Vilka vitaminer kan hjälpa till mot inflammation?
Forskningen har genom åren pekat på att vissa vitaminer har antiinflammatoriska föreningar. Dessa vitaminer kan fås i form av kosttillskott och genom att äta livsmedel som naturligt innehåller dem.
Här är en förteckning över sex vitaminer som har antiinflammatoriska egenskaper och de livsmedel som är rika källor till dem.
A-vitamin
Studier har visat att A-vitamin kan hindra immunförsvaret från att bli överaktivt och orsaka inflammation(1). A-vitamin finns i två former: Betakaroten är ett provitamin som omvandlas till A-vitamin i kroppen, och A-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Kost som är rik på betakaroten och A-vitamin kan bidra till att minska inflammation.
Livsmedelskällor
Livsmedel som är rika på A-vitamin är bland annat morötter, maskros, grönkål, grönkål, spenat och en mängd olika bladgrönsaker.
B-vitaminer
Personer med låg vitamin B6-halt har ofta höga nivåer av C-reaktivt protein, en annan förening som är ansvarig för inflammation, särskilt vid autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit(2).
För att minska inflammation och öka B6-vitaminet kan du försöka konsumera livsmedel med högt innehåll av B-vitaminer, bland annat grönkål, paprika, svamp, melon, tonfisk och fjäderfä.
En studie visade att även låga doser av tillägg av folsyra (även känt som folat, ett annat B-vitamin) som tas dagligen och under korta perioder kan minska inflammation(3).
Livsmedelskällor
Livsmedelskällor för folat är bland annat svartögda ärtor, mörka bladgrönsaker, sparris och lever.
C-vitamin
Vitamin C är känt för att hjälpa till att hålla immunförsvaret friskt och välfungerande. Dessutom visar forskning att C-vitamin kan göra sig av med fria radikaler som är ansvariga för att orsaka inflammation(4).
C-vitamin, liksom B-vitaminer, kan också bidra till att sänka C-reaktivt protein. Tillskott är till hjälp, men det är alltid bäst att försöka få i sig C-vitamin genom kosten.
Livsmedelskällor
För att få mer C-vitamin från kosten bör du äta en mängd olika frukter och grönsaker, som också är fulla av antioxidanter som kan förbättra hälsan och potentiellt minska risken för hjärtsjukdomar och cancer.
D-vitamin
Enligt en rapport från Food & Nutrition Research har upp till 41,6 % av amerikanerna brist på D-vitamin(5). Studier har sedan länge fastställt ett samband mellan låg D-vitaminhalt och en rad olika inflammatoriska sjukdomar. Vidare vet forskarna att en förbättring av D-vitaminet kan bidra till att minska inflammationen i kroppen(6).
En annan rapport som publicerades i The Journal of Immunology tyder på att specifika molekylära händelser och signaleringshändelser är ansvariga för D-vitaminets förmåga att hämma inflammation. Dessutom kan personer med låga nivåer av D-vitamin definitivt dra nytta av D-vitamintillskott(7).
D-vitamin produceras naturligt av kroppen efter exponering för solen, men alla kan inte få allt D-vitamin på detta sätt. Alla som misstänker att deras D-vitaminnivåer är låga bör prata med sin vårdgivare om testning och tillskott.
Livsmedelskällor
De bästa livsmedelskällorna för D-vitamin är fisk, äggulor, organkött och livsmedel som kompletteras med D-vitamin, inklusive mjölk.
E-vitamin
E-vitamin är ett annat antioxidantvitamin, vilket innebär att det kan minska inflammation. Resultat från en metaanalys från 2015 som rapporterades i European Journal of Clinical Nutrition bekräftar att E-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper och att tillskott kan vara till hjälp för personer som lever med inflammatoriska tillstånd(8).
Livsmedelskällor
E-vitamin finns naturligt i nötter och frön, bland annat i mandel och solrosfrön. Många frukter och grönsaker är också rika på E-vitamin, bland annat avokado och spenat.
K-vitamin
En rapport i tidskriften Metabolism visade att K-vitamin kan minska inflammationsmarkörer, hjälpa till med blodkoagulation och skydda benhälsan(8). Även om K-vitamin är nödvändigt för benhälsan får de flesta människor inte tillräckligt av det genom kosten.
Vuxna män bör sträva efter att få i sig 120 mikrogram (mcg) K-vitamin dagligen, medan kvinnor bör sträva efter 90 mcg. De dagliga rekommenderade siffrorna är lägre för barn och spädbarn(9).
Livsmedelskällor
Det finns två typer av K-vitamin: vitamin K1 och K2. Vitamin K1 finns i bladgrönsaker, inklusive grönkål, spenat, broccoli och kål, medan K2 finns i kyckling, lever och ägg.
Sammanfattning
Inflammationsbekämpande vitaminer kan fås från en mängd olika livsmedelskällor, bland annat grönsaker, frukt, magert kött och fisk samt vitaminberikade livsmedel.
Även i tilläggsform kan dessa vitaminer minska inflammation utan hårda biverkningar och kan vara ett bra alternativ till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) och receptbelagda antiinflammatoriska läkemedel(10).
Se till att tala med din vårdgivare innan du börjar med något vitamintillskott. Det är också viktigt att notera att vitamintillskott inte är en ersättning för medicinering.