Vitamin B2, eller riboflavin, är en av åtta B-vitaminer som är viktiga för människans hälsa. Det finns i spannmål, växter och mejeriprodukter. Det är avgörande för att bryta ner matkomponenter, absorbera andra näringsämnen och upprätthålla vävnader.

Vitamin B2 är ett vattenlösligt vitamin, så det löses upp i vatten. Alla vitaminer är antingen vattenlösliga eller fettlösliga. Vattenlösliga vitaminer transporteras genom blodomloppet, och det som inte behövs försvinner ut ur kroppen med urinen.

Produkttips från Nutri.se >

Människor måste få i sig B2-vitamin varje dag, eftersom kroppen bara kan lagra små mängder och förråden minskar snabbt.

Riboflavin finns naturligt i vissa livsmedel, tillsatt i andra, och det kan tas i form av kosttillskott. Det mesta absorberas (1) i tunntarmen.

B2

Vitamin B2 Funktion

Vitamin B2 hjälper till att bryta ner proteiner, fetter och kolhydrater. Det spelar en viktig roll för att upprätthålla kroppens energiförsörjning.

Riboflavin hjälper till att omvandla kolhydrater till adenosintrifosfat (ATP). Människokroppen producerar ATP från maten, och ATP producerar energi när kroppen behöver det. Föreningen ATP är viktig för att lagra energi i musklerna.

Tillsammans med vitamin A är vitamin B viktigt för:

Underhålla slemhinnorna i matsmältningssystemet

  • Att bibehålla en frisk lever
  • omvandla tryptofan till niacin, en aminosyra
  • Att hålla ögon, nerver, muskler och hud friska
  • Absorbera och aktivera järn, folsyra och vitaminerna B1, B3 och B6
  • Hormonproduktion i binjurarna
  • Förhindrar utvecklingen av grå starr
  • Fostrets utveckling, särskilt i områden där vitaminbrist är vanligt förekommande

Viss forskning tyder på att vitamin B2 kan bidra till att förebygga grå starr och migränhuvudvärk, men ytterligare studier behövs för att bekräfta detta.

Andra studier har visat att hos barn med autism verkar tillskott av vitamin B2, B6 och magnesium minska nivåerna av onormala organiska syror i urinen.

Vitamin B2 källor

Vitamin B2 kommer från livsmedel.

Källor till B2 är bland annat:

Kött, fisk och mejeriprodukter innehåller B2-vitamin.

Fisk, kött och fjäderfä, t.ex. kalkon, kyckling, nötkött, njurar och lever.

  • Ägg
  • Mjölkprodukter
  • Sparris
  • Kronärtskockor
  • Avokado
  • Cayenne
  • Vinbär
  • Berikade spannmål
  • Kelp
  • Limabönor, bönor och ärtor
  • Melass
  • Svamp
  • Nötter
  • Persilja
  • Pumpor
  • Nypon (rosenhip)
  • Salvia
  • Sötpotatis
  • Korsblommiga grönsaker som broccoli, brysselkål, spenat, maskros och vattenkrasse.
  • Fullkornsbröd, berikat bröd och vetekli
  • Jästextrakt

B2-vitamin är vattenlösligt, så genom att koka livsmedel kan det gå förlorat. Ungefär dubbelt så mycket B2 går förlorat vid kokning som vid ångkokning eller mikrovågsugn.

Hur mycket Vitamin B2 behöver vi?

Enligt Oregon State University är det rekommenderade dagliga intaget (RDA) av vitamin B2 i för män i åldern 19 år och äldre 1,3 milligram per dag, och för kvinnor är det 1,1 milligram per dag. Under graviditet bör kvinnor få 1,4 milligram per dag och vid amning 1,6 milligram per dag.

Vitamin B2

Brist på Vitamin B2

Brist på B2-vitamin är en betydande risk när kosten är dålig, eftersom människokroppen utsöndrar vitaminet kontinuerligt, så det lagras inte. En person som har B2-brist saknar normalt även andra vitaminer.

Det finns två typer av riboflavinbrist:

  • Primär riboflavinbrist uppstår när personens kost är fattig på vitamin B2.
  • Sekundär riboflavinbrist uppstår av en annan anledning, kanske för att tarmarna inte kan ta upp vitaminet ordentligt, eller för att kroppen inte kan använda det, eller för att det utsöndras för snabbt.

Riboflavinbrist är också känt som ariboflavinos.

Tecken och symtom på brist är bland annat följande:

  • Brist på vitamin B2 kan leda till munsår och andra besvär.
  • Angular cheilitis, eller sprickor i munhålorna.
  • Spruckna läppar
  • Torr hud
  • Inflammation i munslemhinnan.
  • Inflammation i tungan
  • Sår i munnen
  • Röda läppar
  • Ont i halsen
  • Skrotal dermatit
  • Vätska i slemhinnor
  • Järnbristanemi
  • Ögonen kan vara känsliga för starkt ljus, och de kan vara kliande, vattniga eller blodsprängda.
  • Personer som dricker överdrivet mycket alkohol löper större risk att drabbas av B-vitaminbrist.

Biverkningar

Normalt sett anses B2-vitamin vara säkert. En överdosering är osannolik, eftersom kroppen kan absorbera upp till cirka 27 milligram(2) av riboflavin, och den utsöndrar eventuella ytterligare mängder i urinen.

Det är dock viktigt att tala med en läkare innan man tar några tillskott, särskilt eftersom dessa kan interferera med andra mediciner.

Kosttillskott kan interagera med andra mediciner, och B2-tillskott kan påverka effekten av vissa läkemedel, till exempel antikolinerga mediciner och tetracyklin.

Ibland kan en läkare rekommendera tillskott, till exempel om en patient använder ett läkemedel som kan störa absorptionen av riboflavin.

Läkemedel som kan störa riboflavinnivåerna i kroppen är bland annat:

  • Tricykliska antidepressiva medel, t.ex. imipramin eller Tofranil.
  • Vissa antipsykotiska läkemedel, t.ex. klorpromazin eller Thorazin.
  • Metotrexat, som används vid cancer och autoimmuna sjukdomar, t.ex. reumatoid artrit.
  • Fenytoin eller Dilantin, som används för att kontrollera kramper.
  • Probenecid, för gikt
  • Thiaziddiuretika, eller vattenpiller
  • Doxorubicin, ett läkemedel som används vid cancerbehandling, kan sänka nivåerna av riboflavin, och riboflavin kan påverka hur doxorubicin fungerar.

University of Maryland Medical Center (UMM) noterar att mycket höga mängder B2-vitamin kan leda till klåda, domningar, sveda eller stickningar, gul eller orange urin och ljuskänslighet. För att förhindra en obalans av B-vitaminer föreslår de att man använder ett B-komplex vitamin om tillskott behövs.

Produkttips från Nutri.se >

Källor:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/

Lämna ett svar