biomarkers: a systematic review and meta- analysisClinical Nutrition ESPEN. 2019;32:16-28. doi:10.1016/j.clnesp.2019.03.015
  4. Mahmoudi-Nezhad M, Vajdi M, Farhangi MA. An updated systematic review and dose-response meta-analysis of the effects of α-lipoic acid supplementation on glycemic markers in adultsNutrition. 2021;82:111041. doi:10.1016/j.nut.2020.111041
  5. Esposito C, Ugo Garzarella E, Santarcangelo C, et al. Safety and efficacy of alpha-lipoic acid oral supplementation in the reduction of pain with unknown etiology: a monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2021;144:112308. doi:10.1016/j.biopha.2021.112308
  6. Mijnhout GS, Kollen BJ, Alkhalaf A, Kleefstra N, Bilo HJ. Alpha lipoic acid for symptomatic peripheral neuropathy in patients with diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trialsInt J Endocrinol. 2012;456279. doi:10.1155/2012/456279
  7. Han T, Bai J, Liu W, Hu Y. A systematic review and meta-analysis of α-lipoic acid in the treatment of diabetic peripheral neuropathy. European Journal of Endocrinology. 2012;167(4):465-471. doi:10.1530/EJE-12-0555
  8. Kucukgoncu S, Zhou E, Lucas KB, Tek C. Alpha-lipoic acid (ALA) as a supplementation for weight loss: results from a meta-analysis of randomized controlled trialsObes Rev. 2017;18(5):594-601. doi:10.1111/obr.12528
  9. Namazi N, Larijani B, Azadbakht L. Alpha-lipoic acid supplement in obesity treatment: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Clinical Nutrition. 2018;37(2):419-428. doi:10.1016/j.clnu.2017.06.002
  10. Vajdi M, Abbasalizad Farhangi M. Alpha‐lipoic acid supplementation significantly reduces the risk of obesity in an updated systematic review and dose response meta‐analysis of randomised placebo‐controlled clinical trials. Int J Clin Pract. 2020;74(6). doi:10.1111/ijcp.13493
  11. Gutin I. In BMI We Trust: Reframing the Body Mass Index as a Measure of Health. Soc Theory Health. 2018;16(3):256-271. doi:10.1057/s41285-017-0055-0 
  12. Koh EH, Lee WJ, Lee SA, et al. Effects of alpha-lipoic acid on body weight in obese subjectsAm J Med. 2011;124(1):85.e1-e8. doi:10.1016/j.amjmed.2010.08.005
  13. Gosselin LE, Chrapowitzky L, Rideout TC. Metabolic effects of α-lipoic acid supplementation in pre-diabetics: a randomized, placebo-controlled pilot studyFood Funct. 2019;10(9):5732-5738.
  14. Altunina NV, Lizogub VG, Bondarchuk OM. Alpha-lipoic acid as a means of influence on systemic inflammation in type 2 diabetes mellitus patients with prior myocardial infarction. J Med Life. 2020;13(1):32-36. doi:10.1186/1758-5996-6-80
  15. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Dietary supplements for primary mitochondrial disorders.
  16. U.S. Food and Drug Administration. Alpha-lipoic acid: safe and effective.
  17. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Alpha-lipoic acid.
  18. Moretti R, Angeletti C, Minora S. Multiple organ failure and shock following acute alpha lipoic acid (ALA) intoxicationClin Toxicol. 2019;57(8):749-751. doi:10.1080/15563650.2018.1551545
  19. Tolunay O, Çelik T, Kömür M, Gezgin AE, Kaya MS, Çelik Ü. A rare cause of status epilepticus; alpha lipoic acid intoxication, case report and review of the literatureEur J Paediatr Neurol. 2015;19(6):730-732. doi:10.1016/j.ejpn.2015.07.002
  20. Emir DF, Ozturan IU, Yilmaz S. Alpha lipoic acid intoxication: An adultThe American Journal of Emergency Medicine. 2018. doi:10.1016/j.ajem.2018.03.022
  21. Cremer DR, Rabeler R, Roberts A, Lynch B. Safety evaluation of α-lipoic acid (ALA)Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2006. doi:10.1016/j.yrtph.2006.06.004
  22. St. Luke’s Hospital. Possible interactions with alpha-lipoic acid.
  23. Consumer Reports. How to choose supplements wisely.
  24. Li G, Fu J, Zhao Y, Ji K, Luan T, Zang B. Alpha-lipoic acid exerts anti-inflammatory effects on lipopolysaccharide-stimulated rat mesangial cells via inhibition of nuclear factor kappa B (NF-κB) signaling pathwayInflammation. 2015;38(2):510–9. doi:10.1007/s10753-014-9957-3.
  25. National Center for Advancing Translational Sciences. Genetic and Rare Diseases Information Center. Lipoic acid synthetase deficiency.

Lämna ett svar