Freekeh
Freekeh eller Friiekeh, Freekah eller Frik är namn på gröna vetekorn.
Vete skördas när säden är omogen och fröna är mjuka. Den torkas i solen. Sedan rostas spannmålen. Som ett resultat av denna process förstörs ax och spannmålsskal. Rostade vetekorn gnuggas för att torka igen. Vetekorn bör värmebehandlas på samma sätt som gryn och ris. Kokt är deras perfekta ersättare. I arabiska länder är det en ingrediens i många traditionella rätter, t.ex. soppor, grytor, sallader, fyllningar, pilaffer.
Å andra sidan låter mald Freekeh dig få mjöl. Det kan konsumeras som en mättande dryck med mjölk eller vatten, eller traditionellt som en ersättning för vanligt mjöl som tillsats (t.ex. ett förtjockningsmedel för såser och soppor), samt som bas för olika rätter (bakverk). Tack vare det låga glykemiska indexet gör det att du kan behålla mättnadskänslan under lång tid.