Gluten är ett protein i spannmål som vete, korn och råg. En person med glutenintolerans eller -känslighet kan uppleva smärta och uppblåsthet efter att ha ätit livsmedel som innehåller gluten.

Ett urval av Lågkalorimat & Livsmedel från Nutri.se >

Forskning visar att cirka 1 % av människorna i USA har celiaki, 1 % har en veteallergi och 6 % eller mer har glutenintolerans även känd som icke-celiakisk glutenkänslighet.

glutenintolerans

Vad är glutenintolerans?

En person med glutenintolerans kan uppleva uppblåsthet, buksmärtor och illamående.

Glutenintolerans kan ge liknande symtom som celiaki, men det är ett annat problem med andra långtidseffekter.

Symtomen vid glutenintolerans kan också likna symtomen vid en veteallergi eller tarmsjukdomar som irritabel tarm (IBS). Experter uppskattar att 10-15 procent av de vuxna i USA har IBS-symptom.

Personer med celiaki måste undvika gluten, eftersom det kan orsaka tarmskador och hindra kroppen från att ta upp viktiga näringsämnen.

De som har en veteallergi måste undvika alla veteprodukter, eftersom konsumtion av någon kan vara omedelbart livshotande.

Glutenintolerans kan leda till obehag, men det är osannolikt att den orsakar allvarliga symtom som kräver akutvård.

Forskare har funnit bevis för att miljöfaktorer kan spela en roll vid celiaki.

Experter är dock osäkra på exakt vad som orsakar glutenintolerans och hur det förhåller till liknande sjukdomar. Vissa forskare har föreslagit att andra ingredienser i vete, inte gluten, kan orsaka vissa av dessa reaktioner.

Symtom på glutenintolerans

En person med glutenintolerans utvecklar symtom efter att ha ätit livsmedel som innehåller vete, korn eller råg.

Symtomen kan bland annat vara följande:

  • Trötthet
  • Uppblåsthet
  • Buksmärta
  • Diarré
  • Illamående
  • Förstoppning
  • En allmän känsla av att inte må bra.

Följande kan också förekomma:

  • Ångest
  • Huvudvärk
  • Hjärndimma
  • Förvirring
  • Domningar
  • Led- eller muskelsmärta
  • Hudutslag

Kontakta en läkare om något av ovanstående symtom. En korrekt diagnos är viktig många sjukdomar som påverkar tarmen har liknande symtom.

Svår buksmärta kan vara ett symptom på ett allvarligt medicinskt problem, och alla som drabbas av det bör omedelbart få medicinsk hjälp.

Glutenintolerans vs. veteallergi

När en person har en veteallergi reagerar kroppen på ett protein i vete, och detta protein är inte nödvändigtvis gluten.

En veteallergi kan orsaka livshotande symtom. Den som har denna allergi och som får i sig vete behöver omedelbar läkarvård.

En person med veteallergi kan utveckla:

  • Nässelfeber
  • Svullnad
  • Andningssvårigheter, inklusive väsande andning

I allvarliga fall kan anafylaxi uppstå. Denna allvarliga reaktion gör att kroppens blodtryck sjunker, och personen kan förlora medvetandet och sluta andas.

Medan en allergisk reaktion kräver akut vård är en intolerans inte omedelbart farlig. Den kan dock orsaka obehag och kan påverka en persons allmänna hälsa.

Den som tror att han eller hon kan ha antingen en intolerans eller en allergi bör kontakta en läkare.

Livsmedel att undvika

Glutener är proteiner som gör att vete och andra spannmålsprodukter kan absorbera vatten, hålla ihop och förbli trögflytande och elastiska. De bidrar till att ge bröddegen dess konsistens och gör det till exempel möjligt för degen att jäsa.

Vete, korn och råg innehåller gluten, som kan finnas i:

  • Bröd
  • Kakor och kex
  • Pasta
  • Produkter baserade på semulina
  • Couscous
  • Vissa öl

Gluten kan också finnas i produkter som inte är uppenbart spannmålsbaserade, t.ex:

  • Kryddor
  • Såser
  • Soppor
  • Konserverade livsmedel.
  • kryddor
glutenintolerans

Vilka livsmedel kan jag äta som glutenintolerans?

Livsmedel som inte innehåller gluten är bland annat:

  • Frukt och grönsaker.
  • Kött-, fjäderfä- och fiskprodukter i vanlig ordning.
  • Baljväxter, t.ex. bönor och linser.
  • Ris
  • Quinoa
  • Potatis
  • Vissa havreprodukter.

En person som vill undvika gluten bör se till att kontrollera livsmedelsetiketter noggrant. Det kan också vara en bra idé att göra soppor, såser och salladsdressingar hemma.

Produkter med ”glutenfri” på etiketten innehåller inte tillräckligt mycket gluten för att utlösa symtom på celiaki eller glutenintolerans. Tillverkare kan ta bort gluten från vetemjöl eller använda ett ersättningsmaterial, till exempel havre- eller kikärtsmjöl.

Många snabbmatsprodukter innehåller gluten, men vissa stora kedjor erbjuder nu glutenfria alternativ. Lär dig mer om glutenfri snabbmat här.

Diagnos

Om en person tror att konsumtion av gluten orsakar hälsoproblem bör hen uppsöka en läkare.

Efter att ha frågat om symtom och genomfört en fysisk undersökning kommer läkaren sannolikt att utföra laboratorietester för att utesluta celiaki och andra gastrointestinala tillstånd. De kan sedan rekommendera en plan som gör att de kan övervaka personens kost eventuella biverkningar.

Forskare har ännu inte hittat någon specifik biomarkör för glutenintolerans. För närvarande måste läkaren utesluta andra alternativ innan han eller hon ställer diagnosen glutenintolerans.

Tester

Det kan vara svårt att skilja mellan celiaki och glutenintolerans, men tester för antikroppar kan hjälpa till.

För att utesluta eller diagnostisera celiaki kan läkaren be om:

  • Blodprover: Om resultaten visar att vissa antikroppar finns kan personen ha celiaki.
  • En biopsi: Detta innebär att man tar ett vävnadsprov från tarmslemhinnan. Om resultaten visar att slemhinnan är skadad kan personen ha celiaki.

Om läkaren utesluter celiaki kan han/hon i nästa steg leta efter tecken på IBS eller vete- eller glutenintolerans.

Övervakning av kosten

En grupp forskare har föreslagit följande plan, som en person följer hemma men under läkarkontroll:

  • Individen anger 1-3 symtom som ska övervakas.
  • De konsumerar en diet som innehåller gluten under 1 vecka.
  • De undviker gluten helt och hållet under nästa vecka.
  • De återinför lite gluten i tillagad mat under ytterligare en vecka.
  • De övervakar eventuella symtom och rapporterar till sin läkare.

Forskarna som föreslog denna plan tror att den kan bidra till en definitiv diagnos.

Om en person är orolig för gluten i sin kost bör han/hon träffa en läkare innan han/hon gör några kostförändringar. Om man gör det kommer det att hjälpa läkaren att ställa en korrekt diagnos.

Experter betonar behovet av tester som kan identifiera glutenintolerans och skilja den från celiaki, IBS och andra tarmsjukdomar. Sådana tester skulle göra det möjligt för läkare att ge effektivare behandling för varje problem.

Att leva med glutenintolerans

En person med glutenintolerans bör eliminera gluten från sin kost. Det är dock osannolikt att konsumtion av gluten då och då orsakar allvarliga hälsoproblem, såvida personen inte har celiaki.

Att föra en förteckning över måltider och symtom kan hjälpa en person att identifiera potentiellt problematiska livsmedel, och det kan också hjälpa honom eller henne att hantera en intolerans.

Att ta med dig

Vissa människor upplever negativa reaktioner på vete och andra spannmålsprodukter. De kan ha en intolerans mot gluten eller en annan komponent.

Vissa experter har uttryckt oro för att personer som undviker gluten går miste om viktiga näringsämnen i fullkorn. Spannmål kan också vara en viktig energikälla.

Den som överväger att bli glutenfri bör rådgöra med en läkare eller dietist om nödvändigheten och strategier för att göra det på ett hälsosamt sätt.

Fråga:

Om jag har glutenintolerans betyder det då att jag löper större risk att få symptom om jag äter mycket gluten? Med andra ord, om jag äter lite, borde jag vara okej om jag äter lite?

Svar:

Personer med glutenintolerans har ofta en toleranströskel det finns vanligtvis en mängd intag som man kan konsumera innan man får symtom.

Utmaningen är att denna tröskel varierar från person till person. En person kanske kan tolerera en portion per dag (motsvarande en brödskiva), medan en annan person kanske inte kan tolerera mer än en halv portion.

Typiskt sett ja: Om du har en glutenintolerans är risken för symtom större ju mer gluten du äter.

Ett urval av Lågkalorimat & Livsmedel från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/rise-and-fall-of-gluten/B0582A3E664CF8A086E34664F0629CFC
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182669/
  3. https://www.karger.com/Article/Pdf/440990
  4. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/6/4966
  5. https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/celiac-disease/Pages/overview.aspx
  6. https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/coeliac-disease/about-coeliac-disease/gluten-sensitivity/
  7. https://gi.org/topics/irritable-bowel-syndrome/
  8. https://insights.ovid.com/crossref?an=00000434-201405000-00019
  9. https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4347
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/
  11. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
  12. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nbu.12186
  13. http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy