Vad är L-arginin?
L-arginin är en aminosyra som hjälper kroppen att tillverka proteiner. Den kan fås naturligt i kosten och finns även i kosttillskott. Livsmedel som är rika på L-arginin är bland annat vegetabiliska och animaliska proteiner, såsom mejeriprodukter, kött, fjäderfä, fisk och nötter.
L-arginin hjälper också kroppen att göra sig av med ammoniak (en avfallsprodukt) och stimulerar frisättningen av insulin. Dessutom använder kroppen arginin för att göra kväveoxid (en förening som slappnar av i blodkärlen). Även om vissa studier tyder på att L-arginin kan gynna vissa hälsotillstånd, visar annan forskning att L-arginin kan ha skadliga effekter på vissa individer.
Vad används L-arginin för?
Genom att förbättra blodflödet i kroppen hävdar vissa förespråkare att L-arginin kan hjälpa hjärtproblem, såsom bröstsmärta (angina), högt blodtryck, kramper och svaghet i benen på grund av blockerade artärer (ett tillstånd som kallas claudicatio intermittens) och erektil dysfunktion (ED).
Vissa människor använder L-arginin för att stärka immunförsvaret, förbättra idrottsprestationer, förkorta återhämtningstiden efter operationer och främja viktminskning. L-arginin används också för bodybuilding.
Det finns också vissa bevis för att L-arginin kan hjälpa till vid interstitiell cystit och preeklampsi.
I dagsläget finns det få kliniska prövningar som testar de potentiella fördelarna med L-arginin. Här är en titt på några resultat från den tillgängliga forskningen:
Erektil dysfunktion
Viss forskning har undersökt om L-arginintillskott kan gynna män med erektil dysfunktion, även kallad ED. L-arginin tros öka kväveoxiden och - i sin tur - slappna av i musklerna som omger blodkärlen som försörjer penis. Som ett resultat av detta utvidgas blodkärlen i penis, vilket ökar blodflödet, vilket kan bidra till att upprätthålla en erektion.
I en studie från 2017 som publicerades i tidskriften Andrology mättes till exempel nivåerna av L-arginin och L-citrullin (en annan aminosyra) hos personer med erektil dysfunktion. Forskarna fann att nivåerna av båda aminosyrorna var lägre hos män med erektil dysfunktion än hos män utan ED (1).
I ett par små studier har man undersökt användningen av L-arginin i kombination med fransk maritim tallbarksextrakt (Pycnogenol®) (2).
Hjärtsjukdom
Tidiga förespråkare föreslog att L-arginin skulle kunna skydda hjärtat och gynna personer med hjärtsjukdom, men en studie som publicerades i Journal of the American Medical Association 2006 visade att arginin inte förbättrade blodkärlens styvhet eller hjärtfunktionen hos personer 60 år eller äldre som tog arginin i kombination med standardbehandling efter en hjärtattack. Dessutom fann forskarna att "arginin kan vara förknippat med högre dödlighet efter infarkt" (3).
Ytterligare forskning som publicerades 2016 tyder på att arginintillskott kan öka risken för hjärtsjukdom. Tills vi vet mer kan L-arginintillskott inte rekommenderas som behandling av hjärtsjukdomar (4).
Näringsbehandling
Intag av L-arginin i kombination med en omega-3-fettsyra och nukleotider har undersökts för att minska återhämtningstiden, skydda mot infektioner och främja sårläkning efter kirurgi.5 Tillägget i kombination med andra kosttillskott har också använts för att öka den magra kroppsmassan hos personer med cancer (6).
Möjliga biverkningar
L-arginin kan orsaka ett antal biverkningar, bland annat matsmältningsbesvär, illamående, huvudvärk, uppblåsthet, diarré, gikt, blodavvikelser, allergier, luftvägsinflammation, försämring av astmasymtom, minskad insulinkänslighet och lågt blodtryck (7).
Högre doser L-arginin kan öka magsyran, så det kan också förvärra halsbränna, magsår eller matsmältningsbesvär orsakade av mediciner. L-arginin kan dessutom förvärra symtomen hos personer med herpes.
L-arginin kan interagera med vissa läkemedel, till exempel blodtrycksmedicin, diabetesmedicin eller läkemedel som används för att behandla erektil dysfunktion. Om du har diabetes eller hjärtsjukdomar ska du undvika att ta L-arginin. Vissa studier har funnit att kroniskt tillskott av L-arginin kan minska insulinkänsligheten, medan andra studier inte har funnit någon effekt eller har ökat insulinkänsligheten.

Som med många andra kosttillskott har L-arginin inte testats för säkerhet hos gravida kvinnor, ammande mödrar, barn och personer med medicinska tillstånd eller som tar mediciner.
Dosering och beredning
Det finns ingen rekommenderad standarddos av L-arginin. Den lämpliga dosen för dig kan bero på faktorer som din ålder, ditt kön och din medicinska historia.
Olika doser av L-arginin har studerats i forskning som undersöker dess effekt på olika tillstånd. För bröstsmärtor har man till exempel använt en dos på 2-6 gram tre gånger om dagen i upp till en månad. För erektil dysfunktion har en dos på fem gram per dag använts. Och i studier som undersöker högt blodtryck har en dos på 4-24 gram per dag i 2-24 veckor använts (7).
Prata med din vårdgivare för att få personliga råd.
Kost och interaktioner
I de flesta fall upprätthåller kroppen själv en tillräcklig tillgång på L-arginin. Svåra brännskador, infektioner och skador kan dock tömma kroppens förråd av arginin. Under dessa förhållanden är det nödvändigt att säkerställa ett korrekt intag för att möta de ökade kraven (7).
L-arginin finns i livsmedel som du konsumerar, bland annat rött kött, fjäderfä, fisk, linser och mejeriprodukter. Överväg att lägga till mer kyckling, kalkon, magra styckningsdelar av nötkött, sojabönor, pumpafrön, jordnötter, linser, hummer, räkor, spenat eller sjögräs i din kost.
På grund av den pågående forskningen om sambandet mellan L-arginin och hjärtsjukdomar bör du undvika att ta L-arginintillskott om du inte först har rådfrågat din vårdgivare om eventuella fördelar och risker.
Vanliga frågor om L-arginin
1. Vad är L-arginin och varför är det viktigt?
L-arginin är en aminosyra som är viktig för kroppens produktion av kväveoxid, vilket i sin tur hjälper till att öka blodflödet, sänka blodtrycket och förbättra hjärt-kärlhälsan.
2. Vilka livsmedel innehåller L-arginin?
L-arginin finns i livsmedel som rött kött, fjäderfä, fisk, mejeriprodukter, nötter och frön, och vissa grönsaker som spenat och rödbetor.
3. Vilka är fördelarna med att ta L-arginintillskott?
L-arginintillskott kan hjälpa till att förbättra träningsprestationen, minska blodtrycket, förbättra sexuell funktion och stödja immunsystemet.
4. Finns det några biverkningar av att ta L-arginin?
Vanliga biverkningar av att ta L-arginintillskott kan inkludera magont, diarré, illamående och huvudvärk. Personer med vissa medicinska tillstånd bör rådgöra med en läkare innan de tar L-arginin.
5. Hur mycket L-arginin bör jag ta?
Rekommenderad dosering av L-arginin varierar beroende på syftet med tillskottet. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar och rådgöra med en läkare innan du börjar ta tillskott.
6. Kan L-arginin hjälpa till vid erektil dysfunktion?
L-arginin kan hjälpa till att förbättra sexuell funktion genom att öka blodflödet till könsorganen, vilket kan hjälpa till vid vissa former av erektil dysfunktion.
7. Kan L-arginin hjälpa vid högt blodtryck?
L-arginin kan hjälpa till att sänka blodtrycket genom att öka produktionen av kväveoxid, vilket hjälper till att vidga blodkärlen.
8. Kan L-arginin hjälpa vid träning?
L-arginin kan hjälpa till att öka blodflödet till musklerna och minska muskeltrötthet, vilket kan bidra till att förbättra träningsprestationen.
9. Kan L-arginin hjälpa vid sårläkning?
L-arginin kan hjälpa till att förbättra sårläkning genom att öka blodflödet och produktionen av kollagen, ett protein som är viktigt för sårläkning.
10. Är L-arginin säkert att ta?
L-arginin anses vara säkert för de flesta människor när det tas i lämpliga doser. Men personer med vissa medicinska tillstånd, såsom herpes eller lågt blodtryck, bör vara försiktiga när de tar L-arginintillskott. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan man börjar ta tillskott för att se till att det är säkert för dig att använda.