Vad är en peptid?
Peptider är korta kedjor av aminosyror som kan bilda proteiner.
En peptid är en kort kedja som består av två eller flera aminosyror. Aminosyrorna är sammankopplade genom en kemisk bindning som kallas peptidbindning. När peptiderna organiseras i komplexa strukturer (som vanligtvis består av 50 eller fler aminosyror) blir de till proteiner. Peptider har flera funktioner i kroppen. De utgör också grunden för olika mediciner.

Typer av peptider
Peptider kategoriseras huvudsakligen på tre olika sätt:
- Beroende på hur många aminosyror som ingår i kedjan: Oligopeptider har få aminosyror, medan polypeptider är längre kedjor - vanligtvis mellan 20 och 50 aminosyror. Dipeptider, tripeptider och tetrapeptider har två, tre respektive fyra aminosyror.
- Beroende på varifrån de kommer, från växter eller djur
- Beroende på deras funktion i människokroppen
Funktioner i kroppen
Peptider spelar många roller i människokroppen. Några peptider och deras funktioner är följande:
- Vasopressin (antidiuretiskt hormon): Detta är ett peptidhormon som utsöndras i hypotalamus - en liten del av hjärnan som ligger vid hjärnans bas. Vasopressin har ett par funktioner.
Det är ansvarigt för att reglera mängden vatten som finns i vätskeutrymmet runt cellerna (extracellulär vätska) Det gör detta genom att få njurarna att absorbera vatten. I stora mängder är vasopressin också en vasokonstriktor, vilket innebär att det får blodkärlen att förträngas, vilket leder till att blodtrycket stiger.
Vasopressin hämmas av alkoholkonsumtion, vilket gör att människor kissar mer än vanligt.
- Oxytocin: Detta peptidhormon produceras av hypofysen (som ligger i hjärnan) och består av nio aminosyror. Det får livmodern att dra ihop sig under förlossningen. Oxytocin spelar också en central roll i mjölkavgivningsreflexen ("let down") under amning. Oxytocin kallas ibland för "kramhormonet" eller "kärlekshormonet" eftersom det frisätts när människor myser med varandra eller knyter sociala band.
- Defensiner: Dessa peptider är främst aktiva i immunsystemet och anses vara antimikrobiella, vilket främjar sårläkningsprocessen.
- Angiotensiner: Dessa peptidhormoner ingår i renin-angiotensinsystemet. De hjälper till att reglera blodtrycket och stimulerar också frisättningen av aldosteron från binjurebarken för att främja natriumretention i njurarna.
Medicinska användningsområden
Peptider har bland annat antioxidativa, antimikrobiella och antitrombotiska (antikoagulations-) effekter. År 2017 har mer än 60 peptidläkemedel godkänts i USA och på andra marknader runt om i världen (1). Peptider som används i läkemedel är antingen naturligt förekommande eller syntetiska.
- Peptider som vasopressin används för att behandla diabetes insipidus. De används också för att hantera brist på antidiuretiskt hormon.
- Carnosin är en dipeptid och naturlig antioxidant som finns i hjärtat, njurarna, tarmen, huden, hjärnan och musklerna. Studier visar att det kan vara användbart vid behandling av tillstånd som Alzheimers sjukdom, ischemi i hjärnan, autism, Downs syndrom, Parkinsons sjukdom, schistosomiasis och epilepsi. Det kan också vara till hjälp för att förebygga bildandet av grå starr i ögonen (2).
- Defensiner är peptider med antimikrobiella effekter med brett spektrum. Syntetiska defensiner undersöks för närvarande som möjliga terapier för HIV-1 (2).
- Hepcidin är ett peptidhormon som är involverat i kontrollen av kroppens järnabsorption. Mätning av dess nivåer i kroppen underlättar diagnosen av anemi.
- Chromofungin, en peptid, skulle eventuellt kunna bidra till behandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) (3).
- Många antimikrobiella peptider används för att behandla tillstånd som hepatit C, lunginflammation, hiv och vissa bakterieinfektioner. Dessa peptider administreras antingen lokalt, oralt eller via intravenösa injektioner.
Behandling av cancer
Många peptider studeras för närvarande för att användas för behandling av olika typer av cancer. Forskning visar att atrial natriuretisk peptid (ANP) till exempel kan vara potentiellt effektiv vid behandling av kolorektalcancer (3).
Faktum är att vissa peptidbaserade cancerbehandlingar redan har godkänts och används för att behandla patienter. Luteiniserande hormonfrisättande hormon (LH-RH) agonistläkemedel (även kallade GnRH-agonistläkemedel) används till exempel för att behandla äggstocks- och prostatacancer (4).
Peptidbaserade vacciner
Peptider spelar en särskild roll i vacciner. Peptidbaserade vacciner efterliknar proteiner som finns naturligt i patogener (bakterier som orsakar sjukdom), vilket gör det möjligt att replikera vissa reaktioner med vad som vanligtvis är ett syntetiskt vaccin.
Förutom att ge immunitet mot specifika patogener används peptidbaserade vacciner också vid cancerbehandling; ett T-cellsvar mot tumörer produceras genom att vaccinera en patient med peptider från deras tumörantigen.
Peptidbaserade vacciner har en stor potential, men de är inte utan begränsningar. Även om det medicinska och vetenskapliga samfundet hoppas kunna utveckla ett effektivt vaccin mot Alzheimers sjukdom i framtiden, är skillnaden mellan vacciner som baseras på inaktiva eller försvagade patogener och peptidbaserade vacciner betydande.
Patogenbaserade vacciner tenderar att orsaka ett större immunsvar, vilket ofta leder till bättre skydd (5).
Kosttillskott
Många hälsotillskott innehåller peptider på grund av deras potentiella hälsofördelar.
- Antiåldrande: Kollagen är ett av de ämnen som bildar hud, ben och brosk. Kollagenpeptider är helt enkelt små bitar av kollagen. Vissa studier tyder på att tillskott av kollagenpeptider kan bidra till att öka hudens elasticitet och återfuktning (6). Dessa kosttillskott kan också öka kollagentätheten i dermis.
- Förbättrad sårläkning: Kollagen används i olika sårbehandlingar, inklusive sårförband för ställningar för brännskador. Kollagenstärkande peptider kan återuppbygga och återställa huden samtidigt som de främjar produktionen av den extracellulära matrisen (ECM), ett tredimensionellt nätverk av kollagen, enzymer och andra makromolekyler (stora molekyler som är livsviktiga för kroppen).
Antimikrobiella peptider har förmågan att fylla båda rollerna, genom att regenerera huden samtidigt som de ger antimikrobiellt skydd. Peptidstöd för sårläkning är särskilt värdefullt för personer med störda läkningsfunktioner, t.ex. en del av diabetikerkollektivet som lider av skador och sår som inte läker (7).
Kosmetika
På grund av deras potentiella anti-aging-fördelar innehåller många aktuella krämer och hudvårdsformuleringar peptider. Vissa studier har visat att topisk applicering av vissa peptider kan ha positiva effekter på åldrad och fotoskadad hud (8).
Sammanfattning
Peptider är föreningar som utför många viktiga funktioner i människokroppen. De används också och studeras i stor omfattning, för behandling och hantering av medicinska tillstånd och hälsoproblem.
Om du planerar att använda näringstillskott som innehåller peptider, kom ihåg att först rådgöra med din vårdgivare, som du bör göra med alla typer av kosttillskott.