Vitaminer, kosttillskott och näring under graviditeten
Att få i dig rätt vitaminer är du är gravid är väldigt viktigt. Om du äter en hälsosam och varierad kost under graviditeten får du de flesta vitaminer och mineraler du behöver. Men när du är gravid, eller när det finns en chans att du kan bli gravid, är det viktigt att du också tar ett folsyratillskott.
Det rekommenderas att du tar:
- 400 mikrogram folsyra varje dag - från innan du blir gravid tills du är gravid i 12 veckor.

Detta för att minska risken för problem i barnets utveckling under de första veckorna av graviditeten. Det rekommenderas också att du tar ett dagligt tillskott av D-vitamin. Ta inte torskleverolja eller några kosttillskott som innehåller A-vitamin (retinol) när du är gravid. För mycket A-vitamin kan skada ditt barn. Kontrollera alltid etiketten. Du måste också veta vilka livsmedel du ska undvika under graviditeten.
Kosttillskott och vitaminer när du är gravid
Du kan handla kosttillskott och vitaminer när du är gravid hos oss på Nutri eller på apotek och i stormarknader, eller så kan din husläkare skriva ut dem på recept. Om du vill få din folsyra från en multivitamintablett ska du se till att tabletten inte innehåller A-vitamin (eller retinol).
Folsyra före och under graviditeten
Det är viktigt att ta en tablett med 400 mikrogram folsyra varje dag innan du är gravid och tills du är gravid i 12 veckor. Folsyra kan hjälpa till att förebygga födelsemissbildningar som kallas neuralrörsdefekter, inklusive ryggmärgsbråck. Om du inte tog folsyra innan du blev gravid bör du börja så snart du får reda på att du är gravid.
Försök att äta gröna bladgrönsaker som innehåller folat (den naturliga formen av folsyra) och frukostflingor och fettspridningar med tillsats av folsyra. Det är svårt att få i sig den mängd folat som rekommenderas för en hälsosam graviditet enbart genom maten, och därför är det viktigt att ta ett folsyratillskott.
Högre doser folsyra
Om du har en högre risk för att din graviditet ska drabbas av neuralrörsdefekter kommer du att rekommenderas att ta en högre dos folsyra (5 milligram). Du kommer att rekommenderas att ta detta varje dag tills du är gravid i 12 veckor. Du kan ha en högre risk om:- Du eller barnets biologiska far har en neuralrörsdefekt.
- Du eller barnets biologiska far har en familjehistoria av neuralrörsdefekter.
- Du har haft en tidigare graviditet som påverkats av en neuralrörsdefekt.
- Du har diabetes.
- Du tar läkemedel mot epilepsi
- Du tar antiretroviral medicin mot hiv.

D vitaminer när du är gravid
Du behöver 10 mikrogram D-vitamin varje dag och bör överväga att ta ett tillskott som innehåller denna mängd mellan september och mars. D-vitamin reglerar mängden kalcium och fosfat i kroppen, som behövs för att hålla ben, tänder och muskler friska. Våra kroppar bildar D-vitamin när vår hud utsätts för sommarsolsken (från slutet av mars/början av april till slutet av september).
Man vet inte exakt hur mycket tid som behövs i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin för att tillgodose kroppens behov, men om du vistas i solen se till att täcka dig eller skydda din hud med solkräm innan du börjar bli röd eller bränna dig. D-vitaminer finns också i vissa livsmedel, bland annat:
- Fet fisk (t.ex. lax, makrill, sill och sardiner).
- Ägg
- Rött kött
D-vitamin tillsätts i vissa frukostflingor, fetthaltiga pålägg och mjölkalternativ utan mjölkprodukter. De mängder som tillsätts i dessa produkter kan variera och kan vara små. Eftersom D-vitamin endast finns i ett litet antal livsmedel, oavsett om det är naturligt eller tillsatt, är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin enbart genom livsmedel. Ta inte mer än 100 mikrogram (4 000 IE) D-vitamin per dag eftersom det kan vara skadligt.
Du kan få vitamintillskott som innehåller D-vitamin gratis om du är gravid eller ammar från din närmaste BVC. Det har förekommit vissa rapporter om att D-vitamin minskar risken för coronavirus (COVID-19). Men det finns för närvarande inte tillräckligt med bevis för att stödja intag av D-vitamin enbart för att förebygga eller behandla coronavirus.

Om du har mörk hud eller täcker din hud mycket
Du kan löpa särskild risk att inte få tillräckligt med D-vitamin om: Du har mörk hud (till exempel om du är av afrikanskt, afrikanskt karibiskt eller sydasiatiskt ursprung) du täcker din hud när du är utomhus eller tillbringar mycket tid inomhus.
Du kan behöva överväga att ta ett dagligt tillskott av D-vitamin hela året. Prata med en barnmorska eller läkare för att få råd.
Järn när du är gravid
Om du inte har tillräckligt med järn kommer du förmodligen att bli mycket trött och kan drabbas av blodbrist. Magert kött, gröna bladgrönsaker, torkad frukt och nötter innehåller järn. Om du vill äta jordnötter eller livsmedel som innehåller jordnötter (t.ex. jordnötssmör) under graviditeten kan du göra det som en del av en hälsosam och balanserad kost om du inte är allergisk mot dem eller om din hälsovårdare råder dig att inte göra det.
Många frukostflingor har järn tillsatt i dem. Om järnnivån i ditt blod blir låg kommer en allmänläkare eller barnmorska att råda dig att ta järntillskott.
C vitaminer när du är gravid
C-vitamin skyddar cellerna och bidrar till att hålla dem friska. Det finns i en mängd olika frukter och grönsaker, och en balanserad kost kan ge dig allt C-vitamin du behöver. Goda källor är bland annat:- Apelsiner och apelsinjuice
- Röd och grön paprika
- Jordgubbar
- Svarta vinbär
- Broccoli
- Brysselkål
- Potatis

Kalcium under graviditeten
Kalcium är viktigt för att bygga upp ditt barns ben och tänder. Källor till kalcium är bland annat:- Mjölk, ost och yoghurt
- Gröna bladgrönsaker, t.ex. ruccola, vattenkrasse och grönkål.
- Tofu
- Sojadrycker med tillsatt kalcium.
- Bröd och andra livsmedel som är tillverkade av berikat mjöl.
- Fisk där man äter benen, t.ex. sardiner och pilchards.