Ett naturligt rött pigment i växter som kan förebygga vissa sjukdomar

Lykopen, en växtkemikalie som kallas karotenoid, är det som naturligt ger livsmedel som tomater, vattenmeloner och röd paprika sin rosa/röda färg. Det anses vara bra för benhälsan och kan som en potent antioxidant bidra till att skydda mot hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Utöver livsmedelskällor finns lykopen som kosttillskott i tablett-, kapsel- och gelkapselform.

I den här artikeln undersöks fördelarna med lykopentillskott samt eventuella biverkningar och interaktioner. Den förklarar också hur man tar lycopentillskott, inklusive doseringen, och vem som inte bör ta lycopen på grund av eventuella risker.

Produkttips från Nutri.se >

Fakta om lykopen kosttillskott

  • Aktiva ingredienser: Lycopen
  • Alternativa namn: ψ,ψ-Caroten
  • Status: Legala ingredienser: ”Grandfathered” kostingrediens (lagligt marknadsförd före 1994).
  • Föreslagen dos: Ingen formell rekommendation för intag av lykopen. 2 till 75 milligram per dag (varaktighet: en till sex månader) (1).
  • Säkerhetsöverväganden: Lykopenemi (2), för tidigt förlossningsarbete hos gravida personer (3).

Användning av lykopen

En av de största fördelarna med lykopen är att det är en antioxidant och skyddar kroppen från stress från fria radikaler som kan skada DNA och andra cellstrukturer.

De antioxidativa egenskaperna bidrar till att balansera aktiviteten av fria radikaler i kroppen (4) och kan på så sätt minska risken för vissa sjukdomar. Det finns till exempel nya bevis för att lykopen spelar en roll för att stödja benhälsan (5).

Även om det kan finnas ytterligare fördelar med lykopen som rör hjärthälsa och cancerprevention finns det för närvarande inte tillräckligt med bevis för att stödja dessa fördelar.

Benhälsa

Det finns allt fler bevis för att lykopen har förmågan att bidra till att upprätthålla benstyrka. I en klinisk studie visades lycopen påverka benmetabolismen (den ständiga produktionen och nedbrytningen av benvävnad) (6). Författarna fann att lycopen förändrade aktiviteten hos flera gener som stödjer bentäthet, vilket ger styrka åt benen.

Dessutom genomförde författarna en pilotstudie (småskalig) av låg kvalitet med 68 kvinnor. Studien gav stöd för att tillskott av tomatsås, som innehåller mycket lykopen, kan bidra till att bibehålla benstyrka. Denna forskning är spännande, men det behövs större studier för att bekräfta dessa resultat.

Cancer

Lykopen är en antioxidant. I teorin kan antioxidanter skydda mot cancer genom att förhindra skador på DNA och cellstrukturer. Tyvärr är den nuvarande forskningen om lykopen för begränsad i kvalitet för att säkerställa att lykopen minskar cancerrisken.

Forskning har visat att högre lykopennivåer starkt korrelerar (har ett ömsesidigt förhållande) med en minskad risk för prostatacancer (7). En metaanalys (en sammanslagning av resultat från många studier) visade till exempel att deltagare som rapporterade ett högre lykopenintag och hade högre lykopennivåer i blodet hade lägre risk för prostatacancer (8).

Dessutom minskade cancerrisken ytterligare när lycopenintaget och nivåerna i blodet ökade. Detta har också visat sig gälla i epidemiologiska studier (studier på mänskliga populationer) av lycopenintag och minskad risk för huvud- och halscancer (9).

Det finns dock för närvarande inga bevis för att lycopenet i sig direkt orsakar denna minskade risk. Det är till exempel känt att det är känt att det är förknippat med en minskad risk för cancer att äta mer frukt och grönsaker överlag (10). Andra beteenden som stöder hälsan kan också råka förekomma av en slump hos personer som äter tillräckligt med lykopen.

För att illustrera detta har studier visat att de som äter mer frukt och grönsaker också är mindre benägna att dricka alkohol (11). Att dricka mer alkohol än de rekommenderade dagliga mängderna har ökat risken för vissa typer av cancer (12).

Det behövs forskning av hög kvalitet för att visa att lykopen och dess antioxidativa förmåga direkt kan påverka utvecklingen av prostatacancer och annan cancer.

Hjärt- och kärlhälsa

Högre lycopenintag och blodnivåer korrelerar med en minskad risk för stroke (13). Det finns dock få bevis för att lycopen direkt orsakar denna minskade risk.

Det är viktigt att hantera blodtryck och kolesterol på ett bra sätt för att stödja en god hälsa för hjärta och kärl (kardiovaskulär hälsa). Det finns blandad forskning om huruvida det kan finnas en effekt av lykopen för dessa tillstånd. En metaanalys från 2020 bekräftade att befintlig forskning inte stöder ett samband mellan lykopen och blodtryck eller kolesterolnivåer(14) .

Det framkommer dock fler bevis som stöder lykopenets roll för att hålla blodkärlen friska. I en klinisk studie gynnade lykopen den endoteliska funktionen (15). ”Endotelisk funktion” avser en uppsättning faktorer som är relaterade till hälsan hos blodkärlens inre beklädnad. Intressant nog sågs denna förbättring endast hos personer med hjärt- och kärlsjukdomar, inte hos friska deltagare.

Det kommer att behövas mer forskning på det här området innan vi kan vara säkra på om lykopen har fördelar för kardiovaskulär hälsa eller inte.

Andra användningsområden

Lykopen har också studerats för användning i:

  • Oral leukoplakia16 (skador i munnen).
  • Metaboliskt syndrom (17) (samling av symtom – höga blodsocker-, blodtrycks- och kolesterolnivåer, överskott av kroppsfett runt midjan – som kan öka sjukdomsrisken).

Det behövs dock fler studier innan rekommendationer kan ges om användning av lykopen för dessa tillstånd.

Vilka är biverkningarna av lykopen?

Även om lykopen har hälsofördelar kan det fortfarande orsaka oönskade effekter. Det finns dock begränsad forskning om biverkningarna av lykopen.

Att äta eller komplettera med stora mängder lykopen kan leda till ett tillstånd som kallas lykopenemi (2). Lykopenemi resulterar i en orange eller röd missfärgning av huden och försvinner efter att man äter en kost med låg lycopenhalt. Det anses vara relativt ofarligt.

Om du inte mår bra efter att ha tagit lykopen, sluta med tillskottet och kontakta din vårdgivare.

Försiktighetsåtgärder

Även om lykopen generellt sett är säkert att använda bör lykopentillskott inte användas utan att först tala med en vårdgivare.

Lycopentillskott bör i allmänhet undvikas under;

  • Graviditet: Om du är gravid kan tillskott av lykopen bidra till för tidig förlossning och en låg födelsevikt (3). Undvik tillskott av lykopen om du är gravid om inte din vårdgivare rekommenderar det.
  • Amning: Lykopen överförs från bröstmjölk till spädbarn (18). Det finns för närvarande inte tillräckligt med forskning om effekterna av lykopentillskott på ammade spädbarn. Tillägg av lykopen bör undvikas om det inte diskuteras med din vårdgivare och ditt barns barnläkare.
  • Kirurgi: Lycopen kan hämma blodkoagulationen, vilket ökar risken för blödning under och efter en operation (19). Stoppa lycopentillskott minst två veckor före operationen och diskutera lycopentillskott med din kirurg.

Dosering: Hur mycket lykopen ska jag ta?

Även om det inte finns någon formell rekommendation för lycopenintag har 2 till 75 milligram per dag studerats allmänt och visat sig vara säkert (1). Användningstiden i studier är vanligtvis en till sex månader. Lägre doser är mindre sannolikt att orsaka det godartade hudtillstånd, lykopenemi, som diskuteras ovan.

Lykopen är fettlösligt, vilket innebär att det absorberas bättre i tarmen när det tas tillsammans med fett. Därför bör du ta lykopentillskott tillsammans med måltider som innehåller rimliga mängder hälsosamt fett, till exempel från nötter, fet fisk, ägg, avokado eller olivolja (20).

Vad händer om jag tar för mycket lykopen?

Det finns inga kända omedelbara biverkningar av att ta för mycket lykopen. Vid långvarigt tillskott av lykopen kan du utveckla den godartade hudåkomman lykopenemi (2). Detta resulterar i en gul eller orange hudton som försvinner efter att du följer en kost med lägre lykopenhalt.

Interaktioner

Var medveten om att lykopen konkurrerar med andra karotenoider om absorptionen i tarmen (21). Om du tar ett lykopentillskott tillsammans med lutein, betakaroten eller ett annat karotenoidtillskott kan det därför leda till minskad absorption. Andra kosttillskott, som kalcium, kan också minska absorptionen (22).

  • Trombocythämmande medel: Lycopen kan hämma blodkoagulationen, vilket kan öka risken för blödning under och efter en operation (19). Var försiktig när du använder lycopen tillsammans med andra läkemedel, inklusive örtpreparat och växtbaserade läkemedel.
  • Anorektiska läkemedel: Teoretiskt sett kan läkemedel som minskar matkonsumtionen (anorektiska läkemedel) generellt sett minska intaget av lykopen.
  • Lipashämmare: Lipashämmare, som minskar fettupptaget, kan också påverka kroppens förmåga att ta upp lykopen.

Hur man förvarar lykopen

Lykopen ska förvaras i rumstemperatur och borta från direkt solljus. De flesta behållare blockerar ultraviolett (UV) ljus för att skydda tillskottet från skador.

Liknande kosttillskott

Kosttillskott som liknar lykopen inkluderar:

  • Betakaroten
  • Lutein
  • Zeaxantin
  • A-vitamin
  • E-vitamin (tokoferol)
  • C-vitamin

Betakaroten, lutein och zeaxantin är karotenoider och antioxidanter som lykopen (23). De finns dock i olika livsmedel. Betakaroten är till exempel välkänt för att ge morötter deras orange färg och finns även i sötpotatis, tomater och många andra livsmedel. Lutein och zeaxantin finns främst i mörkgröna grönsaker.

Betakaroten omvandlas faktiskt till en annan antioxidant, vitamin A, i kroppen (24). Vitamin A finns i allmänhet i samma livsmedel som betakaroten. Vitamin E och C är också vanliga antioxidanter i vår kost. E-vitamin, även känt som tokoferol, finns i en mängd olika livsmedel, bland annat mandlar, solrosfrön, avokado och tomater. Vitamin C är välkänt för sin förekomst i citrusfrukter, men finns också i tomater och många andra livsmedel.

Vanliga frågor & svar

Hur mycket lykopen finns det i en tomat?

En färsk medelstor tomat innehåller cirka 3,2 milligram lykopen (25).

Hur mycket lykopen finns det i vattenmelon?

En kopp vattenmelon i klyftor innehåller cirka 13 milligram lykopen (26).

Hur mycket lykopen finns i tomatpuré?

Cirka 2 matskedar (33 gram) tomatpuré innehåller cirka 25 milligram lykopen (27).

Källor till lykopen

Hela livsmedel bör vara den föredragna källan till lykopen, eftersom de innehåller ytterligare näringsämnen som kan fungera tillsammans med lykopen för att ge hälsofördelar. Tomater innehåller till exempel olika andra antioxidanter utöver lykopen, som tillsammans kan ge livsmedlet dess hälsofrämjande kraft.

Vidare har det inte visat sig att enbart lykopen sänker kolesterolet, men att ha en god mängd fibrer i kosten kan göra det (28).  Även om fibrer kan finnas i en tomat kommer de inte att finnas i ett lykopentillskott.

Livsmedelskällor för lykopen

Lykopen finns i en mängd olika livsmedel, varav de flesta har den karakteristiska orange eller röda nyans som lykopen ger. Livsmedel som man bör leta efter med de högsta mängderna lycopen (29) är vattenmelon, tomater, grapefrukt, papaya och mango.

Vissa tomatprodukter, inklusive soltorkade tomater och tomatpuré, är mycket potenta källor. Andra livsmedel kan också tillföra lite lykopen till din kost, till exempel sparris, persimon och röd paprika.

Tillskottsformer

Det finns olika typer av lykopentillskott som du bör vara medveten om när du går till affären.

Lykopen kan säljas i ”syntetisk” form, vilket innebär att det har skapats i ett laboratorium. Det finns också ”extraherade” former av lykopen, vilket innebär att kemi används för att ta bort det från en livsmedelskälla, till exempel en tomat. Lykopen från båda källorna verkar fungera på samma sätt när de väl finns i kroppen (30).

Det finns en tredje typ av tillskott som kallas ”standardiserat tomatextrakt”, som innehåller lykopen utöver andra näringsämnen som förekommer i tomater. Detta inkluderar vanligtvis antioxidanterna vitamin E (tokoferol) och vitamin A bland andra näringsämnen.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. Tierney AC, Rumble CE, Billings LM, George ES. Effect of Dietary and Supplemental Lycopene on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-AnalysisAdvances in Nutrition. doi:10.1093/advances/nmaa069
  2. Shaw JA, Koti M. Orange discoloration of the palmsCanadian Medical Association Journal. 2009;180(8):895-895. doi:10.1503/cmaj.071335
  3. Banerjee S, Jeyaseelan S, Guleria R. Trial of lycopene to prevent pre-eclampsia in healthy primigravidas: results show some adverse effectsJ Obstet Gynaecol Res. 2009;35(3):477-482. doi: 10.1111/j.1447-0756.2008.00983.x
  4. Kurutas EB. The importance of antioxidants which play the role in cellular response against oxidative/nitrosative stress: current stateNutr J. 2016;15(1):71. Published 2016 Jul 25. doi:10.1186/s12937-016-0186-5
  5. Mackinnon ES, Rao AV, Josse RG, Rao LG. Supplementation with the antioxidant lycopene significantly decreases oxidative stress parameters and the bone resorption marker N-telopeptide of type I collagen in postmenopausal womenOsteoporos Int. 2011;22(4):1091-1101. doi:10.1007/s00198-010-1308-0
  6. Russo C, Ferro Y, Maurotti S, et al. Lycopene and bone: an in vitro investigation and a pilot prospective clinical studyJ Transl Med. 2020;18(1):43. Published 2020 Jan 29. doi:10.1186/s12967-020-02238-7
  7. Chen P, Zhang W, Wang X, et al. Lycopene and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(33):e1260. doi:10.1097/MD.0000000000001260
  8. Rowles JL, Ranard KM, Smith JW, An R, Erdman JW. Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysisProstate Cancer and Prostatic Diseases. 2017;20(4):361-377. doi:10.1038/pcan.2017.25
  9. Leoncini E, Nedovic D, Panic N, Pastorino R, Edefonti V, Boccia S. Carotenoid Intake from Natural Sources and Head and Neck Cancer: A Systematic Review and Meta-analysis of Epidemiological StudiesCancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015;24(7):1003-1011. doi:10.1158/1055-9965.EPI-15-0053
  10. Ubago-Guisado E, Rodríguez-Barranco M, Ching-López A, et al. Evidence Update on the Relationship between Diet and the Most Common Cancers from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study: A Systematic ReviewNutrients. 2021;13(10):3582. Published 2021 Oct 13. doi:10.3390/nu13103582
  11. Shimotsu ST, Jones-Webb RJ, Lytle LA, MacLehose RF, Nelson TF, Forster JL. The relationships among socioeconomic status, fruit and vegetable intake, and alcohol consumptionAm J Health Promot. 2012;27(1):21-28. doi:10.4278/ajhp.110311-QUAN-108
  12. National Cancer Institute. Alcohol and Cancer Risk.
  13. LI X, XU J. Dietary and circulating lycopene and stroke risk: a meta-analysis of prospective studiesScientific Reports. 2014;4(1). doi:10.1038/srep05031
  14. Tierney AC, Rumble CE, Billings LM, George ES. Effect of Dietary and Supplemental Lycopene on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-AnalysisAdvances in Nutrition. Published online July 11, 2020. doi:10.1093/advances/nmaa069
  15. Gajendragadkar PR, Hubsch A, Mäki-Petäjä KM, Serg M, Wilkinson IB, Cheriyan J. Effects of oral lycopene supplementation on vascular function in patients with cardiovascular disease and healthy volunteers: a randomised controlled trialPLoS One. 2014;9(6):e99070. Published 2014 Jun 9. doi:10.1371/journal.pone.0099070
  16. Lodi G, Sardella A, Bez C, Demarosi F, Carrassi A. Interventions for treating oral leukoplakiaCochrane Database Syst Rev. 2006;(4):CD001829. Published 2006 Oct 18. doi:10.1002/14651858.CD001829.pub3
  17. Tsitsimpikou C, Tsarouhas K, Kioukia-Fougia N, et al. Dietary supplementation with tomato-juice in patients with metabolic syndrome: a suggestion to alleviate detrimental clinical factorsFood Chem Toxicol. 2014;74:9-13. doi:10.1016/j.fct.2014.08.014
  18. Alien CM, Smith AM, Clinton SK, Schwartz SJ. Tomato consumption increases lycopene isomer concentrations in breast milk and plasma of lactating womenJ Am Diet Assoc. 2002;102(9):1257-1262. doi:10.1016/s0002-8223(02)90278-6
  19. Mozos I, Stoian D, Caraba A, Malainer C, Horbańczuk JO, Atanasov AG. Lycopene and Vascular HealthFront Pharmacol. 2018;9:521. Published 2018 May 23. doi:10.3389/fphar.2018.00521
  20. Arballo J, Amengual J, Erdman JW. Lycopene: A Critical Review of Digestion, Absorption, Metabolism, and ExcretionAntioxidants. 2021;10(3):342. doi:10.3390/antiox10030342
  21. Salter-Venzon D, Kazlova V, Izzy Ford S, Intra J, Klosner AE, Gellenbeck KW. Evidence for decreased interaction and improved carotenoid bioavailability by sequential delivery of a supplementFood Sci Nutr. 2016;5(3):424-433. Published 2016 Jul 28. doi:10.1002/fsn3.409
  22. Borel P, Desmarchelier C, Dumont U, et al. Dietary calcium impairs tomato lycopene bioavailability in healthy humansBr J Nutr. 2016;116(12):2091-2096. doi:10.1017/S0007114516004335
  23. Tapiero H, Townsend DM, Tew KD. The role of carotenoids in the prevention of human pathologiesBiomedicine & Pharmacotherapy. 2004;58(2):100-110. doi:10.1016/j.biopha.2003.12.006
  24. Tang G. Bioconversion of dietary provitamin A carotenoids to vitamin A in humansThe American Journal of Clinical Nutrition. 2010;91(5):1468S1473S. doi:10.3945/ajcn.2010.28674g
  25. U.S. Department of Agriculture. FoodData Central: Tomatoes, red, ripe, raw.
  26. Arnold J. Watermelon packs a powerful lycopene punchAgResearch Magazine. United States Department of Agriculture. June 2002.
  27. Soares ND, Machado CL, Trindade BB, et al. Lycopene Extracts from Different Tomato-Based Food Products Induce Apoptosis in Cultured Human Primary Prostate Cancer Cells and Regulate TP53, Bax and Bcl-2 Transcript ExpressionAsian Pac J Cancer Prev. 2017;18(2):339-345. Published 2017 Feb 1. doi:10.22034/APJCP.2017.18.2.339
  28. Schoeneck M, Iggman D. The effects of foods on LDL cholesterol levels: A systematic review of the accumulated evidence from systematic reviews and meta-analyses of randomized controlled trialsNutr Metab Cardiovasc Dis. 2021;31(5):1325-1338. doi:10.1016/j.numecd.2020.12.032
  29. Khan UM, Sevindik M, Zarrabi A, et al. Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2021;2021:2713511. doi:10.1155/2021/2713511
  30. Hoppe PP, Krämer K, van den Berg H, Steenge G, van Vliet T. Synthetic and tomato-based lycopene have identical bioavailability in humansEur J Nutr. 2003;42(5):272-278. doi:10.1007/s00394-003-0421-7

Lämna ett svar