K-vitamin - Hälsofördelar och källor till K-vitamin
K-vitamin hänvisar till en grupp fettlösliga vitaminer som spelar en roll i blodkoagulationen, benomsättningen och regleringen av kalciumnivåerna i blodet.
Kroppen behöver K-vitamin för att producera protrombin, ett protein och en koagulationsfaktor som är viktig för blodkoagulationen och benomsättningen. Personer som använder blodförtunnande mediciner, såsom warfarin eller Coumadin, bör inte börja konsumera ytterligare K-vitamin utan att först fråga en läkare.
Brist är sällsynt, men i allvarliga fall kan det ökaTrusted Source koagulationstid, vilket leder till blödning och överdriven blödning.
Vitamin K1, eller fylokinon, kommer från växter. Det är den viktigaste typenTrusted Source av K-vitamin i kosten. En mindre källa är vitamin K2, eller menakinon, som förekommer i vissa animaliska och fermenterade livsmedel.

Användning
Grönkål och andra korsblommiga grönsaker är goda källor till K-vitamin.
Fyllokinon, även känt som vitamin K1, finns i växter. När människor äter det omvandlar bakterier i tjocktarmen det till sin lagringsform, vitamin K2. Det absorberas i tunntarmen och lagras i fettvävnad och levern.
Utan K-vitamin kan kroppen inte producera protrombin, en koagulationsfaktor som är nödvändig för blodkoagulation och benomsättning.
De flesta amerikaner löper inte riskTrusted Source att drabbas av K-vitaminbrist. Det är troligast att den drabbar nyfödda och personer med malapsorptionsproblem, till exempel på grund av korttarmssyndrom, cystisk fibros, celiaki eller ulcerös kolit.
Nyfödda får normalt en vitamin K-injektion för att skydda dem mot blödningar i skallen, som kan vara dödliga.
Det rekommenderade tillräckliga intaget av K-vitamin beror på ålder och kön. Kvinnor som är 19 år och äldre bör få i sig 90 mikrogramTrusted Source (mcg) per dag och män bör få i sig 120 mcg.
Fördelar med K-vitamin
K-vitamin gynnar kroppen på olika sätt.
Benhälsa
Det verkar finnas ett samband mellan lågt intag av K-vitamin och osteoporos.
Flera studier har visat att K-vitamin stöder upprätthållandet av starka ben, förbättrar bentätheten och minskar risken för frakturer. Forskningen har dock inte bekräftat detta.
Kognitiv hälsa
Ökade blodnivåer av K-vitamin har kopplats tillTrusted Source förbättrat episodiskt minne hos äldre vuxna.
I en studie hade friska personer över 70 år med de högsta blodnivåerna av K1-vitamin den högsta prestandan för verbalt episodiskt minne.
Hjärtats hälsa & K-vitamin
K vitamin kan bidra till att hålla blodtrycket lägre genom att förhindra mineralisering, där mineraler ansamlas i artärerna. Detta gör det möjligt för hjärtat att pumpa blodet fritt genom kroppen.
Mineralisering sker naturligt med åldern och är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar. Tillräckligt intag av K-vitamin har också visat sig minska risken för stroke.
För mer djupgående resurser om vitaminer, mineraler och kosttillskott, besök vår dedikerade hubb.
K-vitamin källor
K1-vitamin förekommer i stora mängder i gröna bladgrönsaker som grönkål och mangold. Andra källor är vegetabiliska oljor och vissa frukter.
Källor till menanoquin, eller K2, är bland annat kött, mejeriprodukter, ägg och japansk "natto", som tillverkas av fermenterade sojabönor.
Här är några exempel på livsmedelskällor:
- 10 kvistar persilja innehåller 90 mikrogram (mcg).
- En portion natto på 3 gram innehåller 850 mcg.
- En halv kopp fryst och kokt grönkål innehåller 530 mcg.
- En kopp rå spenat innehåller 145 mcg.
- 1 matsked sojaolja innehåller 25 mcg.
- En halv kopp vindruvor innehåller 11 mcg.
- ett hårdkokt ägg innehåller 4 mcg.
De flesta vuxna i USA antas få i sig tillräckligt med K-vitamin.
Tips för recept
De här hälsosamma recepten har tagits fram av en registrerad dietist. De kan öka ditt intag av K-vitamin.
- Bakad hälleflundra med vitlöksgrönkål och rostade cashewnötter
- Spenatlasagne med kraftfull spenat
- Rostade brysselkål med rostade pekannötter och avokado
- Spenat-pestosallad
Kostfett ökar upptaget av K-vitamin, så en sallad med gröna blad med olivolja skulle både ge K-vitamin och hjälpa kroppen att ta upp det.
Biverkningar
Ingen tolerabel övre gräns har fastställts för K-vitamin. Toxicitet är sällsynt och det är osannolikt att den uppstår vid intag av livsmedel som innehåller K-vitamin.
Intag av alla typer av tillskott kan dock leda till toxicitet.
K vitamin kan interagera med flera vanliga mediciner, inklusive blodförtunnande medel, antikonvulsiva medel, antibiotika, kolesterolsänkande läkemedel och läkemedel för viktminskning.
Blodförtunnande medel, såsom warfarin, används för att förhindra skadliga blodproppar som kan blockera blodflödet till hjärnan eller hjärtat. De fungerar genom att minska eller fördröja vitamin K:s koagulationsförmåga. Att plötsligt öka eller minska intaget av K-vitamin kan störa effekterna av dessa läkemedel. Att hålla K-vitaminintaget konstant från dag till dag kan förebygga dessa problem.
Antikonvulsiva läkemedel kan, om de tas under graviditet eller amning, öka risken för K-vitaminbrist hos fostret eller det nyfödda barnet. Exempel på antikonvulsiva medel är fenytoin och dilantin.
Kolesterolsänkande läkemedel stör fettupptaget. Kostfett är nödvändigt för att absorbera K vitamin, så personer som tar detta läkemedel kan ha en högre risk för brist.
Den som tar någon av dessa mediciner bör tala med sin läkare om sitt K-vitaminintag.
Det bästa sättet att se till att kroppen får tillräckligt med näringsämnen är att äta en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker. Tillskott bör endast användas vid brist och då under läkarkontroll.