L-tryptofan

L-tryptofan är en exogen aminosyra, det vill säga en som kroppen inte kan producera på egen hand och måste tillföras i maten. En ytterligare effekt av de kemiska omvandlingarna av tryptofan är produktionen av det så kallade "lyckohormonet" serotonin. Finns för närvarande oftast i form av ett utdrag.

Tryptofan är en aminosyra, dvs en beståndsdel i protein. Den är essentiell, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten då kroppen inte kan tillverka den själv. Det finns 20 aminosyror, varav 9 är essentiella, som sitter ihop och bildar långa kedjor som kallas peptider. Beroende på vilka aminosyror som ingår i kedjan, får protein olika egenskaper och funktioner.

Tryptofan ingår i proteinrika livsmedel som ägg, soja, kött och mjölkprodukter.

Serotonin bildas genom tryptofan och är ett hormon som påverkar vår sinnesstämning. Det måste vara i balans för att vi ska må bra. Om vi producerar för lite serotonin kan det medför att vi bland annat kan känna oss deprimerade, irriterade och oroliga.

Tillbaka till listan