Kalorier är ett mått på energi. De avser energimängden i livsmedel och drycker, eller den mängd energi du förbränner när du tränar.

Beroende på var du bor kan energi också mätas i kilokalorier (kcal) och kilojoule (kJ).

Produkttips från Nutri.se >

Detta kan skapa förvirring, särskilt om du räknar kalorier eller jämför kaloriinnehållet i olika livsmedel och drycker.

I den här artikeln förklaras vad kalorier är och hur de förhåller sig till kcal och kJ samt hur man räknar om mellan de två.

kalorier
T

Viktigaste skillnader

När det gäller kalorier kan de vara ”små” eller ”stora”.

Om ”k” i kalorier är versaler anger det en stor kalori, och om det är små bokstäver anger det en liten kalori.

En stor kalori uppskattar den mängd energi som krävs för att höja temperaturen på 1 kg vatten med 1 °C (1).

En liten kalori uppskattar däremot den mängd energi som krävs för att höja temperaturen på 1 gram vatten med 1 °C (1).

Enligt dessa definitioner är 1 stor kalori lika med 1 000 små kalorier, liksom 1 kg är lika med 1 000 gram.

För att undvika förvirring mellan stora och små kalorier tror man att termen kilokalori – prefixet ”kilo” som betyder 1 000 – skapades för att hänvisa till en stor kalori (1).

Termen liten kalori används dock sällan idag utanför fysik- och kemiforskning.

I stället används termerna kalorier – med eller utan versaler – och kcal synonymt och avser samma energimängd i förhållande till mat eller energi som förbränns vid träning.

Därför behöver du inte konvertera dem, eftersom 1 kilokalori är lika med 1 kalori inom näringslära.

Kalorier kan också uttryckas som kilojoule (kJ).

En kalori (kcal) motsvarar 4,18 kJ eller 4 184 joule (J) (1).

För att konvertera från kalorier till kJ multiplicerar du kalorier med 4,18. Omvänt, för att konvertera från kJ till kalorier, dividerar du kJ med 4,18.

Till exempel ger en medelstor banan (118 gram) 105 kalorier (kcal) eller 439 kJ (2).

SAMMANFATTNING

När det gäller kost och motion är kilokalorier (kcal) och kalorier lika med samma mängd energi. Kalorier kan också uttryckas som kilojoule (kJ), där en kalori eller kcal motsvarar 4,18 kJ.

Hur används dessa termer?

Föreskrifterna kräver att livsmedels- och dryckestillverkare visar en näringsfaktadeklaration på sina produkter. Där anges bland annat hur mycket energi varan innehåller per portion eller vikt (3).

Näringsvärdesdeklarationen är till för att informera dig om hur hälsosamma förpackade livsmedel och drycker är och om de innehåller ingredienser som du kan behöva undvika på grund av allergi, intolerans eller personliga preferenser.

Beroende på var du bor kan näringsfaktavdelningen uttrycka energivärdet för ett livsmedel eller en dryck i kalorier, kcal, kJ eller en kombination av dem.

Nedan finns en lista över länder och vilken märkning de använder för energi (4, 5, 6, 7, 8):

  • USA: kalorier
  • Kanada: kalorier
  • EU: kJ och kcal
  • Australien och Nya Zeeland: kJ eller både kJ och kcal.
  • Kina: kJ

Tillverkarna fastställer antalet kalorier i ett livsmedel eller en dryck baserat på mängden energigivande näringsämnen som ingår i livsmedlet eller drycken.

De tre viktigaste energilevererande näringsämnena är:

  • Protein
  • Kolhydrater
  • Fetter

Protein och kolhydrater ger vardera cirka 4 kalorier (16,7 kJ) per gram, medan fett ger 9 kalorier per gram (37,6 kJ) (9).

kalorier

Alkohol ger också 7 kalorier (29,3 kJ) per gram.

Tillverkarna avrundar till närmaste 1 gram, så om du skulle kvantifiera antalet kalorier eller kJ från var och en av makronäringsämnena kan de sammanlagt bli något annorlunda än det antal som anges på näringsämnesmärkningen (4).

Dessutom kan näringsetiketterna för livsmedel som innehåller fibrer, som klassificeras som en kolhydrat, innehålla färre kalorier än vad du beräknar.

Detta beror på att fibrer, beroende på typ, antingen är osmältbara eller svårsmälta och därmed bidrar med noll eller få kalorier (10).

SAMMANFATTNING

De flesta förpackade livsmedel och drycker har en näringsvärdesmärkning som anger hur mycket energi varan innehåller i kalorier, kcal, kJ eller någon kombination av dessa.

Den lägsta siffran

Kalorier är ett mått på energi inom kost och motion.

Kalorier och kcal används omväxlande och avser samma energimängd.

Kalorier eller kcal kan också mätas i kJ, där en kalori (kcal) motsvarar 4,18 kJ.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238749/
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/786652/nutrients
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5287493/
  4. https://www.fda.gov/files/food/published/Food-Labeling-Guide-%28PDF%29.pdf
  5. https://www.inspection.gc.ca/food-label-requirements/labelling/industry/nutrition-labelling/nutrition-facts-table/eng/1389198568400/1389198597278?chap=1
  6. https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/nutritionlabellinginformationleaflet.pdf
  7. https://www.foodstandards.gov.au/code/userguide/Documents/Userguide_Prescribed%20Nutrition%20Information%20Nov%2013%20Dec%202013.pdf
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218769/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218769/
  10. https://www.fda.gov/media/113663/download

Lämna ett svar