Växtbaserad förening kan minska risken för hjärtsjukdomar.

Betasitosterol är ett av flera växtbaserade ämnen som kallas fytosteroler. Det liknar i kemisk struktur det kolesterol som kroppen tillverkar.

Beta-sitosterol finns naturligt i växter och kan konsumeras genom livsmedelskällor som vegetabiliska oljor, nötter, frön och baljväxter. Det finns också tillgängligt i form av kosttillskott och som lipidemulsion.

Betasitosterol används ibland för att minska högt kolesterol. Det har också studerats för en mängd andra hälsotillstånd. I den här artikeln går vi igenom dess potentiella användningsområden, biverkningar, dosering med mera (1).

Produkttips från Nutri.se >

Fakta om Betasitosterol som kosttillskott

  • Aktiva ingredienser: Beta-sitosterol
  • Alternativa namn: SIT, B-sitosterol, Sitosterol
  • Status: Lagligt att sälja receptfritt (OTC)
  • Föreslagen dos: Det finns ingen universell dos för betasitosterol.
  • Säkerhetsöverväganden: Betasitosterol är allmänt erkänt säkert. De vanligaste biverkningarna gäller gastrointestinala störningar.

Användning av beta-sitosterol

Användning av kosttillskott bör individualiseras och granskas av en sjukvårdspersonal, t.ex. en registrerad dietist, apotekare eller läkare. Inget tillskott är avsett att behandla, bota eller förebygga sjukdomar.

Forskning har visat att fytosteroler, inklusive beta-sitosterol, kan spela en roll för att hjälpa vissa medicinska tillstånd.

Många studier om betasitosterol har dock varit djurstudier. Och även om vi ofta kan lära oss av djurstudier kan vi inte definitivt säga att resultaten från djurstudier kommer att vara desamma hos människor.

Trots detta finns det en del intressant forskning som involverar betasitosterol och olika hälsoproblem som vi kommer att titta på härnäst.

Högt kolesterol

I en översikt från 2016 granskades ett flertal studier om betasitosterol och dess potentiella roll för att minska kolesterol. Forskarna fann att betasitosterol kan minska mängden LDL ”dåligt” kolesterol som absorberas av kroppen. Eftersom betasitosterol och kolesterol har liknande strukturer kommer din kropp att välja att absorbera betasitosterol och utsöndra kolesterol i stället (2).

Betasitosterol som äts från växter konkurrerar med kolesterol om absorptionen i dina tarmar. Med tiden kan detta minska risken för ateroskleros eller hyperlipidemi, tillstånd som kan leda till hjärtsjukdomar. Kort sagt anses fytosteroler som betasitosterol minska risken för hjärtsjukdomar.

betasitosterol

För att se de LDL-kolesterolsänkande effekterna rekommenderas ett intag av 2 gram (g) betasitosterol och andra fytosteroler per dag (3).

Food and Drug Administration (FDA) har godkänt påståendet att fytosteroler (inklusive betasitosterol) i kosten kan minska risken för hjärtsjukdomar. Allt mindre än 1,3 gram fytosteroler per dag minskar dock inte risken för hjärtsjukdomar (4).

Godartad prostatahyperplasi

Betasitosterol kan bidra till behandlingen av en förstorad prostata. Detta tillstånd är också känt som godartad prostatahyperplasi (BPH) och kan blockera urinflödet.

Även om forskningen är daterad har betasitosterol kopplats till förbättrade symtom hos män (könsbestämd vid födseln) med BPH. En systemisk genomgång av studier som omfattade totalt 519 män med BPH visade att betasitosterol förbättrade urinsymtomen. Man vet inte exakt hur betasitosterol förbättrar BPH, men man tror att det fungerar genom att minska inflammationen i prostatan (5).

Det behövs en ny studie eller granskning i detta ämne för att ge en uppdatering av användningen av betasitosterol vid BPH.

Betasitosterol kan inte direkt behandla BPH på egen hand. Traditionella läkemedel som används för detta tillstånd kan hjälpa till att behandla minskat eller tvekande urinflöde.

Cancer

Förespråkare av betasitosterol hävdar att det kan ha egenskaper mot cancer.6 De flesta bevis som stöder dessa påståenden bygger dock på provrörsstudier (även kallade in vitro), som vi kan lära oss av men inte använda som starka bevis.

En studie från 2010 som använde både in vitro- och in vivo-modeller visade att betasitosterol från tropisk mjölkört (Asclepias curassavica) bromsade tillväxten av mänskliga koloncancerceller. In vivo-modellerna i studien omfattade hanråttor (7).

På samma sätt fann man i en studie från 2003 att betasitosterol inducerade apoptos, eller celldöd, i bröstcancerceller. Apoptos är nyckeln till att stoppa spridningen av cancerceller. Men även denna forskning gjordes i ett provrör snarare än på människor (8).

Inget av detta ska antyda att betasitosterol kan påverka cancerceller direkt. Du bör alltid följa den behandlingsplan som din vårdgivare föreskriver för alla medicinska tillstånd.

Diabetes

Även om försök på människor saknas finns det bevis från djurstudier för att betasitosterol kan ha en effekt på diabetes.

I en studie på råttor visade sig betasitosterol ge både antioxidativa och antidiabetiska effekter. Resultaten visade att betasitosterol sänkte blodsockernivåerna hos råttorna, möjligen på grund av ökad insulinrespons (9).

I en annan studie hade råttor med diabetes som tog 20 milligram/kilogram betasitosterol per dag normaliserade blodsocker- och insulinnivåer i slutet av 30 dagar efter att de tagit tillskottet (1).

Det behövs säkert försök på människor om effekterna av betasitosterol på diabetes. Eftersom vi främst har bevis från djurförsök kan vi ännu inte med säkerhet säga att betasitosterol kommer att förbättra resultaten för personer med diabetes.

Andra potentiella användningsområden

Betasitosterol har också studerats vid följande tillstånd:

  • Astma10
  • Migrän
  • Håravfall (11)
  • Inflammation (11)
  • Reumatoid artrit (11)

Vilka är biverkningarna av betasitosterol?

Betasitosterol och andra fytosteroler anses i allmänhet vara säkra. Men som med alla kosttillskott eller läkemedel är biverkningar möjliga. Dessa biverkningar kan vara vanliga eller allvarliga.

Vanliga biverkningar

De vanligaste biverkningarna i samband med att man tar betasitosterol är gastrointestinala.

Vanliga biverkningar av betasitosterol är bland annat:

  • Diarré12
  • Fett i avföringen (12)
  • Illamående (13)
  • Matsmältningsbesvär (13)
  • Gas (13)
  • Förstoppning (13)
  • Svåra biverkningar

I studier om betasitosterol och andra fytosteroler har man funnit få eller inga allvarliga biverkningar. När biverkningar förekommer tenderar de att vara någon av de vanligaste biverkningarna som just diskuterats.

Personer med ett sällsynt genetiskt tillstånd som kallas sitosterolemi kan vara mer benägna att drabbas av allvarliga biverkningar. Personer med sitosterolemi kan inte absorbera och utsöndra betasitosterol på ett korrekt sätt. Detta leder till en uppbyggnad av betasitosterol, vilket kan orsaka allvarliga biverkningar som ateroskleros och andra hälsoproblem (14).

För att undvika vanliga eller allvarliga biverkningar ska du tala med din vårdgivare innan du tar betasitosteroltillskott.

Försiktighetsåtgärder

På grund av bristen på säkerhetsforskning bör barn och personer som är gravida eller ammar undvika att använda betasitosterol. Även om ingen forskning har visat att betasitosterol är farligt för dessa befolkningsgrupper finns det inte tillräckligt med forskning för att veta om det är säkert.

Som tidigare diskuterats bör betasitosterol inte användas av personer med sitosterolemi, en sällsynt genetisk sjukdom som påverkar kroppens förmåga att använda och göra sig av med betasitosterol på rätt sätt. Om en person med sitosterolemi tar betasitosteroltillskott kan förträngning av artärerna uppstå. Detta kan så småningom leda till blockerat blodflöde, vilket ökar risken för hjärtinfarkt eller stroke.15

Att ta mer betasitosterol än vad som rekommenderas på etiketten eller av en vårdgivare kan leda till biverkningar. Det är alltid bäst att få råd och vägledning från en kunnig vårdgivare innan man börjar med ett nytt tillskott.

Dosering: Hur mycket betasitosterol ska jag ta?

Tala alltid med en vårdgivare innan du tar ett tillskott för att säkerställa att tillskottet och doseringen är lämplig för dina individuella behov.

Det finns inga universella riktlinjer för hur man ska använda betasitosteroltillskott, inklusive dosering.

En dos på 2 gram betasitosterol per dag har visat sig vara fördelaktigt för att sänka LDL-kolestero (16) l. Annan forskning har föreslagit att intag av upp till 3,4 gram betasitosterol per dag kan bidra till att sänka högt kolesterol, men att intag av mer än 3,4 gram per dag inte skulle ge några ytterligare fördelar (13).

För godartad prostatahyperplasi har en dos på 60 milligram två gånger per dag föreslagits (17).

Vad händer om jag tar för mycket betasitosterol?

Betasitosterol anses inte vara giftigt. En överdosering är inte heller trolig med detta tillskott.

Det finns ingen övre gräns (UL) på plats för betasitosterol. En övre gräns är en maximal mängd eller dos som om den överskrids kan orsaka negativa effekter.

Eftersom biverkningar är möjliga när man tar betasitosterol är det bäst att hålla sig inom den rekommenderade dosen som tillhandahålls av din vårdgivare eller som anges på tilläggets etikett. Biverkningar är mer sannolika om du tar mer än nödvändigt.

De mest sannolika biverkningarna du kan få om du tar för mycket betasitosterol är:

  • Illamående
  • Diarré
  • Förstoppning
  • Matsmältningsbesvär
  • Gas
  • Fett i avföringen
  • Interaktioner

Många kosttillskott interagerar med andra mediciner eller näringsämnen. Det är viktigt att berätta för din vårdgivare om alla mediciner du tar innan du börjar med ett nytt tillskott.

Betasitosterol kan interagera med:

  • Statiner
  • Zetia (ezetimib)
  • Karotenoider, en typ av antioxidant som finns i vegetabiliska livsmedel som är orange, röda och gula.
  • Statiner

Beta-sitosterol kan interagera med statiner, ett läkemedel som används för att sänka LDL-kolesterol och minska risken för hjärtattack eller stroke. Statiner kan öka absorptionen av betasitosterol (18).

Ezetimib

Ezetimib, ett annat läkemedel, kan också interagera med betasitosterol. Ezetimib, även känt som Zetia, sänker också LDL-kolesterolet och kan blockera absorptionen av betasitosterol i kroppen (19),(13).

Karotenoider

En metaanalys av randomiserade kontrollerade studier från 2017 visade att fytosteroler kan interagera med karotenoider. I analysen drogs slutsatsen att fytosteroler minskade karotenoiderna i blodet. Det är dock viktigt att påpeka att denna studie inte differentierade vilken typ av fytosteroler som användes, så vi vet inte om betasitosterol ingick i granskningen (20).

Det är viktigt att noggrant läsa ingrediensförteckningen och näringsfaktadeklarationen när man väljer ett kosttillskott för att veta vilka ingredienser och hur mycket av varje ingrediens som ingår. Innan du börjar med beta-sitosterol bör du gå igenom tilläggsetiketten med din vårdgivare för att diskutera eventuella interaktioner med livsmedel, andra kosttillskott och läkemedel.

Hur man förvarar beta-sitosterol

Beta-sitosteroltillskott är stabila vid rumstemperatur. De kan snabbt brytas ned om de utsätts för överdriven värme eller solljus. Förvara alltid dina kosttillskott i sin ursprungliga ljuskänsliga behållare, helst på en sval och torr plats i hemmet.

Undvik att låta tillskotten bli våta eller alltför varma eller kalla. Betasitosteroltillskott behöver inte kylas.

Du bör endast använda betasitosteroltillskott fram till utgångsdatumet. Kasta kosttillskotten enligt utgångsdatumet på etiketten.

Liknande kosttillskott

Vissa andra kosttillskott på marknaden kan likna beta-sitosterol. Det är vanligtvis inte nödvändigt eller rekommenderat att ta två kosttillskott för samma hälsotillstånd. Prata med din vårdgivare om vilket tillskott som är bäst för dig och din hälsa.

Kosttillskott som kan vara liknande och användas för samma hälsotillstånd som betasitosterol inkluderar:

  • Pygeum: Pygeum är en ört som kan användas för att behandla godartad prostatahyperplasi (BPH) och har använts som tilläggsbehandling för män med BPH och har visat sig förbättra symtom och urinflöde. (21)
  • Niacin: En av B-vitaminerna, Niacintillskott har använts för att behandla högt kolesterol. Niacin tros fungera genom att höja ditt ”goda” HDL-kolesterol och sänka ditt ”dåliga” LDL-kolesterol (22).
  • Alfa-liponsyra: Detta tillskott har också studerats vid typ 2-diabetes. Det har visat sig öka insulinkänsligheten och öka cellernas glukosupptag, vilket resulterar i lägre blodsockernivåer (23).
  • Resveratrol: Resveratrol är en polyfenol och antioxidant som sägs innehålla antiinflammatoriska effekter. Det kan bidra till att minska låggradig inflammation (24).
  • Biotin: Brist på biotin, en av de B-vitaminer som kroppen behöver, kan leda till håravfall. Att använda biotintillskott kan hjälpa till mot håravfall (25).

Vanliga Frågor

Är betasitosteroltillskott säkert vid godartad prostatahyperplasi?

Betasitosteroltillskott verkar vara säkra för de flesta män som tar dem för BPH. För vissa personer kan betasitosterol dock orsaka magbesvär eller andra gastrointestinala biverkningar.

Om du upplever biverkningar av att ta betasitosterol för BPH, kontrollera med din vårdgivare för att vara säker på att dina symtom inte är relaterade till ett annat tillstånd som behöver annan behandling.

Är betasitosterol ett blodförtunnande medel?

För hjärthälsan fungerar betasitosterol genom att sänka mängden LDL ”dåligt” kolesterol i blodet eftersom man tror att det blockerar absorptionen av kolesterol. Forskning har inte visat att betasitosterol också fungerar som blodförtunnande medel.

Forskare försöker se om betasitosterol kan ha andra fördelar för hjärthälsan, bland annat för att förhindra blodproppar, men forskningen är ännu inte klar.

Behöver jag ta ett tillskott av betasitosterol?

Det är alltid bäst att få de näringsämnen du behöver genom maten först. Ibland kan det dock vara svårt för vissa personer att få i sig en mängd näringsrika livsmedel i sin kost, och då kan kosttillskott vara lösningen.

Dessutom, om betasitosteroltillskott har rekommenderats till dig av en vårdgivare på grund av ett hälsotillstånd så kan ett tillskott vara motiverat.

Källor till betasitosterol

Betasitosterol och andra fytosteroler finns i stor utsträckning i livsmedel. På grund av detta är det lätt för de flesta människor att få i sig rikligt med betasitosterol genom kosten.

Det bästa är att ta hänsyn till alla näringsämnen genom maten, inklusive beta-sitosterol. Ibland kan dock ett betasitosteroltillskott behövas, till exempel när en vårdgivare rekommenderar det.

Livsmedelskällor för betasitosterol

Beta-sitosterol finns i växtbaserade livsmedel. En mängd olika livsmedel innehåller betasitosterol, bland annat nötter, oljor, vete och bönor.

Goda livsmedelskällor av betasitosterol inkluderar, men är inte begränsade till:

  • Vegetabiliska oljor
  • Ärter
  • Avokado
  • Jordnötter
  • Mandlar
  • Kidneybönor
  • Sojabönor
  • Vetegroddar
  • Valnötter
  • Linser

Det finns många sätt att integrera dessa och andra livsmedel som innehåller betasitosterol i vår kost. Medan nötter är utmärkta snacks kan bönor och linser vara ett utmärkt tillbehör till middagen. Och matlagning med vegetabilisk olja anses vara hälsosamt för hjärtat (26).

Kosttilskott av betasitosterol

Du kan hitta betasitosteroltillskott i kapsel-, tablett- eller mjukgelform. Vissa versioner av tillskottet är veganska eller glutenfria.

Det kan finnas andra ingredienser i betasitosteroltillskott, som fiskolja, magnesium eller soja. Se till att kontrollera ingrediensförteckningen på flaskan innan du köper ett betasitosteroltillskott för att kontrollera om det finns några ingredienser som du är allergisk mot.

Kosttillskott är i stort sett oreglerade i USA. Därför kan innehållet och/eller koncentrationen av aktiva ingredienser skilja sig från ett märke till ett annat.

För att bättre garantera säkerhet och kvalitet bör du välja kosttillskottsmärken som har testats och certifierats av ett oberoende certifieringsorgan som U.S. Pharmacopeia (USP), ConsumerLab eller NSF International (27).

Sammanfattning

Betasitosterol är en fytosterol som finns i växter. Eftersom den har en liknande struktur som kolesterol används betasitosterol ibland för att sänka kolesterolnivåerna. Det har också studerats för sin roll i att förbättra symtomen på godartad prostatahyperplasi. Även om betasitosterol finns i tilläggsform finns det många sätt att få i sig det genom kosten.

Biverkningar av betasitosterol är vanligtvis inte allvarliga och kan endast uppstå om du tar mer än vad som rekommenderas. Därför erkänns betasitosterol som ett allmänt säkert tillskott.

Prata alltid med en vårdgivare innan du börjar med ett nytt tillskott och se till att dela med dig av eventuella hälsoproblem som du kan ha eller mediciner som du tar.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. Babu S, Jayaraman S. An update on β-sitosterol: A potential herbal nutraceutical for diabetic managementBiomed Pharmacother. 2020;131. doi:10.1016/j.biopha.2020.110702.
  2. Bin Sayeed MS, Karim SMR, Sharmin T, Morshed MM. Critical analysis on characterization, systemic effect, and therapeutic potential of beta-sitosterol: a plant-derived orphan phytosterolMedicines. 2016;3(4):29. doi:10.3390/medicines3040029.
  3. Cabral CE, Klein MRST. Phytosterols in the treatment of hypercholesterolemia and prevention of cardiovascular diseasesArq Bras Cardiol. 2017;109(5):475-482. doi:10.5935/abc.20170158.
  4. U.S. Food and Drug Administration. CFR – Code of Federal Regulations Title 21.
  5. Wilt T, Ishani A, MacDonald R, Stark G, Mulrow C, Lau J. Beta-sitosterols for benign prostatic hyperplasiaCochrane Database Syst Rev. 2000;1999(2):CD001043. doi:10.1002/14651858.CD001043.
  6. Bin Sayeed MS, Ameen SS. Beta-sitosterol: a promising but orphan nutraceutical to fight against cancerNutr Cancer. 2015;67(8):1214-1220. doi:10.1080/01635581.2015.1087042.
  7. Baskar AA, Ignacimuthu S, Paulraj GM, Al numair KS. Chemopreventive potential of beta-Sitosterol in experimental colon cancer model–an in vitro and In vivo studyBMC Complement Altern Med. 2010;10:24.
  8. Awad AB, Roy R, Fink CS. Beta-sitosterol, a plant sterol, induces apoptosis and activates key caspases in MDA-MB-231 human breast cancer cellsOncol Rep. 2003;10(2):497–500.
  9. Gupta R, Sharma AK, Dobhal MP, Sharma MC, Gupta RS. Antidiabetic and antioxidant potential of β-sitosterol in streptozotocin-induced experimental hyperglycemiaJ Diabetes. 2011;3(1):29-37. doi:10.1111/j.1753-0407.2010.00107.x
  10. Mahajan S, Mehta A. Suppression of ovalbumin-induced Th2-driven airway inflammation by β-sitosterol in a guinea pig model of asthmaEur J Pharm. 2011;650(1):458-464. doi:10.1016/j.ejphar.2010.09.075.
  11. Saeidnia, Soodabeh, Manayi A, Gohari A, Abdollahi M. The story of beta-sitosterol-a reviewEuropean journal of medicinal plants. 2014 Feb;4(5) 590-609.
  12. National Center for Complementary and Integrative Health. High cholesterol and natural products: what the science says.
  13. Science Direct. Sitosterol – an overview | sciencedirect topics.
  14. Tada H, Nohara A, Inazu A, et al. Hypercholesterolemia, and coronary artery diseaseJ Atheroscler Thromb. 2018;25(9):783-789. doi:10.5551/jat.RV17024.
  15. Medline Plus. Sitosterolemia.
  16. National Cholesterol Education Program. ATP III Guidelines: At-A-Glance Quick Desk Reference.
  17. Science Direct. Beta-Sitosterol.
  18. Miettinen TA, Gylling H. Effect of statins on noncholesterol sterol levels: implications for use of plant stanols and sterolsAm J Cardiol. 2005;96(1A):40D-46D. doi:10.1016/j.amjcard.2005.03.019.
  19. Salen G, Bergmann KV, Lütjohann D, et al. Ezetimibe effectively reduces plasma plant sterols in patients with sitosterolemia. Circulation. 2004;109;966-971. doi:10.1161/01.CIR.0000116766.31036.03
  20. Baumgartner S, Ras RT, Trautwein EA, Mensink RP, Plat J. Plasma fat-soluble vitamin and carotenoid concentrations after plant sterol and plant stanol consumption: a meta-analysis of randomized controlled trialsEur J Nutr. 2017;56(3):909-923. doi:10.1007/s00394-016-1289-7
  21. Cicero AFG, Allkanjari O, Busetto GM, et al. Nutraceutical treatment and prevention of benign prostatic hyperplasia and prostate cancerArch Ital Urol Androl. 2019;91(3):10.4081/aiua.2019.3.139. doi:10.4081/aiua.2019.3.139
  22. Medline Plus. Niacin for cholesterol.
  23. Salehi B, Berkay Yılmaz Y, Antika G, et al. Insights on the use of α-lipoic acid for therapeutic purposesBiomolecules. 2019;9(8):356. doi:10.3390/biom9080356.
  24. Chaplin A, Carpéné C, Mercader J. Resveratrol, metabolic syndrome, and gut microbiota. Nutrients. 2018;10(11):1651. doi:10.3390/nu10111651
  25. Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The role of vitamins and minerals in hair loss: a reviewDermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51-70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6.
  26. Zhang Y, Zhuang P, Wu F, et al. Cooking oil/fat consumption and deaths from cardiometabolic diseases and other causes: prospective analysis of 521,120 individualsBMC Med. 2021;19:92. doi:10.1186/s12916-021-01961-2
  27. Akabas SR, Vannice G, Atwater JB, Cooperman T, Cotter R, Thomas L. Quality certification programs for dietary supplementsJ Acad Nutr Diet. 2016;116(9):1370-1379. doi:10.1016/j.jand.2015.11.003

Lämna ett svar