Vitamin B12
Vitamin B12, eller kobalamin, är en organisk kemisk förening som spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar. Vitamin B12-brist uppstår vanligtvis hos personer på vegetarisk eller vegansk kost, eftersom kobalamin främst finns i animaliska produkter.
Kobalamin är en organisk kemisk förening som är löslig i vatten. Det deltar främst i produktionen av erytrocyter, dvs röda blodkroppar, men spelar också en betydande roll i neurologiska processer.
Vitamin B12 produceras av bakterier som lever i matsmältningssystemet hos djur, varför de största mängderna kobalamin finns i animaliska produkter som kött, ägg, fisk, mjölk och dess produkter. Dessutom är frukostflingor ofta berikade med vitamin B12. I växtprodukter finns det till exempel i svamp Vitamin B12-brist nämns främst vid vegetarisk eller vegansk kost.
Vitamin B12 bidrar till att immun- och nervsystemet fungerar korrekt, bildandet av röda blodkroppar, homocystein och energiomsättning. Dessutom minskar den lämpliga nivån av kobalamin känslan av trötthet.