Konsumtion av vissa livsmedel kan leda till en minskning av kroppsfett. När en person lägger till dessa fettförbrännande livsmedel till kosten kan hen bränna fett och gå ner i vikt med tiden. Sådana fettförbrännande livsmedel är bland annat ägg, nötter och fet fisk.

Termen ”fettförbrännande livsmedel” kan gälla de livsmedel som ger fettförlust genom att stimulera ämnesomsättningen, minska aptiten eller minska det totala matintaget.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Alla livsmedel stimulerar ämnesomsättningen. Vissa typer av livsmedel, till exempel chilipeppar, kan dock ha en större inverkan på ämnesomsättningen än andra. Att äta dessa livsmedel kan leda till viktminskning.

Vissa livsmedel, till exempel nötter, kan också dämpa hungern längre än andra. Att konsumera dessa livsmedel kan hjälpa till att kontrollera aptiten och minska det totala matintaget, vilket leder till viktminskning.

I den här artikeln undersöker vi några fettförbrännande livsmedel som kan hjälpa människor att gå ner i vikt. Vi tar också en titt på hur man bäst inkluderar dessa livsmedel i kosten.

Viktminskning

Nötter

Nötter är mycket näringsrika. De har ett högt innehåll av proteinTrusted Source och goda fetter, som båda är fördelaktiga för att dämpa hungern under långa perioder.

Viktigt är att människor kan införliva nötter i en hälsosam kost utan att gå upp i vikt.

En studie från 2011, publicerad i Journal of Nutrition and MetabolismTrusted Source, visade till exempel att om man inkluderade nötter i kosten under 12 veckor ledde det till förbättringar av kostkvaliteten, utan att man gick upp i vikt.

Oljig fisk

Fisk är en typ av hälsosam mat som innehåller livsviktiga omega-3-fettsyror. Fet fisk som lax är särskilt rik på långkedjiga fettsyror som är svåra att hitta på annat håll.

Fisk har också ett högt innehåll av protein. Kostprotein kan motverka hunger och är ett viktigt verktyg för viktminskning.

Yoghurt

Yoghurt kan variera i sitt näringsinnehåll. Vanlig yoghurt, till exempel grekisk yoghurt, är den mest hälsosamma. Den innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och probiotika.

Yoghurt innehåller också olika typer av protein, till exempel kasein och vassle. En studie från 2014 som publiceras i Nutrition JournalTrusted Source visar att det kan vara fördelaktigt att äta yoghurt med högt proteininnehåll för att kontrollera aptiten, motverka hunger och sänka det totala matintaget.

Delade ärtor

Ärtor har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer. De innehåller också komplexa kolhydrater som är en bra energikälla.

Splitärter innehåller också proteiner som kan dämpa hungern.

En studie från 2011 som publiceras i Nutrition JournalTrusted Source förklarar att det protein som finns i torkade ärtor har en större effekt på att minska hungern än vassleprotein från mjölk.

Ägg

Ägg är rika på vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som är viktiga för hälsan, rapporterar American Heart Association (AHA)Trusted Source. De innehåller mycket kolesterol, men det finns inga avgörande bevis för att kolesterolätande mat orsakar högt kolesterol i kroppen.

Ägg är också en utmärkt proteinkälla och kan hjälpa till att kontrollera aptiten. En studie i tidskriften Nutrition Research visade att ägg till frukost hade en positiv inverkan på att kontrollera hunger och matintag senare under dagen.

Chilipeppar

Chilipeppar innehåller den kemiska substansen capsaicin, som kan ha fördelar för viktminskning.

En systematisk översikt från 2012, publicerad i tidskriften Appetite, visar att capsaicin kan öka fettförbränningen och minska aptiten. Dessa effekter kan bidra till att leda till viktminskning.

Kokosolja

Kokosolja innehåller en hög halt av medelkedjiga triglycerider. Detta är en specifik typ av fett som kan ha en rad hälsofördelar.

En metaanalys från 2015, som publicerades i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, visade att dessa medelkedjiga triglycerider kan leda till viktminskning. Det behövs dock fler studier för att bekräfta resultaten.

Många forskare tror att medelkedjiga triglycerider kan öka energiförbrukningen och minska fettdepåerna.

Att lägga till fettförbrännande livsmedel i kosten

I vissa fall är det möjligt att basera en måltid på ett fettförbrännande livsmedel. Den kan till exempel bestå av fet fisk som lax med grönsaker. Ett annat alternativ är att äta ägg med fullkornsrostat bröd till frukost.

För vegetarianer och veganer kan växtbaserade måltider som är rika på protein vara ett bra sätt att hjälpa till med viktnedgången. Att blanda fettförbrännande livsmedel som klyftärter med andra nyttiga proteinkällor är ett sätt att göra detta. Exempel på detta är ärtsoppa eller dal av klyftärter.

Det kan också vara fördelaktigt att välja fettförbrännande mellanmål som t.ex. nötter. Sådana mellanmål har större förmåga att stilla hunger och kontrollera aptiten än andra, till exempel choklad eller chips.

Sammanfattning

Vissa livsmedel kan hjälpa en person att bränna fett och gå ner i vikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att fettförbrännande livsmedel måste vara en del av en hälsosam kost överlag. Dessutom måste en person ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet för att bränna fett och gå ner i vikt.

Det är osannolikt att dessa livsmedel orsakar någon märkbar fettförlust på egen hand.

Ett urval av våra vitaminer från Nutri.se >

Källa
 1. Abou-Samra, R., et al. (2011). Effect of different protein sources on satiation and short-term satiety when consumed as a starter.
  https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-139
 2. Are eggs good for you or not? (2018).
  https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
 3. Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults [Abstract]. 
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008650.pub2/abstract
 4. Mumme, K., & Stonehouse, W. (2015). Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: A meta-analysis of randomized controlled trials [Abstract]. 
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267214015913
 5. Ortinau, L. C., et al. (2014). Effects of high-protein vs. high-fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women.
  https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-97
 6. Ratliff, J., et al. (2010). Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men [Abstract].
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531710000035
 7. Tey, S. L., et al. (2011). Nuts improve diet quality compared to other energy-dense snacks while maintaining body weight. 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154486/
 8. Westerterp-Plantenga, M. S., et al. (2012). Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. 
  https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-protein-its-role-in-satiety-energetics-weight-loss-and-health/CCA49F7254E34FF25FD08A78A05DECD7
 9. Whiting, S., et al. (2012). Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence.
  http://krosslabs.com/articles/capsicum.pdf