Vitamin B12

Vitamin B12, eller kobalamin, är en organisk kemisk förening som spelar en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar. Vitamin B12-brist uppstår vanligtvis hos personer på vegetarisk eller vegansk kost, eftersom kobalamin främst finns i animaliska produkter.

Kobalamin är en organisk kemisk förening som är löslig i vatten. Det deltar främst i produktionen av erytrocyter, dvs röda blodkroppar, men spelar också en betydande roll i neurologiska processer.

Vitamin B12 produceras av bakterier som lever i matsmältningssystemet hos djur, varför de största mängderna kobalamin finns i animaliska produkter som kött, ägg, fisk, mjölk och dess produkter. Dessutom är frukostflingor ofta berikade med vitamin B12. I växtprodukter finns det till exempel i svamp Vitamin B12-brist nämns främst vid vegetarisk eller vegansk kost.

Vitamin B12 bidrar till att immun- och nervsystemet fungerar korrekt, bildandet av röda blodkroppar, homocystein och energiomsättning. Dessutom minskar den lämpliga nivån av kobalamin känslan av trötthet.

Tillbaka till listan

Relaterade produkter

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. 

Logga in

Megamenu

Din korg

Det finns inga fler varor i din varukorg