HMB

HMB är en metabolit från den grenade aminosyran leucin, vilket betyder att HMB produceras när leucin omsätts i kroppen. Omvandlingen är sparsam, bara runt 5% av leucinet går till HMB. Vanlig kost med leucin är därför inte tillräckligt för att få i sig en betydande mängd HMB för att det ska vara märkbart.

Den exakta funktionen hos HMB är hittills inte helt avgjord, även om studier på senare tid visat att HMB deltar i muskeluppbyggnad genom att motverka muskelnedbrytning vid hård träning och kaloriunderskott. Ett separat tillskott av HMB lämpar sig bäst till kroppsbyggare och för den som går på diet och vill bespara muskelmassan.

Att aminosyran leucin medverkar till muskeluppbyggnad har varit i ropet länge, tack vare dess roll i proteinsyntesen. På senare tid har man dessutom lagt märke till att omvandlingen till HMB också kan vara en bidragande faktor till dess gynnsamma påverkan på tillväxten. Det behövs fler studier för att fastställa hur det verkligen ligger till, men teorin är att HMB verkar hämma ubiquitin, ett ämne vars uppgift är att bryta ner protein, exempelvis när kroppen behöver energi från muskelmassan. Om den processen bromsas, skulle det i förlängningen kunna leda till mer muskelmassa.

Tillbaka till listan

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg