Vassleprotein är ett av de mest populära kosttillskotten inom sportnäring och ett av de första kosttillskotten som rekommenderas till seriösa gymnaster som vill bygga muskler och förbättra återhämtningen. Vad du kanske inte inser är att alla vassleproteinpulver inte är skapade lika. Faktum är att de kan variera avsevärt från ett märke till ett annat.

Det är där den här guiden om vassle kommer in i bilden.

Framöver kommer vi att diskutera de olika typerna av vassleproteinpulver, vilka fördelarna med vassleprotein är och hur du bestämmer vilket som är bäst för dina behov.

Låt oss komma igång.

 

vassleprotein

Vad är vassleprotein?

Vassleprotein är ett av två naturligt förekommande proteiner som finns i mjölk, kasein är det andra. Det är den vattniga, mjölkfärgade biprodukten från osttillverkningsprocessen.

Efter att mjölken har stelnat och sedan silats genom ett filter bearbetas den kvarvarande ostmassan vidare till ost. Den flytande vasslebiprodukten samlas sedan upp, bearbetas och dehydreras till ett fint pulver som används för att tillverka proteinpulver.

Vassle står för 20 % av mjölkens totala proteininnehåll, medan kasein står för resterande 80 %.

Både kasein och vassle är proteinkällor av hög kvalitet eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror (EAA) som behövs för att stödja muskelproteinsyntesen.

Även om de flesta människor bara tänker på det högkvalitativa proteinet i vassleprotein är sanningen att vassle också innehåller flera andra nyttiga föreningar, bland annat:

  • Beta-laktoglobulin
  • Alfa-laktalbumin
  • Bovint serumalbumin
  • Immunoglobuliner

Vilka är de olika typerna av vassleprotein?

Som vi nämnde i början är inte alla vassleproteinpulver skapade lika. Faktum är att det finns tre huvudtyper av vassleproteinpulver som du hittar inkluderade i din balja med vassleprotein. Hur många av vilken form bestäms av det företag som tillverkar tillskottet.

Med det i åtanke ska vi diskutera de olika formerna av vassleprotein som du hittar på marknaden.

Vassleproteinkoncentrat (WPC)

Vassleproteinkoncentrat är den mest använda och minst raffinerade formen av vassle. Som sådan är det vanligtvis det vassleprotein som är billigast för konsumenterna, vilket kan vara bra.

Problemet med vassleproteinkoncentrat är att det finns en hög grad av variation när det gäller vad som utgör vasslekoncentrat.

Vasslekoncentrat får variera i proteinhalt mellan 35 % protein i massan (betecknat som WPC-35) och upp till 89 %.

WPC är den minst raffinerade formen av vassle och erbjuder också det bredaste utbudet av kvaliteter. Ett typiskt vassleproteinkoncentrat kan variera mellan 35 och 89 % vassleprotein. 1. De resterande procenten består av en blandning av kolhydrater (laktos) och mjölkfett.

protein

Lite verkliga siffror

För att sätta lite verkliga siffror på dessa procentandelar, om du skulle köpa ett proteinpulver som använder WPC-80, skulle du för varje 100 gram pulver få 80 gram protein. De övriga 20 grammen skulle bestå av en blandning av kolhydrater och fett.

Om du däremot köper ett proteinpulver som använder WPC-50 skulle du bara få 50 gram protein per 100 gram pulver, med 50 gram kombinerade kolhydrater och fett. Vi vet inte hur det är med dig, men det är knappast ett ”proteinpulver” i vår bok.

Och här ligger problemet med vasslekoncentrat – bristen på standardisering.

Kompletteringsföretag är INTE skyldiga att på tilläggsinformationstavlan eller ingrediensförteckningen ange vilken kvalitet av vassleproteinkoncentrat de använder. Vissa företag kan ange vilken kvalitet de använder, men inte alla gör det.

Detta gör det ytterst svårt för den tillfälliga konsumenten att veta hur de spenderar sina pengar. Vanligtvis kan du dock se om du har köpt ett vassleproteinkoncentrat av låg kvalitet om du upplever gastrointestinala besvär (uppblåsthet, flatulens etc.) på grund av det höga laktosinnehållet i billiga vasslekoncentrat.

Ett annat problem…

Nu kommer ett annat problem – företagen kan växla mellan olika kvaliteter av vassleproteinkoncentrat från en sats av en produkt till nästa.

Detta innebär att ett företag till att börja med kan använda WPC-80 i de första produktionsserierna av sitt proteintillskott för att locka till sig en publik och etablera en konsumentbas. Vassleproteinpulver är dock inte billigt, och WPC-80 kostar en hel del mer än WPC-50 eller WPC-60.

I ett försök att öka vinsten kan nämnda företag byta ut sitt WPC-80 mot WPC-60.

Ur konsumenternas synvinkel är allt de ser på ingrediensförteckningen ”vassleproteinkoncentrat”.

Företaget blir rikare och konsumenten blir inte klokare, såvida de inte verkligen förstår hur man jämför proteinpulverets makronutrientprofiler.

Även om proteinpulver som använder vassleproteinkoncentrat kan vara av hög kvalitet finns det ingen garanti om inte kompletteringsföretaget är villigt att avslöja vilken form de använder.

vassleprotein

Vassleproteinisolat

Isolat tar filtreringsprocessen ett steg längre och anses av många vara den ”renaste” formen av vassleprotein.

Anledningen till detta är att vassleproteinisolat (WPI) måste innehålla 90 % eller mer proteininnehåll i massan[1].

Vad detta innebär är att vassleproteinet erbjuder en otroligt hög mängd protein med ett mycket litet innehåll av kolhydrater, fett eller laktos. Därför är vassleproteinisolat det bästa vassleproteinpulvret för dem som är laktosintoleranta[2].

Eftersom vassleproteinisolat tas ett steg längre i förädlingen finns det en möjlighet att det (beroende på vilken filtreringsteknik som används) kan förlora en del av de immunstärkande föreningar som naturligt finns i vassle.

För dig som letar efter vassleproteinisolat som behåller så mycket av de hälsofrämjande föreningarna som möjligt, leta efter kallfiltrerade vassleproteinisolat (som Primeval Labs ISOLIT).

Vassleproteinhydrolysat (hydrolyserat vassleprotein)

Vassleproteinhydrolysat (WPH) är den mest raffinerade formen av vassle samt den dyraste.

Hydrolyserat vassleprotein skapas genom att behandla vassleproteinisolat med en uppsättning kemiska enzymer som ”fördiger” (bryter ner) de peptidbindningar som binder samman proteinkedjorna.

Detta skapar ett proteinpulver som är otroligt snabbsmältande och som praktiskt taget inte innehåller några kolhydrater, mjölksocker (laktos) eller fett.

Som vi nämnde ovan innebär detta tillägg av kemiska enzymer att bearbetnings- och tillverkningskostnaderna ökar, men det gör också något annat – det lämnar en tydlig ”off”, kemiskt liknande smak. Förutom den sämre smaken tenderar hydrolyserat vassleprotein också att ha en extremt tunn konsistens och munkänsla, på grund av bristen på fetter och kolhydrater.

I åratal har kroppsbyggare ansett det nödvändigt att använda hydrolyserat vassleprotein omedelbart efter träningen på grund av dess snabba infusion av protein och aminosyror i blodomloppet. Forskning visar dock att det är liten eller ingen skillnad i aminosyraupptagningshastigheten när vassleprotein, hydrolyserat vassleprotein och till och med kaseinprotein (ett otroligt långsamt nedbrytande protein). 3,4.

På grund av den extra kostnad som hydrolyserat vassleprotein tvingar på konsumenten, tillsammans med dess sämre smak och konsistens, gör det till en form av vassleprotein som de flesta konsumenter kan kringgå helt och hållet.

Whey
Whey protein scoop. Sports nutrition.
Produkttips från Nutri.se >
 

Vassleproteinblandningar

Förutom att hitta vassleproteinpulver med en enda källa (koncentrat eller isolat eller hydrolysat) kan du också hitta vassleproteinblandningar som kan innehålla en blandning av en, två eller alla tre typer av vassleprotein.

Vassleproteinblandningar skapas vanligtvis av företag som tillverkar kosttillskott och som försöker hitta den perfekta balansen mellan smak, konsistens och kostnad.

Vassleproteinkoncentrat ger en behaglig munkänsla och tjocklek, medan isolat ger ett högt proteininnehåll och låga nivåer av laktos.

Problemet med proteinblandningar (precis som fallet var med vasslekoncentrat) är dock att du som konsument inte har någon aning om hur mycket av vilket proteinpulver din vassleproteinblandning kommer att innehålla. Om ingrediensförteckningen till exempel innehåller ”vassleproteinkoncentrat, vassleproteinisolat” kan det innehålla 99 % koncentrat och 1 % isolat. Eller så kan den innehålla en 50/50-fördelning.

Du vet inte.

Vissa företag kan ange mängden av varje protein som ingår i deras blandning, men de allra flesta gör det inte.

Vilka är fördelarna med vassleprotein?

Vassleprotein är inte bara ett av de mest använda kosttillskotten på marknaden, det är också ett av de mest välstuderade kosttillskotten.

Forskning har visat att tillskott av vassleprotein är fördelaktigt för dem som vill bygga muskler samt förlora fett.

Faktum är att en granskning från 2017 av International Society of Sports Nutrition, drog följande slutsats[5]:

  • ”När det kombineras med en hyperenergetisk kost och ett tungt motståndsträningsprogram kan proteintillskott främja ökningar av skelettmuskelns tvärsnittsarea och mager kroppsmassa.
  • När det kombineras med ett motståndsträningsprogram och en hypoenergetisk kost kan ett förhöjt dagligt proteinintag (2 – 3× RDA) främja större förluster av fettmassa och större övergripande förbättringar av kroppssammansättningen.”

I grund och botten förbättrar tillskott av vassleprotein resultaten av vad som kan uppnås med rätt kost och träning över vad som kan uppnås om du bara använder kost och träning.

Anledningen till detta är mångfacetterad, men vassleprotein är mycket biotillgängligt och matchar (och kanske överträffar) biotillgängligheten hos äggprotein, som av många kallas naturens ”ideala” protein för människor.

Vassleprotein är också en komplett proteinkälla som är rik på grenade aminosyror (BCAA), som är viktiga för att stödja muskeltillväxt och förhindra muskelnedbrytning (katabolism) under intensiv fysisk aktivitet.

Vidare innehåller vassleprotein också ett antal fraktioner som kan påverka immunförsvaret positivt och det är också rikt på cystein, en aminosyra som stödjer produktionen av glutation – en otroligt kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från oxidativa skador[6,7].

Whey protein

ISOLIT – det bästa vassleproteinisolatet

Gör inga misstag både vassleproteinkoncentrat och vassleproteinisolat är högkvalitativa proteinkällor. Som sådana kan de båda stödja dina kost- och träningsmål.

Men med tanke på den extrema variationen och bristen på standardisering av vassleproteinkoncentrat på marknaden är isolat vårt föredragna val av vassleprotein.

Det är därför vi har skapat ISOLIT, ett utsökt smakande proteintillskott av ultrapremiumkvalitet som innehåller 100 % vassleproteinisolat.

Produkttips från Nutri.se >
 
Källa
  1. Hoffman JR, Falvo MJ. Protein – vilket är bäst? J Sports Sci Med. 2004;3(3):118-130. Publicerad 2004 sep 1.
  2. Geiser M. (2003) Vassleproteins underverk. NSCA:s Performance Training Journal 2, 13-15.
  3. Tang, J; Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men; Journal of Applied Physiology; 2009.
  4. Pennings, B; Vassleprotein stimulerar postprandial muskelproteintillväxt mer effektivt än vad kasein och kaseinhydrolysat gör hos äldre män; American Journal of Clinical Nutrition; 93(5):997-1005; maj 2011.
  5. Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I. et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr 14, 20 (2017) doi:10.1186/s12970-017-0177-8
  6. Counous G. (2000) Vassleproteinkoncentrat (WPC) och glutationsmodulering vid cancerbehandling. Anticancer Research 20, 4785-4792.
  7. Ha E., Zemel M.B. (2003) Functional properties of whey, whey components, and essential amino acids: mechanisms underlying health benefits for active people. Journal of Nutritional Biochemistry14, 251-258.

Lämna ett svar