Det finns fler typer av proteinpulver på marknaden idag än någonsin tidigare – från ris och hampa till insekter och nötkött.

Men två typer av protein har stått sig genom tiderna och förblivit väl ansedda och populära genom åren: kasein och vassle.

Även om båda kommer från mjölk skiljer de sig mycket åt.

Produkttips från Nutri.se >

I den här artikeln utforskas skillnaderna mellan kasein- och vassleprotein, deras hälsofördelar och hur du väljer rätt protein för dina behov.

Båda kommer från mjölk

Kasein och vassle är de två typer av protein som finns i komjölk och utgör 80 % respektive 20 % av mjölkproteinet (1).

skillnaden mellan kasein och vassleprotein

De är högkvalitativa proteiner eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror, som du måste få från maten eftersom din kropp inte kan tillverka dem. Dessutom är de lättsmälta och absorberas (2).

Både kasein och vassle är biprodukter från osttillverkning.

Vid osttillverkning tillsätts särskilda enzymer eller syror till upphettad mjölk. Dessa enzymer eller syror gör att kaseinet i mjölken koagulerar, eller övergår till fast form och separeras från en flytande substans.

Denna flytande substans är vassleproteinet, som sedan tvättas och torkas till pulverform för användning i livsmedel eller kosttillskott.

Den kvarvarande ostmassan av kasein kan tvättas och torkas för att skapa ett proteinpulver eller tillsättas i mejeriprodukter, t.ex. keso.

SAMMANFATTNING

Både kasein och vassle är mjölkbaserade proteiner och biprodukter från osttillverkning.

Din kropp absorberar kaseinprotein långsammare än vassleprotein.

En av de stora skillnaderna mellan kasein- och vassleprotein är hur snabbt kroppen absorberar dem.

Din kropp bryter ner protein till många små molekyler som kallas aminosyror, som cirkulerar i blodomloppet tills de absorberas.

Nivåerna av dessa aminosyror förblir förhöjda i blodet i fyra till fem timmar efter att du har ätit kasein men bara 90 minuter efter att du har ätit vassle (3).

Detta beror på att de två proteinerna smälter i olika takt.

Precis som vid osttillverkning bildar kasein ostmassa när det utsätts för syrorna i din mage. Denna ostmassa förlänger kroppens matsmältnings- och absorptionsprocesser.

Därför ger kaseinprotein din kropp en långsam och jämn frisättning av aminosyror, vilket gör det idealiskt före fasta situationer, till exempel sömn (4, 5, 6).

Å andra sidan, eftersom din kropp smälter och absorberar vassleprotein mycket snabbare, är det det perfekta bokslutet till din träning, eftersom det kommer att kickstarta muskelreparations- och återuppbyggnadsprocessen (7, 8, 9).

SAMMANFATTNING

Kaseinprotein smälter långsamt medan vassle smälter snabbt. Dessa skillnader i upptagningshastighet gör att kaseinprotein är bra före sänggående och vassleprotein idealiskt för runt din träning.

Vassleprotein är bättre än kasein för muskeluppbyggnad

Vassleprotein är inte bara bättre lämpat för träning eftersom det absorberas snabbt utan även på grund av dess aminosyreprofil.

Det innehåller mer av de grenade aminosyrorna (BCAA) leucin, isoleucin och valin, medan kasein innehåller en högre andel av aminosyrorna histidin, metionin och fenylalanin (3).

Även om alla essentiella aminosyror är viktiga för att bygga muskler är det leucin som sätter igång processen (10).

Delvis på grund av dess högre innehåll av leucin stimulerar vassleprotein muskelproteinsyntesen – den process genom vilken musklerna växer – mer än kasein, särskilt när det konsumeras tillsammans med din träning (11, 12, 13).

Det är dock okänt om denna större stimulering av muskelproteinsyntesen resulterar i mer muskeltillväxt på lång sikt.

Vad som är säkert är att ditt totala proteinintag under varje dag är den starkaste förutsägelsen för muskelstorlek och styrka (14).

SAMMANFATTNING

Vassleproteinets aminosyraprofil kan stimulera muskeluppbyggnadsprocessen mer än kaseinets.

Båda innehåller olika fördelaktiga föreningar.

Kasein- och vassleprotein innehåller olika bioaktiva peptider, vilket är föreningar som är fördelaktiga för kroppen (15).

Kaseinprotein

Kasein innehåller flera bioaktiva peptider som har visat sig gynna ditt immunförsvar och matsmältningssystem (16, 17).

Vissa bioaktiva peptider som finns i kasein gynnar också ditt hjärta genom att sänka blodtrycket och minska bildandet av blodproppar (18, 19).

Dessa peptider fungerar på samma sätt som angiotensinkonverterande enzymhämmare (ACE-hämmare), en klass av läkemedel som vanligtvis förskrivs för att kontrollera blodtrycket.

De binder också till och transporterar mineraler som kalcium och fosfor och förbättrar deras smältbarhet i magen (20, 21).

Vassleprotein

Vassleprotein innehåller ett antal aktiva proteiner som kallas immunoglobuliner och som stärker ditt immunförsvar (22).

Immunoglobulinerna i vassle är kända för att ha antimikrobiella egenskaper som antingen dödar eller bromsar tillväxten av skadliga mikrober, såsom bakterier och virus (23, 24).

Djur- och provrörsstudier har också visat att dessa proteiner utövar antioxidativa effekter och hämmar tillväxten av tumörer och cancer (25, 26).

Dessutom transporterar vissa immunglobuliner viktiga näringsämnen – som A-vitamin – genom kroppen och förbättrar upptaget av andra näringsämnen som järn (27).

SAMMANFATTNING

Kasein- och vassleprotein innehåller olika bioaktiva föreningar som gynnar din hälsa på en mängd olika sätt.

Fördelarna med protein i din kost

Protein fyller många viktiga funktioner i din kropp, vilket gör det otroligt viktigt för din hälsa.

Dessa roller inkluderar (28):

  • Enzymer: Proteiner som utför kemiska reaktioner i din kropp.
  • Antikroppar: Dessa avlägsnar främmande partiklar, till exempel virus, för att hjälpa till att bekämpa infektioner.
  • Budbärare: Många proteiner är hormoner som samordnar cellsignalering.
  • Struktur: Dessa ger form och stöd åt hud, ben och senor.
  • Transport och lagring: Dessa proteiner förflyttar ämnen som hormoner, läkemedel och enzymer genom kroppen.

Produkttips från Nutri.se >

Utöver sina grundläggande näringsfunktioner i kroppen har protein flera andra fördelar, bland annat:

  • Fettförlust: Protein underlättar fettförbränning genom att minska din aptit och öka din ämnesomsättning (29, 30, 31).
  • Kontroll av blodsockret: Protein, när det konsumeras i stället för kolhydrater, kan förbättra blodsockerkontrollen hos personer med typ 2-diabetes (32, 33).
  • Blodtryck: Studier visar att personer som äter mer protein – oavsett källa – har lägre blodtryck (34, 35, 36).

Dessa fördelar är förknippade med ett högre proteinintag i allmänhet, inte nödvändigtvis med kasein eller vassle.

SAMMANFATTNING

Protein spelar en viktig roll i kroppen genom att fungera som enzymer och antikroppar samt reglera blodsocker och blodtryck.

Vilket är bäst för dig?

Trots sina olika bioaktiva komponenter varierar vassle- och kaseinprotein lite när det gäller näringsdata.

Per standardmåttskopa (31 gram) innehåller vassleprotein (37):

  • Kalorier: 110
  • Fett: 1 gram
  • Kolhydrater: Kolhydrater: 1 gram: Kolhydrater: 2 gram
  • Protein: 24 gram
  • Järn: 0 % av det dagliga referensintaget (RDI).
  • Kalcium: 8 % av det rekommenderade dagliga intaget

Per standardmått (34 gram) innehåller kaseinprotein (38):

  • Kalorier: (38): 120
  • Fett: 1 gram
  • Kolhydrater: Kolhydrater: 1 gram: Kolhydrater: 4 gram
  • Protein: 24 gram
  • Järn: 4 % av det dagliga intaget
  • Kalcium: 50 % av det dagliga intaget

Tänk på att dessa näringsfakta kan variera beroende på vilken produkt du köper, så läs noga på etiketterna.

Dessutom finns det några andra faktorer att ta hänsyn till:

  • Kaseinproteinpulver är i allmänhet dyrare än vassle.
  • Vassleproteinpulver tenderar att blandas bättre än kasein.
  • Vassleproteinpulver har ofta en bättre konsistens och smak än kasein.

Du kan också köpa proteinblandningar, som vanligtvis innehåller en kombination av kasein och vassle, vilket ger dig fördelarna med var och en av dem.

Alternativt kan du köpa båda pulvren var för sig och ta vassleproteinpulver i samband med träning och sedan kasein före sänggåendet.

skillnaden mellan kasein och vassleprotein

Användning

Du kan blanda båda med antingen vatten eller mjölk. Mjölk gör dina proteinshakes – särskilt de med kasein – tjockare.

Om möjligt, blanda ditt proteinpulver och din vätska med en mixerflaska eller annan typ av mixer i stället för med en sked. Om du gör det får du en jämnare konsistens och en jämnare spridning av proteinet.

Tillsätt alltid vätskan först, följt av skopa protein. Denna ordning gör att proteinet inte fastnar i botten av din behållare.

SAMMANFATTNING

Kasein- och vassleprotein har var och en av dem unika fördelar. När du bestämmer dig för det ena framför det andra kan du också överväga kostnaden, blandbarheten och smaken. Det går dessutom att blanda båda typerna.

Slutsats

Kasein- och vassleprotein kommer båda från mjölk.

De skiljer sig åt i matsmältningstider – kasein smälter långsamt, vilket gör det bra före sänggåendet, medan vassle smälter snabbt och är perfekt för träning och muskeltillväxt.

Båda innehåller olika bioaktiva föreningar som kan stärka ditt immunförsvar och ge andra fördelar.

Att välja den ena framför den andra ger inte nödvändigtvis bättre resultat på gymmet eller förbättrar din hälsa markant, så välj den som du föredrar eller köp en blandning som innehåller båda.

Framför allt ska du komma ihåg att ditt totala dagliga intag av protein är viktigast.

Även om kasein och vassle har sina skillnader spelar de båda viktiga roller i din kropp och ger många hälsofördelar.

Produkttips från Nutri.se >

Källa
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2039733/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24800664
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12368423
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22330017
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21917635/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28536184
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24724774
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214805/
  9. https://bjsm.bmj.com/content/52/6/376
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403715
  11. https://academic.oup.com/ajcn/article/94/3/795/4411861
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19589961
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22289570
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879660/
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17407968
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992109/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19054235
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303860/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15533734
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12413050
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11242459
  22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26198883
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814036/
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29307524
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600311/
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17430183
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490588/
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3730112/
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17299116
  30. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.20296
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22510792
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14522731
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15331548
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402349/
  35. https://academic.oup.com/aje/article/176/suppl_7/S27/111828
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27733770
  37. https://www.gnc.com/whey-protein/GoldStandard.html

Lämna ett svar