Pumpafröolja, även kallad pepitaolja, är den olja som utvinns ur fröna från en pumpa (Cucurbita maxima). Den rostfärgade oljan används i matlagning och som hälsokosttillskott. Pumpafröolja innehåller fettsyror och fytosteroler (en växtförening som stör kolesterolupptaget i tarmen). Båda dessa näringsämnen är bra för hjärthälsan.

pumpafröolja

Vissa människor tar pumpafröolja för att sänka kolesterolet, lindra symtom på godartad prostatahyperplasi (BPH) eller förstorad prostata, minska värmevallningar och hormonrelaterad huvudvärk samt motverka håravfall. Det finns dock få tillgängliga bevis för att stödja dessa användningsområden.

I den här artikeln undersöks pumpafröolja, dess användningsområden och eventuella biverkningar. Den diskuterar också dosering och beredning.

Fakta om kosttillskottet

 • Aktiv ingrediens(er): Cucurbita pepo
 • Alternativa namn: Pumpafröolja, pepitaolja
 • Rättslig status: Tillgänglig receptfritt (OTC)
 • Föreslagen dos: Många kosttillskott finns i doser på 1 000 milligram (mg); som livsmedel, 1 matsked (msk).
 • Säkerhetsöverväganden: Vissa personer har allergier mot pumpafrön.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Användning av pumpafröolja

Användning av kosttillskott bör vara individuellt anpassad och granskas av en sjukvårdspersonal, t.ex. en registrerad dietist, apotekare eller läkare. Inget tillskott är avsett att behandla, bota eller förebygga sjukdomar.

Hjärtathälsa

Pumpafröoljans fytosteroler och innehåll av omättade fettsyror har föranlett forskning om dess potential att sänka kolesterolet.

I en studie från 2020 som publicerades i The Journal of Food Science and Technology utvärderades till exempel effekten av pumpafröolja på kolesterol och blodtryck (3). Forskarna fördelade slumpmässigt 120 deltagare med ett eller flera hälsotillstånd, inklusive dyslipidemi (onormala blodfetter), hypertoni (högt blodtryck), diabetes och fetma, till en interventions- eller kontrollgrupp.

Interventionsgruppen fick 1 000 mg pumpafröolja och kontrollgruppen fick placebo. Båda följde American Heart Associations riktlinjer för hjärtsund kosthållning. Jämfört med kontrollgruppen uppvisade pumpafröoljegruppen en signifikant minskning av LDL (”dåligt”) kolesterol och diastoliskt blodtryck samt en ökning av HDL (”bra”) kolesterol.

Håravfall

I djurförsök är fytosteroler antiandrogena (vilket innebär att de blockerar vissa hormoner, inklusive testosteron, från att binda till receptorer). Eftersom testosteronaktivitet spelar en roll vid androgenetisk alopeci (även kallad manlig skallighet) har vissa forskare undrat om dessa antiandrogena effekter skulle kunna hjälpa till vid håravfall.

I en studie från 2014 tittade forskare till exempel på hårväxt hos män som tog pumpafröolja. Deltagarna tog antingen placebo eller 400 mg pumpafröolja dagligen i 24 veckor. De som tog pumpafröolja såg en 40-procentig ökning av antalet hårstrån, medan de som tog placebo endast såg en 10-procentig ökning av antalet hårstrån (4). Trots detta har vissa experter, även om forskningen är lovande, ifrågasatt studien som ofullständig.

I en nyare studie från 2021 i The Journal of Cosmetic Dermatology jämfördes pumpafröolja med minoxidil 5 % skum vid kvinnligt håravfall (5). Forskarna fördelade deltagarna slumpmässigt till en pumpafrö- eller minoxidil-grupp under tre månader. Pumpafrögruppen upplevde en signifikant ökning av upprätt återväxande hårstrån.

Symtom från klimakteriet

Pumpafrön innehåller fytoöstrogener, vilket är växtkomponenter som fungerar som östrogener i kroppen. Detta har föranlett viss forskning om huruvida pumpafröolja kan hjälpa till med klimakteriebesvär.

I en pilotstudie från 2011 utvärderade forskare effekten av pumpafröolja på kolesterol och klimakteriebesvär (6). Forskarna gav 35 postmenopausala deltagare antingen pumpafröolja eller vetegroddsolja. De fann att de som tog pumpafröolja hade ökat HDL-kolesterol och minskat det diastoliska blodtrycket.

Dessutom hade pumpafröoljegruppen en betydande förbättring av klimakteriebesvären, bland annat:

 • Hettflimmer
 • Huvudvärk
 • Ledvärk

Författarna till studien säger att mer forskning behövs för att bekräfta deras resultat.

Urinväghälsa

Linolsyra, oljesyra och mikroelement i pumpafröolja har fått vissa forskare att undra om pumpafröolja kan förbättra hälsan i urinvägarna. Som sådan har en del forskning utvärderat pumpafröoljans effekt på överaktiv blåsa (ett plötsligt och frekvent behov av att kissa) och godartad prostatahyperplasi (BPH, allmänt känd som förstorad prostata).

I en studie från 2014 undersökte forskare om pumpafröolja förbättrade överaktiv blåsa. Forskarna gav 45 deltagare pumpafröoljaextrakt i 12 veckor. Studien visade att pumpafröolja avsevärt minskade symtomen på överaktiv blåsa (7).

pumpafröolja

I en annan randomiserad klinisk studie från 2021 jämfördes pumpafröolja med Flomax (tamsulosin), ett läkemedel som behandlar prostatainflammation, när det gäller lindring av BPH-symtom. Forskarna randomiserade deltagarna till att få 0,4 mg tamsulosin dagligen eller 360 mg pumpafröolja två gånger om dagen.

Forskarna fann betydande förbättringar i båda grupperna. Men medan tamsulosingruppen upplevde biverkningar som yrsel, huvudvärk, retrograd ejakulation (där sperma ejakulerar bakåt i urinblåsan) och erytem (hudrodnad), gjorde pumpafrönagruppen inte det.

Övriga hälsofördelar

Förutom de potentiella hälsofördelarna som anges ovan använder vissa människor pumpafröolja för att stödja:

 • Metabola sjukdomar (en grupp tillstånd som ökar risken för typ 2-diabetes, stroke och hjärtsjukdomar).
 • Depression
 • Kontaktdermatit

Vilka är biverkningarna av pumpafröolja?

Din vårdgivare kan rekommendera att du tar pumpafröolja för hälsotillstånd som BPH, klimakteriebesvär eller håravfall. Att konsumera ett tillskott som pumpafröolja kan dock ha potentiella biverkningar. Forskningen om pumpafröolja är begränsad men visar att den vanligtvis inte ger några biverkningar när den tas enligt anvisningarna (8).

Vissa personer med matallergier eller känslighet kan dock få gastrointestinala symtom eller utslag.

Försiktighetsåtgärder

Gravida eller ammande personer bör undvika att ta pumpafröolja i större mängder än de som finns i maten. Det beror på att det inte finns tillräckligt med bevis för att stödja dess säkerhet i dessa grupper.

Dosering: Hur mycket pumpafröolja ska jag ta?

Tala alltid med en vårdgivare innan du tar ett kosttillskott för att säkerställa att ingredienserna och doseringen är lämpliga för dina individuella behov.

I forskning tog studiedeltagare följande doser pumpafröolja:

 • 1 000 mg för kolesterol och blodtryck.
 • 400 mg för håravfall
 • 2 000 mg för klimakteriebesvär.
 • 360 mg för BPH

Vad händer om jag tar för mycket pumpafröolja?

Det finns ingen rekommenderad dosering eller säker övre gräns fastställd för pumpafröolja. Därför är det viktigt att samarbeta med en vårdgivare för att fastställa lämplig dosering för dig. Om du tar mer än vad som rekommenderas på en tilläggsetikett eller mer än vad din vårdgivare rekommenderar ska du söka läkarvård.

Hur man förvarar pumpafröolja

Förvara pumpafröolja i ett svalt skåp, borta från direkt solljus. Kylning rekommenderas ofta efter öppning.

Om du kyler din pumpafröolja, för den till rumstemperatur innan du använder den. Vid korrekt förvaring kan pumpafröolja hålla i upp till två år.

Vanliga frågor

Kan pumpafröolja få håret att växa igen?

Möjligen. Viss forskning har visat att pumpafröolja kan öka hårtillväxten och hårantalet. I en studie gavs till exempel män 400 mg pumpafröolja till män i 24 veckor. Man fann ökad hårväxt efter behandlingen (4).

Kan du laga mat med pumpafröolja?

Ja, men endast till rätter som inte kräver uppvärmning. Oljan röker vid tillagning, även vid låga temperaturer. Använd pumpafröolja i salladsdressingar, ringla den över soppor eller rostade grönsaker före servering eller blanda den i glass.

Ökar pumpafröolja bröststorleken?

Förmodligen inte. Pumpafrön rekommenderas ibland som ett tillskott för att öka brösten. Det beror på att det har östrogena egenskaper. Det finns dock ingen forskning som bekräftar denna fördel.

Källor till pumpafröolja

Pumpafröolja finns som matolja och som tillskott.

Livsmedelskällor för pumpafröolja

Pumpafröolja finns som matolja. Den har en nötaktig smak och du kan använda den i salladsdressingar och marinader. En matsked innehåller 130 kalorier och 14 gram fett (2).

Kosttillskott med pumpafröolja

Som tillskott finns pumpafröolja i doser mellan 100 mg och 2 000 mg. Kosttillskott finns i form av mjuka geler, kapslar och vätska. Kallpressad olja anses ha fler hälsofördelar än olja som extraherats med värme.

Sammanfattning

Pumpafröolja kommer från fröna från pumpa. Den säljs för matlagning och som ett hälsotillskott. Vissa människor tar pumpafröolja för att sänka kolesterolet, behandla håravfall, lindra klimakteriebesvär och förbättra urinhälsan. Även om det finns viss forskning som stöder dessa fördelar är den begränsad.

Du kan få i dig mer pumpafröolja i din kost genom att ta kosttillskott eller genom att tillsätta den i såser och dressingar. Leta efter kallpressad pumpafröolja och förvara den svalt.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa
 1. Kang XC, Chen T, Zhou JL, et al. Phytosterols in hull-less pumpkin seed oil, rich in ∆7-phytosterols, ameliorate benign prostatic hyperplasia by lowing 5α-reductase and regulating balance between cell proliferation and apoptosis in ratsFood Nutr Res. 2021;65:10.29219/fnr.v65.7537. Published 2021 Dec 2. doi:10.29219/fnr.v65.7537
 2. U.S. Department of Agriculture. Organic pumpkin seed oil, pumpkin.
 3. Majid AK, Ahmed Z, Khan R. Effect of pumpkin seed oil on cholesterol fractions and systolic/diastolic blood pressureFood Sci Technol. 2020;40(3):769-777. doi: 10.1590/fst.03720
 4. Cho YH, Lee SY, Jeong DW, et al. Effect of pumpkin seed oil on hair growth in men with androgenetic alopecia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trialEvid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:54972. doi:10.1155/2014/549721
 5. Ibrahim IM, Hasan MS, Elsabaa KI, Elsaie ML. Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial. J Cosmet Dermatol. 2021;20(9):2867-2873. doi:10.1111/jocd.13976
 6. Gossell-Williams M, Hyde C, Hunter T, et al. Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot studyClimacteric. 2011;14(5):558-564. doi:10.3109/13697137.2011.563882
 7. Nishimura M, Ohkawara T, Sato H, et al. Pumpkin seed oil extracted from Cucurbita maxima improves urinary disorder in human overactive bladderJ Tradit Complement Med. 2014;4(1):72-4. doi: 10.4103/2225-4110.124355
 8. Shaban A, Sahu RP. Pumpkin seed oil: an alternative medicineInt J Pharmacogn Phytochem Res. 2017;9(2):223-7. doi:10.25258/phyto.v9i2.8066