Förbättrar matsmältningen, minskar smärta och inflammation

Malört (Artemisia absinthium) är en flerårig ört som växer tillbaka varje år. Den har använts för medicinska ändamål i tusentals år.

Malörtens namn härrör från dess historiska användning som antiparasit. Den eteriska oljan från denna rejäla, bittert smakande ört har också använts för att hjälpa till med matsmältningen, smärtlindring och för att minska svullnad.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Den här artikeln förklarar hur malört används medicinskt och vad man vet från medicinsk forskning om hur den fungerar. Vi diskuterar också tillgängliga former av malört och eventuella biverkningar.

Även känd som

 • Absinthe
 • Absinthium
 • Grön ingefära
 • Madderört
 • Mugwort
malört

Fördelar med malört

Studier har testat många användningsområden för malört. Forskningen är begränsad, men här är vad som är känt.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är ett inflammatoriskt tillstånd i matsmältningssystemet. Symtomen inkluderar intensiv magsmärta, diarré och trötthet. Forskning tyder på att det finns fördelar för personer med Crohns sjukdom som tar malört, men resultaten är hämtade från små urvalsstorlekar.

I en studie fick 10 personer med sjukdomen 750 milligram (mg) torkat pulveriserad malört tre gånger om dagen i sex veckor, utöver sin vanliga behandling. Tio andra personer som inte fick malört fungerade som kontrollgrupp. Bland dem som fick malört rapporterade åtta av de tio om färre symtom medan endast två i kontrollgruppen uppgav att deras symtom hade förbättrats. Studien visade också att de som tog tillskotten hade ett bättre humör jämfört med kontrollgruppen (1).

I en annan, äldre studie ingick 40 vuxna med Crohns sjukdom. De fick antingen 1 500 mg malört per dag eller placebo. Symtomen förbättrades kraftigt hos 65 % av dem som tog malört, jämfört med endast 15 % i kontrollgruppen (2). Patienterna som tog malört behövde inte heller lika många steroider – en vanlig medicinering vid Crohns sjukdom – efter åtta veckors tillskott (3).

Små studier av malörtanvändning hos personer med Crohns sjukdom kan visa lovande resultat. Det behövs dock mer forskning om huruvida det är säkert och effektivt.

Parasiter

Parasiter som t.ex. nålmask, spolmask och bandmask kan infektera tarmarna och orsaka problem med matsmältningen. Behandlingar som är hämtade från föreningar i malört har använts för att behandla dessa infektioner.

Den mesta forskningen om malörtens användning som antiparasit är dock baserad på resultat från djurstudier som inte kan tolkas som att de har samma värde hos människor.

En sådan studie på möss, som publicerades i Journal of Helminthology, visade att malört fick parasiterna att förlora muskelfunktionen och dö. Behandlingen visade sig fungera lika bra som vissa ledande antiparasitära läkemedel (4).

Matsmältning

Ungefär två tredjedelar av amerikanerna upplever gastrointestinala symtom som gas, uppblåsthet, halsbränna, magsmärta, förstoppning och diarré (5). Forskning visar att malört kan hjälpa till med matsmältningen och minska spasmer i tarmar och mage (6).

Malört kan också öka aptiten och hjälpa till att producera saliv, andra matsmältningsenzymer eller proteiner som hjälper till med ämnesomsättningen och stödjer en sund matsmältning (7).

Smärtlindring

En liten studie visade att malört kan lindra smärta och minska svullnad i kroppen. Forskningen omfattade 42 personer som fick antingen 300 mg malörtsextrakt per dag, 600 mg av extraktet per dag eller placebo i 12 veckor. Deltagarna som tog 300 mg per dag sade att deras smärtnivåer var bättre, men de andra två grupperna hade inte samma effekt (8).

En genomgång av forskningslitteratur som publicerades 2018 visade att alla Artemisia-arter som malört är användbara växtbaserade läkemedel mot smärta. De anses ha antioxidanter som hjälper till att skydda dina celler genom en kemisk reaktion. De kan också minska svullnad (9).

Stöd för artrit och immunförsvar

Inflammation är kopplad till många långvariga sjukdomar, akut och kronisk smärta och nedsatt immunfunktion. Artemisinin – en förening som finns i malört – kan hjälpa till. Den hindrar kroppen från att göra cytokiner, en typ av protein som orsakar inflammation och spelar en roll vid autoimmuna sjukdomar.

Vissa människor använder malört för att lindra smärta och svullnad som orsakas av reumatoid artrit (RA), en autoimmun sjukdom som kännetecknas av kronisk inflammation i leder, händer och fötter. I en studie av 180 personer med RA undersöktes skillnader mellan personer som fick malörtsextrakt och personer som fick placebo i 12 veckor. De som fick malört rapporterade en betydande lindring av ledvärk, och malört visade sig vara säkrare än vissa vanliga läkemedel som används för att behandla RA (10).

En annan studie av 90 personer med knäsmärta visade att om man lade 3 % malörtssalva på ömma leder minskade smärtan och förbättrade den fysiska funktionen hos patienter med artros.11

malört

Sammanfattning

Malört är en medicinalväxt som har använts i tusentals år. Den visar sig lovande vid behandling av Crohns sjukdom och parasitinfektioner i tarmen. Den kan också förbättra matsmältningen och immunsystemets funktion eller hjälpa till att behandla smärta, inklusive smärta vid artrit.

Möjliga biverkningar av malört

Malört är relativt säker vid kortvarig användning på två till fyra veckor av vuxna, och den har använts längre tid i mindre doser upp till 10 veckor (1).

Oförändrad malört innehåller en kemisk förening i sig som kallas thujon, som kan bli giftig, även i små mängder, och dessa produkter bör konsumeras med försiktighet på grund av risken för allvarliga biverkningar. På grund av detta krävs det att malörtsprodukter som tillverkas i USA innehåller mindre än 5 ppm thujon per dos.

Biverkningar kan bland annat vara:

 • Sömnproblem
 • Kräkningar
 • Illamående
 • Yrsel
 • Hallucinationer
 • Behov av att ständigt röra sig
 • Kramper

Eftersom malört innehåller ingredienser som kan orsaka toxiska effekter bör personer med vissa medicinska tillstånd inte ta malört.

Kontraindikationer för malört inkluderar:

 • Gravid eller ammar: Djurstudier visar att malört kan orsaka missfall (12).
 • Epilepsi eller annan krampsjukdom: Malört innehåller thujon, som är känt för att orsaka kramper. Malört kan också minska effekterna av vissa läkemedel mot kramper (13).
 • Hjärtsjukdomar: Om du tar Coumadin (warfarin) för hjärthälsa kan malört orsaka blödningar (14).
 • Njursjukdom: Malört är giftigt för njurarna och kan leda till njursvikt (15).
 • Allergier: Malört ingår i familjen Asteraceae. Om du är allergisk mot något i denna grupp, t.ex. ragweed eller ringblommor, ska du undvika malört.

Även om malört är säker för de flesta vuxna att använda under en kortare tid är det viktigt att diskutera användningen med din läkare och apotekare. I vissa fall får den inte tas tillsammans med vissa läkemedel. Malört är inte säker för barn.

Dosering av malört

Det finns för närvarande inga specifika doseringsriktlinjer för malört. Se till att följa alla rekommenderade doser på etiketterna på kommersiellt tillgängliga malörtsprodukter. Stora mängder kan orsaka allvarliga biverkningar.

Malört används vanligtvis som ett te. Torkade (inte färska) blad kan användas för att göra malörtste.

Recept på malörtste:

 • Låt 1/2 till 1 tesked torkade malörtblad ligga i en kopp (250 ml) kokande vatten.
 • Låt det stå i fem till tio minuter; ju längre det drar, desto bittrare blir smaken.
 • Tillsätt pepparmynta, honung eller citronsaft efter smak (behövs inte).

 Malört kan också användas som ett extrakt och i vissa fall appliceras på huden som en eterisk olja.

Var kan man köpa malört?

Malört finns i hälsokostbutiker och på nätet och även hos oss på nutri.se.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA listar malört som osäker för inre användning eftersom den innehåller thujone, som är giftigt. FDA kräver att alla malörtsprodukter som säljs i USA ska vara fria från thujone.

Se till att leta efter en produkt som innehåller ett godkännandestämpel från en tredjepartsorganisation som utför kvalitetstester. Dessa organisationer är bland annat U.S. Pharmacopeia, ConsumerLab och NSF International. Ett godkännandestämpel bekräftar att produkten har tillverkats på rätt sätt, att den innehåller de ingredienser som anges på etiketten och att den inte innehåller skadliga halter av föroreningar.

Sammanfattning

Malört har visat sig ha många fördelar men se till att prata med din läkare innan du tar den. Det är också viktigt att tänka på de möjliga biverkningarna och bestämma om nyttan är värd risken.

Sista ordet

Malört är en näringsrik ört som har bevisade fördelar för personer med Crohns sjukdom och artrit. Den kan också avlägsna oönskade parasiter från kroppen, som t.ex. nålmask och malaria, och bidrar till en sund matsmältning.

Som med alla kosttillskott är det viktigt att tala med din vårdpersonal innan du använder malört. De kan kanske vägleda dig till rätt form och dosering av malört för dig.

Vanliga frågor

Är malört en hallucinogen ört?

Ja, men det krävs mycket malört för att orsaka psykoaktiva effekter. Malört innehåller en kemisk förening som kallas thujon, som kan orsaka hallucinationer. Mängden thujon som finns i produkter som innehåller malört är dock minimal (13).

Behandlar malört parasitinfektioner hos människor?

Möjligen. Djurstudier visar att malört är ett användbart medel mot inre parasiter. Det är dock oklart om det har samma effekter på människor (4).

Vilka är biverkningarna av malört?

Biverkningar av malört är bland annat yrsel, hallucinationer, illamående, rastlöshet, kramper, sömnproblem och kräkningar.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa
 1. Krebs S, Omer TN, Omer B. Wormwood (Artemisia absinthium) suppresses tumour necrosis factor alpha and accelerates healing in patients with Crohn’s disease – A controlled clinical trialPhytomedicine. 2010;17(5):305-9. doi:10.1016/j.phymed.2009.10.013
 2. Omer B, Krebs S, Omer LM, Noor TO. Immune modulation by wormwood (Artemisia absinthium) – results of a double blind, placebo controlled trial on Crohn’s disease patientsPlanta Med 2007;73-P_007. doi:10.1055/s-2007-986789
 3. Holleran G, Scaldaferri F, Gasbarrini A, Currò D. Herbal medicinal products for inflammatory bowel disease: A focus on those assessed in double-blind randomised controlled trialsPhytother Res. 2020;34(1):77-93. doi:10.1002/ptr.6517
 4. Beshay EVN. Therapeutic efficacy of Artemisia absinthium against Hymenolepis nana: in vitro and in vivo studies in comparison with the anthelmintic praziquantelJ Helminthol. 2018;92(3):298-308. doi:10.1017/s0022149x17000529
 5. Almario CV, Ballal ML, Chey WD, Nordstrom C, Khanna D, Spiegel BMR. Burden of gastrointestinal symptoms in the United States: Results of a nationally representative survey of over 71,000 AmericansAm J Gastroenterol. 2018;113(11):1701-1710. doi:10.1038/s41395-018-0256-8
 6. Mcmullen MK, Whitehouse JM, Whitton PA, Towell A. Bitter tastants alter gastric-phase postprandial haemodynamicsJ Ethnopharmacol. 2014;154(3):719-27. doi:10.1016/j.jep.2014.04.041
 7. McMullen MK, Whitehouse JM, Towell A. Bitters: time for a new paradigmEvidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2015;2015:1-8. doi:10.1155/2015/670504
 8. Stebbings S, Beattie E, Mcnamara D, Hunt S. A pilot randomized, placebo-controlled clinical trial to investigate the efficacy and safety of an extract of Artemisia annua administered over 12 weeks, for managing pain, stiffness, and functional limitation associated with osteoarthritis of the hip and kneeClin Rheumatol. 2016;35(7):1829-36. doi:10.1007/s10067-015-3110-z
 9. Forouzanfar F, Hosseinzadeh H. Medicinal herbs in the treatment of neuropathic pain: a review. Iran J Basic Med Sci. 2018;21(4):347-358. doi:10.22038%2FIJBMS.2018.24026.6021
 10. Yang M, Guo MY, Luo Y, et al. Effect of Artemisia annua extract on treating active rheumatoid arthritis: A randomized controlled trialChin J Integr Med. 2017;23(7):496-503. doi:10.1007/s11655-016-2650-7
 11. Basiri Z, Zeraati F, Esna-ashari F, et al. Topical Effects of Artemisia Absinthium Ointment and Liniment in Comparison with Piroxicam Gel in Patients with Knee Joint Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. Iran J Med Sci. 2017;42(6):524-531.
 12. Hijazi AM, Salhab AS. Effects of Artemisia monosperma ethanolic leaves extract on implantation, mid-term abortion and parturition of pregnant ratsJ Ethnopharmacol. 2010;128(2):446-51. doi:10.1016/j.jep.2010.01.030
 13. Lachenmeier DW. Wormwood (Artemisia absinthium L.)–a curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties?J Ethnopharmacol. 2010;131(1):224-7. doi:10.1016/j.jep.2010.05.062
 14. Açıkgöz SK, Açıkgöz E. Gastrointestinal bleeding secondary to interaction of Artemisia absinthium with warfarinDrug Metabol Drug Interact. 2013;28(3):187-9. doi:10.1515/dmdi-2013-0021
 15. Brown AC. Kidney toxicity related to herbs and dietary supplements: Online table of case reports. Part 3 of 5 series. Food Chem Toxicol. 2017;107(Pt A):502-519. doi:10.1016/j.fct.2016.07.024

Lämna ett svar