Vattenmelon tros först ha domesticerats för över 4 000 år sedan i nordöstra Afrika (1).

Den är söt och saftig, vilket gör den till den perfekta godiset för att släcka törsten under sommarvärmen.

Den här stora runda frukten har ett grönt skal och ljusrött fruktkött. Den är också fullpackad med näringsämnen, bland annat antioxidanter och vitamin A och C.

Produkttips från Nutri.se >

Här är 9 av de främsta hälsofördelarna med vattenmelon.

1. Hjälper dig att hålla dig hydrerad

Att hålla sig hydrerad är viktigt för att din kropp ska fungera ordentligt.

Reglering av kroppstemperaturen, normal organfunktion, näringstillförsel till cellerna och vakenhet är bara några av de kroppsliga processer som är beroende av tillräcklig hydrering (2).

Att äta livsmedel med hög vattenhalt kan bidra till att ge din kropp det vatten den behöver för att fungera ordentligt.

Vattenmelon

Vattenmelon består till 92 % av vatten, vilket gör den till ett utmärkt val för det dagliga vattenintaget (3).

På grund av sitt höga vatteninnehåll har melonen dessutom en låg kaloritäthet – med andra ord väldigt få kalorier i förhållande till sin totala vikt.

Att äta livsmedel med låg kaloritäthet, som vattenmelon, kan underlätta viktkontroll genom att hålla dig mätt längre (4).

SAMMANFATTNING

Vattenmelonens höga vatteninnehåll kan hjälpa dig att hålla dig hydrerad – vilket stöder din allmänna hälsa – samt att känna dig mätt.

2. Fylld med näringsämnen och nyttiga växtföreningar.

Vattenmelon innehåller en mängd olika näringsämnen, bland annat kalium, magnesium och vitamin A och C. Den är också relativt kalorisnål, med endast 46 per kopp (152 gram) (5).

Här är näringsämnena i 1 kopp (152 gram) rå, tärnad vattenmelon:

  • Kalorier: 46
  • Kolhydrater: 11,5 gram
  • Fibrer: 0,6 gram
  • Socker: 9,4 gram
  • Protein: 0,9 gram
  • Fett: 0,2 gram
  • Vitamin A: 5 % av det dagliga värdet (DV)
  • C-vitamin: 14 % av DV
  • Kalium: Kalium: 4 % av det dagliga intaget: 4 % av det dagliga intaget
  • Magnesium: Kalium: 4 % av det dagliga intaget: 4 % av det dagliga intaget

Vattenmelon är också en rik källa till citrullin, en aminosyra som kan förbättra träningsprestanda (6).

Dessutom innehåller den antioxidanter, bland annat vitamin C, karotenoider, lykopen och cucurbitacin E (3, 7).

Dessa föreningar hjälper till att bekämpa fria radikaler, som är instabila molekyler som kan skada dina celler om de ansamlas i kroppen. Med tiden kan denna skada leda till tillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer (8).

SAMMANFATTNING

Vattenmelon har många näringsämnen, inklusive en betydande mängd vitamin A och C. Den erbjuder också antioxidanter som lykopen och cucurbitacin E.

3. Kan ha effekter mot cancer

Flera växtföreningar som finns i vattenmelon, bland annat lykopen och cucurbitacin E, har möjliga effekter mot cancer.

Även om studieresultaten är blandade kan lycopenintag vara förknippat med en lägre risk för vissa typer av cancer, till exempel prostatacancer och kolorektalcancer (9, 10, 11, 12).

Lykopen tros verka genom att sänka blodnivåerna av insulinliknande tillväxtfaktor (IGF), ett hormon som främjar celldelning. Cancer bildas när celldelningen blir okontrollerbar (13).

Dessutom kan cucurbitacin E hämma tumörtillväxten genom att främja autofagi hos cancerceller. Autofagi är den process genom vilken kroppen tar bort skadade celler (14, 15).

Trots detta är ytterligare forskning på människor nödvändig.

SAMMANFATTNING

Vattenmelon innehåller växtföreningar som kan bekämpa vissa former av cancer. Det behövs dock fler studier.

4. Kan förbättra hjärthälsan

Flera näringsämnen i vattenmelon kan stödja hjärthälsan.

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen. Det är värt att notera att livsstilsfaktorer som kost kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke genom att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna (16, 17).

Studier tyder på att lykopen kan bidra till att sänka kolesterol och blodtryck. Det kan också bidra till att förebygga oxidativa skador som orsakas av höga kolesterolnivåer (3).

Vattenmelon innehåller också citrullin, en aminosyra som kan öka kväveoxidnivåerna i kroppen. Kväveoxid hjälper dina blodkärl att expandera, vilket sänker blodtrycket (18).

Andra hjärtfrämjande vitaminer och mineraler i vattenmelon är magnesium, kalium och vitaminerna A, B6 och C (3).

SAMMANFATTNING

Lykopen och citrullin i vattenmelon kan stödja hjärthälsan genom att sänka blodtryck och kolesterol.

5. Kan minska inflammation och oxidativ stress

Inflammation är en viktig drivkraft för många kroniska sjukdomar.

Kombinationen av antioxidanter, lykopen och C-vitamin i vattenmelon kan bidra till att minska inflammation och oxidativ skada (3).

I en studie utvecklade råttor som fick vattenmelonpulver som komplement till en ohälsosam kost mindre oxidativ stress och lägre nivåer av den inflammatoriska markören C-reaktivt protein än råttorna i kontrollgruppen (19).

Vattenmelon

Dessutom gav man i en åttaveckorsstudie 31 personer med fetma och höga inflammationsmarkörer 500 mg C-vitamin två gånger dagligen. De visade en signifikant minskning av inflammatoriska markörer jämfört med kontrollgruppen (20).

Som antioxidant kan lykopen också fördröja uppkomsten och utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det behövs dock mer forskning (21).

SAMMANFATTNING

Vattenmelon innehåller föreningar som kan bidra till att minska inflammation, vars höga nivåer är kopplade till många sjukdomar.

6. Kan bidra till att förebygga makuladegeneration

Vattenmelonföreningen lykopen kan ha fördelar för dina ögon.

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är ett vanligt ögonproblem som kan orsaka blindhet hos äldre vuxna (3).

Lykopenets roll som antioxidant och antiinflammatorisk förening kan bidra till att förebygga och hämma AMD, även om forskningen är begränsad (22, 23).

I en provrörsstudie där ögonceller behandlades med lykopen fann man att det minskade förmågan hos inflammatoriska markörer att skada cellerna (22).

Tänk på att forskning på människor är nödvändig.

SAMMANFATTNING

Lykopen kan bidra till att förebygga AMD på grund av dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Ändå behövs ytterligare studier.

7. Kan lindra muskelömhet

Citrullin, en aminosyra som finns i vattenmelon, kan förbättra träningsprestanda och minska muskelömhet (24, 25).

Den finns också tillgänglig som ett tillskott.

En granskning visade att regelbundet intag av citrullin i minst 7 dagar förbättrade aerobisk prestation genom att öka kroppens produktion av kväveoxid (26).

Denna förening hjälper till att utvidga blodkärlen så att ditt hjärta inte behöver arbeta lika hårt för att pumpa blodet genom kroppen (27).

Dessutom tyder vissa bevis på att vattenmelon i sig – inte bara citrullin – kan hjälpa kroppen efter träning.

En äldre studie gav idrottare vanlig vattenmelonjuice, vattenmelonjuice blandad med citrullin eller en kontrolldryck. Båda vattenmelondryckerna ledde till mindre muskelömhet och snabbare återhämtning av hjärtfrekvensen än kontrolldrycken (28).

Fortfarande behövs mer forskning.

SAMMANFATTNING

Citrullinet i vattenmelon kan bidra till att förbättra träningsprestanda och minska muskelömhet.

8. Kan bidra till hudens hälsa

Vitamin A och C, som finns i vattenmelon, är viktiga för hudens hälsa.

C-vitamin – antingen när det äts eller appliceras lokalt – hjälper kroppen att tillverka kollagen, ett protein som håller huden smidig och håret starkt (29, 30).

En granskning visade att ett högre intag av C-vitamin från mat och/eller kosttillskott kan minska risken för att utveckla rynkor och torr hud (31, 32).

Vitamin A är också viktigt för en frisk hud eftersom det hjälper till att skapa och reparera hudceller (33).

I en granskning hade djur med A-vitaminbrist sämre sårläkning än djur som fick en näringsmässigt komplett kost (34).

Tänk på att det behövs ytterligare studier på människor om vattenmelon specifikt.

SAMMANFATTNING

Flera näringsämnen i vattenmelon främjar hår- och hudhälsa, även om mer forskning behövs.

9. Kan förbättra matsmältningen.

Vattenmelon innehåller mycket vatten och en liten mängd fibrer, som båda är nödvändiga för en sund matsmältning.

Fibrer hjälper till att hålla tarmarna regelbundna, medan vatten förflyttar avfallet genom matsmältningskanalen mer effektivt (35, 36).

En undersökning av 4 561 vuxna visade att de med lågt vätske- och fiberintag var mer benägna att drabbas av förstoppning. Icke desto mindre kan andra faktorer ha spelat en roll (37).

SAMMANFATTNING

Fiber- och vatteninnehållet i vattenmelon kan hjälpa din matsmältningshälsa genom att stödja regelbundna tarmrörelser.

Slutsats

Vattenmelon är en välsmakande, törstsläckande frukt som många njuter av i sommarvärmen.

Den har en mycket hög vattenhalt och ger näringsämnen som lykopen, citrullin och vitamin A och C.

Studier tyder på att denna söta, röda melon till och med kan främja hjärthälsan, minska muskelömhet och minska inflammation, även om mer forskning behövs.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4512189/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30609670/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6054218/
  5. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167765/nutrients
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31977835/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33187365/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29952268/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28935150/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26287411/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27472298/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26029167/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25915611/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32616188/
  16. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4248376/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029482/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25631716
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26170625/
  21. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394015301725
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27155396/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25466302/
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33308806/
  25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25517106/
  26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749691/
  27. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/nitric-oxide
  28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23862566/
  29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33037252/
  30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25600848/
  31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25600848/
  32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31389093/
  33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31389093/
  34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31697447/
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/
  36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28450053/
  37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32077808/

Lämna ett svar