Om du har kronisk njursjukdom är det viktigt att hålla koll på mat- och vätskeintag eftersom sjuka njurar inte kan avlägsna avfallsprodukter från kroppen på samma sätt som friska njurar kan göra. Bra livsmedel som hjälper till att reparera dina njurar är bland annat äpplen, blåbär, fisk, grönkål, spenat och sötpotatis.

Bra livsmedel som hjälper till att reparera njurarna är äpplen, blåbär, fisk, grönkål, spenat och sötpotatis.

Om du har kronisk njursjukdom är det viktigt att hålla koll på mat- och vätskeintag eftersom sjuka njurar inte kan avlägsna avfallsprodukter från kroppen som friska njurar kan göra.

Produkttips från Nutri.se >

Här är njurvänliga livsmedel som kan hjälpa till att reparera dina njurar och hjälpa dig att hålla dig friskare längre:

  • Äpplen: Äpplen är en bra källa till pektin, en löslig fiber. Det kan sänka kolesterol- och glukosnivåerna. Det har höga halter av antioxidanter. Färska äpplen är också en bra källa till vitamin C.
  • Blåbär: Blåbär: Blåbär är en kalorifattig källa till fibrer och C-vitamin. Studier visar att det har potential att skydda mot cancer och hjärtsjukdomar och ger fördelar för hjärnans hälsa.
  • Fisk: Vissa fiskar som lax, makrill, tonfisk, sill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror. Det är ett viktigt näringsämne för att kontrollera blodkoagulationen och bygga upp cellmembran i hjärnan. Enligt studier kan det minska risken för onormal hjärtslag, sänka triglyceridnivåerna och sänka blodtrycket något. De kan potentiellt ge fördelar vid tillstånd som cancer, autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tarmsjukdomar.
  • Grönkål: Grönkål är rik på vitamin A och C, kalcium och många mineraler. Det är också en källa till karotenoider och flavonoider, som är fördelaktiga för ögonhälsa och cancerskydd. Den innehåller också vitamin K, som är en naturlig blodförtunnare. Den har en måttlig kaliumhalt. Därför måste personer som står i dialys undvika den.
  • Spenat: Spenat innehåller mycket vitamin A, C och K samt folat. Betakaroten som finns i spenat bidrar till att stärka immuniteten och skydda synen. Det är också en bra källa till magnesium.
  • Sötpotatis: Sötpotatis är sockerfattig och har ett högt innehåll av lösliga fibrer. Detta hjälper dig att känna dig mätt.
reparera njurarna

Andra livsmedel som du kan inkludera:

  • Tranbär
  • Blåbär
  • Hallon
  • Jordgubbar
  • Plommon
  • Ananas
  • Persikor
  • Kål
  • Blomkål
  • Sparris
  • Bönor
  • Selleri
  • Gurka
  • Lök
  • Paprika
  • Rädisor
  • Sommarsquash
  • Vitlök
  • Pita
  • Tortillas

Vad gör en njurvänlig kost?

Njurarnas viktigaste uppgift är att göra sig av med avfall och extra vätska från kroppen genom urinen. De balanserar också kroppens mineraler och vätskor och tillverkar ett hormon som reglerar ditt blodtryck.

En njurvänlig kost bidrar till att skydda dina njurar från ytterligare skador. Du måste begränsa viss mat och vissa vätskor så att andra vätskor och mineraler som elektrolyter inte byggs upp i kroppen. Du måste också se till att du får rätt intag av protein, kalorier, vitaminer och mineraler i din dagliga kost.

Om du har njursjukdom i ett tidigt skede finns det några livsmedel som du måste begränsa. Men när din sjukdom förvärras måste du vara mer försiktig med ditt dagliga matintag.

Hur kan man få en njurvänlig och diabetesvänlig kost att fungera tillsammans?

Om du har diabetes tillsammans med en njursjukdom måste du kontrollera ditt blodsocker för att förhindra mer skada på dina njurar. En diabeteskost och en njurvänlig kost har många av samma livsmedel, men det finns några viktiga skillnader. Det finns några sätt på vilka din njurvänliga kost och din diabeteskost kan fungera tillsammans.

Nedan finns några livsmedel som är bra för dig om du har diagnosen både diabetes och njursjukdom.

  • Frukt: Frukt: Bär, papaya, körsbär, äpplen och plommon.
  • Grönsaker: Blomkål, lök och spenat.
  • Proteiner: Protein: Magert kött (fjäderfä, fisk), ägg och osaltade skaldjur.
  • Kolhydrater: Fullkornsbröd, smörgåsbullar, osaltade kex och pasta.
  • Vätska: Vatten, klara soppor och osötad te.
    Om du dricker apelsinjuice för att behandla lågt blodsocker, byt till njurvänlig äppeljuice. Den ger samma blodsockerkick med mycket mindre kalium.
  • Sjukdom är i ett sent skede: Blodsockernivåerna blir bättre vid njursjukdom i sent skede, möjligen på grund av förändringar i hur kroppen använder insulin.
  • Dialys: Om du står på dialys kan ditt blodsocker öka eftersom vätskan som används för att filtrera ditt blod innehåller en hög blodsockernivå. Din läkare kommer att övervaka dig noga och avgöra om du kommer att behöva insulin och andra diabetesläkemedel.

Din läkare och/eller dietist kommer att hjälpa dig att skapa en måltidsplan som hjälper dig att kontrollera din blodsockernivå samtidigt som du begränsar natrium, fosfor, kalium och vätska i kroppen.

Vilka livsmedel bör du begränsa vid njursjukdom?

Många livsmedel som ingår i en typisk hälsosam kost kanske inte är rätt för dig om du lider av njursjukdom.

Om du får diagnosen njursjukdom kan din läkare rekommendera att du begränsar vissa livsmedel som t.ex:

  • Salt: Undvik bordssalt och matvaror med hög natriumhalt. Natrium påverkar ditt blodtryck och hjälper till att upprätthålla vattennivån i kroppen. Om du har svullnad i fotlederna, högt blodtryck, andningssvårigheter och vätskeansamling runt hjärtat och lungorna måste du undvika salt. Du måste sträva efter mindre än 1 500 milligram salt i din dagliga kost. Använd kryddor eller örter i stället för salt. Håll dig borta från förpackad mat och läs etiketter när du handlar. Fokusera på färsk, hemlagad mat. Du kommer att vänja dig vid mat med mindre salt eller utan salt inom en vecka eller två.
  • Kalium: Vid njursjukdom kan höga kaliumnivåer ansamlas i blodet och orsaka allvarliga hjärtproblem. Rätt nivå av detta mineral gör att dina nerver och muskler fungerar bra. Undvik tomater, apelsiner, bananer, potatis, avokado, broccoli och fullkornsbröd eftersom de innehåller mycket kalium. Ät äpplen, morötter och sallader. Din läkare kan rekommendera ett kaliumbindemedel för att hjälpa kroppen att göra sig av med extra kalium. Läkaren kan rekommendera att du äter livsmedel som äpple, tranbär, jordgubbar, kål, blomkål och gurka.
  • Protein: Även om protein är viktigt för kroppen får mer protein dina njurar att arbeta hårdare och kan förvärra njursjukdom. Rådgör med din dietist för att bestämma rätt kombination och mängd protein för dig. Du kan behöva skära ner på livsmedel som kött, skaldjur och mejeriprodukter.
  • Fosfor: Fosfor är ett mineral som håller dina ben starka och friska. Vid njursjukdom kan dina njurar inte avlägsna extra fosfor från ditt blod särskilt bra. Det kan försvaga benet och kan skada dina blodkärl, ögon och hjärta ytterligare. Du kan till och med få en hjärtsjukdom. Undvik livsmedel som innehåller mycket fosfor, till exempel kött, fisk, mejeriprodukter, bönor, nötter, fullkornsbröd, förpackade livsmedel och mörkfärgad läsk. Om du har njursjukdom i ett sent skede kan din läkare råda dig att äta mindre än 1000 milligram fosforrika livsmedel i din kost dagligen. Välj livsmedel med låg fosforhalt, till exempel färska frukter, grönsaker, majs, ris och flingor.
  • Kalcium: Din läkare kan också råda dig att undvika receptfria kalciumtillskott och att dra ner på kalciumrika livsmedel som mejeriprodukter. Livsmedel som innehåller mycket kalcium tenderar också att innehålla mycket fosfor.
  • Vätska: Generellt sett måste du upprätthålla vattennivån i din kropp. Vid njursjukdom i ett tidigt skede måste du dock begränsa dina vätskenivåer. Eftersom skadade njurar inte gör sig av med extra vätska kan för mycket vätska vara farligt för dig. Det kan till och med orsaka högt blodtryck, svullnad och hjärtsvikt. Det kan också bygga upp extra vätska runt dina lungor och du kan få svårt att andas. Du måste också minska på vissa livsmedel som innehåller mycket vatten, till exempel glass, gelatin, vattenmelon och vindruvor.

Beroende på vilket stadium din njursjukdom befinner sig i kommer din läkare att råda dig att minska kalium-, fosfor- och proteinnivåerna i din kost.

Vilken frukt är dålig för njurarna?

De flesta frukter är inte skadliga hos personer med friska njurar. När njurarna är skadade eller människor lider av en njursjukdom störs filtreringsprocessen och avfallsprodukter hålls kvar i kroppen. Ackumulering av avfall eller giftiga ämnen i blodet kan ytterligare skada njurarna.

  • Livsmedel som innehåller mycket mineraler, t.ex. salt, kalium och fosfor, belastar njurarna och kan orsaka ytterligare njurskador.
  • Bland dessa föreningar är det mycket viktigt att undvika kaliumrika livsmedel och kost med hög natriumhalt i situationer, särskilt vid njurskador.
  • Kostförändringar rekommenderas för att undvika dessa ämnen som ökar stressen i njurarna.

Njurarna är viktiga organ i kroppen som utför flera funktioner, t.ex:

  • Filtrering av giftiga ämnen och avfall från kroppen genom urinen.
  • Produktion av hormon som stimulerar produktionen av röda blodkroppar.
  • Upprätthållande av kroppens mineralbalans.

Även om frukt vanligtvis är ganska fördelaktigt att ha i kosten är vissa frukter höga halter av kalium och bör undvikas av patienter med njursjukdom, vilket inkluderar:

  • Bananer
  • Avokado
  • Citrusfrukter och safter, t.ex. apelsiner och grapefrukt.
  • Plommon och plommonjuice
  • Aprikoser
  • Torkade frukter, t.ex. dadlar och russin
  • Meloner, t.ex. honungsmelon och cantaloup

Citronsyran i apelsiner kan öka risken för att utveckla njursten hos patienter med njurskada. Salt och saltersättningar som är gjorda med kalium ska undvikas. Om nivåerna av kalium eller andra giftiga ämnen ökar i kroppen kan patienten genomgå dialys.

Dialys är ett förfarande som används för att eliminera avfallsprodukter och överskottsvätska från blodet när njurarna inte fungerar som de ska. Förfarandet utförs vanligen genom att blodet omdirigeras till en maskin för rening.

Hur extraherar man kalium från frukt?

Om möjligt, ersätt färska eller frysta frukter med konserverade frukter. Kaliumet i konserverade produkter läcker ut i vattnet eller saften, vilket minskar kaliumnivåerna i frukterna. Om en person inkluderar denna juice i sin måltid eller konsumerar den kan kaliumnivåerna stiga.

Juicen har ofta en hög salthalt, vilket gör att kroppen behåller vatten. Detta kan leda till njurproblem. Så innan de konsumerar konserverade frukter måste de dränera saften och skölja frukterna noggrant för att minska salt- och kaliumhalten.

Att blötlägga i vatten och skölja de färska frukterna ordentligt innan de konsumeras hjälper till att eliminera oönskade föreningar.

Vilka är effekterna av hög kaliumhalt i kroppen?

Patienter med njurskador eller njursjukdomar kan ha höga kaliumnivåer i kroppen även efter att de ätit den dagliga rekommenderade dosen.

Friska personer som är 19 år och äldre bör ta minst mellan 3 400 mg respektive 2 600 mg kalium per dag. Om njurarna fungerar dåligt bör dock dosen minskas.

Hyperkalemi (höga kaliumnivåer i kroppen) kan leda till:

  • Buksmärta.
  • Diarré
  • illamående och kräkningar
  • Muskelsvaghet
  • Domningar i extremiteterna
  • Andningssvårigheter
  • Arytmi (oregelbunden hjärtslag)
  • Hjärtklappning (snabb eller fladdrande hjärtslag)

Kontakta en läkare om symtomen förvärras.

Produkttips från Nutri.se >

Källa:

  • American Kidney Fund https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html
  • CDC https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/what-to-eat.html
  • National Kidney Foundation https://www.kidney.org/content/7-kidney-friendly-superfoods
  • NIDDK https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidney-failure/eating-right
  • Cleveland Clinic. Hyperkalemia (High Potassium). https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15184-hyperkalemia-high-blood-potassiumWebMD. Potassium Rich Foods. https://www.webmd.com/diet/foods-rich-in-potassium#1

Lämna ett svar